Politikerspirer

Ungdom strømmer til de politiske partiene. Flere av dem opplever rekordvekst i antall medlemmer, og har forboblet medlemstallene på fire år.

Samlet har de politiske ungdomspartiene økt sin medlemsmasse med 45 prosent fra 2003 til i dag.  Fremskrittspartiets Ungdom, Kristelig Folkepartis Ungdom og Unge Venstre kan alle skryte av at de har fordoblet medlemstallet.
 
Forsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning sier til Nationen at økt politisk interesse er en av forklaringene på at stadig flere unge melder seg inn i et parti.

Lederen av Sosialistisk Ungdom Kirsti Bergstø (bildet) mener ungdom er langt mer opptatt av politikk enn hva mange tror, og begrunner det med at de er opptatt av veivalg i hverdagen, som øvingslokaler til band eller fotballbaner der de bor.

Men selv om medlemsmassen til ungdomspartiene vokser viser de siste årenes valgundersøkelser at valgdeltagelsen blant ungdom er lavere enn blant eldre. Også et gjennomsnitt av partibarometrene viser at det er færre unge som oppgir partipreferanse og er sikre på at de vil stemme ved valg.

Det er derfor grunn til å spørre om det er økt engasjement som fører til at flere unge melder seg inn i partiene eller om det kan finnes andre forklaringer. Kanskje er forklaringen at partiene er mer aktive på vervefronten enn de har vært de siste årene? Hva tror du er årsaken til at de fleste ungdomspartiene har fått flere medlemmer? 

Kommentarer:

Postet av: Kjartan
Dessverre er den eneste grunnen til å melde seg inn i et parti å få en stemme for hvem som skal stå på valglistene. Vanlige velgere har dessverre ingenting de skulle ha sagt. Partiene flytter rundt på folk for å få sine egne på sikre plasser samme hvilket fylke de egentlig tilhører. Dette får velgerne til å miste enda mer respekt for partiene. Den nye kandidaten driter normalt i hva velgerne i fylket hans mener, men kan velgerne gjøre noe med det?
Dessverre ser vi også at de fleste politikere i dag ikke har noe vanlig yrkeserfaring og knapt nok utdannelse. De melder seg inn i partiene og ser på det som veien til makt. Dette gjør politikere til en ensartet og sær gruppe som egentlig ikke vet noenting. Jeg er ganske lei av broilerne til partiene som f.eks Giske som må være noe av det mest maktkåte menneske som finnes i Norge etter Bondevik. Det er synd at velgerne ikke direkte kan gjøre noe med dette, men må leve med overformynderiet til partiene...
01.aug.2007 @ 10:56
Postet av: Tor
De drømmer vel om å få en "kjendisjobb". Kan du ikke bli popstjerne, programleder eller glamourstjerne er det bare å bli politiker. Du kan nå toppen uten skolegang, bare du vet å sno deg.
01.aug.2007 @ 11:13
Postet av: Torbjørn Røe Isaksen
Kjetil, dessverre er saken i Nationen i dag bare sprøyt. Blant annet er tallene for Unge Høyre ren bløff, og skyldes slurv. Jeg har forklart hvorfor her: http://torbjorn.ungehoyre.no/1185958975_feilinformasjon.html
Hvordan har så Nationen driti seg ut? Jo, ved å gjøre to generaltabber:
1. Alle ungdomspartier har både registrerte og betalende medlemmer. I 2006 hadde UH 2039 BETALENDE medlemmer, og vi ble større enn på ti år (og så vidt jeg vet større enn de andre ungdomspartiene med unntak av AUF). Nationen hadde sammenlignet registrerte medlemmer med betalende. Høl i hodet. Jeg skal ikke avsløre de andre partienes antall betalende medlemmer, men for å si det slik så er det i hvert fall ingen av de ikke - sosialistiske ungdomspartiene som er større enn Unge Høyre.
2. Nationen har brukt Unge Høyres halvårstall for betalende medlemmer i år og i fjor. I august i fjor hadde Unge Høyre 1527 betalende medlemmer - når året var omme hadde 2039 betalt. I august i år ligger vi allerede 30 over fjoråret, det vil si at med litt innsats får vi økning i medlemstallet også i år. Og da blir vi igjen nest størst (forbehold: har ikke sett nøyaktige tall fra SU), eller i hvert fall definitivt størst på ikke- sosialistisk side.
Den nye, korrigerte pressemeldingen fra eks. ANB er også sannsynligvis feil. Hvorfor det? Jo, fordi antallet betalende medlemmer er det eneste håndfaste man har å forholde seg til. Et ungdomsparti kan ha tusenvis av navn på listen, og antallet vil avhenge er praksis for når medlemmer strykes (i UH strykes du hvis du ikke betaler tre år på rad). MEN et ungdomsparti har bare et fast antall betalende hvert år, og det vil ikke forundre meg om Nationen faktisk fant en liten nedgang hos flere ungdomspartier om de sammenlignet antall betalende i 2005 med 2006.... Det ville selvfølgelig vært godt nytt om ungdom strømmet til ungdomspartiene. Dessverre er det nok ikke sant (selv om, nok en gang, Unge Høyre ble større enn på ti år i fjor og hadde 2039 betalende medlemmer).
Postet av: Kjetil
Hei, Thorbjørn.
Har korrigert bloggen med hensyn til Unge Høyres medlemstall. Tok Nationens tall for god fisk, men dersom de har blandet ulike tallstørrelser ser jeg klart innvendingen din.
Spørsmålet jeg reiste i bloggposten står imidlertid ved lag: Tror du det er økt engasjement som fører til at flere unge melder seg inn i partiene eller om det kan finnes andre forklaringer. Kanskje er forklaringen at partiene er mer aktive på vervefronten enn de har vært de siste årene? Hva tror du er årsaken til at de fleste ungdomspartiene har fått flere medlemmer?
01.aug.2007 @ 11:40 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5491819
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits