Stemmeplikt?

Bør det være en plikt, ikke bare en rettighet å stemme ved valg? Ja, mener den nyvalgte lederen i Kristelig Folkepartis Ungdom Kjell Ingolf Ropstad.

Debatten om stemmerettsalder kom opp igjen etter av barneombud Reidar Hjermann denne uken tok til orde for å gi 16-åringer stemmerett ved lokalvalg. Professor Frank Aarebrot fulgte opp med å foreslå av selv 12-åringer bør slippe til ved lokalvalgene.

image150Lengst gikk likevel den nyvalgte KrFU-lederen Kjell Ingolf Ropstad (bildet). Han vil straffe folk som ikke stemmer økonomisk, ved for eksempel å gi en skattelette til alle som stemmer, eller en slags straff gjennom ekstraskatt til hjemmesitterne.

For at forslaget skal kunne gjennomføres nå nok norske myndigheter begynne å telle blanke stemmer, slik de gjør blant annet i Sverige, der folk kan gi utrykk for av ingen av partiene er det rette for dem.

Forslaget har sin bakgrunn i av stadig færre stemmer ved valg, særlig ved lokalvalg er deltagelsen lav. Klart lavest er valgdeltageren ved fylkestingsvalg.

Unge Høyreleder Torbjørn Røe Isaksen vil beholde dagens myndighetsalder på 18 år også som stemmerettsalder. Av partiene er det bare SV og Venstre som har programfestet av 16-åringer bør få stemme i alle fall ved lokalvalg.

Kommunene Vågå og Porsgrunn søkte Kommunal og regionaldepartementet om dispensasjon fra valgloven slik at en prøveordning med stemmerett til 16-åringer kunne prøves ut ved kommunevalget i høst, men søknaden ble avvist av kommunalminister Åslaug Haga

Hvor gammel mener du man bør være for å stemme? Synes du det er en god idé å straffe folk som ikke stemmer for eksempel gjenom skattesystemet?

Kommentarer:

Postet av: Knut
Jeg mener det kan være lurt å gi skattelette til de som stemmer. Det har fungert i mange andre land (italia og nederland). 18 års stemmeretts(plikts)alder og skattelette til de som stemmer!
18.jul.2007 @ 11:01
Postet av: Petter
Dette er ikke akkurat en meningsbærende blogg. Kan ikke Løset skrive hva han mener i aktuelle saker? Ellers god oppdatering av bloggen.
18.jul.2007 @ 16:35
Postet av: Kjetil
Hei, Petter. Hyggelig at du liker bloggen. Det er ikke hensikten at en journalist-blogg skal være meningsbærende. Jeg har satset på bakgrunn og analyse kombinert med hyppige oppdateringer. greit med tilbakemeldinger fra dere som leser bloggen jevnlig om hva dere savner, liker og ikke liker. Kjetil.
18.jul.2007 @ 19:27 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Arne Bull Melsom
hei Kjetil,
jeg leser bloggen din hver dag med stor interesse og jeg har som Petter tenkt på at bloggen ikke er meningsbærende. At du legger stor vekt på objektivitet synes jeg er bra.
Allikevel, i et forsøk på å plassere deg i det politiske landskapet lurer jeg på følgende: har du vært/er du tilknyttet noe politisk parti/humanitære organisasjoner som medlem eller med verv?
:)
Arne
18.jul.2007 @ 20:08
Postet av: Kjetil
Hei, Arne. Hyggelig å høre at du liker bloggen min. Ja, jeg forsøker å være objektiv her som i tv-reportasjer. Men det er en uvant og litt annerledes bloggform enn svært
mange andre. Så til spørsmålet ditt, jeg er ikke meldem av noe politisk parti. Heller ingen organisasjoner med politisk brodd, kanskje bortsett fra av jeg fagorganisert gjenom Norsk Journalistlag som de aller fleste journalister er. Jeg kan ellers opplyse at jeg stemmer ved valg, og at flere partier har opplevd å da min stemme siden jeg fikk stemmerett. Er det forøvrig noe du savner i bloggen?
18.jul.2007 @ 21:06 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Hans Kr.
Dette er jo rimelig typisk Krf politikk.
Det vi ikke liker eller øsmker forbyr vi, det vi ønsker påbyr vi.
Når skal denne samlingen med rare politiske meninger, utgått på dato for ca 2000 år siden oppdage at det ikke er slik det fungerer i det norske samfunnet.
Nordmenn er generellt oppdatert, og vil gjerne selv ta sine standpunkter. Enten det dreier seg om en stemme ved valg, eller andre ting som fundamentalistene i Krf ønsker å ta tak i.
Og når det gjelder bloggeier Løseth, synes jeg han er bra på oppdatering, kommer ofte med kommentarer, og viser at han synes blogg er et bra tillegg til "vanlig" politisk nyhetstjeneste.
Løset og Græsvik er vel de 2 i TV2 som er mest aktive i dette fora, og det fortjener de honnør for.
At ingen flagger hverken politisk bakgrunn eller ståsted er vel mer eller mindre en nødvendighet.
De skal jo begge forsøke å gi objektive beskrivelser i sine respektive jobber.
18.jul.2007 @ 21:44 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Arne Bull Melsom
hehe, objektivt svar det og. Har du vært medlem av noe politisk parti før?
Jeg savner ikke noe spesielt ved bloggen din. Den oppdateres ofte og tar for seg interessante sider ved politikken. Stå på videre!
18.jul.2007 @ 23:25
Postet av: Seide
Herregud, ikke bare er det kynisk slemt hvor folk kan bli presset til å stemme et parti de ikke sympatiserer med (de fleste stemmer jo på det partiet man hater minst med?), men man kan jo også tenke hvilke konsekvenser dette vil ha for personvern og liknende.
Skal det stå en med politilue og krysse av alle som stemmer? - kanskje man skal sjekke at de har stemt lovlig i samme slengen og da, og notere stemmen?
20.jul.2007 @ 21:43 URL: http://simeneide.blogspot.com
Postet av: Hans Kr.
Sist gang vi hørte om et sammenlignbart resultat av dette forslaget var vel under siste valget til Saddam i Irak.
'
Der var det valgdeltagelse på 99,8 %m, hvis jeg ikke tar feil.
Og gjett hvem de stemte på.
21.jul.2007 @ 09:35 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Fredrik Mellem
Det tilhører sjeldenhetene at jeg er så helhjertet enig med en KrFU-leder.
http://sosialdemokrat.blogspot.com/2007/07/stemmeplikt-en-oppsummering.html
27.jul.2007 @ 23:23 URL: http://sosialdemokrat.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5483931
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits