Med Stortinget verden rundt

Skal du ha tak i en Stortingsrepresentant i dag, er det liten sannsynlighet for at du finner vedkommende på Løvebakken. Maktens korridorer er denne uken full av ansatte, men bare 15 av 169 folkevalgte var registrert som tilstedeværende i formiddag.  Det er nemlig såkalt møtefri uke i Stortinget. Det betyr at våre folkevalgte skal kunne gjennomføre reiser og møter utenfor Stortinget. 

Og hvilken reiseaktivitet ser vi ikke, mens det er null grader og snø i lufta over Løvebakken. Familie- og kulturkomiteen er på tur til India og Pakistan.  Et tettpakket program med masse møter, og innlagt tid å kose seg med film i Bollywood. 

Om ikke indisk film og pakistansk familiepolitikk frister, kan det jo hende at de norske kulturpolitikerne treffer medlemmer av Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. De er nemlig på skolebenken i India denne uken. 

Finanskomiteen har lagt ut på tur til Polen og Tyskland, kan hende møter de tilfeldig på medlemmer av Forsvarskomiteen som også er i Tyskland og Danmark denne uken.

Kommunalkomiteen er denne uken i USA.  Næringskomiteen i Sør-Amerika gjennom besøk i Peru og Argentina.  Vi har selvsagt også folkevalgte på besøk i Afrika, Kontroll- og konstitusjonskomiteen er nemlig i Uganda og Sør-Afrika.  Justiskomiteen har imidlertid ikke reist lenger enn til Stavanger og Bergen, hvor de blant annet besøker Bjørgvin fengsel og skal samle erfaringer etter NOKAS-saken 

Altså er 8 av de 13 fagkomiteene på reise denne uken, det betyr at et flertall av våre folkevalgte er utenfor landets grenser denne uken.

Rett nok er politikerturene et godt stykke unna sponsorturene til norsk næringsliv. Som TV 2-nyhetene fortalte i går risikerer mange som har vært på sponset tur til ulike idrettsarrangementer en skattesmell.  Komitereisene til Stortinget er reelle studieturer, og kanskje tar de med seg gode ideer hjem igjen.  For det er ikke på noen måte ferieturer Stortingsrepresentantene er på.
 
Men det er få folkevalgte å se i maktens korridorer, i alle fall denne uken...

SV etter Halvorsen

308 dager gjenstår før SV-leder Kristin Halvorsen har lovet det norske folk å gå av dersom hun ikke har sørget for full barnehagedekning. Nye tall i dag viser at 10.000 barn fortsatt står i kø, og det tyder på at SV-dronningen kan få problemer med å innfri løftet sitt.

Det var i TV 2-programmet Utspørringen 15. august 2005 at Kristin Halvorsen fikk spørsmål om hun kunne garantere makspris og full barnehagedekning innen 2 år.

 

- Ja, det kan jeg, sa Halvorsen og fortsatte...

- Makspris i barnehagen skal innføres fra 1/1-2006 og vi skal ha full barnehagedekning innen utgangen av 2007, og innen utgangen av 2008 skal vi ha en garanti i Norge som er sånn at man får barnehageplass innen tre måneder etter at man har søkt, sa Halvorsen.

- Hvor viktig er dette for dere?

- For meg er det så viktig at dere er kvitt meg viss vi ikke får til dette, svarte Halvorsen. 

Nå gjenstår det 308 dager for Halvorsen til hun skal innfri løftet om full barnehagedekning innen utgangen av 2007.  Det skulle bety noe sånn som at det må åpnes 32,5 nye barnehageplasser hver eneste dag resten av året, om ikke skal Kristin Halvorsen i følge eget utsagn gå av. Gjennom 10 år har Halvorsen, som fyller 47 år få dager før høstens kommunevalg, vært SV-dronningen. Om hun faktisk går av dersom hun ikke innfrir sin egen velgergaranti fra 2005 gjenstår å se. 


Før helgen la en splittet valgkomite i SV frem sin innstilling. Et flertall gikk inn for venstresidens kandidat Ingrid Fiskaa som åpent har kritisert regjeringen ved flere anledninger. Dermed vraket de Kristin Halvorsens favoritt Bård Vegar Solhjell.  Han er i dag Halvorsens fremste våpendrager som statssekretær på statsministerens kontor, og som TV 2 meldte i forrige uke sett på som kronprisen i partiet.  

Under SVs landsmøte 22. ? 24. mars på Gardermoen skal SV velge en ny nestleder.  Audun Lysbakken fortsetter, både han og den andre om velges må forbrede seg på tilværelsen som arvtagere dersom Halvorsen ikke innfrir barnehageløftet, og gjør alvor av å trekke seg. Nestlederen som blir valgt kan komme til å bli Halvorsens etterfølger.

Men det er fremdeles 308 dager igjen til vi skriver 1. januar 2008.

Grunnloven endret


Norges lover


Etter oppfordringer fra noen av dere som leste mitt første innlegg, skriver jeg her litt mer om endringene som er gjort i Grunnloven. Kanskje ikke et helt vanlig blogginlegg, men mer som saksopplysning til interesserte.

I dag behandles alle lovsaker først av Odelstinget, deretter av Lagtinget som er et slags ?overhus? i betydningen av at det er Lagtinget som skal kontrollere at det ikke er gjort formelle feil under behandlingen i Odelstinget. 1. oktober 2009 oppheves ordningen med et todelt Storting, som en følge av endringene i Grunnloven som ble vedtatt denne uken. Dermed skal lovforslag i fremtiden behandles av Stortinget i plenum to ganger.  

Endringen i riksrettsordningen som ble vedtatt, trer derimot i kraft umiddelbart. Riksretten kan dømme medlemmer av regjeringen, Høyesterett og Stortinget, dersom de gjør noe straffbart i kraft av sitt embete. Mens medlemmene av Lagtinget var en del av Riksretten, er de nå erstattet av et såkalt riksrettsutvalg, som er legdommere som velges for en periode på 6 år av Stortinget. Dermed skal ikke lenger møtende Stortingsrepresentanter være en del av Riksretten. Det er også gjort endringer i bestemmelsen om benådning, slik at det skal være adgang til å benåde en som domfelles av Riksretten, dersom Stortinget samtykker.

Et sentralt parlamentarisk prinsipp om regjeringens opplysningsplikt overfor Stortinget, og plikt til å søke avskjed etter mistillitsvotum, er også grunnlovsfestet gjennom behandlingen i Stortinget.

Et Grunnlovsforslag fra KrF om vern av liv ble ikke vedtatt, det ble heller ikke et forslag fra SV om å grunnlovsfeste retten til bolig.  Du kan lese referatet fra Stortingets behandling av Grunnlovsforslagene her.

Helblått i vest

Det føles litt rart å ta skrittet ut i bloggernes verden for en som fremdeles har mer sans for å lese på papir enn på skjerm, men den nye tid har innhentet oss og datamaskinen har vel kommet for å bli...

Det er i dag 933 dager igjen til Stortingsvalget i 2009, men kommunevalget til høsten nærmer seg med stormskritt. Det er på tide for en politisk redaksjon å legge planer for hvordan vi skal dekke dette valget.

I samarbeid med Kommunal Rapport og TNS Gallup presenterte TV 2 denne uken et kommunevalgbarometer som viste at partiene på høyresiden går tilbake sammenignet med januar, hvor det lå an til at Frp og Høyre ville få makt i mange norske kommuner.

Mens jeg skriver mitt første blogginnlegg får jeg tilsendt BAs ferske lokalgallup som viser at det ligger an til helblått styre i vestlandets hovedstad. På dette barometeret er Høyre dobbelt så store som Frp.  mange har snakket om Friele-effekten i Bergen, men få har vel trodd at Høyres nye ordførerkandidat Trude Drevland kunne notere seg for 33,6 prosent , og dermed dobbelt så høy oppslutning som Frp i Bergen, på en kommunevalgmåling et halvt år før valget.

Vi kommer til å se mange lokale meningsmålinger fremover mot valget, som blir et spennende valg, fordi det som SVs nestleder Audun Lysbakken sa til TV 2-nyhetene onsdag kveld, er et valg som vil vise i hvor stor grad de rødgrønne partiene har lykkes med på overbevise velgerne etter nesten to år i regjering.

Forrige uke i maktens korridorer var preget av intern uro i regjeringspartiene rundt beslutningen om å sende norske spesialtrente soldater til Afghanistan.

Denne uken har Stortinget gjort mange viktige endringer i Grunnloven.  Selv om de ikke har fått stor oppmerksomhet i pressen, er det viktig at Odelstinget og Lagtinget nå skal avvikles. I fremtiden skal Stortinget i plenum behandle lovsaker i to runder. Også viktige endringer om riksrett er gjort. Du kan lese om endringene på Stortinget.no, som faktisk har blitt ganske gode nettsider.

Vel, dette ble min første blogg...  

Første innlegg

Velkommen til min blogg!

Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

februar 2007
ma ti on to fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
       
             


hits