Grunnloven endret


Norges lover


Etter oppfordringer fra noen av dere som leste mitt første innlegg, skriver jeg her litt mer om endringene som er gjort i Grunnloven. Kanskje ikke et helt vanlig blogginlegg, men mer som saksopplysning til interesserte.

I dag behandles alle lovsaker først av Odelstinget, deretter av Lagtinget som er et slags ?overhus? i betydningen av at det er Lagtinget som skal kontrollere at det ikke er gjort formelle feil under behandlingen i Odelstinget. 1. oktober 2009 oppheves ordningen med et todelt Storting, som en følge av endringene i Grunnloven som ble vedtatt denne uken. Dermed skal lovforslag i fremtiden behandles av Stortinget i plenum to ganger.  

Endringen i riksrettsordningen som ble vedtatt, trer derimot i kraft umiddelbart. Riksretten kan dømme medlemmer av regjeringen, Høyesterett og Stortinget, dersom de gjør noe straffbart i kraft av sitt embete. Mens medlemmene av Lagtinget var en del av Riksretten, er de nå erstattet av et såkalt riksrettsutvalg, som er legdommere som velges for en periode på 6 år av Stortinget. Dermed skal ikke lenger møtende Stortingsrepresentanter være en del av Riksretten. Det er også gjort endringer i bestemmelsen om benådning, slik at det skal være adgang til å benåde en som domfelles av Riksretten, dersom Stortinget samtykker.

Et sentralt parlamentarisk prinsipp om regjeringens opplysningsplikt overfor Stortinget, og plikt til å søke avskjed etter mistillitsvotum, er også grunnlovsfestet gjennom behandlingen i Stortinget.

Et Grunnlovsforslag fra KrF om vern av liv ble ikke vedtatt, det ble heller ikke et forslag fra SV om å grunnlovsfeste retten til bolig.  Du kan lese referatet fra Stortingets behandling av Grunnlovsforslagene her.

Kommentarer:

Postet av: Lars
Bra! Godt med litt folkeopplysning også i blogg-form. Mon tro om vi noen gang vil bruke riksrett igjen?
25.feb.2007 @ 11:46
Postet av: Peter Walseth
Er jo interresant at parlamentarismen først ble grunnlovsfestet nå. Var i Stortinget og fulgte debatten, og det var litt historisk sus over det hele. Synd at Rett til liv ikke ble grunnlovsfestet..
27.feb.2007 @ 12:45 URL: http://peterwalseth.blogspot.com
Postet av: nvall
Problemet er at ansvaret flyttes nedover og at ingen politikere lenger har noe ansvar
15.mar.2007 @ 22:00 URL: http://gaab.online.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4409568
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits