Makten og æren

Politisk mord eller tilfeldig dødsfall? Dette er det mest interessante spørsmålet Johan J. Jakobsen stiller i biografien om den tidligere Bondepartiformannen og statsråden Nils Trædal.

Trædal døde etter et uforklarlig dødsfall fra et vindu i Holtegaten 30 i Oslo i 1948. Da var han en av parlamentarikerne som nøt stor respekt på Stortinget. I over 60 år har det vært skjult hva som skjedde med Trædal. Johan J. Jakobsen mener å ha svaret i biografien.

Sier du navnet Nils Trædal vil svært mange på Stortinget trekke på skuldrene og ikke ha noen anelse om hvem du snakker om. I 1927 dukket navnet hans opp på lister over aktuelle statsrådsemner i Bondepartiet og i 1931 ble han kirkeminister i Kolstad-regjeringen etter at regjeringen Mowickel ble felt på Denofa Lilleborg-saken.

I boken berører Johan J. Jakobsen også Hunseid-regjeringen, der Vidkun Quisling var den mest omtalte politiker og forsøkene på å danne en nasjonal blokk i politikken, som strandet på den politiske avstanden mellom NS og Bondepartiet.  Han omtaler også Kriseforliket. Slik sett er Makten og æren mer enn en biografi, den er en bok som handler om noen av de vanskelige årene i Senterpartiets historie.

Siste del av boken er interessant etterkrigshistorie. Nils Trædal ble valgt til gruppeformann for Bondepartiet etter krigen.  Hans dristigste politiske handling var kanskje kritikken mot grunnlaget for og gjennomføringen av rettsoppgjøret etter krigen.  "Skulle føremålet vera å gjere Noreg til ein kyrkjegard, før vi kunne ta til med landet si frelse, eller skulle vi ta til på toppen?", sa Trædal som var opprørt: "Lat disse mange småsynderar få ein sjanse", sa han.

Noe langt politisk etterkrigsliv fikk imidlertid ikke Nils Trædal. 12. desember 1948 ble han funnet død i bakgården i Holtegaten 30, hvor et vindu mellom 2. og 3. etasje stod åpent. Makten og Æren er en velskrevet biografi, ført i pennen av den tidligere Senterpartitoppen Johan J. Jakobsen. 

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5494673
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits