Dødt sentrum?

Sentrumsalternativet i norsk politikk er dødt, slo de tidligere Sp-toppene Marit Arnstad og Steinar Næss fast denne uken. Men mye kan skje i norsk politikk på få år.

image156


I 1997 fant de tre sentrumspartiene KrF, Venstre og Senterpartiet hverandere og dannet regjeringen Bondevik 1. Den ble ikke bare til som følge av kjærlighet mellom tre partier, men mer som en følge av at de tre ville bli kvitt Arbeiderpartiet i regjeringskvartalet. Med god hjelp av Thorbjørn Jaglands ultimatum på 36,9 klarte de tre å erobre makten.

I 2000 var det slutt, sentrumsregjeringen ble felt på gasskraftsaken, Arbeiderpartet kom tilbake men bare for et drøyt år.

Høsten 2001 var det duket for den såkalte samarbeidsregjeringen, Bondevik 2. Høyre erstrattet Senterpartiet som ikke ville være med. De beskyldte sine gamle allierte for å ha sviktet sentrumsalternativet som de tre tidligere partnerne tross alt gikk til valg på.

Fire år senere var det Senterpartiet som hoppet til sengs med den tidligere erkefienden Arbeiderpartiet og SV da den nåværende regjering ble dannet. Senterpartiet har dermed sittet i regjering med alle Stortingspartiene unntatt Frp.

Å fastslå at et alternativ er dødt for all framtid er dristig. Særlig når det kommer fra det partiet som har vært med på regjeringsdannelser både med SV, Ap, KrF, Venstre og Høyre. Historien har vist at det politiske landskap er i stadig bevegelse og forandring. At de tre sentrumspartiene skal få samme mulighet som i 1997 hvor de dannet regjering med bare 42 representanter bak seg i Stortinget er kanskje mindre trolig. Men hvem vet hva velgerne sier i 2009 eller 2013 for ikke å snakke om i 2017 eller 2021?

Tror du sentrum er dødt som regjeringsalternativ? Hvem tror du styrer Norge i fremtiden?

Kommentarer:

Postet av: Seide
Tror det egentlig er ganske greit.. De tre partiene er, som jeg tror UngeHøyre-leder sa, ganske ytterpunkter på hvert sitt hjertepunkt.
22.jul.2007 @ 20:40 URL: http://simeneide.blogspot.com
Postet av: Kjetil
Hvilke partier tror du kommer til å sitte i regjering sammen eller alene i fremtiden da?
22.jul.2007 @ 22:34 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: ?
Vet ikke om jeg er så begeistret for tanken, men jeg tror nok at vi ganske snart vil få et forsøk med en regjering med Høyre og Frp.
Og kanskje i samarbeid med et svakt Venstre, hvis partiet klarer å holde seg over sperregrensen.
Men konstellasjonen Høyre/Frp tror jeg faktisk vil tvinge seg frem, fordi det ikke vil være igjen andre partier som Høyre kan samarbeide med. Og de er for svake alene.
Senterpartiet har utspilt sin rolle på borgerlig side.
Krf tror jeg faktisk har gjort sitt i norsk politikk. Høybråten og Bondevik klarte nok å strekke folks tolmodighet for langt.
Dermed står man igjen med Høyre/Frp på den borgerlige siden.
Og det rødgrønne alternativet tror jag faktisk har kommet i samme situasjon som Bondevik var i.
Folk ønsker seg et rett og slett et skifte. Fordi man er misfornøyd med politikken.
Og et SV som etter hvert går lei av kameler, vil ikke gi et tilstrekklig flertall.
En mulighet er å danne en regjering av AP/SP.
Men, SP er også på vei ned mot sperregrensen, etter min mening.
Og når Høyre/Frp da kanskje får anledning til å prøve seg i regjering, vil vel det norske folk i løpet av de 4 årenen eksprimentet vil vare, finne ut at det IKKE er noen god løsning.
Norsk politikk mangler faktisk et skikkelig solid forankret sentrumsalternativ.
Men jeg ser ikke noe mulighet til et politisk sentrumalternativ i dag.
De bestående partier er for svake.
24.jul.2007 @ 19:43
Postet av: cecile
herigud! kan ingen bare skrive osen det ble dannet og når og hvorfor :( IKKE VANSKELIG DET VEL..................
07.sep.2007 @ 17:45

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5486013
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

september 2007
ma ti on to fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             


hits