På helsa løs

Smarte helsebyråkrater skulle spare penger. Sommerlukking var tingen, tenkte de.  Med fødsler skjer jo likevel og nå kommer regningen.

image170

Jeg har tidligere skrevet en bloggpost om sykehuskrisen som har rammet nordvestlandet. Den resulterte i ordføreropprør mot helseminister Sylvia Brustad. Nå er hun omsider ferdig med sommerferien sin, og skylder på kommunene for at det er dårlig økonomi ved sykehusene. Hun mener lokalpolitikerne i distriktet svartmaler situasjonen.

Men her er et eksempel på logikken til helsebyråkratene. Da helse Sunnmøre ble tvunget til å spare, sommerstengte de som mange andre sykehus i landet fødeavdelingen i Volda. Her skulle det spares 600.000 kroner. Men fødslene skal jo skje likevel, og ettersom vi har fritt sykehusvalg, valgte 12 kvinner å føde på nabosykehuset som ligger i en annen helseregion. 

Nå har lokalavisa Møre funnet ut at regningen for de fødende gjestepasientene er på 312.000 kroner, og det er før kostnader til for eksempel transport og ekstra lønnskostnader er tatt med. Sommerlukkingen virker altså å ha vært svært lite kostnadseffektiv.

Helseminister Sylvia Brustad skjuler seg bak helseforetakene som lager budsjettene.  Ap-statsråden vil i alle fall ikke gjøre noe. Enten fordi hun ikke kan eller fordi hun rett og slett ikke vil, selv ikke i en valgkamp.

Brustad står altså fast på sparetiltak som i denne delen av landet i følge sykehusene vil føre til at de driver på sparebluss store deler av året. Når vi samtidig vet at ventelistene øker og at det også er ledig kapasitet ved private sykehus som regjeringen av ideologiske årsaker helst ikke vil benytte seg av, er det grunn til å spørre om alt er som det bør være.

Hvorfor er det slik at landets sykehus skal bli pålagt å spare? Bor ikke vi i verdens rikeste land, som enkelte politikere liker å si hele tiden?  Synes du at Sylvia Brustad en god eller dårlig jobb som helseminister?

Kommentarer:

Postet av: vestlending
Brustad bør vel snart finne noe annet å gjøre enn å drive gjøn med folk. Først Brustadbua, nå ødelegger dama helsevesenet... Skam deg!
12.aug.2007 @ 15:56
Postet av: ap-mann
Seriøst vestlending, du må se forskjellen. da dere blå styrte var det krise i hele landet, nå skinner det meste. Slutt å syt! Heia Brustad.
12.aug.2007 @ 18:26
Postet av: Knut Johannessen - Vox populi
Først vil jeg ønske "ap-mann" velkommen hjem fra utenlandsoppholdet. Han kan umulig ha vært hjemme på noen år.
Jeg tror ikke problemet heter Sylvia Brustad. Hun blir bare et symbol for problemene. Det er nok langt mer sammensatt enn det.
Jeg har alltid undret meg over hvorfor legene, som jo skal være de dyktigste til å skjære og sy, diagnostisere og helbrede oss, i tillegg har fått gudegaven å være best på administrasjon. I Helseforetakene er det kun Helse Vest som ikke har en lege som topp-leder. I byråkratiet florerer de også. Kanskje skomakeren skal bli ved sin lest og overlate administrasjon til noen som kan det bedre?
I tillegg er de rødgrønne overbevist om at politikere er de beste til å styre helseforetakene. Der Tore Tønne var opptatt av kompetanse, så hevder Sylvia Brustad at politiske verv gjør personer kompetent til å sitte i disse styrene.
Er det noen som da er overrasket over overskridelsene?
Harald Kjølås i Sunnmørsposten sa engang:
"Når noko manglar, skuldar grendepolitikarane på kommunepolitikarane som skuldar på stortingsrepresentantane som skuldar på regjeringa". Det er helsepolitikken kort oppsummert. At regjeringa skylder på folket som for feite eller røyker og drikker for mye er en annen skål.
Så lenge de rødgrønne assistert av overdommer Jan Bøhler ikke er villig til å samarbeide med private løsninger kommer aldri helsevesenet til å fungere. Og politikerne kommer aldri til å si nei til nye penger.
Det merkelige er at det alltid er den siste milliarden som skal ordne alt. De første 80 milliardene ser tydeligvis ikke ut til å virke.
12.aug.2007 @ 20:31 URL: http://voxpopulinor.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5499631
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits