Derfor tapte SV

Bare 39 prosent av SVs velgere fra 2003 stemte på partiet ved mandagens kommunevalg.  Valgdagsmålingen til TV 2 viser hvorfor SV ble valgets store taper.

image221

Jeg har jobbet med målinger i snart ti år. Aldri tidligere har jeg sett en overgangsmatrise som ser så ille ut som SVs på årets valgdagsmåling. Vel vitende om at TNS Gallup traff innertier på valgdagsmålingen, er dette et svært presist analyseverktøy etter valget.

Det heter lojalitet når man leser de såkalte overgangsmatrisene. Dette er tabeller som viser hva velgerne sier de vil stemme (eller i en valgdagsmåling har stemt) sammenlignet med hva de gjorde ved forrige valg. SVs lojalitet var på katastrofale 39 prosent.

SV mistet hele 19 prosent av sine velgere fra 2003 til Arbeiderpartiet. Men også andre partier forsynte seg godt av SVs tidligere velgere. Sju prosent av SV-velgerne fra 2003 stemte RV, mens Senterpartiet og Venstre begge forsynte seg med fem prosent av SV-velgerne fra forrige kommunevalg. Når SV heller ikke evnet å hente inn tidligere velgere i særlig grad, viste valgdagsmålingen at det måtte bli et katastrofevalg for Kristin Halvorsen.

Allerede da fristen for å stille lister til kommunevalget gikk ut, kunne TV 2 fortelle om svært mange kommuner hvor SV ikke klarte å stille liste. Partisekretæren benektet historien, som ble bekreftet da oversikten over valglister kom fra myndighetene et par måneder senere.

TV 2s oversikt over valgkretsene i de fire storbyene viser at SV gikk tilbake i samtlige. SV hadde knapt nok en eneste kommune hvor partiet gikk frem.  Tilbakegangen er der over hele fjøla for partiet.

SV kommer sikkert til å lage en svært grundig evaluering av valgnederlaget. Knapt noen i partiet hadde trodd det skulle gå så ille som det gikk. Noen svar vil de finne i valgdagsmålingen. Ved å snakke med sine lokale folk rundt om i landet vil de få en del av de andre svarene.

Krav om statsrådblod har kommet, spørsmål om regjeringsdeltagelse er reist, men selv folk på venstresida i partiet mener det er en avsporing og ønsker seg nå en debatt om partibygging og organisasjon.  Det kan være grunn til å spørre om et parti som ikke er i stand til å stille lister i flere sentrale kommuner, kanskje har tenkt litt mye på regjeringsprosjektet og litt lite på organisasjonsarbeid.

Fremskrittspartiet har tidligere kjøpt opp et stort antall eksemplarer av Einar Gerhardsens bok tillitsmannen som var Arbeiderpartiets bibel da de bygde partiet, nå kan kanskje regjeringslillebror SV trenge et eksemplar. I partilederdebatten på TV 2 lørdag kveld var Jens Stoltenberg svært opptatt av å hjelpe Kristin Halvorsen. Kanskje kan han nå be partikontoret på Youngstorget om å sende Gerhardsens bok til SVs hovedkvarter i Akersgata?

Kommentarer:

Postet av: Dida
Den boka der vil jeg også ha! Tillitsmannen av Einar Gerhardsens. Finner jeg den på biblioteket?
12.sep.2007 @ 11:46
Postet av: Bygdis
Kanskje Løset har hørt om en kommune i Telemark som heter Vinje. Her gikk da vitterlig SV kraftig fram etter å hatt ordføreren de siste fire årene. Følger du virkelig så dårlig med Løset, er ikke kommentarene dine annet en ren propaganda mot SV.
12.sep.2007 @ 11:52
Postet av: gutten fra fiskerlandsbyen
Løset skriver da vitterlig KNAPT nok en kommune, ikke ingen kommuner med fremgang.
12.sep.2007 @ 12:46
Postet av: Kjetil
Hei, Bygdis. Kjetil Løset har hørt om Vinje, der SV gikk fram med 3,5 prosentpoeng fra 2003-valget. Dette var en av få kommuner. Mest frem gikk SV i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag +11,6. I Vaksdal i Rogaland fikk SV + 9,7, i
Nordkapp i Finnmark +9,5 og Namskogan i Nord-Trøndelag +6,7. Partiets oppslutning økte i 17 kommuner. I de øvrige er partiet registert med tilbakegang, eller ingen lister.
I samtlige fylker har SV tilbakegang ved kommunevalget. Det samme gjelder smatlige kretser i de fire storbyene.
12.sep.2007 @ 13:02 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Jørgen Melve
Min gode mann: Vaksdal ligg då vitterleg i Hordaland, slikt bør ein vera nøye med:-)
Forøvrig er det så langt eg kan sjå meir enn 25 kommunar der SV går fram, så lenge ein tar med dei der vi ikkje stilte liste sist.
Men det endrar jo ikkje akkurat på bildet av at SV gjorde eit dårleg val, dessverre. Så det får vi no evaluera på same måte som vi alltid evaluerer valresultat.
Men kvar gjekk resten av prosentane våre, om eg kan spørra? Du gjer greie for om lag 75% av veljarane våre frå 2003, går ut frå ein heil del av dei ikkje stemte no, men kor mange gjeld det?
12.sep.2007 @ 13:26
Postet av: Morten
Valgdagsmålingen viser jo det man har visst lenge, nemlig at AP forsyner seg grovt av SVs velgere. Det er et paradoks at det er SVs fortjeneste at AP har beveget seg til venstre, men at det faktisk er AP som tjener alt på det. Men bakgrunnstallene viser også at strømningen til RV er liten, faktisk på nivå med Venstre og Senterpartiet. Det slår bein under ytre venstre sine påstander.
Tror nok det ikke er noen dum idé for partiet å gå til innkjøp av "Tillitsmannen". Men så er det enkelte av oss som har sagt det i mange år allerede.
12.sep.2007 @ 13:52 URL: http://dragni.no
Postet av: Kjetil
Hei, Jørgen Melve. Lei for at det gjekk vel fort her, sjølvsagt er Vaksdal i Hordaland. SV har 39 % lokalitet, lekk 19 % til Ap, 7 % til RV, 5 % til V, 5 % til Sp, 16 % til sofapartiet, dei siste ni prosenteiningane går til dei øvrige partia.
12.sep.2007 @ 14:36 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Knut Johannessen - Vox populi
Jeg mener SV nå ligger på det nivået som er det "normale" for partiet, rundt 6-7%. Spesielt når vi tar hensyn til regjeringsdeltagelsen som normalt gir en viss lekkasje.
Grunnen til at SV gjorde gode valg i 2001 og 2003, tror jeg vi finner i APs forsøk på en smule markedsliberalistiske øvelser på den tiden. Frustrerte AP-velger fant en nødhavn i SV, men etter at AP tok noen skritt til venstre, var de tilbake. I andre enden har SV lekket til RV pga all kamelslukingen i regjering.
Jeg tror SV må bestemme seg for om de skal ha høyere oppslutning og være et parti uten innflytelse eller om de kan akseptere dagens nivå og sitte i posisjon til å gjennomføre. Jeg tror ikke de kan regne med begge deler.
12.sep.2007 @ 20:41 URL: http://voxpopuli.blogspot.com
Postet av: Bulle
Hei Kjetil! Jeg bare lurte på om du hadde overgangsmatrisene f.eks. fra FRP til H, H til FRP osv. Altså, hvor tapte og vant alle partiene velgere. Kunne du ha lagt ut tallene på det eller?
13.sep.2007 @ 23:57

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5524088
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

september 2007
ma ti on to fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             


hits