KrF er uønsket

Hver fjerde velger ønsker ikke Kristelig Folkeparti i regjering.  Motstanden mot partiet har økt markant, viser valgundersøkelsen etter forrige Stortingsvalg.

image194

Når det nærmer seg valg i Norge legger forskerne frem sin rapport om det forrige valget. I går kom boken Norske velgere som er en studie av Stortingsvalget i 2005.

For oss som jobber med politikk og meningsmålinger er det få store overraskelser i boken som er redigert av Bernt Aardal. Men i kapittelet fra mindretallsregjering til flertallsregjering presenterer Hanne Marthe Narud et nytt og spennende funn: KrF har gått fra å være som de fleste andre partier til å bli nest minst ønsket i regjering.

Fremdeles er Frp det partiet som i særklasse flest velgere overhodet ikke ønsker i noen regjering. Men andelen som sier det samme om KrF økte fra det normale 5-9 prosent til 25 prosent. En fjerdedel av de spurte sa altså i valgundersøkelsen fra 2005 at de ikke ønsker KrF i noen regjering.

I boken viser Narud også til en sympatiundersøkelse som viser at KrF i 2005 var det klart minst populære partiet. De har dermed overtatt Fremskrittspartiets plass fra tidligere valgundersøkelser.  Partiet har fått mindre sympati både blant velgerne på venstresiden og høyresiden.

KrF fikk altså et kraftig imageproblem under Kjell Magne Bondeviks andre regjering. Valget i 2005 endte med støtte fra 6,8 prosent av velgerne, som var partiets dårligste Stortingsvalg etter krigen. Arven etter Bondevik var et parti som ble nesten halvert siden det gode valget i 1997. Dagfinn Høybråten har overtatt stafettpinnen etter Valgerd Svarstad Haugland, men partiet har ikke løftet seg på meningsmålingene.   

Tror du KrF vil gjenreise tilliten hos velgerne, eller vil partiet være like uønsket blant velgerne ved Stortingsvalget om to år? 

Kommentarer:

Postet av: Hans Kr.
Dette kan man se på som et resultat av den fanatiske klamringen til taburetten som Bondevik presterte sist gang han var statsminister.
Samt at det norske folk faktiks har funnet ut at fundamentalisme er farlig, uansett hvor den er forankret.
Krf politikk er jo så absolutt utgått på dato, som det er mulig i et moderne samfunn, og når får de resultatet.
Krf har ved Bondevik II klart vist at slik politikk er uønsket oh ubruklig i Norge.
Nå kan de høste fruktene av sin egen fanatisme.
22.aug.2007 @ 10:57 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Rune G
Det som er tankevekkende i denne saken er reportasjen forleden dag i enten NRK eller TV2 om hva som ser til å skje på Karmøy - Krfs gamle bastion ser ut til å bli overtatt av Frp. Og da saken var på TV var begrunnelsen til dem som ble intervjuet at FrP er mye på grunn av Israel politikken og Jesus og innvandringsspørsmål!
Nå har Carl I Hagen lenge fridd til kristne miljøer, så mange kristne ser ut til å gå dit. Det interessante er jo nestekjærlighetssynet: "vi skal hjelpe folk, men de skal ikke får hjelpen her i Norge. Norge er for nordmenn".
Hva tenker du om det Løvset?
22.aug.2007 @ 12:30
Postet av: Kjetil
Til Rune G: Innslaget du sikter til var NRK. Vi i TV 2 laget den samme saken foran Stortingsvalget i 2005. Valgforskerne skriver om dette i sin nye bok og påviser akkurat som TV 2s målinger har vist i lengre tid en ikke ubetydelig overgang av velgere fra KrF til Frp.
22.aug.2007 @ 16:01 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Bulle
Hei Kjetil. Det du mener om velgerovergang fra KRF til FRP er at det ikke er så stort allikevel? Det har jeg og ment hele tiden. Det er bare en pisspreik at ganske mange KRF-velgere forsvinner til FRP. Mange KRF'ere og tidligere KRF'ere som jeg har snakket med sier at de aldri ville ha stemt på FRP eller at de ønsker ikke at KRF skal samarbeide med FRP.
22.aug.2007 @ 22:23
Postet av: Rahim
Alltid hyggelig å høre på bedrevitere som Hans Kr. uttaler seg om KrF. Jeg lurer virkelig på hvilket parti du stemmer som har så evig moderne og oppdatert politikk? Du har kanskje ditt eget fantasiparti? Jeg vil heller påstå det er gamle grå kunnskapsløse gubber som deg som er utgått på dato og ikke KrF. Vi i KrF kan i det minste fornye partiet når det trengs, men din personlighet derimot, den vet jeg ikke om det er så mye håp for.
23.aug.2007 @ 01:33 URL: http://www.verdibevisst.blogspot.com
Postet av: Hans Kr.
Godeste Rahim....
Jeg har ikke mitt eget parti. Ei heller anser jeg meg for å være en bedreviter.
Men jeg velger å tolke meningsmålingen, og ser ut fra de at ditt kjøre Krf er på full fart mot den magiske sperregrensen.
Og etter å ha fått meg store deler av samfunnsdebatten rundt din tidligee GURU og regjeringssjef Bondevik, legger jeg frem mitt synspunkt.
Jeg tror i stor grad på individets evne og ikke minst mulighet for å ta egne besluttninger, og foretrekker i det du anser som å være gubbealder, på rundt 50, og ta mine egne valg.
Ikka la disse tas av politiske broliere, uten forankring i parkatisk arbeid eller virke.
Pr datositter jeg på gjerdet når det gjelder politisk standpunkt, et gjerde jeg faktisk finner mer og mer behaglig etter hvcert som jeg ser hvordan representanter for politiske partier fremstår i den offentlige debatt.
At man har tillitt til et parti (Krf) med representanter som ikke engang tillater kommentarer på sine egne blogger ser jeg personlig på som en klar fundamentalistisk holdning til demokratiet. Og undergrvelse av demokratiet.
Og fundamentalisme får meg til å fryse på ryggen!
Til tross for det ønsker jeg alle pertier et god valg.
23.aug.2007 @ 11:16 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Hans Kr.
Og en annen liten ting Rahim...
DU er representa for et poliisk parti.
JEG er representant for den norske velger. Med synspunkter som DU kan like eller mislike.
Men som representant for et politisk parti BØR du faltisk ha litt mer repekt for velgere, enn å komme med personkarteristikk slik du gjør.
Jeg bryr meg overhodet ikke om hvordan du omtaler meg, jeg har stemt i mange år før du engang var født.
Men som et lite råd fra en velger, som du som gryende politiker faktisk
er avhengoig av, bør du revidere ditt syn på hvordan du amtaler folk.
Det er nemlig en vesentlig forskjell der, på en politiker og en velger.
Du føyer deg inn i rekken av politiske broilere, som går til personangrep isteden for å promotere poltiske standpunkter, uansett om det hjelder velgere som er uenig med deg, eller politiske motstandere.
24.aug.2007 @ 12:45 URL: http://magnor.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5507557
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27 28 29 30 31    
             


hits