Telleskandalen

Det er ikke holdbart at en lang rekke kommuner må telle stemmesedlene på nytt fordi en feil ved optisk avlesing av stemmesedlene kan ha gitt feil sammensetning av kommunestyrene.

image220

I Stavanger måtte det telles på nytt.  Ordfører Leif Johan Sevland sier alle som gjør endringer på stemmeseddelen tar det som en selvfølge at endringene blir registert.

- Vi har smilt av valg i andre land, folk kommer hit for å lære og da må vi må sørge for at vi har teknologi som holder etthundre prosent, sa Sevland til TV 2-nyhetene i går kveld.

I nabokommunen Sola ble det endringer i sammensetningen av kommunestyret etter at stemmesedlene ble talt på nytt.  I Melhus kommune i Sør-Trøndelag viste kontrolltellingen at en representant falt ut og en annen representant fra samme parti tok plassen i kommunestyret.  47 kommuner og fylkeskommuner har fått beskjed om å kontrolltelle stemmesedlene etter det som fremstår som et skandalevalg.

- Vi kunne med manuell opptelling som vi har hatt tidligere ha hatt resultatet klart langt tidligere, men vi skulle være litt moderne vi også da, sa ordfører Erling Bøhle i Melhus til Adresseavisens lokal-tv stasjon. Han kaller det et demokratisk problem at optisk telling av stemmesedlene ga feil sammensetning av kommunestyret.

Tellefeil er i seg selv en skandale. Når en ordfører innrømmer at elektronisk opptelling gjorde at resultatene kom senere enn det ville ha kommet med manuell telling av stemmesedlene gir det grunn til å spørre om all teknologi er et fremskritt. Kanskje bør myndighetene trå litt varsommere på gasspedalen for å hindre en lignende skandale ved fremtidige valg? 

Det er 729 dager igjen til Stortingsvalget i 2009. Jeg håper tiden blir brukt godt til å avdekke alle mulige feil, slik at vi unngår en ny telleskandale. Om myndighetene ikke klarer å garantere at en slik feil ikke oppstår på nytt, bør vi gå tilbake til manuell telling av stemmesedler i alle kommuner. At det må beordres omtelling av stemmesedler i så mange kommuner som i år, er nemlig både flaut og pinlig for de som har ansvaret for valget.

Kommentarer:

Postet av: Regnenissen
Skandale? Det er vel å ta litt vel hard i, er det ikke? Skaden er ikke større enn at den er fult mulig å rette opp i løpet av kort tid. At en og annen politiker har regnet med å komme inn på bakgrunn av et foreløpig resultat og så blir det små endringer når endelig resultat foreligger, er ingen stor sak. I hvert fall ikke så stor at du kan kalle det skandale. Er det ikke heller slik at at du har et behov for å overreagere i beste tablioide stil? Ingen ukjent lidelse blant bl.a. journalister, vet jeg. Litt ederulighet kan man forlange, selv om dette bare er en blogg.
15.sep.2007 @ 17:05
Postet av: Katrine
Hehe, men du er vel klar over at mediene elsker å ta i bruk sterke språklige virkemidler, for å oppnå en ønsket effekt.
"Skandale" er et typisk ord som går igjen og igjen hos mediene, og jeg personlig tror mediene gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å ta ordet "skandale" så hyppig som de gjør.
Mediene og ordet "skandale".....:-)
16.sep.2007 @ 20:16
Postet av: Knut Johannessen - vox populi
Jeg synes Kjetil har sine ord i behold. Det er en skandale at man ikke har testet ut løsningene bedre i forkant av valget. Når vi avgir stemme skal det ikke være noen tvil om at resultatet blir riktig.
Det er noe merkelig med nordmenn og vårt forhold til feil og dårlig kvalitet. Jeg går ut fra at regnenissen ønsker at det ikke er feil på flyet han skal reise med. Det tar vi som en selvfølge. Hvorfor skal vi akseptere feil med et valgssystem?
16.sep.2007 @ 20:19 URL: http://voxpopulinor.blogspot.com
Postet av: Bjørn Olav
Jeg synes det vesentligste poenget her er at man får fram at de foreløpige resultatene nettopp er det, altså foreløpige. At kontroll-tellingen viser et annet resultat viser at det er behov for kontroll-telling.
Før var det krav om at kontroll-tellingen skulle være manuell. Om jeg husker riktig er det nå åpnet for at også kontroll-tellingen kan være maskinell, men bare dersom teknologien som benyttes er annerledes enn ved foreløpig telling.
Valgloven er laget for å håndtere dette, og det eneste virkelig skandaløse, om man skal kalle det skandaløst, er at det tar noen dager før resultatet er helt klart, i tilfeller der det er knappe marginer. Det å vente på valget er sannsynligvis mest irriterende for to grupper: kandidatene og politiske journalister. Demokrati er tungvint....
Optiske scannere regnes i alminnelighet for å være den mest nøyaktige tekniske metoden, men fortsatt vil vel de menneskelige øyne være best til å tolke slengere med stygg håndskrift...
16.sep.2007 @ 21:57
Postet av: Konservativ
Det er jo absolutt overraskende at man ikke klarer å telle skikkelig, og det er jo, som forfatteren påpeker, kritikkverdig at det har forekommet så store feil som det disse hendelsene viser. Og dersom det stemmer at den elektroniske stemmetellingen bruker lengre tid og er mindre presis enn en manuell opptelling, så er det kanskje lurt å vente litt til før man går over til full elektronisk stemmetelling.
17.sep.2007 @ 10:20
Postet av: Fredrik Mellem
Jeg mener du har helt rett i at dette er en skandale. Ikke først og fremst fordi at feil skjer, men fordi det snarere er blitt regelen enn unntaket her i landet.
Vi tror at vi er så gjennomgående verdensmestere i demokrati, at det er få ansvarlige politikere som involverer seg i selve gjennomføringen av valget - deres viktigste og mest selvfølgelige oppgave.
En bagatell kanskje, men illustrerende nok: Ved forrige storingsvalg klarte man ikke en gang å overholde bestemmelsen om hvilken dag valget skal finne sted. Valget skal finne sted andre mandag i september. Slik var det ikke sist.
Ved kommunevalget i Oslo i 2003 viste det seg at valglokalene hadde særdeles ulik praksis mht lukking av valglokalet. Noen slapp ikke til flere velgere etter klokken 20. Andre lot alle som var inne i selve valglokalet få stemme. Atter andre lot alle som sto i kø, også langt ut i skolegården få stemme - lenge etter klokken 20.
For øvrig - noe av det aller mest fjollete: Ved valget i 2003 sendte kommunaldepartementet ut en veiledning til alle husstander. I denne veiledningen - som var tykkere enn veiledningen til selvangivelsen - ble det informert om kreti og pleti. Det å stemme ble fremstilt som en nokså komplisert affære. På toppen av det hele hadde man ikke klart å få med den suverent viktigste endringen ved det valget - nemlig at valglokalene stengte klokken 20, og ikke klokken 21 - som ved alle andre valg de siste 50 årene.
17.sep.2007 @ 11:04 URL: http://sosialdemokrat.blogspot.com
Postet av: Bjørn Olav
Fredrik M: Hvor finner du regelen om hvilken dag valget skal finne sted? I valgloven står det bare at "Kongen bestemmer", resten er praksis. Er det "andre mandag i september"? Eller er det "andre søndag i september og påfølgende mandag" som er kotymen?
Ellers synes jeg det er bra at politikerne ikke blander seg for mye inn i valg-gjennomføringen, særlig når det er stortingsvalg.
Bukk og havresekk og det der.
17.sep.2007 @ 16:51
Postet av: Snorre
Liker ikke å krangle med deg, min gode venn Fredrik. Men jeg skjønner ikke helt det du skriver om valget i 2005. Valget var mandag 12. september (http://www.regjeringen.no/nb/dep/krd/dok/tidsskrift_nyhetsbrev/2004/Kommunalnytt-nr-2-2004.html?id=274141).
Så vidt jeg skjønner, må da det bli den andre mandagen i september? Den første var 5. september...
17.sep.2007 @ 17:14

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5526927
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

september 2007
ma ti on to fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             


hits