En av bermen

Jeg er en av dem Carl Ivar Hagen kaller bermen. Vi er journalister som stiller spørsmål til politikerne.

image152

Det er godt kjent i Stortingskretser at den tidligere Frp-formannen har liten sans for at journalister kan vandre fritt rundt på Stortinget og stille spørsmål til politikerne. Hagen vil stramme inn bevegelsesfriheten og drømmer vel egentlig om en talerstol der politikerne kan komme med kunngjøringer og bare de som blir pekt på får lov til å stille spørsmål.

Stortinget er et av de mest åpne parlamentene, i likhet med Riksdagen i Sverige og Folketinget i Danmark. Pressens frie adgang til det som mange steder ellers er lukkede korridorer er sett på som et pluss for åpenhet og demokrati i Norge.

Men nå vil altså Carl Ivar Hagen at Statsrådene skal gå bakveien ut av Stortingssalen for å slippe å bli intervjuet av oss journalister, eller bermen som han kaller oss i denne omgang.

Karakteristikken kommer fra mannen som har kommet med flere kunngjøringer på direktesendt tv og elsker å kunne bruke mediene, men tydeligvis helst når det passer ham. Når det ikke passer er mediene åpenbart forstyrrende for mannen som har bygget opp landets nest største parti, Fremskrittspartiet.

Hva synes du om Hagens forslag om å la statsrådene ta bakveien og slippe spørsmål fra media? Synes du det norske Stortinget bærer preg av for mye åpenhet? Bør politikerne få frihet til å lukke seg inne når det passer dem eller bør de folkevalgte være tilgjengelige for folket?

Kommentarer:

Postet av: ?
Na hadde vel hverken Carl I, Frp eller for den saks skyld frøken Siv, vært DER de er, eller DE de er, hvis det ikke hadde vært for dere i den såkalte "bermen".
Carl I. er vel ikke ukjent når det gjelder å være en mester i å bruke media, og spille på medias dekning, uansett hva han ønsker å oppnå.
Så dermed blir det litt merkelig at dette synspunktet fremmes av akkurat han.
At journalistene har god kontakt med politikere er vel ok, det sikere jo kanskje litt mer mangfold i skriverier/omtaler, enn at hele "ulveflokken" går samlet og bare får de samme svarene.
Man kan selvsagt alltid sette spørsmål ved habilitet og objektivitet når politiker og journalist får et alt for nært forhold.
Men jeg regner med at journaliststanden
Norge har såpass respekt for sitt eget yrke, at de bedriver en stor grad av selvjustis.
21.jul.2007 @ 17:41
Postet av: Kjetil
, ?. Ja, min oppfatning er at det er stor grad av selvjustis blant norske journalister. Selv passer jeg i alle fall på å gjøre det klart overfor politikerne hvor min lojalitet ligger, og det er ikke hos dem - uansett parti. Jeg ser poenget ditt med hvordan Frp har brukt mediene og vokst til å bli landets mest største parti. Dessutuen er jeg av den oppfatning at dersom politikerne glemmer seg mer bort og dermed ikke gjør seg offentlig tilgjengelige for kritiske spørsmål, vil det neppe redusere politikerforakten blant de såkalte folk flest (hvem det nå enn måtte være).
21.jul.2007 @ 18:26 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Seide
Har kommentert samme sak i bloggen min, må si meg enig i deg Kjetil. Det er viktig at politikere får sagt sin mening i lengre taler på talerstolen, men det er feig å ikke stille opp til kritiske spørsmål etterpå.
Gratulerer med en meningsbærende bloggpost forresten ;)
22.jul.2007 @ 21:16 URL: http://simeneide.blogspot.com
Postet av: Kjetil
Hei, Simen. Jeg leste innlegget i bloggen din ja. Interessant tema som jeg håper det blir mer debatt av. Norge er et land der åpenhet og pressens vilkår har vært fremhevet positvt. Jeg tror ikke vi er tjent med du regime der politikerne kun snakker om de ønsker det. Når det er sagt, som jeg har skrevet i svar på spørsmål tidligere så er ikke dette primært en meningsbærende blogg. Som journalist skal jeg betrakte, analysere og forsøke å gi dere som leser postene mine et lite innblikk i maktens korridorer. Tar gjerne mot tilbakemeldinger og forsøker å svare også på spørmål som sendes til meg på e-post.
22.jul.2007 @ 22:32 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: thorewiig
Åpenhet for pressen er en forutsetning for at demokratiet skal funke. Det er paradoksalt at Carl I, som er den mannen som har spilt rått på og gjort bruk av tabloidene for å bygge FRP, ikke liker denne åpenheten når han sjøl og FRP kommer i et kritisk søkelys. ( men denne dobbeltmoralen er vel kjernen i FRPs sjel)
I Norge er dette ganske bra som du selv påpeket. Jeg mener for min del at det er et større problem at pressen i større grad enn før har kapitalistiske eierinteresser som legger tunge politiske føringer på det som skrives. Dette i seg sjøl er ok, men det må være åpenmhet om den politiske agenda! Les bare vg's ledere feks.
Partipressa slik den funket før, var iallefall åpen på sin politiske tilhørighet. Nå er dette blitt mer ullent og ugjennomsiktlig. Se Valla saken i dette lyset feks. Hvilken interesser VG tjente her ble ikke problematisert i debatten i det hele tatt.
Et faresignal for demokratiet i dag er at regjeringens beslutninger i alt for stor grad tas på Jens sitt lukkede kontor. Da er det vanskelig å skape et press fra storting og utenomparlamentariske miljøer i forkant.
23.jul.2007 @ 10:51

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5485687
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits