Blå ledelse i Oslo

En drøy uke før valget viser målingen til Osloavisa Aften at det er blå ledelse i kampen om hovedstaden.

image207

Partiene som i dag styrer hovedstaden ligger i følge dagens måling i Aften an til å få 32 plasser i bystyret, mot venstresidens 27.

I går presenterte Ap og SV en felles plattform for hvordan de ønsker å styre hovedstaden, dersom de vinner valget. rett nok vil et rødt flertall trolig måtte basere seg på støtte fra RV, og kanskje også Senterpartiet, selv om det langt fra er sikkert at de kommer inn i Bysrtret.

Med fem mandater på målingen ligger Venstre an til å få plassen som vippeparti, og kan sikre flertall for høyresiden uten KrF. Men Venstre varsler at de ikke ønsker å la fungerende ordfører Svenn Kristiansen fra Frp få fortsette. 

Dermed er det stor spenning rundt Oslovalget. Ikke bare om hvilken blokk som får flertall, men også hvordan partiene i de to blokkene vil samarbeide etter valget. 

Miljøkrangel i Bergen

Kildesortering av søppel, kollektivfelt, bussavganger, parkeringsplasser og rushtidsavgift. Dette er kommunevalget i Bergen.

Rundt 50 personer i et mørkt lokale med toppolitikere fra alle partier på podiet. I går kveld stakk jeg innom et lokalt valgmøte om miljø i landets nest største kommune. Her virket rikspolitikk og Oslogryta lenger unna enn en flytur. 

Det er akkurat slike saker valgkampen handler om. Hvordan skal din kommune se ut etter valget.  Slike debatter foregår langt unna tv-studioer, men i svært mange lokalsamfunn i dagene som gjenstår. 

I Bergen er partiene uenige om det trengs flere plasser i parkeringshusene for å flytte bilene vekk fra gatene, om det skal legges miljølokk over veien fordi Danmarksplass, om rushtidsavgift skal innføres eller ikke og hvilke veier som bør få kollektivfelt for å bedre fremkommeligheten for busser.

Under gårsdagens valgdebatt i Bergen snudde Arbeiderpartiet. De har tidligere sagt at de er for kollektivfelt på Ringvei vest, men avviste dette i går, til protester fra SV og RV. De tre er også uenige om rushtidsavgift. Men det er også sprik i samferdsels- og miljøpolitikken mellom partiene på høyresiden i byen.  Derimot er alle partiene i Bergen enige om å innføre kildesortering i hele kommunen, men ingen hadde noen oppskrift på hvordan. 

Det var forfriskende å høre en lokal valgdebatt. Med engasjerte tilhørere og engasjerte lokalpolitikere. Det er lett å glemme at det er slik lokaldemokratiet virker når man til vanlig vandrer rundt i maktens korridorer i Oslo.

Gult kort til media

Norske medier får gult kort fra velgerne halvannen uke før kommunevalget. Alt for mye rikspolitikk, slår velgerne fast i en fersk meningsmåling.
 
Siv og Jens, krise for Høyre, en KrF-leder uten evne til å lytte. Slike overskfifter har det vært mange av i riksmediene. Langt færre oppslag har dreid seg om hvem som skal styre kommunene, og hva partiene vil med makta i kommune-Norge.

Når nesten sju av ti velgere i målingen TNS Gallup har laget for Kommunal Rapport mener det har vært for mye fokus på rikspolitikk. Dermed etterlyser de mer fokus på saker denne valgkampen egentlig handler om, og drar fram det gule kortet til riksmediene.

Lokale og regionale medier har etter min mening vært flinkest til å dekke valgkampen. De er opptatt av det den handler om. Riksmediene har i stor grad hatt fokus på helt andre saker enn hva dette valget egentlig dreier seg om.

Det finnes imidlertid unntak. Halvor Hegtuns har i Aftenposten foretatt en rundreise til mange småkommuner og skildret politikken derfra. Nyhetskanalen har i dag ordføreduell fra Tromsø.  Vi har tidligere sendt tilsvarende dueller fra Tønsberg, og Skedsmo.

Søndag hadde vi en reportasje med Ap-ordførere som samarbeider med Frp stikk i strid Martin Kolbergs ønske. I dag følger VG opp med den samme historien. Tirsdag dekket vi en meningsmåling ved å bruke to ordførerkandidater i Drammen, onsdag ved å møte folk på gata i Bergen for å høre hva de mener om valgkampen. Vi har dessuten gjentatt vår valgserie Erleveien, hvor vi møter beboerne i et borettslag i landets nest største by.

Bildet er altså langt fra svart-hvitt. Det er lokalvalgkamp også i riksmediene. Men rikspolitikerne har en svært dominerende plass. At sju av ti spurte i målingen til Kommunal Rapport mener det er for mye fokus på rikspolitikk bør vi som medier ta til oss. Det håper jeg både min egen og andre redaksjoner gjør. Det er over en uke igjen til kommunevalget.

Transportkaos

Kaos på flyplassen. Stillestående kø på veiene. Kaos på jernbanen. Dette er en rapport fra Norge, august 2007.

Folk sprang rundt seg selv. Informasjonstavlene på Gardermoen var ute av drift og beskjedene haglet på høyttalerne.  Samtidig er køen lang i sikkerhetskontrollen.

Gardermoen i dag tidlig var et møte med folk som løp rundt på jakt etter rett utgang. Stavanger er det her? Hvor er Trondheim? Hva med Tromsø? Nei, dette er Bergen. Svetteperlene kom frem hos svært mange på hovedflyplassen i dag tidlig. Informasjonstavlene var ute av drift, det var tilløp til panikk hos passasjerene. Før de kom inn hadde de nemlig stått lenge i kø i sikkerhetskontrollen der det var få sluser åpne.

Flytoget gikk i rute. Mange NSB-tog var forsinket. Det har de siste dagene vært togkaos NSB varsler at det vil fortsette, de mangler nemlig lokomotivførere. Passasjerene har snart gitt opp å klage, og tar bilen i stedet, dermed øker køene på veiene.

Tirsdag skulle jeg og en fotograf på reportasje til Drammen. Da var det kaos i togtrafikken. Vi prøvde oss derfor med bil fra Oslo Det tok over en halvtime fra Karl Johans gate gjennom Festningstunnelen. Køen stod så stille at det hadde vært raskere å gå.

Kaoset rammer alle deler av transportsektoren. Vi skriver august 2007. I verdens rikeste land. Skal vi godta at det er slik, eller bør noen rydde opp en gang for alle? Hvem er i så fall egnet til å sørge for kommunikasjoner? Hva mener du?  

Venstres beste

Venstre får årsbeste på kommunevalgbarometeret halvannen uke før valget. Partiet kan være på vei mot sitt beste lokalvalg siden splittelsen på Røros.

Det er ikke hver dag Venstre ser 6-tallet på en meningsmåling. Men på dagens kommunevalgbarometer som TNS Gallup har laget i samarbeid med Kommunal Rapport og TV 2 kan partiet notere seg for 6,3 prosent. Det er en fremgang, men det er verdt å merke seg at Venstre også for to uker siden gikk 6,2 prosent mens oppslutningen var på 6,0 prosent ved inngangen til ferien i begynnelsen av juli.

image206Venstres oppslutning er klart størst i Oslo og Akershus. 10 prosent av de spurte her sier i målingen at de vil stemme Venstre dersom det var kommunevalg i morgen. Dermed samsvarer tallet godt med en lokale målingen for Oslo som Aften presenterte i slutten av forrige uke da Venstre var nær ved å puste SV i nakken i hovedstaden.

- Jeg kjeder meg når jeg hører på Jens og Jensen, fastslo partileder Lars Sponheim da han besøkte partilederstolen på TV 2 Nyhetskanalen i forrige uke. Kanskje er velgerne hans enig. For fremgangen til Venstre har skjedd mens partiet har stått i medieskyggen av toppduellene.

Med kommunevalg utkjempes lokalt. Det er lokale politikere folk skal stemme på, ikke verken Stoltenberg, Jensen eller for den del Sponheim. I Oslo er det Ola Elvestuen som fronter Venstre mens Kjell Veivåg er partiets ordførerkandidat.


Tror du Venstre kan gå mot bestenotering siden splittelsen av partiet på Røros, eller vil velgerne som nå sier de vil stemme Venstre forsvinne i innspurten av valgkampen?

Lysner det for Erna?

Høyreleder Erna Solberg smilte da jeg traff henne i går kveld. Det har hun ikke gjort på en stund. Men når Gallupen peker oppover da smiler selv en partileder som har vært i motvind.

image205

Nå er ikke 17,2 noe tall å jule over for et parti som Høyre. Det er fortsatt bak 18,1 som var det forrige kommunevalget. Det var Høyres dårligste kommunevalgresultat siden 1971. Men fremgangen til Høyre på dagens kommunevalgbarometer TNS Gallup har laget i samarbeid med Kommunal Rapport og TV 2 kommer etter at partiet har vært igjennom en turbulent tid.

Bakgrunnstallene viser at mye av Høyres fremgang kommer fordi flere kvinner nå sier de vil stemme på partiet. Kanskje snakker vi dermed om en slags sympatieffekt etter all kritikken partilederen har vært utsatt for.

Men Høyre mister også færre tidligere velgere til Fremskrittspartiet, og de klarer å mobilisere en del velgere som ikke stemte ved det forrige kommunevalget. Flere unge velgere gjør at Høyre nå er større enn SV i gruppen under 30 år.

Høyre følger nøye med på de lokale målingene som forestas ute i landet. Som jeg tidligere har skrevet på denne bloggen viser flere av dem bedre tall for Høyre enn mange nasjonale målinger. Sterke lokale målinger i byer som Drammen, Stavanger, Sandefjord, Bergen og til dels Oslo er med på å få Erna Solberg til å puste roligere.

Kan Høyre være i ferd med å reise seg igjen, eller er partiet allerede dømt til å bli en av valgets tapere i høst?

Ordførerkampen

Tore Opdal Hansen er Høyreordfører i Drammen. Han utfordres av Aps Hilde Klæboe. Det er slik valgkampen er i mange norske kommuner.

                                  image203image204
Det var siste bystyremøte før valget i Drammen i kveld. Der er ikke hver dag jeg kikker inn i en bystyresal. Lokalpolitikken virker litt langt unna det vi som jobber med rikspolitikk driver med. Men der er i bystyrene, kommunestyrene og heradstyrene den praktiske politikken som angår folks hverdag utformes.

Etter å ha takket av de som forlater politikken i Drammen kom ordføreren løpende ut av rådhuset for å møte meg og fotograf Pål Martin. Vi stod på utsiden og ventet sammen med Hilde Klæboe. Hun er Arbeiderpartiets kandidat til å overta, men sitter ikke i bystyret i dag.

Selv om mye av valgkampen på tv har handlet om Siv og Jens, er det ingen av de to som står på valg. Det er lokalvalg i 430 kommuner, 18 fylker og 15 bydeler i Oslo.

Over halvparten av velgerne ønsker en ordfører fra Arbeiderpartiet eller Høyre. Det viser en fersk måling fra TNS Gallup som vi i TV 2 presenterte fra Drammen i kveld. Uavhengig av hvilket parti de stemmer på, ønsker 36,9 prosent en ordfører fra Arbeiderpartiet. 22,2 prosent ønsker en ordfører fra Høyre, mens bare 16,8 prosent vil ha en ordfører fra Frp.

I kveld ledet Tore Opdal Hansen ledet det siste bystyremøtet i Drammen før valget, om han beholder ordførerkjedet også etter valget er han ikke sikker på. Det er du som bestemmer hvem som skal styre din kommune.

Flere stemmer

Valglokalene har vært åpne i 16 dager. I Oslo har antall velgere som har avgitt forhåndsstemme økt med 57 prosent. Velgerne synes ikke å være skremt av Ditlev-Simonsensaken.

Tallene fra Oslo kommune viser at 13793 velgere så langt har avgitt stemme. Etter like mange dager ved forrige valg var det 8793 velgere som hadde avgitt stemme.

Spådommene om at Ditlev-Simonsensaken skulle bidra til å trekke valgdeltagelsen ned ser så langt ikke ut til å ha skremt velgerne.  Det er imidlertid for tidlig å si om den faktisk har bidratt til det motsatte, økt mobilisering.

Oslo kommune forklarer økningen med at det er flere lokaler hvor velgerne i år kan avgi forhåndsstemme. Men kanskje er det et tegn på at lokalvalget i år likevel engasjerer litt mer enn enkelte spådde?

Endre er usikker

Tenk deg å stille til valg, men ha blitt usikker på om du vil stemme på deg selv. Det er situasjonen for Endre Juvik, en av beboerne i TV 2-serien Erleveien. 

 
Han ble interessert i politikk for to år siden da han var med i TV 2s valgserie Erleveien. Den gang gjorde bredbåndsløftet til Senterpartiet størst inntrykk.  I år endte Endre opp som listekandidat i Bergen. Men er usikker på om han stemmer på partiet sitt om to uker.

Det er Senterpartiets regjeringsdeltagelse som gjør Endre usikker. Fleipende etter å ha matet katten, ler han da kollega Trine Hvamb spør om det er noen politikere han kan tenke seg å kastrere. - Jeg kan gjerne ta noen i Arbeiderpartiet, som kulturministeren eller helseministeren og litt statsministeren, ler Endre.

Han synes åpenbart Senterpartiet har blitt overkjørt i alt for mange saker i regjeringen. Mest kritisk er han til Trond Giskes overkjøring av norske kommuner i spilleautomatpolitikken.

Selv om Endre bor i blokk i Bergen beskriver han det rødgrønne regjeringssamarbeidet på typisk Sp-vis: Jens styrer traktoren, helt bak på høylasset sitter Åslaug og Kristin som to små nisser som bare blir diktert, sier han.

26. kandidaten til Senterpartiet er altså usikker på partivalg to uker før valgdagen. Og han er slett ikke alene. Vi som ennå ikke har bestemt oss er mange. Vi som leser partiprogrammer en god del færre.  Det er mange saker som kan avgjøre hvor både Endre, jeg og mange av dere vil ende. Det er ikke sikkert dere får hjelp, men en pekepinn på hvor du står kan du kanskje få ved å ta partitesten. En slik test har selvfølgelig bare med et utvalg av saker. Det er mange andre saker i en lokalvalgkamp med store variasjoner fra kommune til kommune.

Stoltenberg sprakk

Det kokte over for Jens Stoltenberg da han ble bedt om å gi en skriftlig garanti mot rushtidsavgift etter en debatt i Trondheim. I følge statsministeren er det nok å tro på det han sier.

image202

Rushtidsavgift eller køprising har blitt en av de store debattene i flere store byer. Særlig het er debatten i Bergen og Trondheim, der Stoltenberg og Ap-ordfører Rita Ottervik møtte Høyreleder Erna Solberg og Høyres ordførerkandidat til dobbeltduell. 

Det var etter duellen at Høyres Bengt Eidem (tidligere politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet, som ble landskjent for sin kamp mot blodkreft for et drøyt år siden) ville ha Stoltenbergs underskrift på en garanti mot avgiften. Det blånektet statsministeren, som sa at ingen kommuner må innføre en slik avgift mot sin egen vilje.

Problemet for de rødgrønne er at de er rykende uenige om denne saken. Både samferdselsminister Liv Signe Navarsete fra Senterpartiet og Miljøvernminister Helen Bjørnøy vil ha en slik avgift. I klimameldingen skriver regjeringen at den skal innføres i de 10 største byene.

Dermed synes det ganske åpenbart at det vil bli forhandlinger om en slik avgift skal innføres etter valget. I Bergen har et klart flertal i en meningsmåling sagt nei, det vil ikke være overraskende om folket i Trondheim gjør det samme. Men at det sprakk for Stoltenberg viser at saken er svært politisk betent for de rødgrønne.

Hva mener du om at det kan komme til  koste en 50-lapp å for stå i kø med bil inn og ut av de store byene i rushtiden?

Bylister i vinden

Flere bygdelister sliter med  å holde aktivieteten oppe, men i år har flere byer lokale valglister enn tidligere.

image200

En gjennomgang av partier som stiller til valg i år viser at det er 182 lokale lister. Det er åtte færre enn for fire år siden. En del mindre lister i små kmmuner er borte, mens flere byer og rbane strøk får nye lokale lister.

Lillehammer by- og bygdeliste, Ringsakerlista, Felleslista for helse- og omsorg i Horten, Bymiljølista i Stavanger, Sentrumsalliansen i Bergen, Sandnessjøen Tverpolitiske liste og Vardølista er eksempler på nye lister som skal kjempe om velgernes gunst, langt unna den rikspolitiske bokseringen.

Fra før har vi Oslo Byaksjon, By- og Bygdelista på Hamar (som har ordføreren), Drammen Byliste, By og bygdelista i Holmestrand, Larviklista og Tverpolitisk liste for Ålesund for å nevne noen av de store kommunene.

Det ser altså ut til å være omtrent en dobling i antall tverpolitiske lister i byene sammenlignet med fire år tilbake. Det blir interessant å se hvor mange velgere som samler seg bak disse listene, som ofte går på tvers av skillelinjene mellom de etaberte politiske partiene.

Blå bris likevel?

Høyre ser ikke ut til å fått noen knekk i oppslutningen i verken Bergen eller Drammen Kan det nederlangsdømte partiet likevel reise seg?

image199

På de to målingene i Bergen i dag får Høyre henholdsvis 26,0 (i Bergens Tidende) og 25,4 (i BergensAvisen). Dermed er Høyre fremdeles størst i vestlandets hovedstad. I Drammens Tidenes måling får Høyre en oppslutning på 30,2 prosent og har rent flertall med Frp.

Samtidig kan Frp notere seg for hele 41 prosents oppslutning i Fjell kommune. Bergen er i ferd med å bli omgitt av et Frp-belte. I Os har partiet hatt 50 %, Askøy 36 % og Lindås 30 % oppslutning på målinger den siste uka.  

I gårsdagens Oslomåling i Aften gikk Høyre minimalt tilbake fra forrige måling. I mange av de store byene ser Høyre slett ikke ut til å være i fritt fall slik VG slo fast tidligere i uka, på grunnlag av en måling utført ved hjelp av automatiske talemaskiner.

I Tønsberg fikk Frp 31 prosent, Høyre 24 prosent og Ap 25 prosent på en måling i Tønsberg Blad før helgen, også den avviker mye fra den tidligere omtalte VG-målingen. I en lokal måling kan selv KrF finne trøst.

 

Det har ikke manglet på forståsegpåere som har hevdet at Høyre ville få en alvorlig knekk i oppslutningen som følge av Ditlev-Simonsensaken. Så langt ser den ut til å ha fått mindre effekt enn svært mange trodde.

 

Mye av årsaken kan være at Høyre gikk tilbake på målingene før skattesaken kom i fokus. TNS Gallup som lager kommunevalgbarometrene for TV 2 målte Høyre rekordlavt en uke før saken ble kjent gjennom Dagens Næringsliv.

 

Tyder så de gode bymålingene de siste dagene på at Høyre er i ferd med å reise seg? Nei, partiet sliter med draget på velgere i mange andre kommuner. Nord for Dovre er Høyre svake.  I Trondheim har Ap og SV rent flertall på fredagens måling i Adresseavisen. I innlandsfylkene på Østlandet står Høyre også svakt.

Målsetningen om 18,1 som partiet fikk i 2003 står fortsatt fast, men jeg tror det kan bli vanskelig for Høyre å nå den på valgnatta.  

Thrillerval i Oslo

Høgresida leiar med eit mandat. Kampen om Oslo ser ut til å bli like spennande som for fire år sida.

image198

Arbeiderpartiet er det klart største partiet i Oslo på målinga som Aften prentar i dag. Ap har gått fram med sju prosentpoeng frå forrige val, medan SV har gått like mykje tilbake. Det kan sjå ut til at Rune Gerhardsen vil gjere eit godt val, men mest grunna tidlegare SV-velgerar som har snudd ryggen til partiet.

På Høgresida går Høgre ned med fem prosentpoeng frå forrige val. Men dei hentar likevel ein del velgerar som stemte på Framstegspartiet for fire år sida. Frp er jamnstore med SV i Oslo, men det er Venstre som er i vekst på borgarleg side. Dei puster nesten SV og Frp i ryggen.

Eit val i Oslo i dag tyder på knappast mogleg fleirtal for Høgre, Frp, Venstre og KrF. Med eit fattig mandat leiar dei kampen om makta i Oslo. Så langt har det handla om Ditlev-Simonsen. Det er no kampen mellom dei raude og dei blå-grøne tek til for alvor.

Skulle det bli borgarleg valsiger i Oslo vil nok Venstre med større muskler enn for fire år tilbake ha eit ord med i laget om kven som skal styre. Det er lite truleg at dei vil godta at Frp får både ordføraren og plass i byrådet.

Om det vert raudt fleirtal kjem eit styrka Ap og eit kraftig svekka SV truleg til å trenge støtte frå RV for å ta makta.  Senterpartiet har farmleis draumen om å kome tilbake i Oslopolitikken, med heller ikkje med solid nasjonal vind i ryggen ser dei ut til å klare det. 

Kampen om Oslo vert ein thriller nok ein gong. Kvar einaste røyst kan vere med å avgjere kven som skal styre byen dei neste fire åra. Kva trur du om valutfallet i Oslo?

Rød knockout

Det ser nesten ut til å gå mot seier på knockout for Arbeiderpartiet i Trondheim. PÅ dages Norfaktamåling i Adresseavisen får Ap 39 prosents oppslutning. 


image197Det er fire år siden Rita Ottervik vant valget og innførte rødgrønt styre i Trondheim, etter mange års Høyredominans i Midt-Norges hovedstad. Det røde ser ut til å ha falt i smak hos trønderske velgere.

 

39 prosent er knalltall for Arbeiderpartiet i landets tredje største by. Like oppsiktsvekkende er det at Arbeiderpartiet ved et valg i dag bare vill hatt behov for SVs støtte for å beholde makten. Til sammen får de to partiene 45 av 85 representanter i Bystyret. I tillegg kommer RV, Sp og de andre småpartiene i byen.

 

Senterpartiet er imidlertid nesten utradert og sitter tilbake med en enslig bystyrerepresentant. De ser dermed ut til å få blø for å ha vært med på et rødgrønt samarbeid i byen. Partiets nye strategi om å bli et parti også for velgere i storbyene ser ikke ut til å være særlig vellykket her.

 

På mange måter ble det rødgrønne samarbeidet i Trondheim modell for Jens Stoltenberg da han skulle lage sin andre regjering. Det har heller ikke manglet på drahjelp fra statsministeren for Rita Ottervik. Stoltenberg trekker frem den ene solskinnshistorien etter den andre fra byen ved Nidelevens bredder, baksiden av medaljen hører vi langt mindre om.

 

I morgen møter Stoltenberg Høyres leder Erna Solberg til duell sammen med de to ordførerkandidatene Rita Ottervik og Frank Jensen. I følge målingen har Ottervik vunnet kampen om velgerne. Det spørs om Erna Solberg kan hjelpe sin tidligere statssekretær Frank Jensen til å vinne noen av dem tilbake. .

 

Høyres storhetstid under Marvin Wiseth er i ferd med å bli minner fra en fjern fortid selv på Høyres partikontor i Fjordgata. Men Høyre holder likevel stand og er fremdeles største opposisjonsparti i byen. Frp synes å ha problemer med å få skikkelig fotfeste i Trondheim.

 

Med en så klar ledelse drøye to uker før valget, tror du kampen om Trondheim allerede er avgjort, eller har høyresiden en sjanse til å ta igjen forspranget?

Endelig valgkamp

Endelig kan valgkampen starte for alvor. I går sendte vi i TV 2 vårt første folkemøte, det var befriende med en ekte politisk debatt igjen.

image196

Denne bloggposten er skrevet fra vogn nummer en, like etter Bleiken stasjon på Gjøvikbanen. Dette er den eneste jernbanestrekningen i landet som er konkurranseutsatt. Den kjøres av selskapet NSB anbud. Vognene er nyere, avgangene hyppigere, rutetidene mer tilpasset brukerne og passasjertallet har økt. Staten sparer penger, men regjeringen sier likevel nei til å legge flere strekninger ut på anbud.

To timer unna Oslo var det langt mindre snakk om hemmelig konto enn i hovedstaden. Her er folk faktisk opptatt av at det snart er lokalvalg. Men for valgkampen i Oslo var det helt nødvendig at Per Ditlev-Simonsen trakk seg.

Oppland Arbeiderblad skriver om sykehusaksjoner på forsiden. Under et åpent møte i går kveld fikk regjeringen strykkarakter. - Vi mangler en statsråd. Vi har ingen skikkelige talsmenn som evner å nå frem der det er nødvenig, sa Hans Seierstad. Han er Senterpartiets ordfører i Østre Toten kommune.

Lokalavisa er langt mer spennende enn VG, Finansavisen og Aftenposten som også finnes på toget. Det er lokale saker som preger debatten. Strid om bompenger er en av de heteste i dette området. Saken er i ferd med å splitte det en gang så allmektige Gjøvik Arbeiderparti. Redaktøren i den gamle partiavisa skriver at Ap styrer i et vanskelig farvann når de midt i valgkampen nå behandle et forslag om å endre innkreving av bompenger.

På Furumo holdeplass har jeg skumlest leserbrevene. Det er her folket kommer til orde. Hemmelig bankkonto står det ingenting om. En rekke lokale stridssaker preger valgkampen.

Derfor var det en fornyelse å se en ekte politisk debatt igjen på tv i går kveld. Nå gleder jeg meg til de to neste folkemøtene fra Bodø og Tønsberg om skole og samferdsel. Det er saker som angår hele landet.

I dag er det forresten et halvt år siden jeg skrev den første bloggposten. Takk for at du er en av de hundre tusen som har klikket deg innom. Har du spørsmål, ønsker eller kommetarer så ta gjerne kontakt enten ved å skrive et innlegg eller sende en epost til kjetil.loset@tv2.no

Toget suser forbi Varingskollen, Nittedal høyre side, hører jeg svakt over høyttaleren. Vi nærmer oss hovedstaden igjen. Det er en av 430 kommuner, 18 fylker og 15 bydeler i Oslo som har valg den 10. september. Det er jo tross alt ditt valg i høst. Kommunevalgkampen 2007 er endelig skikkelig i gang.

Forvirrende tall

VG kaller det en monstermåling. Jeg er forvirret etter å ha studert tabellene. Målingen er laget ved hjelp av en automatisk talemaskin.

image195

I Tromsø gir Infacts måling for VG partiet SV 18,7 prosent og Fremskrittspartiet 19,2 prosent. I omtrent samme tidsrom har imidlertid det samme byrået gjennomført en måling, også den ved hjelp av automatisk talemaskin for avisa Nordlys. I denne Tromsømålingen får SV 7,4 prosent og Frp 26,7 prosent.

Hadde jeg vært avisredaktør i VG eller Nordlys, ville jeg klødd meg i hodet og brukt dagen til å be om en forklaring på hvordan tallene kan sprike så mye fra et og samme byrå, i samme by, i omtrent samme periode og med samme opptaksmetode.

Tallene i VG for Høyres oppslutning i Bergen er 16,2 prosent. To lokale målinger som er tatt opp omtrent på samme tid ved hjelp av personlige telefonintervjuer for BA og BT viser 24 og 26 prosents oppslutning.

Landets største avis slår fast at Høyre sliter. De har loddet stemningen med automatiske talemaskiner. Infact er det eneste byrået som lager målinger på denne måten.  Målingene er tatt opp fra 10. - 20. august. Det eneste som fremgår i teksten er at de har laget to separate målinger i Oslo. Den 10. august var oppslutningen i følge teksten tre prosentpoeng lavere enn den var 20. august.

Metoden med automatiske talemaskiner er omstridt. Det er første gang de brukes i et slikt omfang i en valgkamp. Avvikene i den første såkalte monstermålingen i VG er såpass store i flere byer i forhold til andre målinger at de roper på en forklaring fra avisen.

KrF er uønsket

Hver fjerde velger ønsker ikke Kristelig Folkeparti i regjering.  Motstanden mot partiet har økt markant, viser valgundersøkelsen etter forrige Stortingsvalg.

image194

Når det nærmer seg valg i Norge legger forskerne frem sin rapport om det forrige valget. I går kom boken Norske velgere som er en studie av Stortingsvalget i 2005.

For oss som jobber med politikk og meningsmålinger er det få store overraskelser i boken som er redigert av Bernt Aardal. Men i kapittelet fra mindretallsregjering til flertallsregjering presenterer Hanne Marthe Narud et nytt og spennende funn: KrF har gått fra å være som de fleste andre partier til å bli nest minst ønsket i regjering.

Fremdeles er Frp det partiet som i særklasse flest velgere overhodet ikke ønsker i noen regjering. Men andelen som sier det samme om KrF økte fra det normale 5-9 prosent til 25 prosent. En fjerdedel av de spurte sa altså i valgundersøkelsen fra 2005 at de ikke ønsker KrF i noen regjering.

I boken viser Narud også til en sympatiundersøkelse som viser at KrF i 2005 var det klart minst populære partiet. De har dermed overtatt Fremskrittspartiets plass fra tidligere valgundersøkelser.  Partiet har fått mindre sympati både blant velgerne på venstresiden og høyresiden.

KrF fikk altså et kraftig imageproblem under Kjell Magne Bondeviks andre regjering. Valget i 2005 endte med støtte fra 6,8 prosent av velgerne, som var partiets dårligste Stortingsvalg etter krigen. Arven etter Bondevik var et parti som ble nesten halvert siden det gode valget i 1997. Dagfinn Høybråten har overtatt stafettpinnen etter Valgerd Svarstad Haugland, men partiet har ikke løftet seg på meningsmålingene.   

Tror du KrF vil gjenreise tilliten hos velgerne, eller vil partiet være like uønsket blant velgerne ved Stortingsvalget om to år? 

Grønn opptur

Senterpartiet er i fremgang og er for andre gang i år større enn oppslutningen ved forrige kommunevalg.

image193

Midt i Oslo sentrum ligger Senterpartiets hovedkvarter. Partiet som skulle flytte 6000 statlige arbeidsplasser ut av Oslo har selv flyttet inn i nye lokaler tvers over gaten for Stortinget. Der bredte det seg et grønt smil da TV 2 offentliggjorde denne ukens kommunevalgbarometer fra TNS Gallup i går kveld. Senterpartiet gikk nemlig frem med 2,1 prosentpoeng til 8,1 prosent.

I følge bakgrunnstallene er det nå bare Fremskrittspartiet som har mer lojale velgere enn Senterpartiet.  Bakgrunnstallene viser at det først og fremst er i landets fem nordligste fylker at partiet har fått seg et løft.  Partiet har dobbelt så mange velgere i de minst sentrale kommunene som de sentrale kommunene.

Det er særlig de eldre som slutter opp om partiet. Hver sjette av de spurte over 60 år svarer i denne målingen at de vil stemme på Senterpartiet, som dermed er like store som Høyre blant de eldre velgerne.

For de andre partiene viser bakgrunnstallene at Arbeiderpartiet har stor velgerreserve. Hver fjerde Ap-velger fra 2003 sitter i dag på gjerdet.  Samtidig vil hver sjuende SV-velger fra 2003 i dag stemme på Arbeiderpartiet.

SV har samme med Venstre denne gang de minst lojale velgerne. Bare rundt halvparten av velgerne fra 2003 holder fast ved de to partiene. Det forklarer i all hovedsak Venstres tilbakegang fra forrige uke. Det liberale sentrumspartiet kan imidlertid vokse, ettersom hver tredje Venstrevelger fra 2003 sitter på gjerdet.

KrF ligger med 5,5 prosent bak det forrige valgresultatet på 6,4 som var partiets dårligste kommunevalg siden like etter krigen. Partiets største problem er at de ikke ser ut til å hente nye velgere.

Fremskrittspartiet har de mest lojale velgerne og forsyner seg av tidligere Høyrevelgere. 21,3 vil være et formidabelt valg for Siv Jensens partifeller, men med et Høyre nede for telling vil det likevel begrense antall kommuner hvor partiet kan få innflytelse.  

Hodebry for Høyre

Det er ikke bare skattesaken i Oslo som plager Høyre.  Tre uker før valget sliter partiet med oppslutningen i hele landet, viser kveldens ferske kommunevalgbarometer på TV 2. 

image192

Det var alt annet enn et smil som kom i ansiktet til Høyreleder Erna Solberg da jeg viste henne kveldens måling. 15,1 sa hun og så opp.  Ja, det er der TNS Gallup har målt Høyre til å ligge nøyaktig tre uker før velgernes dom.

Et valgresultat på linje med dette må vi helt tilbake til 1951 for å finne. Høyre er i trøbbel, og det er åpenbart mer enn Ditlev-Simonsen saken som plager partiet. For store deler av denne målingen er tatt opp før skattesaken ble kjent fredag. De siste intervjuene er imidlertid gjort i går kveld, og har fått med seg bråket.

Det er først og fremst Fremskrittspartiet som denne gang henter velgere fra Høyre. 11 prosent av Høyres velgere fra 2003 sier at de i dag vil stemme på det som tidligere var en litt brysom lillebror på høyresiden. I dag er Frp definitivt storesøster på kommunevalgbarometeret med 21,3 mot Høyres 15,1.

I forrige uke viste kommunevalgbarometeret at pilene var litt på vei opp igjen for Høyre etter rekordsvak uke. Tallene i august har svingt fra 14,9 via 17,4 til dagens 15,1. Alle de tre målingene tyder på et Høyre i trøbbel.

Blant velgere nord for Dovre er Høyre i følge bakgrunnstallene bare det femte største partiet. tallene for hele landet er så svake at det er grunn til å spørre om Erna Solberg vil overleve dersom partiet gjør et valg i nærheten av dette.

- Det kan du forsøke å spørre om hver eneste dag, men svar vil du ikke få før etter valget, sa Solberg til meg i ettermiddag. Jeg er forbredt på å få det samme svaret flere ganger de tre nærmeste ukene.


Selv Fremskrittspartiets nestformann Per Sandberg er bekymret for Høyres situasjon, og frykter at det nå kan bli vanskeligere å samle flertall for de to partiene i mange kommuner.

Den lave oppslutningen skaper hodebry i Høyre. Foreløbig velger de å følge den strategien de har valgt for valgkampen, så langt har svært lite av budskapet kommet frem. 

For ordens skyld, her er tallene fra dagens kommunevalgbarometer: RV 2,6 (- 0,6), SV 10,6 (- 0,1), Ap 27,8 (+ 0,8), Sp 8,1 (+ 2,1), Venstre 4,6 (- 1,6), Høyre 15,1 (- 2,3), Frp 21,3 (+ 2,4) og andre partier og lister 4,4 (- 0,4)


Erna Solberg tror på sin side at Høyre vil ta igjen det tapte og minst tangere 18,1 som var resultatet i 2003. hva tror du? Tør du å spå om Høyres skjebne ved valget? Og hvor lenge tror du Erna Solberg blir sittende som partileder?

Kortene på bordet

Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen må legge alle kortene på bordet når han i ettermiddag møter i forretningsutvalget for å forklare seg om den hemmelige bankkontoen i Sveits.

image190I følge dagens VG var det ordførerens kone som eide kontoen, som ble avviklet etter hennes død. Da arvet de to barna formuen.  I følge Dagens Næringsliv ble pengene brukt til å pusse opp familiens hytte på Gålå i Gudbrandsdalen.

Når et flertall av Oslos fylkesledere i dag har gått ut og bedt Ditlev-Simonsen holde seg unna valgkampen er det åpenbart at mange i Høyre er redd denne saken vil skade partiet i valgkampen. Nå har ikke Ditlev-Simonsen noen rolle i valgkampen, ettersom han ikke stiller til gjenvalg, men hver gang han viser seg vil kontosaken være fokus.

Frykten fra Høyres fylkesledere er reell. For fire år siden gjorde partiet sitt dårligste kommunevalg siden 1971 med 18,1 prosent på landsplan. På landsmøtet i mai var 18,1 partileder Erna Solbergs mål for hva som vil være et godt valg for partiet. Ambisjonene er ikke høyere enn å tangere det dårligste lokalvalget på lang tid. Et dårligere valgresultat enn 18,1 vil føre til at svært mange i Høyre stiller spørsmålstegn ved Erna Solberg som leder.

Men med langvarig fokus på hemmelig konto i Sveits og manglende betaling av skatt er det mange i Høyre som er redde for at det skal feste seg et inntrykk i befolkningen av at dette er en Høyrementalitet. Det er derfor partiet er så avhengig av at alle kortene kommer på bordet i dag.

Ditlev-Simonsen har vært ordfører i 12 år. Han skal gå av etter valget og om rundt to måneder er etterfølgeren på plass.  Hvorvidt han bør gå av nå, er et spørsmål om tillit mellom ordføreren og de folkevalgte i dagens bystyre.
Mange av spørsmålene får vi kanskje svar på etter møtet i forretningsutvalget i Oslo kommune klokken 14. 

Hva mener du om denne saken? Bør Ditlev-Simonsen trekke seg nå eller bør han sitte til etter valget? Og synes du denne saken overskygger valgklampen i landets 430 kommuner?

Spør en politiker

Tirsdag er det premiere på Partilederstolen på TV 2 Nyhetskanalen. Først ut er Venstreleder Lars Sponheim. Torsdag følger Høyreleder Erna Solberg. 

Forrige uke var Tabloid det første tv-programmet i Norge som åpnet for videospørsmål til politkerne. Denne uken kommer Partilederstolen tirsdag og torsdag klokken 17.30 og det første Folkemøtet på onsdag med eldreomsorg som tema. Du kan stille spørsmål til politikerne ved å laste det opp på 2Play og velge kategori politikk.

Stoltenbergs tabbe

Statsminister Jens Stoltenberg bruker helikopter for å nå frem i valgkampen, dermed slipper han ut ekstra mye CO2. Når han i tillegg skaper helsekaos er kanskje ikke statsministeren så mye til hjelp for lokalpolitikere som driver valgkamp?

image187

Fredag tilbrakte statsminister Jens Stoltenberg i Møre og Romsdal. Vi som har bodd i fylket vet at det i likhet med mange andre steder i landet tar tid å forflytte seg. Derfor brukte statsministeren helikopter på valgkampturneen sin her og i nabofylket Sogn og Fjordane, akkurat som han gjorde for to år siden.

Da klima-Jens var på nordvestlandet for å fiske stemmer slapp han ut minst 1,2 tonn CO2, har Sunnmørsposten regnet ut. I følge SFT er det akkurat like mye som en norsk familie på fire slipper ut i måneden. Men her var det en dag det var snakk om for klima-Jens. Og statsministerens kontor innrømmer overfor den største avisa i Møre og Romsdal at de ikke betaler klimakvoter verken for flyreiser eller helikopterturer innenlands.

På sin turne skulle Stoltenberg hjelpe partikamerater i valgkampen. Det endte med et helsepolitisk kaos da Stoltenberg endret prioriteringer mellom sykehusene, stikk i strid med vedtakene i helse Midt-Norge. I følge de tillitsvalgte i Fagforbundet og Legeforeningen som er intervjuet i Romsdals Budstikke, brøt statsministeren helseforetaksloven.
 
I følge styrelederen i Helse Midt-Norge har de ikke fått løfter om penger til å gjennomføre Stoltenbergs nye prioriteringer, og et av styremedlemmene mener Stoltenberg er useriøs.

Nei, dette var åpenbart ingen heldig valgkamptur for statsminister Jens Stoltenberg. Kanskje er det bare et eksempel på at det er en lokalvalgkamp som fungerer best når det er de lokale kandidatene som er frontfigurer.

Hva mener du om rikspolitikere i valgkampen? Bør de holde seg i bakgrunnen for å slippe fram kandidater som faktisk står på valg? 

Kampen om Oslo

Hva slags butikker bør det være på Grünerløkka? Er du for eller mot Barcode? Skal skjenkestedene stenge før eller senere? Hvor ofte skal T-banen gå?
 
image189

Jeg fikk bare et lite glimt av Ap-toppen Rune Gerhardsen. Han glimret med sitt fravær og møtte med varamann da de andre partiene stilte med byrådslederkandidatene sine for å diskutere valget i Grünerløkka bydel. Der står byutvikling, spørsmål om hvilke forretninger som skal holde til og utviklingen i Bjørvika på dagsorden. 

Lokalvalget i landets hovedstad er i år mer lokalt enn noen gang tidligere.  I alle de 15 bydelene er det direktevalg til bydelsutvalg, og det finnes mange lokale stridssaker i Oslo. 
  
Det var litt dagen derpå for Høyre i hovedstaden. I går innrømmet Oslos ordfører Per Ditlev Simonsen at han har hatt en hemmelig konto i Sveits som han ikke har oppgitt til skattemyndighetene. I dag ville ikke varaordfører Svenn Kristiansen fra Frp snakke om det der med Per, som han kalte saken.

På St.hans haugen stod imidlertid Arbeiderpartiets Trond Jensrud med roser og lurte på hvor mye skattesaken til Ditlev Simonsen ville skade Høyre i valgkampen. Litt lenger ned i veien stod Hele L'orange fra Høyre og mente  jeg var en av de første som stilte ham akkurat det spørsmålet i dag. Jeg fikk ikke inntrykk av at det var dagens snakkis, men kan selvsagt ta feil. For ordens skyld: SV, Frp og Venstre stod også på stand på St.hans haugen.

Tilbake på Karl Johan snakket SVs Andreas Behring seg varm om satsting på t-banen. Men på et høyttalerannlegg kom det samme løftet fra Frp. De var imidlertid uenige om alle offentlige bygg i byen bør bytte ut alle de gamle oljefyringsanleggene.
 
Kledd i hvit t-skjorte med logoen til sitt svenske søsterparti stod Senterpartiets toppkandidat Lars Rottem Krangnes. Han vil gjøre byen grønnere og sikre rødgrønt byråd. Jeg lot være å minne ham på t-skjorta. Det svenske Centerpartiet siter tross alt i en borgerlig regjering.

Kampen om Oslo handler om hvem som skal styre hovedstaden, men den handler og om de mange små lokale sakene her i byen, som for eksempel spørsmålet om brostein eller asfalt.

Nei fra bergenserne

Et klart og tydelig nei til rushtidsavgift. Slik er dommen fra innbyggerne i Bergen tre uker før kommunevalget.

image186
             Bildet er ingen spøk, det viser Fjærlandsbommen i Sogn. Foto: Kjetil Løset.

Tidligere i uken gikk miljøvernminister Helen Bjørnøy ut og refset lokalpolitikere fra regjringspartiene som ikke vil ha denne avgiften. Rushtidsavgift seiler opp som en av de store stridssakene i de største byene.

Det er i en måling i Bergens Tidende den store motstanden mot rushtidsavgift kommer frem. 65 % av de spurte sier nei til avgiften, som regjeringen vil ha for å begrense biltrafikken.

Det er i klimameldingen regjeringen sier at de ønsker å innføre en rushtidsavgift. Transportøkonomer har tidlgere sagt at den må være ganske høy for å få folk til å kjøre mindre bil. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete ønsker i likhet med regjeringspartnerne å innføre rushtidsavgift.

For ordens skyld: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bærum, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes og Drammen er de ti mest folkerike kommunene i landet. Ettersom Bærum ikke er by, og nummer elleve på listen er Asker kommer Skien med i regjeringens planer om rushtidsavgift.

Nå har folkets dom i den nest største byen kommet. Hva mener du om en avgift på for eksempel 40 eller 50 kroner for å kjøre bil inn i disse byene i rushtiden?

Skattetabben

Det er ingen bombe at finansminister Kristin Halvorsen er rystet over at Oslos ordfører Per Ditlev Simonsen har hatt en hemmelig konto i Sveits som han ikke har oppgitt til skattemyndighetene.

image185Nettavisen og TV 2 i går kveld innrømmet ordføreren, som nå går av etter 12 år med hovedstadskjedet rundt halsen, at han ikke har betalt skatt av pengene som stod på den hemmelige kontoen han har hatt i Sveits. Ordførerens forklaring endret seg i løpet av dagen.

Det er imidlertid ingen overraskelse at en SV-statsråd er sjokkert og ber Høyre- ordføreren om å betale tilbake pengene han ikke har betalt i skatt. saken er trolig foreldet, fordi kontoen ble avviklet på 80-tallet.

Flere Oslopolitiker, blant dem Erling Folkvord fra RV,  krever nå alle kort på bordet og en forklaring fra Ditlev Simonsen.

Skattesaken kommer opp like etter at valgkampen er i gang. Nå stiller ikke Oslos ordfører gjennom 12 år til gjenvalg. Spørsmålet er hvordan denne saken vil påvirke valgutfallet i hovedstaden.

Det er liten tvil om at opposisjonen vil benytte den for alt den er verdt. Men vil Høyre tape på den? Kan dette bety at Høyre mister makta i Oslo eller aksepterer Høyrevelgere i større grad enn andre at man gjemmer penger unna for å slippe formuesskatt?

SV i skyggen av Ap

Ligg unna, Ap, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.  SVs nestleder Audun Lysbakken mener Jens Stoltenberg synes å ha glemt sine egne klimaløfter.

image182

Valgkampen hardner til. Over hele forsiden til Adresseavisen i går slår SV-statsråd Helen Bjørnøy fast at Ap-politikerne i Trondheim mister sin troverdighet dersom de ikke går inn for rushtidsavgift.  - Stem heller på politikere som har skjønt poenget, sier Bjørnøy.

Rushtidsavgift er i ferd med å bli en av valgkampens aller heteste saker i de store byene. Både i Trondheim og Bergen går debatten livlig. Leserbrevene strømmer inn til avisene. Dette er tydeligvis en sak som engasjerer folk i storbyene langt mer enn duellene mellom Siv Jensen og Jens Stoltenberg.  Et flertall av lokalpolitikerne sier nei, selv om regjeringen mener det bør bli betydelig dyrere å kjøre bil i de 10 største byene.

Omtrent samtidig som jeg brukte kvelden i går på å bla meg igjennom flere regionaviser, klikket jeg gjennom en god del blogger. Deriblant til SVs nestleder Audun Lysbakken. Også han skyter fra hofta mot Arbeiderpartiet: "Bare måneder etter at han gjorde klima til hovedsak på Arbeiderpartiets landsmøte synes temaet glemt i valgkampopplegget til Stoltenberg. Det er for dårlig", skriver Lysbakken.

Begge de to SV-toppene bruker kraftige uttrykk mot det største regjeringspartiet. Det er neppe tilfeldig. SV er i ferd med å havne i valgkampskyggen fra storebror Arbeiderpartiet. Samtidig har klima som SV har utpekt til hovedsak i valgkampen nesten forsvunnet etter at det var en het sak på forsommeren.

For fire år siden fikk SV 12,4 prosents oppslutning. Så høyt har de ikke vært på kommunevalgbarometeret i år. Det er dette tallet de blir målt mot valgdagen.

Hva tror du er årsaken til at flere SV-politikere nå går til angrep på Arbeiderpartiet? Klarer SV å komme ut av valgkampskyggen? Og hvor stor oppslutning tror du SV får i kommunevalget?

Lei Siv og Jens

Stoltenberg og Jensen, nei det er ikke det lokalvalget handler om. Det er valg i 430 kommuner, 18 fylkeskommuner og de 15 bydelene i Oslo.

image183

Valgklampen handler nemlig slett ikke om dueller mellom rikspolitikere, men om saker i hver enkelt kommune. Utfordringen for mediene er å speile mangfoldet. I svært få kommuner er hovedstriden mellom Ap og Frp. I storbyene er Høyre større enn Frp, og i bygdene er det ofte Ap som kjemper mot Sp. Mange steder er det lokale varaisjoner, men en rekke saker er felles for de lokale valgkampene.

I denne bloggposten fra SVs lokalpolitker Stian Oen står det veldig mange lokalpolitikere føler. Valgkampens første uke er snart over, og det er lite fokus på sakene lokalvalget egentlig handler om.

Hva synes du om måten rikspolitikerne dominerer valgkampen på? 

Stat eller kommune?

Midt i lokalvalgkampen truer regjeringen med å frata kommunene styringsrett etter plan- og bygningsloven. 

image181

Norske kommunepolitikere liker å bestemme der de er valgt. Plan- og bygningsloven er et av de viktigste verktøyene de har. Når miljøvnernminister Helen Bjørnøy i TV 2s 21-nyheter i går kveld truet med å frata kommunene mulighet for å gi dispensasjon fra loven, er det en svært viktig debatt hun reiser.

Det var ikke mindre enn politisk sprengstoff i miljøvernministerens uttalelser. SV-statsråd Bjørnøy mener at kommunene gir for mange dispensasjoner fra forbudet mot bygging i 100-meterssonen, der er mange politikere enig med henne. Men når hun åpner for statlig overstyring av kommunene ser de rødt.

Senterpartiets miljøpolitiske talsmann Ola Borten Moe var raskt ute med forsøk på brannslukking. For han parti er det helt uaktuelt med en generell inndraging av kommunenes dispensasjonsrett i strandsonen. Tvert i mot åpner Borten Moe for at det mange steder i landet vil det være riktig å gi kommunene større frihet til å forvalte strandsonen.
 
Det er heller ikke overraskende at Frp-formann Siv Jensen allerede har tatt skarp avstand fra Bjørnøys uttalelser. Flere andre opposisjonspolitikere vil trolig følge etter, for ikke å snakke om lokalpolitikere landet rundt.

I Oslofjorden og langs deler av sørlandskysten ligger hyttene tett.  Men norskekysten er lang, vill og vakker.  I de mange fjordarmene er det knapt nok lov å sette opp et naust lenger. Bjørnøys utspill er derfor en brennhet politisk stridssak i kommunevalgkampen.  

Mener du at det er lokalpolitikerne eller regjeringen som er best egnet til å bestemme over bygningssaker der du bor?

Velkommen til gjerdet

Jeg har fått selskap av flere. Du er velkommen opp på gjerdet. Her samles vi som ikke har bestemt oss for hvilket parti som får vår stemme ved kommunevalget 10. september.

image180

Dagens kommunevalgbarometer TNS Gallup har laget i samarbeid med kommunal Rapport og TV 2 viser at vi er rekordmange. Faktisk er det nå over 40 prosent som ikke har noen preferanse på partivalg. Bare 57,6 prosent av de spurte oppgir i dag hvilket parti de ville ha stemt på. Det ville gitt historisk lavmål i valgdeltagelse.

Dersom det hadde vært kommunevalg i dag ville vi vært det klart største partiet, vi usikre. En god del av oss ville blitt sittende hjemme i sofaen, men noen av oss kommer til å gå i valglokalet. Det er oss de egentlig kjemper om. Vi som ikke har bestemt oss, men som mest trolig kommer til å stemme.

Vi kalles mobiliseringspotensiale av valgforskerne. Vi stemte ved forrige valg og gjør det mest trolig igjen. Det partiet som får flest av oss på kroken blir trolig en av vinnerne, mens de som ikke klarer å kapre mange oss oss, trolig ender opp som de store taperne valgnatta.

Knappe fire uker før valget ser det ut til at alle de tre regjeringspartiene ligger bak skjema i forhold til valgresultatet i 2003. Det samme gjelder Høyre og KrF, mens Frp, Venstre og RV ligger foran skjema. Men det er lenge igjen Valgkampen er så vidt i gang. 

For oss som følger med på tall er ikke bare partienes oppslutning viktig. Vi leser også bakgrunnstabeller, det forteller noe om hvilke veier partienes velgere fra har tatt siden forrige valg. Jeg har fått godt selskap på gjerdet hvor det nå sitter en solid gjeng som stemte på de fleste partiene.

Det er et stort spørsmål om partiene klarer å få mange av oss til å hoppe ne dfra gjerdet og gå til valglokalet. Om de ikke tenner gnisten kan 10. september 2007 bli dagen som skriver seg inn i historien der valgdeltagelsen i Norge når et nytt bunnivå.

Hva tror du er årsaken til at så få oppgir hvilket parti de planlegger å stemme på?

Nei til slangekyss

- Vil du ha et kyss, Jens? Slik forsøkte Frp-formann Siv Jensen å vippe statsminister Jens Stoltenberg ut av balanse. og valgkampen er i gang på TV 2.

Det er ingen tvil om at Siv Jensen og Jens Stoltenberg elsker å være hverandres hovedmotstandere. I den første duellen som ble tv-sendt fra Kristiansand i går kveld ga de da også uttrykk for det: - Det er deilig å debattere med noen som man kjenner man er skikkelig uenig med, sa Stoltenberg.

Jens Stoltenberg ville ikke la seg klemme av Trond Giske da Ap-statsråden feiret 40-årsdagen sin. Kanskje ikke overraskende nektet han å ta i mot noe kyss fra Siv Jensen. Kanskje ikke så rart, for det er mer et hat- enn et kjærlighetsforhold som nå skal males på veggen de nærmeste fire ukene.

Det ble klart også i Tabloid-studio mandag, der Senterpartileder Åslaug Haga møtte Tønsbergordfører Per Arne Olsen som er nestformann i Frp. Og ja, Haga mener at Frp er som en slange i paradis når de forsøker å kapre flest mulig ordførere. Og et kyss fra en slange, i det rødgrønne paradis kunne jo fremstå som rene syndefallet.

Tabloid skrev mediehistorie i går. For første i gang i en norsk tv-debatt fikk seerne svar på sine videospørsmål, dermed kommer debattene nærmere din hverdag.  Det blir nye muligheter til å stille videospørsmål, for eksemepl til Jens Stoltenberg og Siv Jensen når de møtes til duell i Tabloid på torsdag. Allerede nå kan du laste opp ditt spørsmål.

Mandagen startet med Aftenpostens oppslag om at Arbeiderpartiet i et 55 siders notat planlegger å kle Siv Jensen og Frp nakne i valgkampen. Notat Frp på alvor 2 er ført i pennen av den mektige partisekretæren og strategen Martin Kolberg.

Det er ingen tvil om at regjeringen har funnet sin hovedmotstander, og at hovedmotstanderen elsker det. Den gamle erkefienden til Arbeiderpartiet er veiet og funnet for lett. Høyre er skjøvet ut over sidelinjen i de første valgprogrammene. Men så er da også tv-valgkampen foreløbig bare en dag gammel.

Temperaturen i mandagens to tv-sendte valgdueller bærer preg om at det vil bli høy temperatur. Men det skal velges 430 ordførere, alle kommuner har minst to kandidater. Svært få av dem kommer på tv i valgkampen. Lokalt utkjempes slaget om velgerne, mens rikspolitikerne snakker om kyss, erkefiender, slanger og drittpakker. 

Vi har bare så vidt startet. Heng med i fire uker, så får vi se hvor det hele ender. Hvem som vinner vet vi 10. september. 

Vi gleder oss

I dag startet Nyhetskanalen for fullt etter sommeren. Også God Morgen Norge var i gang, Jens Stoltenberg og Siv Jensen møtes til duell på høyskolen i Kristiansand, og i dag er det sesongpremiere på Tabloid.

image180

Endelig sparkes valgkampen i gang for alvor. Vi i TV 2s valgredaksjon gleder oss til å gi deg en minst like god dekning av valget som tidligere. For to år siden kåret bransjebladet Kampanje TV 2 til valgets vinner. Det er vi stolte av, men samtidig ydmyke. Vi vil selvsagt stadig jobbe for å bli bedre.  Siden Stortingsvalget i 2005 har vi fått  TV 2 Nyhetskanalen.  

I forrige valgkamp ga vi deg høydepunktene. Du har vel ikke glemt barnehageløftet til Kristin Halvorsen eller Jens Stoltenbergs garanti om at det skal skinne av eldreomsorgen.
 
TV 2 er den viktigste informasjonskanalen for de som ikke er så interessert i politikk og de unge. De som er mest usikre følger altså mest med på TV 2. Og jo mer folk så av vår valgdekning, jo bedre likte de den, skriver valgforskerne i boken "I valgkampens hete".

I årets kommunevalgkamp gir vi nyhetsdekning i to tv-kanaler, daglige debatter og folkemøter og vi inviterer alle partilederne til å svare for seg på nyhetskanalen. I tillegg kommer en fyldig dekning på nett både nasjonalt og på nettstedene i bergen og ioslo, samt på radio. Kanal24 starter i dag med egne utspørringer av partilederne klokken 17.30.

For at vi skal gi deg en best mulig valgdekning vil vi gjerne vite hva du er opptatt av. Skriv gjerne en kommentar her på bloggen eller send meg en e-post kjetil.loset@tv2.no du kan også laste opp ditt spørsmål til politikerne så kanskje du får stille dem på tv.

Vi gleder oss til en spennende valgkamp og inviterer deg til å delta både som seer, lytter, leser og interaktiv bruker. Godt valg! 

På helsa løs

Smarte helsebyråkrater skulle spare penger. Sommerlukking var tingen, tenkte de.  Med fødsler skjer jo likevel og nå kommer regningen.

image170

Jeg har tidligere skrevet en bloggpost om sykehuskrisen som har rammet nordvestlandet. Den resulterte i ordføreropprør mot helseminister Sylvia Brustad. Nå er hun omsider ferdig med sommerferien sin, og skylder på kommunene for at det er dårlig økonomi ved sykehusene. Hun mener lokalpolitikerne i distriktet svartmaler situasjonen.

Men her er et eksempel på logikken til helsebyråkratene. Da helse Sunnmøre ble tvunget til å spare, sommerstengte de som mange andre sykehus i landet fødeavdelingen i Volda. Her skulle det spares 600.000 kroner. Men fødslene skal jo skje likevel, og ettersom vi har fritt sykehusvalg, valgte 12 kvinner å føde på nabosykehuset som ligger i en annen helseregion. 

Nå har lokalavisa Møre funnet ut at regningen for de fødende gjestepasientene er på 312.000 kroner, og det er før kostnader til for eksempel transport og ekstra lønnskostnader er tatt med. Sommerlukkingen virker altså å ha vært svært lite kostnadseffektiv.

Helseminister Sylvia Brustad skjuler seg bak helseforetakene som lager budsjettene.  Ap-statsråden vil i alle fall ikke gjøre noe. Enten fordi hun ikke kan eller fordi hun rett og slett ikke vil, selv ikke i en valgkamp.

Brustad står altså fast på sparetiltak som i denne delen av landet i følge sykehusene vil føre til at de driver på sparebluss store deler av året. Når vi samtidig vet at ventelistene øker og at det også er ledig kapasitet ved private sykehus som regjeringen av ideologiske årsaker helst ikke vil benytte seg av, er det grunn til å spørre om alt er som det bør være.

Hvorfor er det slik at landets sykehus skal bli pålagt å spare? Bor ikke vi i verdens rikeste land, som enkelte politikere liker å si hele tiden?  Synes du at Sylvia Brustad en god eller dårlig jobb som helseminister?

Skattekutt

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt vil senke skatten for folk med lave og middels inntekter med 10,8 milliarder kroner fra årsskiftet.

image179

Nyheten kom da Reinfeldt holdt sin sommertale i Vaxholm denne uken. Et slikt kutt vil bety rundt 200 kroner mindre i skatt i måneden for de fleste med lave og midlere inntekter.
 
En stor del av skattekuttene skal i følge nyhetsbyrået TT finansieres gjennom innsparinger. Blant annet antydet Reinfeldt at den borgerlige regjeringen i nabolandet vil innøre en andre karensdag.

Tall kan jo brukes til så mangt. Enten man er enig eller uenig. Den svenske skatteplanen har nådd Oslo, og det får blant annet følgende utslag.  Hva mener du om den svenske skattepakken? Savner du skattelette i Norge?

Humor eller bare flaut?

Stadig flere ordførerkandidater har lastet opp sine videoer på nett. Noen står ved kjøkkenbenken, mens de unge legger litt mer arbeid i å nå sine jevnaldrende på nett.

En av de siste videoene som er lastet opp på 2play er lederen i Rød Ungdom, Mimir Kristjanson. Han spiller partistrateg i sin video. Vil du heller bli med på rundtur i Bergen, kan du se videoen til Venstres ungdomskandidat i byen, Sara Henriksen eller KrFs ordførerkandidat i byen Filip Rygg

En annen KrF'er som hopper i det er Leidulv Nesgård i Lyngdal mens hans partifelle Tor Andre Ljosland prøver seg som turistguide etter rånerbråket på Notodden.

En del andre politikere står ganske rett opp og ned, med litt flakkende blikk forteller de deg det samme de trolig ville sagt om du møtte dem på gata i hjemkommunen. Video på nett er nytt i årets valgkamp. Dette er politisk reklame, du får det bare på nett fordi politikerne mener dette er for sterk kost å få på tv. 

Før helgen var såkalte kommunikasjonseksperter eller pr-rådgivere ute på Nettavisen med slakt til flere av ordførerkandidatene. Som proffe reklamefilmer står flere av dem til stryk. Men det spørs om det er proffe reklamefilmer som fungerer i en kommunevalgkamp. Folk er jo stort sett vant til å se lokalpolitikerne slik de er, når de møter dem på gata, kanskje med unntak av de største kommunene.


Men vi i TV 2 vil ikke bare slippe politikerne til på nettet. Vi vil slippe deg som velger til både på nett og TV. Om du har et spørsmål du mener en politiker bør svare på under valgkampen, kan du laste det opp på 2play, så må kanskje partilederne svare i et av TV 2s valgprogrammer. 

Først ut er tabloid som har sesongpremiere mandag. Her kan du lese om hvordan du gjør det for å stille spørsmål til denne sendingen, hvor Senterpartileder Åslaug Haga møter Frps nestformann og ordfører i Tønsberg Per Arne Olsen til duell.  

Rødgrønn opptur

Et Stortingsvalg i dag ville gitt en rødgrønn opptur, sammenlignet med målingen i juli, men det er fortsatt flertall for regjeringsskifte. 

Det er selvsagt kommunevalg alt handler om i høst. Tirsdag presenterte TV 2 det første kommunevalgbarometeret for høsten, som viste at Høyre lå an til sitt dårligste kommunevalg siden 1947. Men også når de samme velgerne blir spurt om hva de ville stemme ved et Stortingsvalg sliter Høyre med velgertekket. 

Partiet kan bare notere seg for 14,7 prosent på Stortingsbarometeret for august som TNS Gallup har laget for TV 2. Det er en tilbakegang på hele fire prosentpoeng fra juli.  Også Kristelig Folkeparti går tilbake med 1,3 prosentpoeng til 5,6.  

Arbeiderpartiet kan notere en fremgang på 1,3 prosentpoeng til 31,5 prosent. SV går også frem med 1,3 prosentpoeng til 8,3 prosent, mens Senterpartiet står på stedet hvil på 5,1 prosent.  Fremskrittspartiets oppslutning øker med et prosentpoeng til 26,8 prosent. Venstre kan plusse på 0,2 til 5,5 prosent, mens andre partier og lister øker med 1,3 til 3,3 prosent, av de andre partiene utgjør RV 1,9 prosent. 

Dersom denne målingen hadde vært Stortingsvalg ville RV som i dag ikke er representert på Stortinget fått to mandater, SV 13 (- 2), Arbeiderpartiet 58 (- 3), Senterpartiet 8 (- 3), Venstre 9 (- 1), Kristelig Folkeparti 9 (- 2), Høyre 21 (- 2) og Frp 49 (+ 11). Et Stortingsvalg i dag ville altså i følge denne målingen ha gitt 79 representanter til regjeringen, 88 til dagens opposisjonspartier, samt to til RV. 

Spørsmålet om stemmegivning ved Stortingsvalg er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 ved personlige telefonintervjuer i perioden 30. juli ? 5. august. Spørsmålet er stilt etter at de samme personene er spurt om stemmegivning ved kommunevalg. Feilmarginen er på +/- 2,8 prosent, størst for de største partiene.

Bare is til folket?

Når skolen og nærbutikken er borte, hvordan skal da bygdene overleve?

image178

Jeg har vært på ferie i et lite lokalsamfunn, der lokalpolitikerne har lagt ned skolen og begge de to nærbutikkene har forsvunnet for noen år siden. Det eneste tilbudet i bygda var faktisk isbilen som trosset regnværet som pisket mot husveggen ned akkurat den dagen.  Skal folk i bygde-Norge overleve bare på is i fremtiden, tenkte jeg?

Det er store avstander, ingen kollektivtilbud og milevis unna kaffelattedebatten på Grünerløkka. Jeg satt med god gammeldags svart kaffe i koppen og leste redaktør Hans Kjetil Knutsen i Sunnmørsposten, som i en helsides kronikk raljerte over Sinenkryss-syndromet i mediene.   Rett nok bor stadig flere i by, men de fleste bor fremdeles i mindre lokalsamfunn spredt over hele landet. Det er her debatten vil foregå de nærmeste ukene. Kommunevalget handler om hvem som har makt i den kommunen der akkurat du bor. 

I formiddag åpnet Åslaug Haga Senterpartiets valgkamp. Mange lokalsamfunn er i dag styrt av hennes partifeller. Men de opplever fraflytting og nedleggelser av skoler. Likevel skryter Haga uhemmet, og slår med storslegga mot Frp som hun mener er slagen i paradis, fordi de vil frata oppgaver fra et system Haga kaller genialt , med mange små kommuner, selv om stadig flere flytter fra distriktet til storbyene.

Norge er et sammensatt land. Det trenger både by og bygd for å overleve også i fremtiden. Byene har mye av arbeidsmarkedet, mens vi aller helst sender turistene til distrikts-Norge. I tillegg er det utenfor Oslogryta verdier som olje, fisk og vannkraft kommer fra. 

Men hvordan ser fremtiden ut for små bygdesamfunn uten skole og nærbutikk?  Har Åslaug Haga lykkes med sitt ønske om å snu flyttestrømmen? Og skal isbilen være det eneste tilbudet, eller bør det satses mer på å ta hele landet i bruk?

Uten strøm

SV-leder Kristin Halvorsen måtte nøye seg med å blåse ballonger under Oslopartiets valgkampåpning.

Halvorsens partikamerater i hovedsatden klarte ikke å få strøm på høyttaleranlegget og dermed ble det mest ballong og lite politikk.

For da Oslo SV fikk strøm på anlegget var Halvorsen reist, uten å holde sin planlagte tale. Dermed måtte de  fremmøtte partikameratene reise slukøret hjem uten å ha fått med seg finansministerens hjertesaker. 

For to år siden serverte Kristin Halvorsen varm skolelunch i forbindelse med valgkampåpningen. Så langt ser den varme vaten ut til å ha endt opp til et eple eller en gulrot om dagen til halvparten av landets skoleelever fra høsten av.

Panikk i Høyre?

Det er problemer innad i Høyre, sang Inge Lønnings sønn for noen år siden. Denne uken har en ny meningsmåling sendt sjokkbølger gjennom partiet.

image177

Høstens første kommunevalgbarometer på TV 2 ga partiet rekordlave 14,9 prosent. Det ville vært partiets dårligste valgresultat siden 1947.  Høyreleder Erna Solberg forsøkte å avdramatisere med å si at hun tror på fremgang, og at valgkampen slett ikke er avgjort knappe fem uker før valgdagen.

Men TNS Gallups kommunevalgbarometer var så sjokkerende at Høyre få minutter etter at de fikk kunnskap om tallene, bestilte sin egen meningsmåling. På partiets nettsider finner generalsekretær Trond Hole grunn til å skrive at denne slett ikke var like dårlig, og fortelle at målingene spriker.

Men bare det faktum at Høyre kastet seg rundt og bestilte sin egen måling fra en automatisk talemaskin, er et tegn på at Erna Solbergs strateger fikk Gallupsjokk ved inngangen til valgkampen. Nervene står åpenbart på høykant i Høyres Hus.  Kanskje er låta til Inge Lønnings sønn og de andre medlemmene av Black debath stadig aktuell?

Høyre fikk 18,1 prosent ved det forrige kommunevalget i 2003. Hva tror du blir Høyres oppslutning ved kommunevalget 10. september?

Nedtur for Erna

Erna Solberg er allerede i gang med valgkampen, men hadde nok ønsket seg alt annet enn den starten hun får med årets laveste oppslutning på kommunevalgbarometeret.

image176

18,1 var Høyres oppslutning ved kommunevalget i 2003. Det kan være grunn til å minne om det, fordi Høyrelederen selv har sagt at hun skal gjøre et minst like godt kommunevalg. Rett før fellesferien så det ut til at Høyre var i rute, i alle fall om målsetningen bare var å tangere sitt dårligste kommunevalg siden 1971, da fikk partiet en oppslutning på 17,9 prosent.

I løpet av sommeren har imidlertid flere unge velgere og en del velgere i hovedstadsområdet snudd ryggen til Høyre, om vi skal tro på bakgrunnstallene i det første kommunevalg- barometret TNS Gallup har laget for TV 2-nyhetene i august. 14,9 får nok strategene i Høyres Hus til å virke alt annet enn rolige. 

Vi må faktisk tilbake til 1947 for å finne et dårligere kommunevalgresultat for Høyre.  Etter krigen var partiet dårlig rustet til valgkamp rundt om i landet. De endte da på 13,9.

Selv om Høyrelederen i dag ikke ville snakke om sin egen fremtid dersom valget virkelig ender med en slik nedtur for Høyre, er det liten tvil om at en oppslutning på linje med det dårligste etterkrigsresultatet til partiet (med unntak av 1945), vil gjøre at Solberg sitter svært utrygt.

At det er de unge og velgerne i hovedstadsområdet som ser ut til å svikte rammer Høyre ekstra strekt. På bygda er de allerede svekket. 

Nå gjenstår fem uker med valgkamp, og mye kan skje. Mer enn hver tredje velger har ikke bestemt seg. Så spørs det hvor mange av disse som blir overbevist og faktisk går til valglokalet 10. september. 

Hva tror du om Høyres sjanser ved valget? Er Erna Solberg ferdig som partileder dersom hun ikke klarer samme oppslutning som for fire år siden da partiet fikk 18,1 prosent?

Et dobbeltspill?

Eivind Reiten har gitt fra seg åtte av de 28 opsjonsmillionene, og håper med det at han beholder jobben. Men hadde næringsminister Dag Terje Andersen overlevd som statsråd, dersom dette ikke hadde vært en flertallsregjering?

image175

Du fikk sikkert med deg statsministerens skamros av hvordan næringsministeren har håndtert opsjonssaken? I ettertid vil det nok være uenighet om regjeringens håndtering er så rosenrød som statsministeren hevder.

I et brev til Stortinget bekrefter Dag Terje Andersen at han på forhånd ble informert om at Eivind Reiten ville få 23-24 millioner i oppgjør da opsjonsavtalene skulle avvikles. Brevet viser at regjeringen var kjent med at det var en engangsutbetaling. Det ankom et sommerstille Storting samme dag som statsministeren fant grunn til å skamrose sin egen minister.

På TV 2s 21-nyheter i går kveld ga statsminister Jens Stoltenberg en annen versjon. Han hevdet at regjeringen var informert om at det var planer om å avvikle opsjonsprogrammet, men: " Vi ble ikke informert om at det dreide seg om 28 millioner kroner", sa Stoltenberg. Og unngikk å svare på oppfølingsspørsmålet om 20 millioner.

Høyres nestleder Per-Kristian Foss mener regjeringen har avslørt sitt eget dobbeltspill.  

Bedriftsforsamlingen i Hydro uttrykte full tillitt til Reiten som direktør. Selv mente han at han ved å frasi seg 8 av de 28 millionene i opsjonspakken har kommet kritikerne i møte, og mener med det at han kan beholde jobben. 

Reiten og avgått styreleder Jan Reinås har fått mest pepper, men også næringsministeren må tåle kritikk. Det er et spørsmål om han hadde sittet like trygt i statsrådstolen dersom dette hadde vært en mindretallsregjering. Selv om Stortinget ikke er samlet igjen før i oktober, kan det godt hende at denne saken vil få et etterspill.

Hva mener du om regjeringens håndtering av Hydro-opsjonene? Er du enig med Høyre som mener regjeringen har drevet et dobbeltspill eller bør opposisjonen holde kjeft så lenge regjeringen jobber for å avvikle opsjonsordningene?

Spør en politiker

Politikerne kappes om å være best på nett. Politisk reklame er forbudt på tv, men det er nettopp video som dominerer når politikerne skal kapre din stemme på nett.

image167

På videotjenesten 2Play kan du laste opp din video, enten du er politiker eller bare du har en mening om politikerne enten der du bor eller de mest kjente tv-politikerne. Her kan du se et knippe lokalpolitikere som kjemper om din stemme ved hjelp av videoinnslag de selv har laget.

Dersom du ønsker å stille politikerne spørsmål kan du også gjøre det på 2Play. Kanskje kommer nettopp ditt spørsmål til å bli brukt av oss i valgkampen. Ikke brenn inne med noe du mener politikerne bør svare på, men send inn ditt videospørsmål til oss i TV 2 nå.

Makten og æren

Politisk mord eller tilfeldig dødsfall? Dette er det mest interessante spørsmålet Johan J. Jakobsen stiller i biografien om den tidligere Bondepartiformannen og statsråden Nils Trædal.

Trædal døde etter et uforklarlig dødsfall fra et vindu i Holtegaten 30 i Oslo i 1948. Da var han en av parlamentarikerne som nøt stor respekt på Stortinget. I over 60 år har det vært skjult hva som skjedde med Trædal. Johan J. Jakobsen mener å ha svaret i biografien.

Sier du navnet Nils Trædal vil svært mange på Stortinget trekke på skuldrene og ikke ha noen anelse om hvem du snakker om. I 1927 dukket navnet hans opp på lister over aktuelle statsrådsemner i Bondepartiet og i 1931 ble han kirkeminister i Kolstad-regjeringen etter at regjeringen Mowickel ble felt på Denofa Lilleborg-saken.

I boken berører Johan J. Jakobsen også Hunseid-regjeringen, der Vidkun Quisling var den mest omtalte politiker og forsøkene på å danne en nasjonal blokk i politikken, som strandet på den politiske avstanden mellom NS og Bondepartiet.  Han omtaler også Kriseforliket. Slik sett er Makten og æren mer enn en biografi, den er en bok som handler om noen av de vanskelige årene i Senterpartiets historie.

Siste del av boken er interessant etterkrigshistorie. Nils Trædal ble valgt til gruppeformann for Bondepartiet etter krigen.  Hans dristigste politiske handling var kanskje kritikken mot grunnlaget for og gjennomføringen av rettsoppgjøret etter krigen.  "Skulle føremålet vera å gjere Noreg til ein kyrkjegard, før vi kunne ta til med landet si frelse, eller skulle vi ta til på toppen?", sa Trædal som var opprørt: "Lat disse mange småsynderar få ein sjanse", sa han.

Noe langt politisk etterkrigsliv fikk imidlertid ikke Nils Trædal. 12. desember 1948 ble han funnet død i bakgården i Holtegaten 30, hvor et vindu mellom 2. og 3. etasje stod åpent. Makten og Æren er en velskrevet biografi, ført i pennen av den tidligere Senterpartitoppen Johan J. Jakobsen. 

Ny Tid

Den tidligere SV-avisen har fått nye eiere. I siste nummer markeres en Ny Tid. Oppslaget viser ledelsen i Fremskrittspartiets Ungdom under tittelen Framtidas ledere.

image174Det var nok flere enn SV'eren Stian Oen som hadde litt problemer med morgenkaffen da de plukket opp magasinet Ny Tid fra postkassen eller dørmatta.

Over sju sider fortelles historien om FpUs skolering av ungdommen på høyresiden, en side brukes på AUF og noen linjer på de andre ungdomspartienes skolering før valgkampen.  Nå er det rett nok FpU som bruker mest ressurser på skolering, nær en million kroner, mer enn f.eks. Unge Venstre har å rutte med i år.

At den tidligere SV-avisen, som nå oppgir at den er en politisk uavhengig ukeavis skulle fremstille Fremskrittspartiets Ungdom som framtidas ledere var det nok få i SV som hadde ventet seg. Så spørs det om de fortsatt støtter opp om Ny Tid eller om redaktør Martine Aurdal mister mange trofaste lesere?

Må lære gangetabellen

Var det ikke noe som het 15-gangen da vi gikk på skolen? I alle fall er det den regjeringen nå må lære seg, dersom politikerne mener alvor med tankene om å lage høyhastighetstog i Norge.

image173

SVs nestleder Audun Lysbakken skrev en kronikk i Klassekampen før helgen, hvor han argumenterte varmt for høyhastighetstog i Norge. Det meste av jernbanenettet i Norge er slik det ble bygget for hundre år siden, og Lysbakken mener Norge må sørge for å komme etter resten av Europa og ikke bli stående igjen på perrongen. 

Regjeringen slår seg på brystet og skyter av at den satser knallhardt på jernbane. Realiteten er at det i årets statsbudsjett blir bevilget 2,2 milliarder kroner til investeringer i jernbanenettet. I 2004 ble det brukt 1,86 mrd. bevilgningene har altså økt noe, men dette er peanøtter dersom det skal bygges høyhastighetstog.

Tidligere i sommer skrev jeg en bloggpost da den pensjonerte sosialøkonomen Didrik Seip la frem sine kalkyler for hva han mener høyhastighetstog vil koste. 33 milliarder var hans prislapp for strekningen Oslo-Bergen og 25 milliarder for Oslo-Stavanger.  Politikerne må altså frem med kuleramma. Bare for en strekning som Oslo-Bergen må de bruke 15-gangen på investeringsbudsjettet. Og da er det ikke en krone igjen til andre investeringer. Om kalkylene er gode nok skal ikke jeg ta stilling til, men det koster nær tre milliarder med dobbeltspor mellom Lysaker og Sandvika i Akershus.

I tillegg må det investeres i nytt materiell, og dersom det er NSB som skal drive nye høyhastighetstog i Norge trenger de trolig økte overføringer fra staten.

Det er et tankekors at regjeringen som snakker så varmt om å satse på jernbanen benyttet anledningen i revidert nasjonalbudsjett til å melke jernbanen maksimalt.  Fordi NSB klarte å tjene penger, forsyner likegodt finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen seg i år med 380 millioner utbytte-kroner. Dette er penger som helt sikkert kunne vært brukt til investeringer som hadde kommet de reisende til gode.

Da regjeringens utbyttekrav ble kjent, forsøkte jeg å spørre samferdselsministeren om dette var å satse på jernbanen. Det likte hun dårlig. NSBs informasjonsavdeling opplyste at selskapet ikke ville svare på hva de mente om regjeringens rekordhøye uttak av utbytte.

Dersom det skal være realisme i høyhastighetstog i Norge, må det en grunnleggende holdningsending til i alle politiske partier. I tillegg må politikerne lære seg å bruke 15-gangen på investeringsbudsjettet. Minst...

Synes du det er en god ide med høyhastighetstog i Norge selv om det vil koste mye, eller er dette noe vi ikke bør bruke penger på? 

Kaos etter opsjoner

Det er vel ikke mange som unner Hydrosjef Eivind Reiten opsjonspakken, kanskje bortsett fra folk som drømmer om å kunne realisere en like gunstig avtale.

image172

Det som egentlig har vært en sommer full av agurker i riksavisene, er preget av god lokalpolitisk debatt i mange av landets lokalaviser. Der har de ikke ofret så veldig stor spalteplass på det som har blitt sommerens store næringslivsthriller - Hydrotoppenes opsjoner og regjeringens håndtering av dem.

I går hasteinnkalte næringsminister Dag Terje Andersen til pressekonferanse klokken 18.15. Det er sjelden på en fredag. Han skulle fortelle at regjeringen har fått to helt ulike vurderinger av opsjonssaken fra to toppskodde advokatfirmaer. Altså fikk han en konklusjon han ønsket og en han ikke ønsket.

Jeg befant meg i nærheten av regjeringskvartalet da Andersen hasteinnkalte mediene fredag kveld. En garvet Stortingspolitiker var i nærheten og han trodde regjeringen enten skulle kaste Hydrostyret eller offentliggjøre en avtale med Eivind Reiten om at han skulle frasi seg deler av opsjonsgevinsten, da de valgte å innkalle til pressekonferanse så sent en fredag ettermiddag.  - Og så ble det bare mer kaos, sa han hoderystende.

Nå virker de som om regjeringen har bestemt seg for å kaste styreleder Jan Reinås, men de juridiske betenkningene regjeringen fikk på bordet i går ettermiddag ga de rødgrønne hodebry og den tidligere tømmerhoggeren og partisekretæren Dag Terje Andersen uttrykte da også at dette var veldig, veldig spesielt.

Den rødgrønne regjeringen varslet da den tiltrådte at den ikke likte opsjoner og at det skulle bli slutt på det. Så skjedde det egentlig ganske lite. Regjeringen kunne for eksempel gjennom statens representanter i ulike styrer ha gått inn i reforhandlinger av avtalene som finnes.

Ingen tall rundt Hydroopsjonene er holdt hemmelig. Regjeringen og næringsdepartementet fikk informasjon på generalforsamlingen 8. mai. Siden har næringsministeren og statsministeren blitt muntlig orientert om hvordan Hydro planla å avvikle opsjonsordningen. Men regjeringen unnlot å fortelle statens representanter at de burde si nei og gå inn for reforhandling av avtalene.

Det er liten tvil om at regjeringen kunne unngått en offentlig skittentøyvask ved inngangen til valgkampen, om de hadde gjort som de lovet da de tiltrådte. Men slik saken ser ut i øyeblikket kan det virke som om regjeringen ikke har gjort så mye, før saken eksploderte midt mellom agurkene i riksavisene i sommer. 

Hva mener du om de rødgrønnes håndtering av opsjonsavtalene? Er næringsminister Dag Terje Andersen svekket, eller tror du han vil komme ut av opsjonssaken uten politiske skrammer? Bør styreleder Jan Reinås få sparken og bør Eivind Reiten beholde opsjonsmillionene sine?

Tallkrangel

Senterungdommens leder beskylder AUF før løgn. AUF svarer på påstanden. Ja, det nærmer seg valg.

I formiddag leste jeg bloggen til Senterungdommens leder, Erlend Fuglum der han beskylder AUF for regelrett løgn når de hevder at Arbeiderpartiet har flest unge kandidater på sine valglister. Påstanden ble fremsatt i bloggen til AUF sin nestleder Eskil Pedersen.

Senterpartiet har nemlig 12 ungdomskandidater mer enn Arbeiderpartiet, har Fuglum funnet ut, og skyter med kanon mot regjeringspartneren. AUFs nestleder parerer, og svarer med at han tror de får inn flere unge i kommunestyrene, men ser frem til samarbeid.

Opphavet til tallkrangelen er vel Statistisk Sentralbyrå. For første gang er det samlet inn personopplysninger om alle kandidatene, og laget statistikk av det.  Og man kan jo som kjent lese statistikk slik man vil. Ja, det er tydelig at valgkampen er i gang, kanskje særlig når vi ser på ungdomspartiene. 

På rett vei?

- Vi er på rett vei, slo statssekretær Rigmor Aaserud i Helse- og omsorgsdepartementet fast på radio i dag tidlig. Sannheten er at 20.000 flere står i kø for behandling ved norske sykehus, og køene vil vokse.

image171

I sommer sa direktøren i Sosial- og helsedirektoratet Bjørn Inge Larsen at det henvises flere pasienter til sykehusene enn det som behandles.  Ferske tall fra Norsk pasientregister viser at antall nordmenn på ventelister for utredning og behandling ved våre sykehus er økende.

I løpet av de fire første månedene i år sto 210.481 på venteliste ved norske sykehus. Tilsvarende antall i samme periode i 2005 var 197.551 og 190.616 personer i 2006. Det betyr at 20.000 flere venter nå enn for ett år siden.

Den rødgrønne regjeringen har valgt å redusere kjøp av sykehustjenester fra private, dette kan være en av årsakene til at flere pasienter nå står i kø og venter på behandling.

Det har blitt meg fortalt at de private helseinstitusjonene har nok ledig kapasitet til å kunne avvikle ventelistene i løpet av et halvt år. Det betyr i så fall at regjeringen kan sørge for at nesten ingen står i venteliste når Jens Stoltenberg holder sin nyttårstale 1. januar.
 
Mener du regjeringen bør sørge for at folk får behandling, uansett om det er offentlige eller private som utfører den, eller er det viktig at folk får behandling ved offentlige sykehus? Hva mener du om at over 210.000 personer står på venteliste i Norge?

Vil se din mening

Nå kan din mening komme på TV 2. Du kan i første omgang lage din egen video og fortelle hva du mener om politikerne der du bor.

image167

Her er et eksempel fra Trondheim foran lokalvalget. Vi i TV 2 er selvsagt interessert i å finne ut hva som er viktig akkurat der du bor. Det er derfor vi gir deg muligheten til å sende oss din valgvideo. Her ser du hvordan du kan gjøre det.

I sommer har vi sett at et amerikansk fjernsynsselskap lot seerne stille videospørsmål til politikerne. Den samme muligheten kan du få, om du bruker TV 2s nye tjeneste Play. Bare klikk deg inn og send oss din video.

Her kan du blant annet se ordførerkandidaten til Oslo Arbeiderparti, Frp-ordføreren i Austevoll kommune, listetoppen til Rauma Venstre, Vidar Lande fra Kongsberg Ap og Tønsberg Høyres ordførerkandidat.  

Politikerspirer

Ungdom strømmer til de politiske partiene. Flere av dem opplever rekordvekst i antall medlemmer, og har forboblet medlemstallene på fire år.

Samlet har de politiske ungdomspartiene økt sin medlemsmasse med 45 prosent fra 2003 til i dag.  Fremskrittspartiets Ungdom, Kristelig Folkepartis Ungdom og Unge Venstre kan alle skryte av at de har fordoblet medlemstallet.
 
Forsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning sier til Nationen at økt politisk interesse er en av forklaringene på at stadig flere unge melder seg inn i et parti.

Lederen av Sosialistisk Ungdom Kirsti Bergstø (bildet) mener ungdom er langt mer opptatt av politikk enn hva mange tror, og begrunner det med at de er opptatt av veivalg i hverdagen, som øvingslokaler til band eller fotballbaner der de bor.

Men selv om medlemsmassen til ungdomspartiene vokser viser de siste årenes valgundersøkelser at valgdeltagelsen blant ungdom er lavere enn blant eldre. Også et gjennomsnitt av partibarometrene viser at det er færre unge som oppgir partipreferanse og er sikre på at de vil stemme ved valg.

Det er derfor grunn til å spørre om det er økt engasjement som fører til at flere unge melder seg inn i partiene eller om det kan finnes andre forklaringer. Kanskje er forklaringen at partiene er mer aktive på vervefronten enn de har vært de siste årene? Hva tror du er årsaken til at de fleste ungdomspartiene har fått flere medlemmer? 
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
             


hits