Valgets egentlige vinnere

Det er ordførerne som er valgets egentlige vinnere. Ved høstens kommunevalg var det en klar og målbar ordførereffekt.

                      image222  image223
På TV 2-nyhetene i går kveld fortalte jeg historien om Bjørn Ole Gleditch og Tore Opdal Hansen (t.v.) ordførere i henholdsvis Sandefjord og Drammen. De to sørget for langt sterkere fremgang for Høyre enn partiet oppnådde i mange andre kommuner. Historien kunne også handlet om Rita Ottervik, Arbeiderpartiets suksess i Trondheim eller Simen Bjørgen, Seterpartiets ubestridte ener i Lom.

I TV 2 har vi har gjort en systematisk gjennomgang av kommuner hvor de tre ordførerpartiene Ap, Senterpartiet og Høyre har hatt ordfører som stilte til gjenvalg. Alle de tre partiene har høyere oppslutning og går frem i disse kommunene enn i landet som helhet.

I kommuner hvor de tre store ordførerpartiene hadde makt og ordførerne stilte til gjenvalg fikk Arbeiderpartiet 38,4 prosent, Høyre 35,5 prosent og Senterpartiet 27,0. Høyre er det partiet som hadde den klart største ordførereffekten ved høstens kommunevalg.

Høyre gikk frem med 1,2 prosentpoeng på landsplan, mens fremgangen i ordførerkommunene var på hele 6,6 prosent.  Arbeiderpartiet gikk frem med 2,2 prosentpoeng på landsplan og 3,6 i kommuner der de hadde makt fra før, mens tallene for Senterpartiet er 0,1 på landsplan og 1,1 i ordførerkommunene. 

I rikspolitikken snakkes det ofte om regjeringsslitasje. At et eller flere partier går tilbake mens de sitter i regjering. For fire år siden viste valgforskernes gjennomgang at det fantes en tilsvarende ordførerslitasje. I år er slitasjen snudd til en positiv effekt. Ordførereffekten.

Før valget gikk Ole Bjørn Gleditch i Sandefjord ut og ønsket seg en valgkamp uten innblanding fra rikspolitikere. Han gjorde Sandefjord til Erna Solberg-fri sone. Dermed var det han som skulle kjempe om velgernes gunst, noe han gjorde med glans. Høyre fikk 43,2 prosents oppslutning i hvalfangerbyen.

Gleditch er da også klar når han sier at det var Høyres mange lokalpolitikere som vant valget. Det var ikke partiledelsen, selv om Erna Solberg feiret som en vinner mandag kveld. Uten ordførereffekten ville nemlig Høyre stått igjen som en av de store taperne, og Erna Solberg ville neppe sittet trygt i stolen som partileder.

Kommentarer:

Postet av: Kjetil Nerum
Mente vel uten innblanding fra rikspolitikere eller!?
15.sep.2007 @ 01:54
Postet av: Kjetil
Hei, Kjell Nerum. Selvfølgeig. takk skal ha du ha, den overså jeg faktisk før publisering.
15.sep.2007 @ 13:53 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5525951
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

september 2007
ma ti on to fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             


hits