Kortene på bordet

Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen må legge alle kortene på bordet når han i ettermiddag møter i forretningsutvalget for å forklare seg om den hemmelige bankkontoen i Sveits.

image190I følge dagens VG var det ordførerens kone som eide kontoen, som ble avviklet etter hennes død. Da arvet de to barna formuen.  I følge Dagens Næringsliv ble pengene brukt til å pusse opp familiens hytte på Gålå i Gudbrandsdalen.

Når et flertall av Oslos fylkesledere i dag har gått ut og bedt Ditlev-Simonsen holde seg unna valgkampen er det åpenbart at mange i Høyre er redd denne saken vil skade partiet i valgkampen. Nå har ikke Ditlev-Simonsen noen rolle i valgkampen, ettersom han ikke stiller til gjenvalg, men hver gang han viser seg vil kontosaken være fokus.

Frykten fra Høyres fylkesledere er reell. For fire år siden gjorde partiet sitt dårligste kommunevalg siden 1971 med 18,1 prosent på landsplan. På landsmøtet i mai var 18,1 partileder Erna Solbergs mål for hva som vil være et godt valg for partiet. Ambisjonene er ikke høyere enn å tangere det dårligste lokalvalget på lang tid. Et dårligere valgresultat enn 18,1 vil føre til at svært mange i Høyre stiller spørsmålstegn ved Erna Solberg som leder.

Men med langvarig fokus på hemmelig konto i Sveits og manglende betaling av skatt er det mange i Høyre som er redde for at det skal feste seg et inntrykk i befolkningen av at dette er en Høyrementalitet. Det er derfor partiet er så avhengig av at alle kortene kommer på bordet i dag.

Ditlev-Simonsen har vært ordfører i 12 år. Han skal gå av etter valget og om rundt to måneder er etterfølgeren på plass.  Hvorvidt han bør gå av nå, er et spørsmål om tillit mellom ordføreren og de folkevalgte i dagens bystyre.
Mange av spørsmålene får vi kanskje svar på etter møtet i forretningsutvalget i Oslo kommune klokken 14. 

Hva mener du om denne saken? Bør Ditlev-Simonsen trekke seg nå eller bør han sitte til etter valget? Og synes du denne saken overskygger valgklampen i landets 430 kommuner?

Kommentarer:

Postet av: Knut Johannessen - Vox populi
Det som er trist med denne saken, er at den for mange mennesker blir en bekreftelse på myten om Høyre-folk. Noe som er blitt forsterket av Michael Tetzchners påpekning av at dette er en sak mellom Ditlev-Simonsen og skattemyndighetene. Det er det selvsagt noe mer enn det. Tillit har ingen foreldelsesfrist.
Selv om ikke Ditlev-Simonsen er dømt for noe, så har han innrømmet å ha hatt en konto som er unndratt beskatning. Derfor burde han umiddelbart ha trukket seg som ordfører til saken var belyst.
Det spiller ingen rolle om han bare har 2 mnd funksjonstid igjen. Av hensyn til partiet og de velgerne som har gitt ham tillit, burde han umiddelbart trådt til side. Slik saken nå har blitt håndtert, er jeg redd at det innebærer at Høyre mister Oslo.
Når man hører på reaksjonene fra fylkeslederne i Høyre i dag, så er det jo tydelig at saken har skadet valgkampen i andre kommuner.
20.aug.2007 @ 09:13 URL: http://voxpopulinor.blogspot.com
Postet av: Gerd
hm...pressen inviterer til kollektiv dømming. Skal vi avvikle rettsstaten vår med en gang?
Mannen har gjort noe galt, og må rydde opp etter seg. Hvor mye galt han har gjort, vet foreløpig ingen av oss - forretningsutvalget er de første til å få mer info og dermed til å ha et snev av kompetanse til å mene noe helhetlig og saklig.
At Knut Johannssen er opptatt av å klistre denne saken til Høyre, bekrefter at han ønsker å trykke mannen og partiet lengst mulig ned i søla.
Dette er en kjip sak for PDS, men har ingen ting med partiets politikk å gjøre.
Ser ikke bort fra at det kan få konsekvenser i Oslo - da blir det i såfall et sosialistisk styre. Tror imildertid ikke det får konsekvenser i resten av landet. Det er tross alt kommunevalgkamp og helt andre kandidater som stiller til valg.
20.aug.2007 @ 09:28
Postet av: Knut Johannessen - Vox populi
Gerd: Les kommentaren en gang til. Jeg trenger ikke klistre noe som helst til Høyre. Man må nesten være politisk blind for ikke å se at denne saken allerede er godt klistret til partiet.
Ja, i dette tilfellet mener jeg at hensynet til partiet Høyre er viktigere enn personen Per Ditlev-Simonsen.
Når en person som har vært forsvarsminister for Høyre, stortingspolitiker og nå ordfører i Oslo, innrømmer at han har hatt en skjult konto i Sveits, så er ikke det en privatsak lenger.
Selvsagt er det ikke Høyres politikk å drive med unndragelse av skatt, men når man håndterer saken så amatørmessig som man har gjort, så hefter det ved partiet. Jeg vil tro at det er grunnen til at Erna Solberg har bedt ham om å holde seg unna valgkampen?
20.aug.2007 @ 11:28 URL: http://voxpopulinor.blogspot.com
Postet av: Hans Kr.
Man bør vel kunne forvente en litt mer profesjonell holdning og ikke minst respekt overfor velgerne fra en mann i en posisjon som Per Ditlev-Simonsen.
Han har tross alt som Knut Johannessen påpeker vært med i politikken i en årrekke, både på riks- og lokaltplan.
Og av våre folkevalgte som tross alt er med å setter kriteriene for regelverket resten av befolkningen SKAL leve etter, bør/må man forvente at de holder sin sti ren.
Eller i hvert fall skjuler sporene så godt, at de ikke blir tatt på fersken. ;-)))
Dette er og blir en kjedlig sak for høyre og den konservative siden i politikken.
Og kan nok dessverre bli årsaken til endring av hovedstadens politikk.
Om det blir til det gode eller onde skal jeg ikke ta stilling til, men endringer er jeg redd det vil forårsake.
20.aug.2007 @ 12:22 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Erik S H
Da er kortene lagt på bordet. Kontoen er ikke opprettet av ordføreren, men han arvet den da hun døde
-og pengene ble overført til barna. Da står vi med andre ord igjen med spørsmål om arveavgift da
- som barna må betale?
Men disse svigersønnene og familien Geelmuyden som tråkker i samme bed forøvrig....kan noen trekke dem litt frem i lyset. At en død person har hatt en hemmlig konto, hvilken rett gir det svigersønnene til å true ordføreren - som faktisk ikke var den som opprettet den berømmelige kontoen.
Er dette et ledd i Geelmuyden årlange kamp for å sverte Høyre med alle mulige triks?
20.aug.2007 @ 15:00
Postet av: Hans Kr.
Jeg synes faktisk det spiller minimal rolle i denne saken om kontoen er opprettet av PDS eller ikke.
Og om personen som eventuelt opprettet kontoen er død, levende eller annet.
Per Ditlev-Simonsen har kjent til denne kontoen, og de er ikke oppgitt til beskattning.
Om det er Geelmuyden, svigersønner, fandenselv, eller dennes svigermor som tråkker i bed er fra min side totakt likgyldig.
Per Ditlev-Simonsen har hatt en samfunnsposisjon der han IKKE kan tillate å bli tatt med buksene nede, slik som har skjedd i denne saken.
Hvis han ikke skjønner DET, er han heller ikk verdt noe som Høyres ordførerkandidat.
Og det samme hadde jeg faktisk ment om han representerte SV, AP, FRP eller noen av de andre minimalistiske partiene i Norge, som V, SP, RØDT, Krf eller de så "populære" ANDRE.
Han har brutt det 11. bud:
BLI IKKE TATT PÅ FERSKEN.
Og bør ta konsekvensen av det.
20.aug.2007 @ 16:33 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Gunnar
Hans Kr.
PDS er ikke ordførerkandidat i Oslo. Han går av i år.
Derimot er Fabian Stang ordførerkandidat og Erling Lae byrådsleder - og Erling Lae er landets beste sosialpolitiker. Byen fortjener ham som fortsatt byrådsleder. Men da må de stemme på Høyre...og drite i PDS.
21.aug.2007 @ 09:21
Postet av: Hans Kr.
Ja, Gunnar.
Jeg vet at han går av nå.
Men mitt synspunkt om han pga denne håndteringen blir fortsatt den samme.
Han bør med sin politiske bakgrunn og erfaring innse at han har trått skikkelig i baret.
Og ta et ansvar å gå med en eneste gang. Uansett om han skal byttes ut med en eventuellt Fabian Stang.
Og det er ikke Høyres politikk i Oslo jeg diskuterer, det er PDS handlemåte i denne saken.
Jeg tror faktisk Høyre som prti kunne score på at han trakk seg umiddelbart.
Vise at han tar ansvar for sine "dumheter", eller hva vi nå skal kalle det.
Ved å klamre seg til stolen ut perioden blir det i mine øyne patetisk.
21.aug.2007 @ 12:45 URL: http://magnor.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5506055
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits