Helblått i vest

Det føles litt rart å ta skrittet ut i bloggernes verden for en som fremdeles har mer sans for å lese på papir enn på skjerm, men den nye tid har innhentet oss og datamaskinen har vel kommet for å bli...

Det er i dag 933 dager igjen til Stortingsvalget i 2009, men kommunevalget til høsten nærmer seg med stormskritt. Det er på tide for en politisk redaksjon å legge planer for hvordan vi skal dekke dette valget.

I samarbeid med Kommunal Rapport og TNS Gallup presenterte TV 2 denne uken et kommunevalgbarometer som viste at partiene på høyresiden går tilbake sammenignet med januar, hvor det lå an til at Frp og Høyre ville få makt i mange norske kommuner.

Mens jeg skriver mitt første blogginnlegg får jeg tilsendt BAs ferske lokalgallup som viser at det ligger an til helblått styre i vestlandets hovedstad. På dette barometeret er Høyre dobbelt så store som Frp.  mange har snakket om Friele-effekten i Bergen, men få har vel trodd at Høyres nye ordførerkandidat Trude Drevland kunne notere seg for 33,6 prosent , og dermed dobbelt så høy oppslutning som Frp i Bergen, på en kommunevalgmåling et halvt år før valget.

Vi kommer til å se mange lokale meningsmålinger fremover mot valget, som blir et spennende valg, fordi det som SVs nestleder Audun Lysbakken sa til TV 2-nyhetene onsdag kveld, er et valg som vil vise i hvor stor grad de rødgrønne partiene har lykkes med på overbevise velgerne etter nesten to år i regjering.

Forrige uke i maktens korridorer var preget av intern uro i regjeringspartiene rundt beslutningen om å sende norske spesialtrente soldater til Afghanistan.

Denne uken har Stortinget gjort mange viktige endringer i Grunnloven.  Selv om de ikke har fått stor oppmerksomhet i pressen, er det viktig at Odelstinget og Lagtinget nå skal avvikles. I fremtiden skal Stortinget i plenum behandle lovsaker i to runder. Også viktige endringer om riksrett er gjort. Du kan lese om endringene på Stortinget.no, som faktisk har blitt ganske gode nettsider.

Vel, dette ble min første blogg...  

Kommentarer:

Postet av: Pål N
Synes dette var bra for første gang. Interessant at ingen har snakket om grunnlovsendringer... det fører jo til at en haug med skolebøker må skrives om :-)
23.feb.2007 @ 10:08
Postet av: Anders
Blått i Bergen ja, men etter Frieles Clinton-flause blir det kanskje andre farger på rådhuset?
23.feb.2007 @ 10:15
Postet av: Geir
Bra, Kjetil!!
Du er en racer på bloggen....
Gi gass!
23.feb.2007 @ 10:38
Postet av: Eirik
Bra!

Det interessante blir om flere av velgerne blir oppmerksomme på hva "løftet" i kommuneøkonomien i realiteten består i. Mesteparten går til barnehager, men man henviser til disse pengene utallige ganger på andre områder og bruker sånn sett de samme pengene om igjen.

Og: Under Erna Solbergs tid ble modellen for fordeling av skatt gjort om slik at kommunene får beholde mer av egne skatteinntekter. Som byrådsleder i Oslo Erling Lae sa det:
Ville du takke innbruddstyven for at han lot noe stå igjen?!
23.feb.2007 @ 11:49
Postet av: Eirik
...De rødgrønne vil ha skryt for å løfte kommuneøkonomien, men det er altså i realiteten slik at dette er skapt i kommunen, ikke i Regjeringen :D

Det er forøvrig ikke vanskelig å være Finansminister i disse dager ;) Selv om Kristin og hennes gjerne vil pøse på med enda mer penger. Penger er jo svaret på alt :D

En interessant greie ift Riksretten er jo at den nå ikke lenger kan påstås å være et sovende institutt. Stortinget har aktivt tatt stilling til den og bestemt at den skal bestå.
23.feb.2007 @ 11:56
Postet av: Tor Andre
Imponerende start på bloggverden. Forløpig bedre start her enn hva gjelder seertallene for Nyhetskanalen. Kvaliteten har vel vært bra. Lykke til med kommunevalget, måtte velgerne velge bort de rødgrønne og NrK :)
23.feb.2007 @ 12:08
Postet av: Anders T.
Gratulerer med vel overståtte 35 år og ny blogg. Kommunevalget blir uten tvil spennende og artig å se at de blå viser sine sanne farger (jf furting i Bergen fordi også Tromsø har klart å punge ut nok til å få besøk av en tidligere president). Er det noe blårussen virkelig burde vite er det nettopp "money talks".
23.feb.2007 @ 13:02
Postet av: Øistein
Grattis med blogg!

Gleder meg til å lese gode analyser om hvordan sentrum vil komme tilbake som et skudd i norsk politikk etter neste stortingsvalg, da Sv er ute av regjering og Ap ikke lenger styrer med et flertall...
23.feb.2007 @ 13:12
Postet av: Silje
Hei Kjetil, dette var bra! Håper ikke det blir så helblått som du spår i min kjære hjemby (som jeg forøvrig kom hjem fra i går med fly da toget er ett litt dårlig alternativ for tiden..)
Keep it up!!
23.feb.2007 @ 14:10
Postet av: Knud
Men hva skjer på Sørlandet? Eneste jeg hører i mitt eksil er at nesten ingen partier finner villige ordførerkandidater.
23.feb.2007 @ 15:51 URL: http://blog.knudism.org
Postet av: Øystein Løwer
Heia Kjetil!
Synes det var mye klokskap i dette!
Jeg har selvfølgelig ikke lest alt, men en god del...
Gleder meg til å få noe liknende!
25.feb.2007 @ 21:05
Postet av: Kim "Don Johann" Postholm
Grattis med blogg. ser seriøst og godt ut! Kan vel kanskje bli litt for "heavy" for en stakkars trønder, som bare leser sports-sidene i Adressa. Men keep it up. Du er dyktig. Hilser fra mor;)
26.feb.2007 @ 22:48 URL: http://www.postholmfysio.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4384523
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits