Bare is til folket?

Når skolen og nærbutikken er borte, hvordan skal da bygdene overleve?

image178

Jeg har vært på ferie i et lite lokalsamfunn, der lokalpolitikerne har lagt ned skolen og begge de to nærbutikkene har forsvunnet for noen år siden. Det eneste tilbudet i bygda var faktisk isbilen som trosset regnværet som pisket mot husveggen ned akkurat den dagen.  Skal folk i bygde-Norge overleve bare på is i fremtiden, tenkte jeg?

Det er store avstander, ingen kollektivtilbud og milevis unna kaffelattedebatten på Grünerløkka. Jeg satt med god gammeldags svart kaffe i koppen og leste redaktør Hans Kjetil Knutsen i Sunnmørsposten, som i en helsides kronikk raljerte over Sinenkryss-syndromet i mediene.   Rett nok bor stadig flere i by, men de fleste bor fremdeles i mindre lokalsamfunn spredt over hele landet. Det er her debatten vil foregå de nærmeste ukene. Kommunevalget handler om hvem som har makt i den kommunen der akkurat du bor. 

I formiddag åpnet Åslaug Haga Senterpartiets valgkamp. Mange lokalsamfunn er i dag styrt av hennes partifeller. Men de opplever fraflytting og nedleggelser av skoler. Likevel skryter Haga uhemmet, og slår med storslegga mot Frp som hun mener er slagen i paradis, fordi de vil frata oppgaver fra et system Haga kaller genialt , med mange små kommuner, selv om stadig flere flytter fra distriktet til storbyene.

Norge er et sammensatt land. Det trenger både by og bygd for å overleve også i fremtiden. Byene har mye av arbeidsmarkedet, mens vi aller helst sender turistene til distrikts-Norge. I tillegg er det utenfor Oslogryta verdier som olje, fisk og vannkraft kommer fra. 

Men hvordan ser fremtiden ut for små bygdesamfunn uten skole og nærbutikk?  Har Åslaug Haga lykkes med sitt ønske om å snu flyttestrømmen? Og skal isbilen være det eneste tilbudet, eller bør det satses mer på å ta hele landet i bruk?

Kommentarer:

Postet av: Jonas
Vi trenger flere større kommuner som kan bli sterkere forkjempere for sine deler av Norge... de små kommunene blir for spe.
10.aug.2007 @ 13:04
Postet av: Rune G
Flyttestatistikken viser jo at haga ikke har lykkes med politikken sin. eller at folk ikke liker politikken hennes. Flere flytter til byene og fra distriktene.
Miljømessig er det jo egentlig bra. for klimaet er det fornuftig at folk bor tett, nær kollektivknutepunkter og i det daglige ikke har behov for biltransport. alt dette står jo i kontrast til behovene som oppstår for de fleste i bydene.
men så er vel sp egentlig ikke opptatt av miljø utover det som gagner bonden.
10.aug.2007 @ 14:36
Postet av: Seide
At man bruker milioner på å opprettholde et tilbud folk egentlig ikke vil bruke, synes jeg er bortkasta.
Folk burde virkelig få lov til å bo der de vil, og man burde også få lov til å ha butikker der man vil, uten at det norske fellesskap skal betale deg for at du bor der.
Min teori er at mange vil vekk fra bygdene fordi mange unge liker store samfunn. Det er moro å kunne gå på byen uten å se de samme ansiktene hele tiden.
10.aug.2007 @ 17:11 URL: http://simeneide.blogspot.com
Postet av: Lene Johansen
At skolen og nærbutikken er borte er egentlig bare et symptom på at det ikke er jobber å få i nærmiljøet. Det har vært noen interesante prosjekter i USA, der firmaer som JetBlue har alle kundeservice agentene jobbende fra kjøkkenbenken ved hjelp av moderne kommunikasjons nettverk. Bra for ansatte, bra for Jet Blue (bl. a. nevnt i Thomas Friedmans book The Earth is Flat). Men i Norge tenker vi store monumentale firmaer og glemmer at disse består av enkeltmennesker. Store kundeservice sentere langs E6 på vei til Asker er mer det norske tankesettet.
10.aug.2007 @ 20:08 URL: http://www.lenejohansen.com
Postet av: Knut Johannessen/Vox populi
Selv om Åslaug Haga drysser milliardene ut over distriktene, så vil det ikke stoppe fraflytningene. Det "geniale" med mange små kommuner, klarer jeg ikke å se. Problemet blir at de minste kommune ikke har tilbud som er attraktive nok til å holde på innbyggerne.
Ungdommen krever mer i dag, ikke minst av kulturtilbud. Kvinnene vil bort for utdannelse og kommer ikke tilbake. Det blir ikke mye bærekraft med "gamle gubber".
Noen later også til å tro at bredbånd er sesam-ordet som skal redde landsbygda. Det alene stopper ikke fraflytning, men er selvsagt bra for de som kan kombinere jobb og bolig på små steder.
Jeg tror antall kommuner må ned på 280-290. Det må satses på på større sentra i mer grisgrendte strøk og SPs fokus på primærnæring må oppgis. Da kan man klare å opprettholde tilbud og aktiviteter som kanskje kan holde ungdommen tilbake.
Mange er lei bygdedyret og vil ha mer luft under vingene.
Er det riktig prioritering av samfunnsmidler å legge til rette for
at folk skal likeverdige levekår i hele landet. Jeg er uenig i det.
12.aug.2007 @ 02:21 URL: http://voxpopulinor.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5494964
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits