Rød knockout

Det ser nesten ut til å gå mot seier på knockout for Arbeiderpartiet i Trondheim. PÅ dages Norfaktamåling i Adresseavisen får Ap 39 prosents oppslutning. 


image197Det er fire år siden Rita Ottervik vant valget og innførte rødgrønt styre i Trondheim, etter mange års Høyredominans i Midt-Norges hovedstad. Det røde ser ut til å ha falt i smak hos trønderske velgere.

 

39 prosent er knalltall for Arbeiderpartiet i landets tredje største by. Like oppsiktsvekkende er det at Arbeiderpartiet ved et valg i dag bare vill hatt behov for SVs støtte for å beholde makten. Til sammen får de to partiene 45 av 85 representanter i Bystyret. I tillegg kommer RV, Sp og de andre småpartiene i byen.

 

Senterpartiet er imidlertid nesten utradert og sitter tilbake med en enslig bystyrerepresentant. De ser dermed ut til å få blø for å ha vært med på et rødgrønt samarbeid i byen. Partiets nye strategi om å bli et parti også for velgere i storbyene ser ikke ut til å være særlig vellykket her.

 

På mange måter ble det rødgrønne samarbeidet i Trondheim modell for Jens Stoltenberg da han skulle lage sin andre regjering. Det har heller ikke manglet på drahjelp fra statsministeren for Rita Ottervik. Stoltenberg trekker frem den ene solskinnshistorien etter den andre fra byen ved Nidelevens bredder, baksiden av medaljen hører vi langt mindre om.

 

I morgen møter Stoltenberg Høyres leder Erna Solberg til duell sammen med de to ordførerkandidatene Rita Ottervik og Frank Jensen. I følge målingen har Ottervik vunnet kampen om velgerne. Det spørs om Erna Solberg kan hjelpe sin tidligere statssekretær Frank Jensen til å vinne noen av dem tilbake. .

 

Høyres storhetstid under Marvin Wiseth er i ferd med å bli minner fra en fjern fortid selv på Høyres partikontor i Fjordgata. Men Høyre holder likevel stand og er fremdeles største opposisjonsparti i byen. Frp synes å ha problemer med å få skikkelig fotfeste i Trondheim.

 

Med en så klar ledelse drøye to uker før valget, tror du kampen om Trondheim allerede er avgjort, eller har høyresiden en sjanse til å ta igjen forspranget?

Kommentarer:

Postet av: Rune G
Det bør være muligheter for en samlet høyreside til å ta over. Det er såpass sterke reaksjoner i byen både på eldreomsorgen og barnehagesatsingen. Eldreopprøret i byen er i gang, og dette knytter seg blant annet til fjerningen av de private tilbyderne. Barnehagedekningen er full - tilsynelatende - men det er tankevekkende at mange foreldre og stadig flere tar ungene sine ut av de kommuale barnehagene fordi kvalitet er langt under pari. Mange steder snakkes det om rene oppbevaringsanstalter.
24.aug.2007 @ 09:08
Postet av: Torbjørn Sølsnæs
Jeg må ærlig innrømme at det er vanskelig å forstå den enorme oppslutningen om Arbeiderpartiet i Trondheim. Målingen er visst den høyeste siden en gang på 1970-tallet, og i valg er det kun Høyres resultat på litt over 40 pst. i 1995 som er høyere.
Hvordan kan dette egentlig skje, når eldreomsorgen i Trondheim omtales som uforsvarlig av tilsynsmyndighetene? Når dekningsgraden er dårlig? Det eneste Arbeiderpartiet har klart å gjøre på fire år er å rekommunalisere to konkurranseutsatte sykehjem, med det resultatet at også disse rammes av det som preger den kommunale eldreomsorgen: Dårlig brukertilfredshet, lav bemanning - hvor trygghetsalarmer overtar nattevaktrollen på flere avdelinger, høyt sykefravær.
Og hvordan kan dette skje når Arbeiderpartiets sentrale folk kutter i tiltak for å hjelpe yrkeshemmede inn i arbeid, noe som har ført til redusert antall plasser og færre attføringsveiledere og altså tap av verdifull kompetanse? Heldigvis har formannskapet, etter gjentatt påtrykk fra blant annet Høyre, nå opprettet 250 tiltaksplasser til erstatning for de Bjarne Håkon kuttet, slik at situasjonen bedres noe. Og hva er vel da mer symptomatisk Arbedierpartiet enn at de går ut og tar æren for hele opplegget? Les http://www.crackedactor.org/?p=45
Hvordan kan dette skje når barnevernet prioriteres så lite at Fylkesmannen truer med tvangsbøter dersom ikke noe gjøres? Høyre har de siste årene fremmet forslag hvert år, om økte bevilgninger til barnevernet. Arbeiderpartiet har fnys av det, sagt alt er bra og kalt Høyre for oppurtunister. Hva sier de nå?
24.aug.2007 @ 12:35 URL: http://www.crackedactor.org
Postet av: Bengt Eidem
La meg si noen ord om rødgrønne politikere i Trondheim:
- De vil stenge de søndagsåpne kioskene og butikkene.
- De vil nekte eldre et bedre og mer mangfoldig tilbud i eldreomsorgen- og i stedet tilbyr de gamle mennesker et kommunalt monopol.
- De vil nekte skoleungdommen valgfritt sidemål.
- De vil påføre oss mer eiendomsskatt. Allerede i dag ligger den normalt godt over 5 000 kroner.
- De støtter en politikk som gir oss høyere rente. Mine renteutgifter har steget med er enn 25 000 kroner hvert eneste år, etter de rødgrønne tok over regjeringen.
- De vil gi oss rushtidsavgift. Det betyr ca. 15-20 000 kroner pr bil, pr husstand. Den rødgrønne ekstraregningen for meg og andre trondhjemmere kan fort blir mer enn 45 000 kroner etter valget. Hvor mye går det an å tyne oss vanlige trøndere?
- De synes barnehageplasser for friske og velfungerende barn, er MYE viktigere enn et godt barnevern, en god skole og en verdig eldreomsorg. Dette har ført til at fylkesmannen har varslet bøtelegging av kommunen fordi barnevernet er for dårlig, og at pårørende av byens pleietrengende eldre har sett seg nødt til å danne en eldregerilja.
Jeg tror ikke denne politikken og disse resultatene gjør at venstresiden vil gjøre et så godt valg som dagens måling i Adresseavisen viser.
Men: Rødgrønne politikere er ofte hyggelige og velmenende mennesker, som helt oppriktig og 100% går inn for å skape et bedre samfunn. Problemet er bare at de har en politikk som hører fortiden til, og som burde vært begravd. Ingen ville savnet den.
Ja takk, til mennesker som ønsker å skape et bedre samfunn (også rødgrønne politikere), men nei takk til den rødgrønne politikken i Trondheim!
24.aug.2007 @ 14:08
Postet av: Eldrid Semb
morsom sak på forsiden av nettavisen nå om etikken i Oslo:
Der er visst valget mellom Svarte-Rune og ÆrligLae
24.aug.2007 @ 14:28
Postet av: Snorre Wiksrøm
Aha. Var det her alle valgmedarbeiderne til Høyre var. Jeg lurte på hvor dere hadde blitt av....
24.aug.2007 @ 17:11
Postet av: Geir Waage
Mange konstruktive innspill fra Høyre her ja... Har dere tenkt over om det er noen sammenheng mellom hva dere fokuserer på og oppslutning på meningsmålingene?
Jeg tror velgerne er smålei av skittkastingen, og vil heller fokusere på hva Arbeiderpartiet vil gjøre.
Sammen med våre rød-grønne samarbeidspartnere har vi i løpet av de fire siste årene sørget for
full barnehagedekning, gratis trygghetsalarm for eldre og syke, bygget 90 nye sykehjemsplasser, brukt en million kroner hver dag på opprusting av skolebygg, og gratis hall- og baneleie for idrettslagene i byen - for å nevne noe. Vi har holdt de løftene vi ga velgerne i 2003!
De fire neste årene vil vi fortsette denne jobben. Vi skal sikre full sykehjemsdekning, ha en aktivitør på alle sykehjem, ruste opp hjemmetjenestene, bygge 6 nye idrettshaller, fjerne bostedsløsheten, sikre alle som ønsker det plass i musikk og kulturskolen og redusere klimagassutslippene. Igjen - for å nevne noe av det vi ønsker å gjøre.
Så til spørsmålet ditt, Kjetil. Ja, vi har et veldig godt utgangspunkt foran de siste to ukene av valgkampen, og dagens måling tyder på at Trondheims befolkning ønsker fire nye år med Arbeiderpartiet og det rød-grønne samarbeidet. Men da er det også viktig at folk går til stemmeurnene 10. september.
24.aug.2007 @ 19:53 URL: http://www.trondheim-ap.no
Postet av: Hans Kr.
Hvis det rødgrønne regjeringsalternativet har sørget for gratis trygghetsalarm for eldre og syke så har de "glemt" Fredrikstad, eller kanskje det er AP-ordfører Haabeth som har tatt de selv.
Sitter her med regningen fra kommunen på trygghetsalarmen som min 79-år gamle mor fikk utlevert for 2 uker siden.
Hun er nesten blind, bruker rulator, og kan ikke klare seg ute på egen hånd.
Men trygghetsalarmen måtte hun betale for selv.
Derom var det ingen tvil.
Hun har minstepensjon og skulle i følge det samme Haaebth IKKE betale eiendomsskatt.
Det betaler hun hver eneste måned, fordi den er bakt inn i husleien på borettslagsleiligheten hun bor i.
AP-politikk er bare ren og skjær løgn, og det er syn for Trondheim og trøndere om meningsmålingen skulle bli et valgresultat.
26.aug.2007 @ 16:35 URL: http://magnor.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5508898
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29 30 31    
             


hits