En bortkasta million?

Fremskrittspartiets Ungdom satset en million kroner på skolering av sine unge håpefulle før årets skolevalg. Resultatet viser at Frp er partiet med nest størst tilbakegang.

Det var vel ikke akkurat slik de hadde sett for seg at skoleringsmillionen ville virke, da Fremskrittspartiets Ungdom bestemte seg for å satse på å heve nivået på skoledebattantene. Ungdomspartiet satset friskt, men resultatene kan vel ikke sies å stå helt i stil til forventningene for Frp-ungdommen.
 
Årets skolevalg endte ikke uventet med at Arbeiderpartiet gjenerobret tronen som største parti på skolene. Det klarte de selv med en liten tilbakegang fra skolevalget for to år siden. Men Frps tilbakegang var langt større, derfor ble Arbeiderpartiet stående igjen med flest ungdom bak seg.

Høyre er uten tvil det partiet som har hatt størst fremgang ved skolevalget. Når de unge samtidig snudde ryggen til SV, kan Høyre klatre opp på pallen som tredje største parti blant skoleelevene.  SV var partiet som gikk klart mest tilbake, og står ikke lenger sterkere blant skoleelevene enn målingene viser i befolkningen forøvrig. 

For fløypartiene Frp og SV ble altså årets skolevalg en nedtur. Mens det ble en opptur for de to gamle erkefiendene i politikken Arbeiderpartiet og Høyre. Også Venstre, Senterpartiet og KrF har funnet tall de gleder seg over i det omfattende materialet, som viser hvordan de yngste ville ha stemt

Det blir ofte sagt at skolevalget gir en pekepinn på hvilken vei valgvinden blåser. I så fall skal det år blåse mye motvind for Frp og SV den siste uken, mens Arbeiderpartiet og Høyre skal ha mest vind i seilene.

Kommentarer:

Postet av: Rune G
Dette var interessante tall og åpenbart en stor overraskelse for mange kommentatorer - i allefall på TV i går.
Fortsatt ser jeg at mange målinger spriker, så dette valget blir spennende.
05.sep.2007 @ 08:12
Postet av: Kim Eriksen
Du som følger med i det ganske land. Ser det ut som FrP er på en kraftig nedkjøling nå? Ser Høyre suser forbi Frp i Nittedal i dag, i tillegg er det noen rkaftige utslag i enkelte riksmålinger.... Den samme trenden kommer også på en del lokale målinger andre steder. Noe er i ferd med å skje der ute...
05.sep.2007 @ 08:52
Postet av: Erlend
Hei Kjetil,
Hvorfor tror du FrP igjen gjorde det veldig godt i Østfold? Vi har vunnet 3 ganger på rad nå og endte på 33,1% og AP kom på 2 plass med 20%
05.sep.2007 @ 09:27
Postet av: Rune G
hm.. blir enda mer forvirret. Ser på NRK.no at H i Oslo gjør det ganske bra på en måling som ble tatt opp i går om jeg oppfatter det riktig: 22, 9% mens Frp har 15,1 og AP 29 - og det er borgerlig flertall:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/valg_2007_oslo_og_akershus/1.3380276
Vet du ikke vil kommentere andres målinger, men denne er i tråd med enda flere andre målinger - og TV2 målinger virker som de er de mest avvikende. Er det riktig?
05.sep.2007 @ 09:44
Postet av: Kjetil
Hei, Rune G: Ja, valget blir spennende. Jeg har også sett nrks Oslomåling i dag. Men ettersom de intervjuet Gerhardsen/Lae om målingen i går ettermiddag, er den temmelig sikkert ikke tatt opp i går, slik nrk skriver på nett. Det betyr mest trolig mandag, mens TV 2s Oslomåling fra TNS Gallup var tatt opp mandag og tirsdag med 400 intervjuer hver av dagene.
Til Kim Eriksen: jeg synes å se samme trend som deg at Frp er på nedkjøling på flere lokale målinger. Hvor mye er jeg imidlertid usikker på.
Til Erlend: Ser skolevalgsresultatene fra Østfold ja. Det er store fylkesvise avvik i skolevalgene, som vanlig.
Likevel pleier landstrenden å være en indikator på retningen for valget når det gjelder de unge velgerne.
05.sep.2007 @ 10:13 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Kjartan
Det har vært mye ståk rundt denne FpU-millionen. Men jeg tror at det er grunnlag for å tvile litt på tallmaterialet og at de andre ungdomspartiene bruker mye mer enn oppgitt.
I Ny Tid-artikkelen som var utgangspunktet for tallene, var det sagt at Unge Høyre bare bruker en firedel av det FpU bruker. Men henholdsvis hva inkluderer de i tallene sine? Materiell? Lønnsmidler - som ikke ville blitt brukt til noe annet? Skoleringsarrangementer? Både sentralt og lokalt? Reiser til disse arrangementene? Kost og losji for debattanter under selve debattene? Osv.
Jeg tipper at UH har brukt minst like mye som FpU hvis man bruker samme utregningsmetode.
05.sep.2007 @ 11:02
Postet av: Atle
Artig at du henger deg opp i denne millionen og at skoleringen ikke har virket.
...men du tror kanskje ikke at de unge heller har vendt FrP ryggen pga. deres politikk? Jeg mener bestemt at såvel unge som gamle - de fleste i det minste - innehar tankens kraft.
05.sep.2007 @ 15:34
Postet av: Kjetil
Hei, Atle. Jo det var mer et artig poeng med denne skoleringsmillionen. Det er ikke min mening å undervurdere ungdommen. Jeg har full triltro til at hver og en er i stand til å finne ut hva de bør stemme, og håper det skjer ut fra hvilke saker de ulike partiene er opptatt av.
05.sep.2007 @ 18:57 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5518306
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

september 2007
ma ti on to fr
         
1
2
3
4
5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             


hits