Stat eller kommune?

Midt i lokalvalgkampen truer regjeringen med å frata kommunene styringsrett etter plan- og bygningsloven. 

image181

Norske kommunepolitikere liker å bestemme der de er valgt. Plan- og bygningsloven er et av de viktigste verktøyene de har. Når miljøvnernminister Helen Bjørnøy i TV 2s 21-nyheter i går kveld truet med å frata kommunene mulighet for å gi dispensasjon fra loven, er det en svært viktig debatt hun reiser.

Det var ikke mindre enn politisk sprengstoff i miljøvernministerens uttalelser. SV-statsråd Bjørnøy mener at kommunene gir for mange dispensasjoner fra forbudet mot bygging i 100-meterssonen, der er mange politikere enig med henne. Men når hun åpner for statlig overstyring av kommunene ser de rødt.

Senterpartiets miljøpolitiske talsmann Ola Borten Moe var raskt ute med forsøk på brannslukking. For han parti er det helt uaktuelt med en generell inndraging av kommunenes dispensasjonsrett i strandsonen. Tvert i mot åpner Borten Moe for at det mange steder i landet vil det være riktig å gi kommunene større frihet til å forvalte strandsonen.
 
Det er heller ikke overraskende at Frp-formann Siv Jensen allerede har tatt skarp avstand fra Bjørnøys uttalelser. Flere andre opposisjonspolitikere vil trolig følge etter, for ikke å snakke om lokalpolitikere landet rundt.

I Oslofjorden og langs deler av sørlandskysten ligger hyttene tett.  Men norskekysten er lang, vill og vakker.  I de mange fjordarmene er det knapt nok lov å sette opp et naust lenger. Bjørnøys utspill er derfor en brennhet politisk stridssak i kommunevalgkampen.  

Mener du at det er lokalpolitikerne eller regjeringen som er best egnet til å bestemme over bygningssaker der du bor?

Kommentarer:

Postet av: ?
Strandsone problematikken er helt spesiell og jeg ser ingen grunn til å dra dens ammen med resten av Plan-og bygningsloven slik det gjøres her. 40% av strandlinjen mellom Sogn og Svenskegrensa er bebygd, og det øker. Det er snart ikke mulig å fiske, jakte eller koke påskeegg i fjæra lenger uten at man blir jaget bort.
Lokalpolitikere virker å ha liten evne til å se konsekvensene av det store antallet dispenssjoner, de ser kun den enkelte sak. I min kommune gis det flere titalls dispensasjoner, og man må snart være fjellgeit for å kunne fiske i sjøen her, da bratte områder snart er de eneste uten hytter og naust.
Det er så ille at jeg må kjøre til fastlandet skal jeg finen en rolig plass, og jeg bor på en øy som har flere mil kystlinje.
16.aug.2007 @ 09:37
Postet av: æLenn
Dette spørsmålet er et godt eksempel på hvor galt det kan gå med felles regler for ulike tilfeller. One size fits no-one! Mens det er behov for innstramming i deler av Sør-Norge, er det ingen grunn til streng regulering i andre deler av landet.Tvert i mot bør distriktskommuner med lang kystlinje kunne bruke muligheten for strandtomt som ett av flere lokkemiddel for å trekke til seg folk.
16.aug.2007 @ 10:57 URL: http://erlend.fuglum.net
Postet av: Gurre garp
Snodig av Løset å ta opp strandsonesaken spesielt, og så avslutte som om Bjørnøy vil at staten skal styre ALLE byggesaker. Uredelig eller bare slapt?
Mange kommuner har vist at de ikke greier å forvalte strandsonen. Det er alltid plass til én hytte til og vondt å si nei til kjentfolk. Det går alltid på bekostning av tilgangen for de store flertallet av mennesker som ønsker å bruke strandsonen. Endelig et godt utspill fra MD!
16.aug.2007 @ 11:18
Postet av: programsekretariatet
Dersom spørsmålet ditt er prinsipielt (?), er svaret: Ja til kommunalt selvstyre.
:-)
16.aug.2007 @ 11:33 URL: http://hoyre-programblogg.blogspot.com/
Postet av: Kjetil
Til du som kaller deg gurre garp: Ikke så veldig underlig all tid denne saken skaper dyp splittelse innad i regjeringspartiene. Sp protesterer heftig mot Bjørnøys forslag. Dette er trolig en av sakene så langt i valgkampen som ved siden av rushtidsavgift vil vekke størst debatt.
16.aug.2007 @ 15:07 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Antisosialist
Dette skal nayurligvis kommunene styre med selv, helt og holdent. Et godt eksempel på noe staten skal holde seg unna.
100-metersbeltet r tåpelig uansett, om man skulle følge det slavisk ville det mange stedre på vestlandet bety at man ikke får bygget noe som helst i kommunen da man er i fjellhammeren om man skal 100 meter fra strandlinjen
16.aug.2007 @ 21:20
Postet av: Helge Andre Njåstad
Det er på tide at staten tar inn over seg at det er forskjell på Oslofjorden og Vestlandet. For Austevoll sin del har me nok av strandlinje. Totalt 337 km.
Poenget er at ikkje all strandsone er lik. Der det er mulig å utøve allemannsretten kan det vera fornuftig å ha friområde. Der det kun er haug og hammar og bratt er det kanskje rett med utbygging for å gjera strandlinja tilgjengeleg.
Lokalpolitikarane som bur i kommunen veit best og bør bestemma sjølv. Bjørnøy bør lesa Soria Moria om folkestyre der det står at stadig fleire avgjerder blir tatt vekk frå lokal politikarane. Ho bør ikkje ta bort endå fleire.
I Austevoll går FrP blant anna til val på å godkjenne FrP-Naust. Det er naust som er tilpassa 2007 behov. Fylkesmann-naust på 40m2 er naust som folk hadde for 100 år sidan.
17.aug.2007 @ 00:24 URL: http://austevoll.frp.no
Postet av: Hans Kr.
Det kan jo virke som SV, og Bjørnøy har minimal tiltro til sine egne lokalpolitikere.
Siden de er så oppsatt på å ta fra dem et slikt ansvar, må jo det bety at man i SV-ledelsen mener at dette arbeidet er dårlig utført lokalt.
Eller er det kanskje en annnen måte å få mer makt til rikspolitikken til SV. De har jo generelt lite makt i kommunene, og det er kanskje litt plagsomt.
At de ikke får innført formynderpolitikken like lett alle steder.
17.aug.2007 @ 11:45 URL: http://magnor.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5502707
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits