Forvirrende tall

VG kaller det en monstermåling. Jeg er forvirret etter å ha studert tabellene. Målingen er laget ved hjelp av en automatisk talemaskin.

image195

I Tromsø gir Infacts måling for VG partiet SV 18,7 prosent og Fremskrittspartiet 19,2 prosent. I omtrent samme tidsrom har imidlertid det samme byrået gjennomført en måling, også den ved hjelp av automatisk talemaskin for avisa Nordlys. I denne Tromsømålingen får SV 7,4 prosent og Frp 26,7 prosent.

Hadde jeg vært avisredaktør i VG eller Nordlys, ville jeg klødd meg i hodet og brukt dagen til å be om en forklaring på hvordan tallene kan sprike så mye fra et og samme byrå, i samme by, i omtrent samme periode og med samme opptaksmetode.

Tallene i VG for Høyres oppslutning i Bergen er 16,2 prosent. To lokale målinger som er tatt opp omtrent på samme tid ved hjelp av personlige telefonintervjuer for BA og BT viser 24 og 26 prosents oppslutning.

Landets største avis slår fast at Høyre sliter. De har loddet stemningen med automatiske talemaskiner. Infact er det eneste byrået som lager målinger på denne måten.  Målingene er tatt opp fra 10. - 20. august. Det eneste som fremgår i teksten er at de har laget to separate målinger i Oslo. Den 10. august var oppslutningen i følge teksten tre prosentpoeng lavere enn den var 20. august.

Metoden med automatiske talemaskiner er omstridt. Det er første gang de brukes i et slikt omfang i en valgkamp. Avvikene i den første såkalte monstermålingen i VG er såpass store i flere byer i forhold til andre målinger at de roper på en forklaring fra avisen.

Kommentarer:

Postet av: Kristian
Begynner å bli ganske lei av dette meningsmålinghysteriet ja, ikke at TV2 er noe særlig bedre.
Hvis du vil få noe fornuftig ut av de ganske så variable målingene som kommer bør du besøke Bernt Aardals side, han har greie på dette, der er også en side som omhandler det kommende valget hvor han fremviser et gjennomsnitt av de forskjellige målingene, noe som langt på vei vil gi det mest nøyaktige anslaget på hvordan partiene virkelig ligger an.
22.aug.2007 @ 15:21
Postet av: Rune G
enig med Kristian. Todal er forøvrig også en dyktig fagmann.
hm.. borger dette for litt kritisk blikk på egne målinger også :-)
22.aug.2007 @ 15:28
Postet av: Kjetil
TNS Gallup er det eneste byrået som i samarbeid med TV 2 og Kommunal Rapport systematisk har gjennomført kommunevalgmålinger siden forrige Stortingsvalg. Vi forholder oss til tallene fra Gallup. Selv om de har svingt noe i det siste, er det nok først og fremst et uttrykk for velgere på vandring. Når det gjelder snittberegninger av målinger må nman være oppmerksom på ulike metoder for innsamling av data og vekting.
22.aug.2007 @ 15:51 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Erlend Sand
Godt at ivertfall noen journalister har studert (utenfor studiene?) statistikk nok til å vite svakhetene og styrkene til spørreundersøkelser.
Bernt Aardal er jo kanskje den som har størst fagtyngde i Norge på dette. Han har jo i det siste minnet norske journalister på BBC sin praksis med å aldri bruke meningsmålinger som hovednyhet.
Ikke at han eller jeg foreslår det, men i det ligger det i det minste et slags "institusjonelt" forsvar mot å trykke store tall så å si
for trykkpressens skyld.
Men riktig gjengitte meningsmålinger er viktig i et demokrati, fordi det gir velgerne mulighet til å ta valg nærmere den virkelighetsforståelse
partiledelse og "eliter" sitter med.
En utfordring i mange fylker er jo at det ikke finnes noe fylkesvise meningsmålinger. Skrekk eksemplet er kanskje Østfold der det ikke fines noe fylkesdekkende avis, og eneste medium som dekker hele fylket, Nrk-Østfold, nekter å kjøpe meningsmåling for fylket.
Dessverre er jo slike saker best egnet i Samtiden eller Minerva.. Pluss blogger da ;-)
22.aug.2007 @ 18:43 URL: http://erlendliberal.blogg.no
Postet av: Snorre
Hei Kjetil.
Denne gangen er jeg i hvert fall 100% enig med deg. Jeg har stor skepsis til disse talemaskin-målingene, og jeg har det også til de som lager meningsmålinger i webpaneler etc. De store sprikene man ser i andre målinger for tiden, tror jeg også at i stor grad kommer av at det naturlig nok er store velgerbevegelser i en valgkamp.
Til de som snakker om snittmålinger, vil jeg si at det er nok den beste måten å fange opp lange linjer (jeg jobber i Arbeiderpartiet, og vi bruker snittmålinger mye selv), men i en hektisk valgkamp skjer bevegelsene for raskt til at de er særlig hensiktsmessige: Om målinger som er opp til en måned gamle teller like mye som de ferskeste, fanger de ikke godt nok øyeblikksbildet. Derfor er det beste rådet å se på alle målinger, luk ut ekstremutslag som kun finnes i enkeltmålinger og bruk en sollid porsjon sunn fornuft - og uansett er det nå bare valgresultatet som teller.
22.aug.2007 @ 20:16
Postet av: Andreas Tjernshaugen
Dette var en betimelig kommentar! Men et spørsmål: InFacts automatiske målinger var også i bruk foran forrige stortingsvalg. Noen som har sett på hvordan de siste målingene deres lyktes i å forutse valgresultatet sammenlignet med de andre meningsmålerne?
22.aug.2007 @ 22:26 URL: http://andreas-tjern.no
Postet av: Bulle
Jeg er også skeptisk til den metoden VG bruker sammen med web undersøkelser. Så også oppslag om meningsmålinger i dagens VG fra forskjellige byer. Må rett og slett si at jeg ble sjokkert over mange av de tallene som ble oppgitt der med tanke på hva folk ville ha stemt ved kommunevalg. Større feil må man lete lenge etter. Spesielt er feilene for Høyre og FRP bl.a. i Bergen, Tromsø, Stavanger osv. Noen plasser kan man si at VG/Infact har truffet godt. Men som sagt er denne metoden som Infact bruker med automatiske telefonundersøkelser omstridt.
22.aug.2007 @ 22:28
Postet av: Kjetil
Erlend,
jeg har lite tro på noe regelverk etter bbc-modell. Som tidligere skrevet i en post etterlyser jeg at flere medier er like åpne om bakgrunnstall og informasjon som vi i TV 2 har valgt å være. Særlig gjelder det medier som bruker metoder som det er diskusjon om i fagmiljøet. Til Snorre. Vi er helt enige om snittmålinger og ekstremutsalg. Jeg etterlyser flere journalister som fordyper seg i meningsmålinger og leser bakgrunnstall. Det vil nok gi mer informativ journalistikk.
22.aug.2007 @ 22:54 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Rahim
Ja, skikkelig forvirrende tall! RV var jo historisk store i Bergen på akkurat den målingen. Jeg tror de lå på hele 8%! Hvis valgresultatet blir slik den VG-målingen antyder, så er det nesten så at en må begynne å tenke på å flykte Bergen. Har litt Rødt-fobi skjønner du. Menneskesynet, revolusjonstankene og økonomiforståelsen deres er ikke akkurat noe jeg deler. Jaja, betyrggende å høre at du som en profesjonell journalist mener at det er god grunn til å stille spørsmål rundt disse tallene. Stå på!
23.aug.2007 @ 01:20 URL: http://www.verdibevisst.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5507674
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits