Holmgang på Stortinget

Det bør ha større status å være på Stortingets talerstol enn å stille på talkshow på tv. Det mener Stortingspresident Thorbjørn Jagland som vil ha Holmgang på Stortinget.

image155

Jagland ønsker ikke å flytte Oddvar Stenstrøms ukentlige debattprogram til Vandrehallen, men han mener Stortinget igjen må bli landets viktigste debattarena.

For noen år siden tok Jagland i sin tale på Stortingets juleavslutning et oppgjør med mediene som vier Stortingets debatter stadig mindre oppmerksomhet. Han varslet da at Stortinget skulle lage sin egen tv-kanal for å øke interessen. Det har de gjort. Alle Stortingets debatter produseres nå som tv og legges direkte på nettet.

Stortinget prøvde seg også med mer dagsaktuelle debatter på onsdagskveldene som skulle legges opp slik at de kunne sendes på tv. Nrk gjorde det, men fikk få seere. Det jeg husker best er at Jan Petersen under en slik debatt fikk et illebefinnende og måtte tre til side midt under et innlegg. Men Stortingets presidentskap var ikke særlig velegnet som programledere. Debattformen ble avløst av den såkalte muntlige spørretimen. Den sendes på tv, men er slett ikke landets viktigste debatt, slik Stortinget hadde ønsket seg.

Derfor ønsker nå Jagland på vegne av Stortingets presidentskap at Statsrådene må komme oftere til nasjonalforsamlingen. Ja, de skal faktisk først til Stortinget når det skjer viktige ting, mener Jagland, som er lei av at de store politiske debattene føres på tv,

Dermed bør det igjen bli spørretime hver uke, hyppigere redegjørelser fra statsråder og mer levende debatter i salen der landets viktigste talerstol står, mener Stortingspresidenten. Slik vil han gi Stortingets talerstol høyere status for statsråder og representanter enn at de skal stille opp i talkshow på tv.

Tror du Jagland vil lykkes i å gjenreise Stortinget som landets viktigste talerstol? Bør ikke statsrådene prioritere å orientere Stortinget fremfor å stille i talkshow på tv?

Kommentarer:

Postet av: Stian
Stortinget får vel omtrent så mye oppmerksomhet om debattene som det er rimelig å forvente. Jeg tror det viktigste nasjonalforsamlingen kan gjøre for å få større oppmerksomhet om debattene er å gi mer rom til de virkelig viktige debattene, som berører folk mest. Men der ser vi dessverre en litt lei tendens, der både stortingspolitikere og statsråder fra de fleste partier mener de virkelig store og viktige sakene må underkastes såkalt "brede forlik". Det gjaldt eksempelvis pensjonsreformen, som det endog var en del politikere som mente absolutt måtte avklares før valget i 2005, fordi saken var uegnet for velgerne å ta stilling til (!).
Folk er ikke dumme. De skjønner godt at sakene Stortinget diskuterer for åpen mikrofon som oftest er spill for galleriet og avgjort på forhånd. Og har man interesse for den typen underholdning går man vel heller på kino eller i teateret.
19.jul.2007 @ 17:36 URL: http://stianoen.blogspot.com
Postet av: Hans Kr.
For en gangs skyld er jeg ening med Stian.
>Folk er ikke dumme. De skjønner godt at sakene......på forhånd.
Det er som han sier et spill, for galleriet. Og gir inntrykk av det som jeg vil karaktrisere som et "skinndemokrati", fordi man gir inntrykk av at man diskuterer seg frem til standpunkter som faktisk allerede er fastsatt.
Men at man flytter flere diskusjoner ut av Stortingetm, som tross alt er et ganske så lokalt og lukket forum, og til et TV-studio synes jeg faktisk er bra.
At man i en den tilfeller kan endre selve konseptet for debatten, og gi den mer mening, og mindre underholdning er en annen ting.
Og folk er faktisk ikke dumme.
Dette burde vært prentet inn i de fleste politikere. Fok er faktisk i veldig stor grad i stand til å ta sine egne besluttninger.
Og det blir for dumt etter min mening at politikerne skal sitte på Stortinget og debattere om en butikk skal være over eller under 100 m2.
Mens viktige saker som dårlig eldreomsorg, sviktende inneklima i skoler, pengemangel i heselvesen og manglende infrastruktur IKKE kommer på sakskartet.
Man diskuterer bagateller i Storinget, i stedenfor å ta seg av viktige hovedlinjer.
(Er klar over at eksemplet er noen år gammelt, med innholdet gjelder faktisk enda.)
20.jul.2007 @ 15:12 URL: http://magnor.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5484607
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits