Med Stortinget verden rundt

Skal du ha tak i en Stortingsrepresentant i dag, er det liten sannsynlighet for at du finner vedkommende på Løvebakken. Maktens korridorer er denne uken full av ansatte, men bare 15 av 169 folkevalgte var registrert som tilstedeværende i formiddag.  Det er nemlig såkalt møtefri uke i Stortinget. Det betyr at våre folkevalgte skal kunne gjennomføre reiser og møter utenfor Stortinget. 

Og hvilken reiseaktivitet ser vi ikke, mens det er null grader og snø i lufta over Løvebakken. Familie- og kulturkomiteen er på tur til India og Pakistan.  Et tettpakket program med masse møter, og innlagt tid å kose seg med film i Bollywood. 

Om ikke indisk film og pakistansk familiepolitikk frister, kan det jo hende at de norske kulturpolitikerne treffer medlemmer av Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. De er nemlig på skolebenken i India denne uken. 

Finanskomiteen har lagt ut på tur til Polen og Tyskland, kan hende møter de tilfeldig på medlemmer av Forsvarskomiteen som også er i Tyskland og Danmark denne uken.

Kommunalkomiteen er denne uken i USA.  Næringskomiteen i Sør-Amerika gjennom besøk i Peru og Argentina.  Vi har selvsagt også folkevalgte på besøk i Afrika, Kontroll- og konstitusjonskomiteen er nemlig i Uganda og Sør-Afrika.  Justiskomiteen har imidlertid ikke reist lenger enn til Stavanger og Bergen, hvor de blant annet besøker Bjørgvin fengsel og skal samle erfaringer etter NOKAS-saken 

Altså er 8 av de 13 fagkomiteene på reise denne uken, det betyr at et flertall av våre folkevalgte er utenfor landets grenser denne uken.

Rett nok er politikerturene et godt stykke unna sponsorturene til norsk næringsliv. Som TV 2-nyhetene fortalte i går risikerer mange som har vært på sponset tur til ulike idrettsarrangementer en skattesmell.  Komitereisene til Stortinget er reelle studieturer, og kanskje tar de med seg gode ideer hjem igjen.  For det er ikke på noen måte ferieturer Stortingsrepresentantene er på.
 
Men det er få folkevalgte å se i maktens korridorer, i alle fall denne uken...

Kommentarer:

Postet av: Pål
Men hva lærer de? Siden det er så mange studieturer - er de pålagt å skrive rapporter? I så fall - offentliggjøres disse? Og hvor?
28.feb.2007 @ 12:26
Postet av: Gunnar ball
Nok et uopplyst innlegg fra Løset, og sier hva som kreves av en politisk kommentator i TV2...

Hver komité på stortinget har en lengre reise i året. At mange av disse er sammenfallende er jo gunstig for Stortingets arbeid. Enkelte komiteer reiser mer utenlands, slik som utenriks og forsvar, men generelt er det bare en lengre tur i året....
28.feb.2007 @ 12:43
Postet av: Trond
Det som burde bekymre i forhold til styringen av landet er vel ikke om stortinget er bortreist, men at Ger-Liv også befinner seg utenfor landets grenser. Regner med jens blir styrt via sms da...
28.feb.2007 @ 13:48
Postet av: Tord på Tinget
Jeg var på Tinget store deler av uken! Reiste en liten tur jeg og, men da bare til Energigården på Brandbu i Oppland. Skrev ingen rapport, men kanskje fremmer vi noen gode forslag på bakgrunn av det vi lærte.
28.feb.2007 @ 22:38
Postet av: Magnus Bjørnsen
Må si meg helt enig med Ball. Dette var en meget merkelig kommentar.

Hva er det Løset vil si? At Storingspolitkerne bevisst legger reisene sine til de deler av året når det kaldt i Norge? I såfall burde han ha presentert et ordentlig datamateriale - og ikke bare en situasjonsbeskrivelse av en tilfeldig valgt uke.

Men det verste er at han får det til å høres ut som turene bare består av stas og fjas og lite politisk skolering med substans.

På en side hoverer han over at de "koser seg med" Bollywoodfilm og sitter på skolebenken i India. (Mener Løset at medlemenne av kommiteen "koser seg med" filmer når de holder seg oppdatert på hva som skjer innenfor norsk film?)

Men samtidig innrømmer han at "Nå er det på ingen måte ferieturer Stortingsrepresentantene er på."

Neivel? Hvis det ikke er ferieturer, hva er da problemet (og meningen med kommentaren)? At de ikke driver med "ordentlig politikk" og på en eller annen måte forsømmer jobben sin gjennom å fokusere på internasjonale heller enn norske forhold?

Personlig mener jeg at det skjer mye utenfor Norges grenser : Prosesser og ideer som jeg tror at våre folkevalgte bør følge mer - ikke mindre - med på.

Bollywood er viktig del av et geopolitisk viktig kulturelt sentrum (det er Bollywood og ikke Hollywood som gjelder over hele Sør-Asia) som atpåtill betyr mye for en stor del av den norske befolkningen. Mener Løset at hva som skjer i verdens mest produktive filmmiljø er uinteressant for kulturkommiteen på Stortinget?

Enda mer provinsielle og pinlige er kommentarene hans om "å sitte på skolebenken i India". Hva i all verden? Personlig er jeg glad for at for at våre folkevalgte ønsker å lære mer om hvordan India gjennom bevisst politisk planlegging på et par tiår har klart å utvikle et av verdens sterkeste informasjonsteknologimiljøer. Der har vi faktisk et og annet å lære.

Vi kan gjerne late som om vi er konger på haugen. Og at internasjonal utvikling og internasjonale prosesser er kuriosa som egentlig ikke vedkommer oss og som i beste fall hører hjemme på ferieturer. Et av våre største partier ser ofte ut til å innta denne holdningen. Det er skuffende at en politisk kommentator i TV2 ser ut til å gjøre det samme.
01.mar.2007 @ 01:05
Postet av: Filip Rygg
Det var da voldsomt så dramatiske tilbakemelding Løset skulel få. Jeg er selv politiker og synes artikkelen var morsom. Om det er en mening med den eller ikke, er vel ikke så interessant. Når halve Norge leser Se og Hør så er det vel ikke noe mindre interessant med denne artikkelen?
01.mar.2007 @ 10:11 URL: http://www.klimafokus.no
Postet av: Tor André Ljosland
Jeg synes det er spennede å høre om at det bare er 15 stykker inne på stortinget. Hvem styrer landet da? -Regjeringen har jo mistet kontrollen for lenge siden.
01.mar.2007 @ 12:36 URL: http://ljosland.nettblogg.no
Postet av: Kjartan
Det er bare å stenge grensene og bankkontiene deres. Vi vil ikke ha dem hjem igjen. De er bare ute for å bruke pengene våre og smøre sitt eget ego. Kanskje de heller burde reist litt rundt i Norge for å finne ut hvordan det står til blant befolkningen de såkalt skal tjene? Eller kanskje burde de tilbringe litt tid med familien sin i stedet, men dem har de sikkert med på vår regning. Nei, politikerne våre er ikke det spor bedre enn resten av oss. Tar de gode de kan grabbe til seg og mener de fortjener det mer enn andre og gjemmer seg bak en såkalt "studietur". Gi meg en politiker som ikke vil være politiker så skal jeg love dere resultater...
01.mar.2007 @ 15:43
Postet av: fredrik
Enig med deg Kjartan. Jeg skjønner ikke hvorfor halve norges befolkning er enige med dette pakket. Lurer på sist jeg leste i avisen om en sak regjeringen hadde gjort jeg var enig eller positiv til...
Hiv ut hele gjengen og spark valla! Blir så forbanna lei av dette mølet.
Kom hjem fra utlandet på fredag og det første som møtte meg var kø på gardemoen(sjokk) og avisene fulle av valla og co2 rensing som vanlig og "se den nye hunden til Carew!" opplegg.

mvh Fredrik
04.mar.2007 @ 12:13

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4501116
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits