Kaos etter opsjoner

Det er vel ikke mange som unner Hydrosjef Eivind Reiten opsjonspakken, kanskje bortsett fra folk som drømmer om å kunne realisere en like gunstig avtale.

image172

Det som egentlig har vært en sommer full av agurker i riksavisene, er preget av god lokalpolitisk debatt i mange av landets lokalaviser. Der har de ikke ofret så veldig stor spalteplass på det som har blitt sommerens store næringslivsthriller - Hydrotoppenes opsjoner og regjeringens håndtering av dem.

I går hasteinnkalte næringsminister Dag Terje Andersen til pressekonferanse klokken 18.15. Det er sjelden på en fredag. Han skulle fortelle at regjeringen har fått to helt ulike vurderinger av opsjonssaken fra to toppskodde advokatfirmaer. Altså fikk han en konklusjon han ønsket og en han ikke ønsket.

Jeg befant meg i nærheten av regjeringskvartalet da Andersen hasteinnkalte mediene fredag kveld. En garvet Stortingspolitiker var i nærheten og han trodde regjeringen enten skulle kaste Hydrostyret eller offentliggjøre en avtale med Eivind Reiten om at han skulle frasi seg deler av opsjonsgevinsten, da de valgte å innkalle til pressekonferanse så sent en fredag ettermiddag.  - Og så ble det bare mer kaos, sa han hoderystende.

Nå virker de som om regjeringen har bestemt seg for å kaste styreleder Jan Reinås, men de juridiske betenkningene regjeringen fikk på bordet i går ettermiddag ga de rødgrønne hodebry og den tidligere tømmerhoggeren og partisekretæren Dag Terje Andersen uttrykte da også at dette var veldig, veldig spesielt.

Den rødgrønne regjeringen varslet da den tiltrådte at den ikke likte opsjoner og at det skulle bli slutt på det. Så skjedde det egentlig ganske lite. Regjeringen kunne for eksempel gjennom statens representanter i ulike styrer ha gått inn i reforhandlinger av avtalene som finnes.

Ingen tall rundt Hydroopsjonene er holdt hemmelig. Regjeringen og næringsdepartementet fikk informasjon på generalforsamlingen 8. mai. Siden har næringsministeren og statsministeren blitt muntlig orientert om hvordan Hydro planla å avvikle opsjonsordningen. Men regjeringen unnlot å fortelle statens representanter at de burde si nei og gå inn for reforhandling av avtalene.

Det er liten tvil om at regjeringen kunne unngått en offentlig skittentøyvask ved inngangen til valgkampen, om de hadde gjort som de lovet da de tiltrådte. Men slik saken ser ut i øyeblikket kan det virke som om regjeringen ikke har gjort så mye, før saken eksploderte midt mellom agurkene i riksavisene i sommer. 

Hva mener du om de rødgrønnes håndtering av opsjonsavtalene? Er næringsminister Dag Terje Andersen svekket, eller tror du han vil komme ut av opsjonssaken uten politiske skrammer? Bør styreleder Jan Reinås få sparken og bør Eivind Reiten beholde opsjonsmillionene sine?

Kommentarer:

Postet av: andersO
reiten kommer til å få beholde sine millioner. det er umulig for de rødgrønne å hindre det, da blir det rettsaker som de garantert taper.
Det blir jo forandringer uansett ved Statoil/Hydro fusjonen, så da gir vel Reinås seg etter det.
skjer vel ingen ting med regjeringen, det er jo ikke første gangen dette skjer, at man lager sak ut av noe som kunne vært gjort noe med på forhånd, husker jo i fjor med telenoropsjonene..
En ting som jeg virkelig håper er at denne Rikke Lind får så hatten passer, for å lyve til det norske folk som hun har gjort, burde være straffbart, men det skjer vel ikke det heller.
04.aug.2007 @ 13:47
Postet av: Kjartan
Her kunne regjeringen spart seg for mye bråk ved å ikke lage storm i vannglass. De er dreneringens feil at saken har blitt så stor. Det bør få konsekvenser for næringsministeren eller i det minste Drikke Blind. Så får vi se hva som skjer, 210 millioner er egentlig småpenger for et så stort selskap som Hydro. Staten tar vel også omtrent halvparten tilbake i skatt så de har ingenting å grine etter. De kunne bare skyldt på den forrige regjeringen som la premissene så hadde de vært fri, men når de er så dumme håper jeg at de taper masse oppslutning slik at vi blir kvitt disse bakstreverne...
04.aug.2007 @ 15:25
Postet av: andersO
re kjartan....
du må huske at det var den forrige stoltenbergregjeringa som la premissene, avtalen ble inngått allerede i 2001, da stoltenberg fortsatt var statsminister
04.aug.2007 @ 16:14
Postet av: Peter S. Gitmark
Jeg er tilhenger av opsjoner. Opsjoner er bra! Opsjoner belønner ledere som øker selskapets verdi og dermed trygger arbeidsplasser, skaper verdier for eierne og sikrere skatteinntekter til fellesskapet. Opsjoner bidrar også til å lokke de aller beste lederne inn i sentrale stillinger, gjør det lettere å holde ansatte og ledere i bedriften og belønner verdiskaping. Jeg må også legge til at jeg er tilhenger av opsjonsprogram for alle ansatte, ikke bare ledelsen.
05.aug.2007 @ 11:59 URL: http://www.petergitmark.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5494039
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits