Kjøpt og betalt

Personer i rusmiljøet i Drammen skal ha blitt tilbudt en femtilapp for å stemme på Arbeiderpartiet ved høstens kommunevalg.

image225

Det er Drammens Tidende som i dag avslører historien. I følge avisen skal to personer ha oppsøkt byens rusmiljø for å sikre stemmer til Ap. Dette skal ha foregått de siste dagene det var mulig å forhåndsstemme.

Stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen, som også leder Drammen Arbeiderparti varsler intern oppvask. Micaelsen sier at dersom de finner ut av hvem som står bak stemmekjøpene og de er tilknyttet partiet, vil han gå inn for å ekskludere vedkommende.

Else Marie Romset står frem i Drammens Tidende og bekrefter at hun fikk en 50-lapp og en ferdig utfylt stemmeseddel med kryss ved navnet til en av innvandrerrepresentantene på lista til Arbeiderpartiet. Episoden skjedde i bakgården til Kirkens Bymisjon i Drammen.  Jeg tok imot pengene, men stemte Frp, sier hun til avisa.

I følge straffeloven er det forbudt å tilby folk penger for å stemme på et politisk parti.  Å true, gi løfte om en ytelse eller fordel kan i følge paragraf 105 i straffeloven straffes med fengsel inntil tre år.  Under særdeles formildende omstendigheter kan personer som dømmes etter paragrafen straffes bare med bøter.

Dersom historien fra Drammen medfører riktighet er den forkastelig, uansett hvem som står bak. Den viser et klart brudd på straffelovens bestemmelser om utøvelsen av statsborgerlige rettigheter, og bør straffes dersom det avdekkes hvem som står bak.

Hva synes du om at folk skal ha forsøkt å kjøpe velgere for en 50-lapp? 

Første kvinne

Fremskrittspartiet får sin første kvinnelige ordfører.

Eva Kristin Andersen heter kvinnen som overtar ordførerklubba i Fredrikstad. Dermed har Siv Jensen ikke lenger bare menn som ordførere.

Fra før er det klart at Frp får Eivind Norman Borge som ordfører i Hvaler, Per Arne Olsen i Tønsberg, Alf G.Møll i Mandal, Terje Søviknes i Os, Helge Andre Njåstad i Austevoll, Ronny Harald Blomvik i Sula, Frank Sve i Stranda, Torbjørn Fylling i Ørskog, Hans Kristian Karlsen i Lyngen og John Karlsen i Nordreisa.

I flere kommuner forhandles det fremdeles om ordførermakt etter valget, og det vil gå flere dager før alle ordførerne er på plass.  

Siv og mennene

Dobbelt så mange menn som kvinner stemte på Fremskrittspartiet ved høstens kommunevalg.

image224Dermed bekreftet Frp at de først og fremst er parti for menn.  Valgdagsmålingen til TV 2, som ble laget av TNS Gallup traff så godt som blink på valgresultatet i år, og er dermed et temmelig godt analyseverktøy for hvordan velgerne fordelte seg mellom partiene.

Målingen viser at både Arbeiderpartiet og Høyre har omtrent like mange menn som kvinner blant sine velgere, mens Frp er dobbelt så store blant menn som kvinner. 
  

I alle aldersgrupper er Frp betydelig større blant menn enn kvinner.  Mens hver fjerde velger under 45 år svarer at de stemmer Fremskrittspartiet, er det altså bare hver sjette kvinne under 45 som sier det samme.  Dermed har ikke Siv Jensen lykkes med å trekke flere kvinnelige velgere til partiet.
 
Før valget sa Frp-formannen at det var et mål for partiet å få kvinner frem i possisjon. Så langt tyder imidlertid ordførerfordelingen på at det er klart flest menn i Frps rekker som havner i maktpossisjoner etter valget.

Hva tror du er årsaken til at Frp fortsatt er et klart større parti blant menn enn kvinner?  

Etter Søfteland

Søknadsfristen for jobben som veidirektør er ute. Disse sju ønsker å etterfølge Olav Søfteland.

 • Konsulent Torgeir J. Risnes, 59 år, Hobøl
 • Havnedirektør Anne Sigrid Hamran, 48 år, Oslo
 • Direktør Terje Moe Gustavsen, 52 år, Vestby
 • Daglig leder Åge Lien, 47 år, Lunner
 • Distriktssjef Lene Mürer, 45 år, Nittedal
 • Fungerende vegdirektør Kjell Sture Bjørvig , 62 år, Oslo
 • Seniorrådgiver Olav Ellevset,  61 år, USA
 • Telleskandalen

  Det er ikke holdbart at en lang rekke kommuner må telle stemmesedlene på nytt fordi en feil ved optisk avlesing av stemmesedlene kan ha gitt feil sammensetning av kommunestyrene.

  image220

  I Stavanger måtte det telles på nytt.  Ordfører Leif Johan Sevland sier alle som gjør endringer på stemmeseddelen tar det som en selvfølge at endringene blir registert.

  - Vi har smilt av valg i andre land, folk kommer hit for å lære og da må vi må sørge for at vi har teknologi som holder etthundre prosent, sa Sevland til TV 2-nyhetene i går kveld.

  I nabokommunen Sola ble det endringer i sammensetningen av kommunestyret etter at stemmesedlene ble talt på nytt.  I Melhus kommune i Sør-Trøndelag viste kontrolltellingen at en representant falt ut og en annen representant fra samme parti tok plassen i kommunestyret.  47 kommuner og fylkeskommuner har fått beskjed om å kontrolltelle stemmesedlene etter det som fremstår som et skandalevalg.

  - Vi kunne med manuell opptelling som vi har hatt tidligere ha hatt resultatet klart langt tidligere, men vi skulle være litt moderne vi også da, sa ordfører Erling Bøhle i Melhus til Adresseavisens lokal-tv stasjon. Han kaller det et demokratisk problem at optisk telling av stemmesedlene ga feil sammensetning av kommunestyret.

  Tellefeil er i seg selv en skandale. Når en ordfører innrømmer at elektronisk opptelling gjorde at resultatene kom senere enn det ville ha kommet med manuell telling av stemmesedlene gir det grunn til å spørre om all teknologi er et fremskritt. Kanskje bør myndighetene trå litt varsommere på gasspedalen for å hindre en lignende skandale ved fremtidige valg? 

  Det er 729 dager igjen til Stortingsvalget i 2009. Jeg håper tiden blir brukt godt til å avdekke alle mulige feil, slik at vi unngår en ny telleskandale. Om myndighetene ikke klarer å garantere at en slik feil ikke oppstår på nytt, bør vi gå tilbake til manuell telling av stemmesedler i alle kommuner. At det må beordres omtelling av stemmesedler i så mange kommuner som i år, er nemlig både flaut og pinlig for de som har ansvaret for valget.

  Valgets egentlige vinnere

  Det er ordførerne som er valgets egentlige vinnere. Ved høstens kommunevalg var det en klar og målbar ordførereffekt.

                        image222  image223
  På TV 2-nyhetene i går kveld fortalte jeg historien om Bjørn Ole Gleditch og Tore Opdal Hansen (t.v.) ordførere i henholdsvis Sandefjord og Drammen. De to sørget for langt sterkere fremgang for Høyre enn partiet oppnådde i mange andre kommuner. Historien kunne også handlet om Rita Ottervik, Arbeiderpartiets suksess i Trondheim eller Simen Bjørgen, Seterpartiets ubestridte ener i Lom.

  I TV 2 har vi har gjort en systematisk gjennomgang av kommuner hvor de tre ordførerpartiene Ap, Senterpartiet og Høyre har hatt ordfører som stilte til gjenvalg. Alle de tre partiene har høyere oppslutning og går frem i disse kommunene enn i landet som helhet.

  I kommuner hvor de tre store ordførerpartiene hadde makt og ordførerne stilte til gjenvalg fikk Arbeiderpartiet 38,4 prosent, Høyre 35,5 prosent og Senterpartiet 27,0. Høyre er det partiet som hadde den klart største ordførereffekten ved høstens kommunevalg.

  Høyre gikk frem med 1,2 prosentpoeng på landsplan, mens fremgangen i ordførerkommunene var på hele 6,6 prosent.  Arbeiderpartiet gikk frem med 2,2 prosentpoeng på landsplan og 3,6 i kommuner der de hadde makt fra før, mens tallene for Senterpartiet er 0,1 på landsplan og 1,1 i ordførerkommunene. 

  I rikspolitikken snakkes det ofte om regjeringsslitasje. At et eller flere partier går tilbake mens de sitter i regjering. For fire år siden viste valgforskernes gjennomgang at det fantes en tilsvarende ordførerslitasje. I år er slitasjen snudd til en positiv effekt. Ordførereffekten.

  Før valget gikk Ole Bjørn Gleditch i Sandefjord ut og ønsket seg en valgkamp uten innblanding fra rikspolitikere. Han gjorde Sandefjord til Erna Solberg-fri sone. Dermed var det han som skulle kjempe om velgernes gunst, noe han gjorde med glans. Høyre fikk 43,2 prosents oppslutning i hvalfangerbyen.

  Gleditch er da også klar når han sier at det var Høyres mange lokalpolitikere som vant valget. Det var ikke partiledelsen, selv om Erna Solberg feiret som en vinner mandag kveld. Uten ordførereffekten ville nemlig Høyre stått igjen som en av de store taperne, og Erna Solberg ville neppe sittet trygt i stolen som partileder.

  Røde bydeler

  Et flertall av bydelene i Oslo fikk rødt flertall under det første direkte bydelsvalget. Dermed kan de drive aktiv opposisjonspolitikk mot det borgerlige byrådet i rådhuset.

  image216

  Valgoppgjøret for bydelsvalget i Oslo var klart først i går kveld. Det viser at 10 av de 15 av bydelsutvalgene i Oslo har fått rødt flertall.  Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grorud, Grünerløkka, Sagene, St.hans haugen, Stovner, Søndre Nordstrand og Østensjø har alle fått rødt flertall. De øvrige fem bydelene har et veldig klart blått flertall.

  Spesielt gledelig må resultatet av bydelsvalget være for en del av lokalpolitikerne til SV i hovedstaden. Partiet ble halvert i Rådhuset, men kan likevel komme tilbake i posisjon i flertallet av bydelene, og drive aktiv opposisjonspolitikk mot det borgerlige byrådet. 

  Skivebom fra NRK

  Flere medier bør nok vurdere sin bruk av meningsmålinger etter årets kommunevalg.  NRK presenterte målingene med størst avvik fra valgresultatet og står igjen som taperen.

  Jeg skal ikke hovere, men må likevel minne NRKs politiske redaktør Kyrre Nakkim som i en debatt med meg i Kulturnytt på p2 beskyldte TV 2 for å ha meningsmålinger som svingte mye, og hevdet at NRK hadde bedre målinger. Vel, Kyrre. Nå er fasiten her. Valgresultatet viser hvem av oss som traff best.

  En gjennomgang av de siste målingene og valgdagsmålingene til de største riksdekkende mediene, viser at mens TV 2s valgdagsmåling laget av TNS Gallup traff best med et samlet avvik på bare 2,8 fra valgresultatet. Nest best traff en gjennomsnittsberegning av de lokale målingene med et avvik på 5,0 og tredje best TV 2s siste måling lørdagen før kommunevalget som hadde et avvik på 5,8 fra sluttresultatet.

  Overraskende nok var automatiske talemaskiner som Infact bruker til sine målinger for VG mer treffsikre enn de andre instituttene i år. Infact hadde et avvik på 6,1 på valgdagsmålingen og 6,2 på sin siste måling før valget. Aftenpostens siste måling fra Norsk Respons der alle intervjuene var gjort lørdag før valget bommet med 7,1 og MMIs siste måling i Dagbladet med 7,9.

  På bunn av lista kommer NRKs valgdagsmåling som bommet med 8,2. For ikke å nevne den siste målingen statskanalen presenterte før valget. Den hadde et avvik på hele 14,9. Men den er likevel ikke en versting. En stikkprøve på enkelte av de lokale målingene viser at et av NRKs distriktskontorer presenterte en meningsmåling en uke før valget som bommet med 24,2 fra valgresultatet. Da kan man nesten gå ut på gata og snakke med de ti første man treffer og lage en like god måling.

  Vi i TV 2 er selvsagt stolte av at vårt samarbeid med TNS Gallup har gitt oss de klart mest treffsikre målingene. Vi legger mye ressurser ned i arbeidet med målingene. Det vil vi også gjøre i tiden fremover. Jeg antar at også en del andre medier ser behov for å gjøre det samme for å unngå det jeg kaller skivebom på selve valgdagen.

  Derfor tapte SV

  Bare 39 prosent av SVs velgere fra 2003 stemte på partiet ved mandagens kommunevalg.  Valgdagsmålingen til TV 2 viser hvorfor SV ble valgets store taper.

  image221

  Jeg har jobbet med målinger i snart ti år. Aldri tidligere har jeg sett en overgangsmatrise som ser så ille ut som SVs på årets valgdagsmåling. Vel vitende om at TNS Gallup traff innertier på valgdagsmålingen, er dette et svært presist analyseverktøy etter valget.

  Det heter lojalitet når man leser de såkalte overgangsmatrisene. Dette er tabeller som viser hva velgerne sier de vil stemme (eller i en valgdagsmåling har stemt) sammenlignet med hva de gjorde ved forrige valg. SVs lojalitet var på katastrofale 39 prosent.

  SV mistet hele 19 prosent av sine velgere fra 2003 til Arbeiderpartiet. Men også andre partier forsynte seg godt av SVs tidligere velgere. Sju prosent av SV-velgerne fra 2003 stemte RV, mens Senterpartiet og Venstre begge forsynte seg med fem prosent av SV-velgerne fra forrige kommunevalg. Når SV heller ikke evnet å hente inn tidligere velgere i særlig grad, viste valgdagsmålingen at det måtte bli et katastrofevalg for Kristin Halvorsen.

  Allerede da fristen for å stille lister til kommunevalget gikk ut, kunne TV 2 fortelle om svært mange kommuner hvor SV ikke klarte å stille liste. Partisekretæren benektet historien, som ble bekreftet da oversikten over valglister kom fra myndighetene et par måneder senere.

  TV 2s oversikt over valgkretsene i de fire storbyene viser at SV gikk tilbake i samtlige. SV hadde knapt nok en eneste kommune hvor partiet gikk frem.  Tilbakegangen er der over hele fjøla for partiet.

  SV kommer sikkert til å lage en svært grundig evaluering av valgnederlaget. Knapt noen i partiet hadde trodd det skulle gå så ille som det gikk. Noen svar vil de finne i valgdagsmålingen. Ved å snakke med sine lokale folk rundt om i landet vil de få en del av de andre svarene.

  Krav om statsrådblod har kommet, spørsmål om regjeringsdeltagelse er reist, men selv folk på venstresida i partiet mener det er en avsporing og ønsker seg nå en debatt om partibygging og organisasjon.  Det kan være grunn til å spørre om et parti som ikke er i stand til å stille lister i flere sentrale kommuner, kanskje har tenkt litt mye på regjeringsprosjektet og litt lite på organisasjonsarbeid.

  Fremskrittspartiet har tidligere kjøpt opp et stort antall eksemplarer av Einar Gerhardsens bok tillitsmannen som var Arbeiderpartiets bibel da de bygde partiet, nå kan kanskje regjeringslillebror SV trenge et eksemplar. I partilederdebatten på TV 2 lørdag kveld var Jens Stoltenberg svært opptatt av å hjelpe Kristin Halvorsen. Kanskje kan han nå be partikontoret på Youngstorget om å sende Gerhardsens bok til SVs hovedkvarter i Akersgata?

  Folket har talt

  Folket har talt. Dommen gjør Kristin Halvorsen er valgets store taper. SV er halvert ved årets kommunevalg.

  Allerde da de første forhåndsstemmene tikket inn forstod vi det. Da de første tusen intervjuene valgdagsmålingen til TV 2 kom var det ingen tvil. Dette ville bli kvelden og natta da SV ble halvert i norsk kommunepolitikk.

  TV 2s valgdagsmåling som var laget av TNS Gallup traff innertier. Også våre første prognoser ga en svært god indikator på valgresultatet. Dette ville bli alt annet enn en jubelkveld for Kristin Halvorsen.

  For oss som har fulgt innrapporteringen fra 430 kommuner er det svært få lyspunkter for SV. Derimot kan de fleste andre smile, de går nemlig frem. Rett nok mindre enn de hadde håpet på.

  Men fasiten etter årets valg er skrevet.  Natta har vært lang på Nyhetskanalen. Nå venter vi på at myndighetene skal oppdatere tallene, slik at vi får de siste kommunene på plass. 

  I valglokalet

  Det var ikke akkurat lang kø, men noen stod og trippet foran avlukket i mitt valglokale i formiddag.

  image220

  Er det noe du lurer på smilte valgfunksjonæren? Nei da, jeg vet hvordan dette skal gjøres sa jeg, og trakk foran forhenget, før jeg tok bilde av stemmesedlene, plukket ut to stykker og startet utfyllingen.

  Kommunevalg er tross alt personvalg. Jeg er en av dem som i dag har brukt muligheten til å gjøre flere endringer på begge stemmesedlene. Både til kommunevalget og bydelsvalget. I alle andre kommuner enn Oslo er det i dag kommunevalg og fylkestingsvalg.

  På stemmesedlene kan du som meg føre opp kandidater fra andre lister, og sette kryss ved navnet til kandidater du ønsker å gi en ekstra personstemme. Det er slike slengere og kryss som avgjør hvilke personer som kommer inn i bystyrer, kommunestyrer, heradstyrer og bydelsutvalg når fintellingen er over.

  I dag er dagen da alle har en stemme. Hver stemme teller like mye. Om du velger å sitte hjemme er det ditt valg. For fire år siden var det bare 59 prosent som stemte ved kommunevalget og 55,6 prosent ved fylkestingsvalget. Det er lenge siden 1963 da 81 prosent stemte ved kommunevalget.

  I TV 2 holder vi akkurat nå på med siste innspurt foran den store valgnattsendingen. Vi går på lufta klokken 18.55. Utover kvelden får du resultater og prognoser fra en lang rekke kommuner. Vi sender i kveld direkte fra flere steder i landet enn TV 2 noen gang har gjort tidligere. På Nyhetskanalen kommer vi til å holde det gående hele natta.

  Vi som har forbredt og planlagt valget gleder oss til den store finalen i kveld. Jeg ønsker deg et godt valg, og håper du følger oss på tv gjennom hele kvelden.  

  Valgkampen fortsetter

  Årets valg er så spennende at valgkampen ruller for fullt i dag, selv etter gårsdagens store partilederdebatt.

  image216

  I 205 kommuner kan folk levere sin stemme i dag, Men politikerne fortsetter kampen om din og min stemme. I går kveld så vi partilederne holde sine sluttappeller, i dag reiser de alle rundt på ulike arrangementer, i et siste forsøk på å overbevise oss som fremdeles er i tvil.

  Den største partimålingen gjort ved ordinære telefinintervjuer fikk du servert på nyhetene i går kveld. Den viste at tre av ti velgere ikke har bestemt seg. Mange av dem kommer ikke til å stemme, men noen av oss kommer til å bestemme oss i løpet av det neste døgnet. På samme måte vil noen som har oppgitt parti bli hjemme på valgdagen.

  I går plukket jeg med meg stemmesedler fra valgbodene på Karl Johans gate. Vi som bor i hovedstaden skal i år også få gleden av å bruke to stemmesedler. En til bystyrevalget og en til å velge nytt bydelsutvalg.

  Morgentimene i dag har jeg brukt til å kikke gjennom navnene på kandidatene i de ulike partiene. Flere av dem har jeg snakket med i løpet av valgkampen, men ikke alle. Kommunevalg er heldigvis et valg der vi som velgere kan påvirke ved å sette et kyss foran navnene vi vil gi en tilleggstemme til, og føre opp et visst antall kandidater fra andre lister på stemmeseddelen. Dessverre har politikerne fjernet muligheten vi tidligere hadde til å stryke kandidater fra en valgliste. Men indirekte er det fortsatt mulig ved å sette et kyss foran alle de andre navnene på stemmeseddelen. 

  Også i dag regner jeg med å bli møtt av politikere, på vei til og fra jobb. Vi skal ha generalprøve på den store valgnattsendingen til TV 2, som sendes fra et splitter nytt studio i Oslo. Vi setter både rekord i antall steder vi sender direkte fra, tar i bruk helt ny teknologi og jobber for å gi deg resultatene først.

  Politikerne som møter meg på vei til jobb har fortsatt en sjanse til å overbevise meg. Jeg har laget en liste med navn på kandidater fra de ulike partiene jeg mener bør få plass i bystyret, men jeg har ennå ikke bestemt meg for hvilken liste jeg skal bruke som utgangspunkt.  De ligger på bordet foran meg alle sammen.

  Jeg tror det er mange velgere som har det akkurat slik i dag, selv om en god del kommer til å stemme allerede i dag. Det er derfor selv ikke KrF-leder Dagfinn Høybråten holder hviledagen hellig. Han skal i likhet med de andre partilederne og mange valgkampmedarbeiderne ut å drive valgkamp i et forsøk på å noen ekstra stemmer.

  Høyre større enn Frp

  Høyre går forbi Fremskrittspartiet på TV 2s siste kommunegallup før valget.

  image219

  Det er første gang siden begynnelsen av juni at Høyre er større enn Fremskrittspartiet på kommunevalgbarometeret TNS Gallup lager for TV 2.

  Vinner unge
  Begge partiene på høyresiden går frem på målingen, som er den største tatt opp ved personlige telefonintervjuer i valgkampen. Høyres oppslutning øker med 0,7 prosentpoeng til 18,5 prosent. For første gang på lenge har Høyre større oppslutning blant kvinner enn menn og er størst blant velgere under 30 år.

  Forbigått av Høyre
  Fremskrittspartiet går frem med 0,2 prosentpoeng til 18,2 prosent. Bakgrunnstallene viser at Frp ikke lenger er størst i noen aldersgrupper.  Bytteforholdet av tidligere velgere mellom Høyre og Fremskrittspartiet er nå et nullsumspill, de henter like mange tidligere velgere fra hverandre.

  SV ytterligere ned
  Sosialistisk Venstreparti går ytterligere tilbake med 0,3 prosentpoeng til 8,5 prosent. Bare halvparten av SV-velgerne fra 2003 sier at de vil stemme på partiet, som mister nesten hver femte velger fra forrige kommunevalg til Arbeiderpartiet.

  Også Senterpartiet mister flere av sine tidligere velgere til Arbeiderpartiet. En av ti som stemte Sp i 2003 svarer at de vil stemme Arbeiderpartiet.  Men Sp får likevel 7,4 prosent, en fremgang på 0,6 prosentpoeng fra i går.

  Ap er størst
  Arbeiderpartiet får 29,0 på det siste kommunevalgbarometeret før valget. Det er 0,5 prosentpoeng lavere enn i går.  Bakgrunnstallene viser at to av ti Arbeiderpartivelgere fra 2003 sitter på gjerdet. Dermed har partiet potensial for å vokse frem mot valget.

  KrF-velgere på gjerdet
  Kristelig Folkeparti sliter med å mobilisere velgerne som stemte på partiet i 2003. Hver fjerde KrF-velger fra 2003 sitter nå på gjerdet.  Partiets oppslutning to dager før valget er på 6,2 prosent (+ 0,2). KrF nærmer seg dermed valgresultatet fra 2003 som var på 6,4 prosent.

  Venstre nedtur
  Pilene for Venstre har pekt jevnt oppover, men på den siste målingen før valget går partiet på en smell. Venstre går mest tilbake med 1,4 prosentpoeng til 5,1 prosent.  Det er likevel klart over oppslutningen ved 2003-valget som var på 3,8 prosent for Lars Sponheims parti.

  Pensjonistpartiet
  Andre partier og lister får 4,5 prosent (+ 0,6). Den klart største andelen av disse er velgere som sier de vil stemme Pensjonistpartiet.  RV får 2,5 prosent (- 0,2).

  30,7 prosent av de spurte oppgir ingen partiprefseranse. Målingen som er den siste før valget er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 1600 respondenter i tidsrommet 5. - 8. september.

  Innspurten er i gang

  På vei hjem fra jobb sent i går kveld spanderte et av partiene kaffe og pølser, mens et annet delte ut kortstokk. Jeg er ikke sikker på at velgere på nattevandring i Oslo lar seg overbevise, men sluttspurten på åres valgkamp er definitivt gang.
  image216

  I går kom en av SVs dårligste kommunevalgbarometre fra TNS Gallup i år. SV-leder Kristin Halvorsen ville ikke en gang kommentere tallene, som politikerne normalt sikler etter i dagene før et valg. For Halvorsen var det kanskje en uønsket reprise. Fredag før valget for to år siden viste TV 2 henne den første og eneste målingen som sendte SV under 10 prosent. Valgresultatet ble 8,8 prosent. Halvorsens problem er at hun blir målt mot kommunevalget. For fire år siden gjorde SV sitt beste kommunevalg noen sinne med over 12 prosents oppslutning.

  Når Dagsavisen bruker hele forsiden i dag til å fortelle at Halvorsen hudflettes av sine egne for å gjøre rederne til nullskatteytere og får slakt a v partifeller for valgkampstrategien, ja da er dette en tøff helg for SV-lederen.

  Det er ganske mye lettere for Jens Stoltenberg og Åslaug Haga, som ikke opplever den samme motgangen. For ikke å snakke om Venstreleder Lars Sponheim som i følge avisen Verdens Gang fikk folket med seg fordi han sparket av seg skoene under en tv-debatt i går kveld. Venstre ligger i følge de siste målingene an til å gjøre sitt beste valg siden partiet ble splittet som følge av EF-saken på Røros i 1972.

  Høyreleder Erna Solberg ser ut til å gjenvunnet noe av formen etter en katastrofal start på valgkampen. Solberg har i følge en av dagens aviser vær i like mange tv-debatter som Siv jensen, men mange av dem handlet om saker Solberg nok helst skulle vært foruten. For Høyrelederen står mye på spill. 18,2 er et magisk tall. Det var oppslutningen for fire år siden. Gjør Høyre det dårligere og taper makta i byer som Oslo eller Bergen kommer det ganske sikkert en debatt om Solbergs skjebne som partileder.

  Frp har surfet høyt på målingene i valgkampen. Men etter skattesaken har partiet fått en knekk i formkurven. Nå er det ikke sikkert det er denne saken alene, Frp har nesten skapt en tradisjon med å falle tilbake på målingene de siste dagene før et valg. Gårsdagens tall viser nesten dødt løp mellom Frp og Høyre om å bli størst på høyresiden. 

  Fremdeles er hver tredje velger usikker. Mange av de usikre kommer imidlertid ikke til å stemme. Men valgkampinnspurten kan både overbevise usikre velgere og få velgere til å skifte mening. På de fleste torg og gatehjørner står lokalpolitikerne for å kjempe om din stemme i dag. I kveld klokken 20 sendes den siste og avgjørende partilederdebatten på TV 2. Det er mye som står på spill for politikerne. Valget er ditt.  

  Nedtur for SV

  SV får en av årets laveste oppslutninger på kveldens ferske TV 2-gallup.

  Partileder Kristin Halvorsen ønsker ikke å kommentere målingen som viser en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng til 8,8 prosent.

  Vil ikke snakke
  SV-lederen har hatt turbulente dager etter at hun torsdag uteble fra programmet Partilederstolen på TV 2. Nå ønsker hun ikke å forholde seg til den ferske TV 2-gallupen som peker nedover for partiet.

  - Det har jeg ikke tenkt å spekulere i, for jeg forholder meg ikke til noen andre målinger enn det som er valgresultatet på mandag, så da kan vi snakke om det da, sier Kristin Halvorsen til TV 2-nyhetene.

  - Men er du skuffa?

  - Nei nå må du slutte, det er valget som gjelder, sier Halvorsen før hun forlater intervjuet.

  Sviktes av menn
  Bakgrunnstallene viser at det er færre menn som sier de vil stemme på SV enn tidligere i uken. Kveldens 8,8 prosent er det dårligste kommunevalgbarometeret for SV fra TNS Gallup på flere måneder.

  Ved Stortingsvalget for to år siden var det nettopp på TV2s Gallup fredag før valget at SVs nedtur startet. Da falt partiet for første gang i løpet av valgkampen under 10 prosent, og valgresultatet i 2005 ble 8,8. Kristin Halvorsens problem er at hun på mandag vil bli sammenlignet med partiets beste kommunevalgresultat fra 2003 som var på 12,4 prosent.

  Ap under 30
  Arbeiderpartiet går også tilbake på målingen. Etter to dager over 30 prosent, gir en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng en oppslutning på 29,5 prosent.

  Partiet står sterkest blant de eldste velgerne, hvor de har dobbelt så høy oppslutning som valgkampens hovedmotstander Fremskrittspartiet.

  Senterpartiet er det eneste rødgrønne partiet som går frem på målingen. Partiet øker med 1 prosentpoeng til 6,8 prosent.

  Best siden 1972
  Venstreleder Lars Sponheim har nesten vært usynlig i valgkampen når tre dager gjenstår. Kveldens oppslutning på 6,5 prosent (+ 0,1) er den høyeste for Venstre på kommunevalgbarometeret i år.

  - I skyggen av Jens og Jensen så har vi drevet en ekte og spennende lokalvalgkamp med dyktige lokale kandidater og det viser seg nytter, sier Sponheim til TV 2.

  Venstre drømmer nå om å gjøre sitt beste kommunevalg siden splittelsen på Røros i 1972 og søker makt og posisjoner i storbyene.

  - Nei altså Rune G. med AKP og Bondesosialister i Sp på vippen, det kan være en garanti at ikke Venstre bidrar med i Oslo, sier Sponheim.

  Puster Frp i nakken
  Høyres formkurve svinger opp igjen tre dager før valget. Etter en dårlig måling i går, kan Høyre notere seg for en fremgang på 2,1 prosentpoeng til 17,8 prosent.

  Dermed puster Høyre igjen Fremskrittspartiet i nakken. Frp går tilbake med 0,6 til 18,0 prosent.

  KrFs oppslutning øker med 0,9 til 6,0 prosent, RV får 2,7 (+ 0,4) og andre partier og lister 3,9 prosent (- 1,2).

  Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 1200 personer i tidsrommet 4. - 6. september.

  Feil på stemmesedler

  Jeg har lest stemmesedler. Det er tid for å finne ut hvilke personer som skal få en tilleggsstemme ved valget. Men stemmesedlene til det nye bydelsvalget i Oslo gjør meg forvirret.

  image210

  På baksiden av alle stemmesedlene er det trykket en veiledning for hvilke endringer du kan gjøre. Du kan sette et kryss i ruten foran personer du vil gi en tilleggsstemme og du kan føre opp kandidater som står på andre valglister som du ønsker å hjelpe inn i kommunestyret.

  Jeg bladde meg gjennom en bunke stemmesedler til det nye bydelsvalget i Oslo i helgen. Stemmesedlene er grønne. Jeg fant noen navn på flere av listene jeg synes var spennende, og kunne tenke meg å gi en såkalt slenger til, uavhengig av hvilken liste jeg skal ta utgangspunkt i.

  Men det var her forvirringen startet. På baksiden av stemmesedlene i min bydel står det at jeg kan føre opp inntil 14 kandidater fra andre lister. Rutenettet som angir hvor mange navn jeg kan føre opp har fem linjer. En telefon til Oslo kommune oppklarte det hele. Det er fem, ikke 14 navn slik rettledningen beskriver.

  Stemmesedlene til det nye bydelsvalget som premiere i år har altså en trykkfeil som har passert kontrollen i rådhuset. De virket overrasket over mitt spørsmål. Men et raskt spørsmål til bekjente som bor i to andre bydeler bekreftet samme trykkfeil på stemmesedlene der.

  Nå betyr kanskje ikke dette all verden, for det er mange som ikke gjør forandringer på stemmeseddelen. Men Oslo kommune bekrefter at antall stemmesedler med endringer øker for hvert år. Vi blir altså stadig flere som gjør forandringer og ønsker å bruke vår stemme til å påvirke hvilke personer som skal velges. Da er det synd at rettledningen og stemmeseddel ikke stemmer overens, slik tilfellet er på listene i min bydel i Oslo.

  Når rettledningen på baksiden og rutenettet på framsiden ikke stemmer overens kan Oslo få et problem når de skal telle bydelsvalget. Myndighetene bør ikke kaste feilutfylte stemmesedler, fordi de selv har skapt forvirring blant oss som har lest stemmeseddelen.

  Mange usikre velgere

  Mer en hver tredje velger er fremdeles usikker på hva de skal stemme.  Kveldens ferske TV 2-gallup viser små utslag. 

  image216

  Fire dager før valget er stillingen temmelig stabil mellom partiene. Men fremdeles er det mange velgere som ikke har bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på under kommunevalget mandag. 

  Høyre mest tilbake
  Den største endringen på målingen TNS Gallup har laget for TV 2-nyhetene er Høyre som går tilbake med 1,5 prosentpoeng til 15,7 prosent. Partiet mister flere velgere Frp og henter færre velgere som ikke stemte ved kommunevalget for fire år siden, enn målingen i går viste. 

  Ap er størst  
  Arbeiderpartiet befester posisjonen som klart største parti.  På målingen i går gikk Ap kraftig frem. Dagens oppslutning er på 31,0 prosent som er pluss 0,1 prosentpoeng bekrefter dermed at partiet holder på oppslutningen.  Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet står like sterkt i alle aldersgrupper. 

  Kvinnene svikter
  Fremskrittspartiet får 18,6 prosent (+ 0,6).  Partiet står tre ganger så sterkt blant menn som blant kvinner. Det er særlig kvinner under 45 år Frp nå har levere oppslutning blant enn de hadde tidligere i valgkampen, mens de står sterkere blant unge menn.  

  Små endringer
  Sosialistisk Venstreparti får en oppslutning på 10,0 (+ 0,1). Partiet ser ut til å miste flere tidligere velgere til Arbeiderpartiet igjen, men henter denne gang flere velgere som ikke stemte for fire år siden og klarer dermed et tosifret prosenttall på målingen. 

  Venstre er største parti i sentrum med en oppslutning på 6,4 prosent (+ 0,3).  KrF får 5,1 (- 0,1), Senterpartiet 5,8 (som i går), RV 2,4 (som i går) og andre partier og lister 5,1 prosent (+ 0,6). 


  Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2-nyhetene ved personlige telefonintervjuer av 1200 personer fra mandag 3. - onsdag 5. september.

  Fiaskovalg på nett

  Internett ga tidenes laveste oppslutning ved skolevalget i Buskerud. Elevene orket rett og slett ikke å klikke på nett for å stemme. 

  image215Buskerud var utpekt som forsøksfylke. Her skulle alle elevene stemme elektronisk. Bare 1798 av de 8760 elevene avga 1798 stemme ved skolevalget. Lokalavisen Drammens Tidende fastslår at forsøket ble fiasko.

  Skolevalget i år skulle være testen på elektronisk valg. I august sa fornyingsminister Heidi Grande Røys fra SV at elektronisk valg i 2011 er realistisk.  Hun tvilte på at dagens ungdommer logger seg av nettet for å bevege seg til et valglokale. Også kommunalminister Åslaug Haga fra Sp har ønsket seg elektroniske valg i fremtiden.

  I fjor vinter la et utvalg ledet av valgforsker og NRKs ekspertkommentator Bernt Aardal frem en rapport om elektroniske valg.  De foreslo en trinnvis prosess bygd på systematiske forsøk med elektronisk stemmegivning.

  Ved lokalvalget i 2003 kunne velgerne i Larvik, Bykle og Oppdal stemme elektronisk. Velgerne som ville delta i forsøket fikk utdelt et smartkort i valglokalet. Kortet ble satt inn i en valgomat i stemmeavlukket og stemmen ble avgitt ved å klikke på skjermen.

  Elektronisk valg ble sett på som fremtidens måte å stemme på. Det var store forventninger knyttet til skolevalgsforsøket i Buskerud. Men oppslutningen blant elevene i det elektroniske forsøksfylket var nedslående. Bare 20,6 prosent avga stemme mens det i landet som helhet var langt høyere fremmøte ved skolevalget.

  Fiskovalget ved skolene i Buskerud bør være et tankekors. Alle som tror internett vil sørge for at valgurnene blir overflødige bør nok tenke seg om en gang til før de innfører e-valg.

  Usminket Halvorsen

  - Nei, takk svarte SV-leder Kristin Halvorsen da hun ble tilbudt to proffe sminkører i ti minutter før programmet Partilederstolen på Nyhetskanalen i kveld. Halvorsen hadde bare en halvtime til rådighet. Hun ville heller ha 20 minutter sminke, og 10 minutter politikk. 

  image214

  I juni inviterte TV 2 alle partilederne til programmet Partilederstolen. De fikk fritt velge dag og klokkeslett i valgkampen. SV skulle komme tilbake til når det passet best for Halvorsen. 

  Den avtalte dagen kom, så passet det plutselig ikke lenger for Halvorsen.  SV tilbød å stille med en av de to nestlederne, men Audun Lysbakken var underveis til TV 2s Folkemøte i Tønsberg og Bård Vegar Solhjell var i Ålesund. Partiet tilbød deretter å stille med ungdomspartiets leder Kirsti Bergstø i Partilederstolen.

  Etter mange telefoner frem og tilbake hadde plutselig SV-lederen en halvtime til disposisjon. Programmet varer i 20 minutter. Greit sa vi, og tilbød dem to erfarne og profesjonelle sminkører som kunne gjøre Halvorsen klar til tv-opptreden i løpet av 10 minutter. Men statssekretær Roger Sandum sa nei. Halvorsen ville ha 20 minutter sminke og heller bare snakke politikk i 10 minutter på Nyhetskanalen.

  Dermed gikk Partilederstolen på lufta i ettermiddag uten SV-leder Kristin Halvorsen. Alle de andre partilederne har funnet tid i løpet av valgkampen, i morgen er det Arbeiderpartiets tur, med eller uten sminke.  

  En bortkasta million?

  Fremskrittspartiets Ungdom satset en million kroner på skolering av sine unge håpefulle før årets skolevalg. Resultatet viser at Frp er partiet med nest størst tilbakegang.

  Det var vel ikke akkurat slik de hadde sett for seg at skoleringsmillionen ville virke, da Fremskrittspartiets Ungdom bestemte seg for å satse på å heve nivået på skoledebattantene. Ungdomspartiet satset friskt, men resultatene kan vel ikke sies å stå helt i stil til forventningene for Frp-ungdommen.
   
  Årets skolevalg endte ikke uventet med at Arbeiderpartiet gjenerobret tronen som største parti på skolene. Det klarte de selv med en liten tilbakegang fra skolevalget for to år siden. Men Frps tilbakegang var langt større, derfor ble Arbeiderpartiet stående igjen med flest ungdom bak seg.

  Høyre er uten tvil det partiet som har hatt størst fremgang ved skolevalget. Når de unge samtidig snudde ryggen til SV, kan Høyre klatre opp på pallen som tredje største parti blant skoleelevene.  SV var partiet som gikk klart mest tilbake, og står ikke lenger sterkere blant skoleelevene enn målingene viser i befolkningen forøvrig. 

  For fløypartiene Frp og SV ble altså årets skolevalg en nedtur. Mens det ble en opptur for de to gamle erkefiendene i politikken Arbeiderpartiet og Høyre. Også Venstre, Senterpartiet og KrF har funnet tall de gleder seg over i det omfattende materialet, som viser hvordan de yngste ville ha stemt

  Det blir ofte sagt at skolevalget gir en pekepinn på hvilken vei valgvinden blåser. I så fall skal det år blåse mye motvind for Frp og SV den siste uken, mens Arbeiderpartiet og Høyre skal ha mest vind i seilene.

  Thrillervalg i Oslo

  Det er dødt løp mellom blokkene i Oslo seks dager før valget, viser en fersk TV 2-gallup. Arbeiderpartiet går mest frem fra forrige valg og ligger an til å bli største parti i hovedstaden.  

  image211

  Nedtur for Høyre
  Byrådsleder Erling Lae fra Høyre må notere at partiet hans bare får 20,7 prosents oppslutning på det ferske Oslobarometeret. Det er en tilbakegang på 4,3 prosentpoeng fra valget for fire år siden. Samtidig vokser støttepartiet Venstre med 4,5 prosentpoeng til en oppslutning på 8,7 prosent. Det andre byrådspartiet Fremskrittspartiet får 15,1 (- 1,4) , mens Kristelig Folkeparti får 3,1 (+ 0,1). 

  Klart størst
  Arbeiderpartiet ligger an til å bli klart største parti i hovedstaden etter valget. Kveldens TV 2-måling viser en fremgang på 6,1 prosentpoeng fra forrige valg til 31,3 prosent. Men SV som ønsker å samarbeide med Arbeiderpartiet ligger an til et langt dårligere Oslovalg enn for fire år siden. Partiet får 12,0 prosent en tilbakegang på 8,3 fra forrige valg.  Rød Valgallianse får 4,9 prosent (+ 1,8), mens andre partier og lister får 4,1 prosent (+ 1,3). 

  Dødt løp
  Dersom målingen blir valgresultat om seks dager blir det dødt løp mellom blokkene i hovedstaden.  Ap ligger an til til 19 representanter (+ 4), SV 7 (- 5), RV 3 (+1). 

  På den ikke-sosialistiske siden får Høyre 13 (- 2), Frp 9 (- 1), Venstre 5 (+ 2), KrF 2 (som i dag) og andre partier og lister 1 mandat (+ 1). Dette mandatet ville med tallene i målingen ha gått til partiet Demokratene, som i følge denne målingen ligger på vippen i Oslo. 

  Tror på seier
  - Her skal man ikke ta noe for gitt på forhånd her er det forferdelig viktig at velgere møter opp og at vi gjør en innsats for å få til det til, sier byrådsleder Erling Lae fra Høyre til TV 2-nyhetene. 

  Han har ikke gitt opp, selv om Høyre er at av partiene med størst tilbakegang. 

  - Alle målingene viser at det er konstant mellom blokkene, selv om alle unntatt en har vist et lite borgerlig flertall, men det vi ser er at marginene kan være veldig knappe, så ingenting er avgjort, sier Lae. - Blir dette en kamp til siste stemme?  - Ja, man skal aldri selge skinnet før bjørnen er skutt så dette blir en kamp til siste slutt. 


  Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 801 personer mandag 3. og tirsdag 4. september. 

  Kladdeføre for Ap

  Det er trått skiføre i september. Så trått for det dominerende partiet i regjeringen at de får sin svakeste notering på dagens kommunevalgbarometer på TV 2.


  image209

  26,3 prosent (-3,3) skaper alt annet enn jubelstemning i rosenes leir. De er snare til å snakke om gjennomsnitt og andre målinger når de selv sliter med dårlige tall.

  Men kan kveldens kommunevalgbarometer TNS Gallup har laget for TV 2 stemme?  Det er umulig å spå valgresultatet, det er tross alt velgerne som skal stemme, Men et barometer med over 1000 intervjuer tatt opp den siste uka gir en indikator.
   

  Ja, jeg er klar over at målingene spriker nå en uke før valget. Ja, jeg vet at det kommer en måling i en avis som viser høyere Ap-tall og svakere SV-tall. Men ja, jeg er også klar over at kveldens tall fra Gallup stemmer ganske bra med dagens tall i Nationen.

   

  Men viktigere enn å lage gjennomsnitt av nasjonale målinger slik mange forståsegpåere driver med, er å se på de lokale variasjonene i målinger landet rundt. Hver eneste lokalavis med respekt for seg selv har sin egen måling. Og det er store lokale variasjoner i år.

   

  Jeg har tidligere omtalt en del av målingene her på bloggen. Det kommer flere de neste dagene. Disse viser ordførereffekt og lokale saker det er strid om. Viktigst av alt de peker i flere forskjellige retninger Det forteller meg at det en uke før valget er vanskelig å spå.

   

  Mange velgere er fremdeles usikre. Kveldens måling viser at Frp er så godt som fullmobiliserte. Det betyr at de har få tidligere velgere som sitter på gjerdet. For Ap er situasjonen motsatt. Også flere andre partier har store såkalte velgerreserver i form av at mange tidligere velgere sitter litt avventende til innspurten i valgkampen.

   

  Det er langt fra sikkert at kveldens svake Ap-tall blir stående lenge. Det er langt fra sikkert at Frps Geir Mo ser like stor grunn til å drikke sjampanje på valgnatta som han mente da han så kveldens kommunevalgbarometer. Mye vil endre seg i takt med at stadig flere velgere bestemmer seg i dagene frem mot valget.  

   

  Alle tallene fra kveldens måling kan du se i artikkelen som er limt inn i bloggposten under.

  Kalddusj for Ap

  Arbeiderpartiet får årets laveste oppslutning på TV 2s kommunevalgbarometer en uke før valget. 

  En tilbakegang på 3,3 prosentpoeng på den ferske målingen som er tatt opp til og med søndag kveld, sender Arbeiderpartiet ned i 26,3 prosent. 

  Ikke fornøyd
  Arbeiderpartiets sekretær Martin Kolberg er alt annet enn tilfreds med tallene i målingen som TNS Gallup har laget for TV 2. 

  - Det går ikke an å si at man kan være fornøyd med det, men man skal være forsiktig med å kommentere enkeltmålinger, sier Martin Kolberg til TV 2-nyhetene. 

  Men 26,3 prosent er den laveste oppslutningen på Kommunevalgbarometeret Arbeiderpartiet har hatt i år. Bakgrunnstallene tyder på at velgerne forsvinner i flere retninger.  

  - Ja, de mister tidligere velgere til Frp, SV og hjemmesittergruppen, så det går i begge ender, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til TV 2. 

  Sammenlignet med målingen fra forrige uke står Arbeiderpartiet svakere i fylkene nord for Dovre og i hovedstadsområdet. 

  Opptur for SV
  Regjeringspartner SV kan imidlertid koste på seg et smil i kveld. 11,5 (+ 1,2) er tangering av årsbeste på kommunevalgbarometeret for et parti som har slitt med flere lave målinger.   

  - Ap og SV skifter velgere med hverandre og det er ikke unaturlig, men SV ligger relativt høyt her i forhold til de senere målingene, sier valgforsker Narud. 

  Også Senterpartiet går frem på målingen fra forrige ukes svake 5,7 til 7,6 prosent. 

  Ingen skattenedtur
  Siste del av målingen er tatt opp etter at skattesaken til Fremskrittspartiet har dominert mediebildet. Så langt er det imidlertid ingen velgerflukt på denne målingen. Fremskrittspartiet får 21,5 prosent, som er en fremgang på 0,9 prosentpoeng fra målingen i forrige uke. 

  - Blir dette valgresultatet så skal i alle fall jeg drikke sjampanje på valgnatta, sier Frps generalsekretær Geir Almåsvold Mo til TV 2. 

  Høyre som gikk markant frem på målingen i forrige uke går tilbake med et prosentpoeng til 16,2 prosent.  

  Mest frem
  Kristelig Folkeparti opplever størst fremgang fra forrige uke. 6,7 prosent er frem 2,0. Men forrige ukes måling var rekordsvak for KrF som bare en gang tidligere har ligget like lavt på kommunevalgbarometeret til TNS Gallup. 

  Venstre får en oppslutning på 5,1 prosent (-1,2). Rød Valgallianse får 2,0 (- 0,7) og andre partier og lister 3,3 (+ 0,5).  Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer av 1012 personer i tidsrommet 26. august - 2. september.

  Lokale thrillere

  Høyre får 37,4 prosent i hvalfangerbyen Sandefjord. I Trondheim fikk Arbeiderpartiet 41,8 på siste måling og i Gran kommune kan den nye Bygdelista gjøre et brakvalg og vippe Ap ut av ordførerstolen.

  image200

  Inger Saxrrud er lektor. Hun topper den nye bygdelista i den tradisjonelle Ap-bastionen Gran i Oppland. På en måling i Oppland Arbeiderblad fikk bygdelista 15,2 prosents oppslutning. Samtidig opplevde Ap svært svake tall, og ville mistet hver tredje velger fra forrige valg om målingen slår til på valgdagen. Bygdelista ble stiftet i protest mot plassering av en videregående skole og er mtstandere av eindomsskatt.

  Dagen før kunne Ap nærmest sprette sjampanjen i Trondheim etter historiske 41,8 på Adresseavisens siste måling. I Rana fosser Arbeiderpartiet frem, og spiser sin regjeringspartner SV levende. Den tidligere Stortingsmannen Inge Myrvoll som ble ordfører for fire år siden må trolig gi fra seg kjedet etter valget.

  I Vestfold er det Høyrebølge på gang igjen. Nær fire av ti velgere i Sandefjord sier de vil stemme Høyre. Partiet har også gode tall på målinger for eksempel i Hof og Nøtterøy.

  Mange steder er det Sentrumspartier som ligger på vippen, som i Sarpsborg der Venstre på en måling i går hadde den viktige possisjonen og om målingen slår til kan de avgjøre hvem som får ordførerklubba etter valget.

  Med så store lokale variasjoner som flere av de lokale målingene har vist de siste dagene er det helt åpenbart at det er lokale saker og lokale kandidater som er avgjørende for velgerne mange steder. Men rikspolitikken spiller selvsagt også en rolle. 

  Det er fremdeles en uke igjen. Valgkampen avsluttes nasjonalt med partilederdebatten TV 2 sender fra Bergen på lørdag om en uke. Men lokalt kjempes det om velgerne helt til de går inn i valglokalet neste mandag.

  Lokalt blir dette valget en thriller i mange av landets 430 kommuner. Vi gleder oss.

  Tabbenes valgkamp

  Dette har vært tabbenes valgkamp nasjonalt. Frps skattesak er bare siste lik i lasten. Høyre har hatt en ordfører med hemmelig konto, SV en veteran som jobber for våpenindustrien og KrF en partileder som beskrives som autoritær.

  image208

  Skattesaken har ligget der som en tikkende bombe. Partiet hadde nok aller helst sett at den ikke sprakk før etter valget, men med maksimalt klønete håndtering klarte de likevel å få nok fakta på bordet til at vi nå alle vet hva det dreier seg om.

  Skattesaken dreier seg om årene da Carl I. Hagen var partiformann. Det handler om reiser med ektefeller, kjoler, frisører og fester. Partiet skulle nok betalt, men det spørs om Frps velgere bryr seg noe særlig om dette. Mange av dem er jo ikke akkurat så veldig glad i å betale skatt. 

  Ditlev-Simonsen er nesten glemt allerede. Svenn Kristiansen har blitt midlertidig ordfører i hovedstaden. Det var noe med en bankkonto for lenge siden, var det ikke?, sa en person jeg spurte om hvordan han trodde den saken ville påvirke hans egen stemmegivning. Rett nok inrømmet Høyre-leder Erna Solberg at det var hennes verste uke da saken raste i mediene.

  SV-veteran Stein Ørnhøi kom ikke særlig heldig ut av det etter at Dagbladet tok bilde da han fikk en hemmelig konvolutt overrakt fra lobbyister for svensk våpenindustri. Det gamle fredspartiet virker ikke like fredelig lenger. Men virker denne saken inn på valgkampen? Det er mange år siden Ørnhøi stilte til valg. 

  Hva så med KrF-leder Dagfinn Høybråten? Ikke noen bra sak, sa en av partiets lokalpolitikere til meg forleden dag, men skyndte seg å legge til at den neppe ville skade partiet. KrF er ganske skadeskutt fra før. Det er allerede ganske lenge siden de dager da det var lov å ta seg et rødvinsglass for Valgerd Svarstad Haugland.

  Arbeiderpartiet, Venstre og Senterpartiet har ikke hatt de helt store skandaleoppslagene denne valgkampen. Det kan bety at de har lik i lasten, eller at de slipper unna i år. De tre kan bli valgkampens vinnere. Men det er tvilsomt at det i så fall skjer fordi de ikke har hatt noen skandaleoppslag i media.

  Det meste av lokalvalgkampen foregår nemlig langt unna Akersgata. Langt vekk fra Oslopressens skandaler. Lokalavisene har flere sider med leserbrev hver dag, partiene møter velgerne på gata og i lokale debattmøter. Mange steder i landet vil trolig ikke tabbene på riksplan ha det helt store å si, det er ikke Siv, Jens, Kristin, Erna, Dagfinn, Åslaug og Lars som står på valg, men lokalpolitikerne i din kommune. 

  Hva mener du om lokalvalgkampen så langt?  Er det mulig å kåre noen vinner eller taper der du bor? Og påvirker tabber i rikspolitikken egentlig hvordan folk stemmer?
  Mitt profilbilde

  Kjetil Løset

  Fra: Oslo

  Født: 1972

  Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

  Mer...

  september 2007
  ma ti on to fr
           
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20 21 22 23
  24 25 26 27 28 29 30
               


  hits