Fiaskovalg på nett

Internett ga tidenes laveste oppslutning ved skolevalget i Buskerud. Elevene orket rett og slett ikke å klikke på nett for å stemme. 

image215Buskerud var utpekt som forsøksfylke. Her skulle alle elevene stemme elektronisk. Bare 1798 av de 8760 elevene avga 1798 stemme ved skolevalget. Lokalavisen Drammens Tidende fastslår at forsøket ble fiasko.

Skolevalget i år skulle være testen på elektronisk valg. I august sa fornyingsminister Heidi Grande Røys fra SV at elektronisk valg i 2011 er realistisk.  Hun tvilte på at dagens ungdommer logger seg av nettet for å bevege seg til et valglokale. Også kommunalminister Åslaug Haga fra Sp har ønsket seg elektroniske valg i fremtiden.

I fjor vinter la et utvalg ledet av valgforsker og NRKs ekspertkommentator Bernt Aardal frem en rapport om elektroniske valg.  De foreslo en trinnvis prosess bygd på systematiske forsøk med elektronisk stemmegivning.

Ved lokalvalget i 2003 kunne velgerne i Larvik, Bykle og Oppdal stemme elektronisk. Velgerne som ville delta i forsøket fikk utdelt et smartkort i valglokalet. Kortet ble satt inn i en valgomat i stemmeavlukket og stemmen ble avgitt ved å klikke på skjermen.

Elektronisk valg ble sett på som fremtidens måte å stemme på. Det var store forventninger knyttet til skolevalgsforsøket i Buskerud. Men oppslutningen blant elevene i det elektroniske forsøksfylket var nedslående. Bare 20,6 prosent avga stemme mens det i landet som helhet var langt høyere fremmøte ved skolevalget.

Fiskovalget ved skolene i Buskerud bør være et tankekors. Alle som tror internett vil sørge for at valgurnene blir overflødige bør nok tenke seg om en gang til før de innfører e-valg.

Kommentarer:

Postet av: Rune G
interessant, lurer på om man kan tro på noen liknende dersom det ble innført stemmerett for 16 åringer. altså at det heller ikke vil bidra til særlig økt valgdeltakelse blant unge.
06.sep.2007 @ 10:06
Postet av: OEJohnsen
I den sammenheng er det artig å observere hvordan årets valgkamp har tatt av i sosiale medier på nett. YouTube, Facebook og blogger har vært fylt til randen av budskapskåte politikere. Denne nye valgkampsarenaen må man jo selvfølgelig lære å beherske før Stortingsvalget i 2009 hvis man skal få med seg de yngre velgerne.
Likevel ser vi at bloggerne i Norge stort sett klarer å speile de samme trendene meningsmålingene plukker opp.
I bloggen www.kommunevalget2007.no publiserer statsviter Dag Petter Svendsen daglige buzz-målinger fra valgkampen som foregår på nettet. Dette viser en svært spennende trend innenfor norsk valgkamp.
Kanskje ungdommene ikke stemte fordi de blogget sine meninger i andre forum?
06.sep.2007 @ 16:09 URL: http://www.kommunevalget2007.no
Postet av: Kim Eriksen
Hvis jeg ikke tar feil så gjenspeielr oppslutningen ved internettvalget den reelle valgdeltagelsen som denne aldersgruppen bruker å ha ved valg.
07.sep.2007 @ 07:33
Postet av: Seide
Det blir helt feil å sammenlikne et kommunevalg med et skolevalg. Resultatet av et skolevalg gjør ikke vinnere til ordførere, og du blir vanligvis heller ikke loset til stemmelokalene ved ekte valg...
http://simeneide.blogspot.com/2007/09/fiasko-stemme-p-internett.html
07.sep.2007 @ 08:23 URL: http://simeneide.blogspot.com
Postet av: OEJohnsen
Som jeg skrev i forrige kommentar. Hvis partiene vil øke valgdeltakelsen hos sine yngre velgere, må de være til stede på de arenaen hvor de unge holder til.
I USA kjørte tidligere guvernør i Virginia, Mark Warner, sin valgkamp gjennom Second Life. Skal man nå ungdommen i dag, kan man ha gråsprengte menn stående med megafon i gågatene.
I årets valgkamp har politikerne kastet seg over Facebook og YouTube. Det har aldri vært så mye blogging som nå. Det som er spennende er å se om dette faktisk har en effekt. Kan man påvise trender gjennom blogger ol. før meningsmålingene gjør det.
07.sep.2007 @ 13:16 URL: http://kommunevalget2007.no
Postet av: Lene Johansen
Jeg kan ikke tro at vi har en fornyings minister....
Newspeak er levende i gamlelandet skjønner jeg!
08.sep.2007 @ 03:05 URL: http://www.lenejohansen.com
Postet av: Kimmono
Det viktigste er vel at man har muligheten til å stemme over internett. Man bør jo forsatt ha muligheten til å gå i et valglokale.
13.sep.2007 @ 15:34 URL: http://www.hissig.com

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5519191
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

september 2007
ma ti on to fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             


hits