SVs to ansikter

SV-leder Kristin Halvorsen virker storfornøyd med å sitte i regjering. Samtidig går debatten i hennes eget parti om regjeringsdeltagelsen.

image148

I helgen ga SV-leder Halvorsen et intervju til NTB der hun uttrykte svært stor begeistring over å sitte i regjeringen. SV-lederen så knapt noen bekymringer i det hele tatt, og var stort sett fornøyd med det meste.  


- Partiet har innflytelse i smått og stort, politikken har slått inn på en ny kurs som langt på vei sammenfaller med SVs kjernestandpunkter, sa Halvorsen. Hun hevdet at bildet av et parti i strid med seg selv er medieskapt og feilaktig.

 

Jeg leste intervjuet med Halvorsen like etter at jeg hadde lest professor og SV-medlem Knut Kjellstadlis kronikk i Dagbladet. Ikke i papiravisen, men gjennom lenker i bloggene til de to SV?erne Stian Oen og Morten Drægni, som er helt enige med SV-professoren.  Kjellstadli tok til orde for et radikalt og sterkere SV, der også radikalere fra Rødt, venstresiden i Arbeiderpartiet og fagbevegelsen engasjerer seg.
  

Stian Oen som er SVs førstekandidat i bydel St.hanshaugen i Oslo ved valget i høst (en bydel det bor langt flere folk i enn en gjennomsnittlig norsk kommune), mener SV stort sett er styrt rundt cafebordene å Grünerløkka.

 

Hans partikamerat Morten Drægni som er aktiv ungdomspolitiker i hovedstaden mener det blir tydeligere for hver dag som går at SV-ledelsens mål er å klamre seg til taburetter og en plass i regjering lengst mulig.

 

Begge de to SV-bloggerne er helt enige med SV-professor Kjellstadli som i kronikken ?Det reelle partiet? skriver at flertallet i SV valgte ledelsens linje da 55 prosent av delegatene på landsmøtet i vår valgte Bård Vegar Solhjell til ny nestleder, mens et stort mindretall på 45 prosent av delegatene ønsket en venstredreining av partiet.

 

Kjellstadli advarer i kronikken mot at Jens Stoltenberg kan bruke SVs linjevalg til å presse regjeringsmedlemmene skritt for skritt til høyre i to år til. Det er en ekstrem kontrast mellom Kristin Halvorsens selvtilfredshet og det som rører seg på venstresiden i SV.

 

Hva mener du om SVs deltagelse i regjeringen? Er Kristin Halvorsen i ferd med å bli sosialdemokrat eller er det venstresiden i SV som er på bærtur når de mener regjeringsdeltagelsen er en belastning og heller vil bygge det de kaller det reelle partiet?

Kommentarer:

Postet av: Hans Kr.
Det er vel forskjellen på å sitte i opposisjon og i posisjon som etter hvert går opp for Kristin Halvorsen.
Samt at hun er villg til å svege kameler, fordi hun nå for første gang sitter med noen form for MAKT.
Og vi vet jo hva MAKT kan gjøre med mennesker. Finnes utallige eksempler på det i verdenshistorien.
Venstresiden i SV vil nok fortsatt slite litt i eget parti, så lenge ledelsen synes at denne makten er bedre enn prinsippene.
Dermed må det nok kraftigere lut til, før venstresiden i SV kommer noe særlig vei med sine standpunkter.
17.jul.2007 @ 15:53 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Arne Bull Melsom
hvor mye innflytelse er det realistisk å få med 15 stortingsmandater?
At SV må danse etter Ap sin pipe i regjering er jo helt opplagt når styrkeforholdet er som det er.
17.jul.2007 @ 15:55
Postet av: Doffen
Hvis det hadde vært et stort politisk tyngdepunkt til venstre for SV ville RV/Rødt vært mer enn et promilleparti. Det er det ikke. Derfor er dette et professoralt musepip fra studiesirkel-SV, ikke et krav fra det store flertall i partiet.
Det er fløyer i alle partier, og det er alltid mulig å finne noen som er på kollisjonskurs med flertallet. Mitt inntrykk er at regjeringsprosjektet har bred støtte i SV, og at det lages et stort nummer av de få som er kriktiske.
17.jul.2007 @ 17:39
Postet av: Karl Marx
Har ikke Løset lest meningsmålingen blant SV-medlemmer der 80 % mener at regjerinssamarbeidet er positivt for SV? Eller ønsker han å konstruere agurker på enkeltes uttalelser (Kjellstadli) . Løsets eget parti, Frp, liker sikkert
slike tåpelige analyser fra Løsets side. Men så er jo Frp PARTIET med stor P for ham. Skrekk og gru...
17.jul.2007 @ 20:20
Postet av: Stian
Doffen: Kanskje du har rett i at potensialet for et nytt SV ikke eksisterer - hvem vet. Men ut fra logikken du redegjør for er det virkelige potensialet for et nytt tyngdepunkt i norsk politikk langt ute på høyresiden, hos FrP. Det er jo der velgene de seinere årene virkelig har strømmet til i hopetall. Er det da slik å forstå at du - ut fra din logikk - mener det er i denne retningen SV bør bevege seg for å øke sin oppslutning? Jeg legger til grunn for spørsmålet mitt at alle SVere mener en oppslutning på 7-8 prosent ikke er godt nok.
17.jul.2007 @ 20:24 URL: http://stianoen.blogspot.com
Postet av: Kjetil
Karl Marx, uansett hvem du er blir ikke påstandene dine noe mer troverdige av av du gjentar dem. Selv er jeg gjerdesitter, og aner fremdeles ikke hvilket parti som får min stemme ved høstens kommunevalg. Dersom du har kunnskap om undersøkelser partiene utfører, viser de av en eller annen merkelig grunn alltid det partikontoret ønsker at de skal vise, ellers blir de som regel ikke offentlige, men forsvinner i en skuff. (unntaket er krf hvor den interne valgevalueringen var med på å føre til svarstad hauglands fall).det er mer oppsiktsvekkende at journalister lar seg bruke til å formidle kjøpt- og betaltundersøkelser enn hva slike undersøkelser normalt viser, mener jeg. I Sv er uansett debatten i gang, både Kjellstadli, Oen og Drægni viser det, og de skriver i motsetning til Karl Marx under sine innlegg.
17.jul.2007 @ 20:36 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Stian
Karl Marx: Det er godt mulig det er stor oppslutning blant SVs medlemsmasse om regjeringsdeltakelsen, men undersøkelsen det vises til kan nok ikke benyttes som noe bevis for dét: 6.000 partimedlemmer er spurt, og kun 2.300 av disse har svart. Av disse svarer 83 prosent - det vil si drøyt 1.900 medlemmer - at de er enten svært fornøyd eller nokså fornøyd med regjeringsdeltakelsen. Så strengt tatt har undersøkelsen kun avdekket at omlag 19 prosent av SVs medlemsmasse på omlag 10.000 er fornøyd med regjeringsdeltakelsen, noe som ikke er et spesielt høyt tall i mine øyne.
Så kan man selvsagt hevde at en respons på 2.300 av 6.000 er høy, og gjør det rimelig å gå ut fra at det er et visst sammenfall mellom hva disse 2.300 svarer og hva SVs øvrige medlemsmasse ville svart. Men dette er langt fra åpenbart. I statistikkvitenskapen er det skrevet side opp og side ned om at respondenter gjerne har en tilbøyelighet til å svare det de får inntrykk av at den som spør ønsker at de skal svare, og at deltakelse i undersøkelser gjerne er høyere fra personer som har sammenfallende synspunkter med de som gjennomfører undersøkelsen (eller mer presist: Det respondentene TROR er synspunktene til de som gjennomfører undersøkelsen). Så man skal nok prise seg lykkelige over at den presenterte undersøkelsen ikke var en eksamensbesvarelse innen statsvitenskapen; da hadde partikontoret etter mitt skjønn strøket.
Og når vi først er inne på statistikk: Antallet FrP-velgere blant journalister i norske riksmedia er så godt som ikke-eksisterende. Hvordan du da kan slenge ut av deg en høyst udokumentert påstand om at Løsets partipreferanser går i nettopp den retningen er litt vanskelig å forstå, særlig med tanke på at det er lite ved verken bloggen eller tv-innslagene hans som tyder på partipreferanser i hverken den ene eller andre retningen.
17.jul.2007 @ 22:31 URL: http://stianoen.blogspot.com
Postet av: Morten
Jeg er, i likhet med Kjelstadli, helt klar over at mine synspunkt nok ikke kan tilskrives et flertall av SVs medlemmer. Men så har alle flertall en eller annen gang startet som et mindretall...
Når det gjelder oppslaget om at 80% av SVs medlemsmasse er fornøyd med regjeringen, så er det en sannhet med modifikasjoner som Stian viser til. Det er ingen vitenskapelig meningsmåling.
Om SVs regjeringsdeltakelse vil være en suksess eller en fiasko for SV er nok enda litt for tidlig å si noe om. Det får vi nok først skikkelig svar på i 2009. Men personlig ser jeg flere faresignal som tyder på at SV er på vei i feil retning, noe som jeg tillegger regjeringsdeltakelsen og mantraet om at "nå må rekkene sluttes og debatt er en uting". På sikt tror jeg at det reelle parti som Kjelstadli prater om kan skape større forandring og større oppslutning enn den sosialliberale kursen dagens partiledelse har lagt seg på.
17.jul.2007 @ 23:56 URL: http://dragni.no
Postet av: Thore Wiig
Hva jeg mener Kjetil: http://prekestolen.net/?p=171
Bra post :-)
18.jul.2007 @ 11:05
Postet av: SV-medlem
Det er bare tull at folk som ikke selv er medlem eller organisert i SV skal tro og vite hva SVs medlemmer mener. Det er stor enighet innad i partiet om at regjeringssamarbeidet er bra. At få radikale mener det motsatte er ikke grunnlag for å hevde at dette er et stort problem i partiet. Det er forøvrig kjedelig at SV ikke kan få mer gjennomslag i regjering. Men dette er vanskelig å gjøre noe med, ettersom AP er såpass mye mer oppslutning. Dette fører blant annet til at vi ikke får en så god miljøpolitikk som vi helst bør ha. Og slike saker kan føre til misnøye blant SVs medlemmer, men det er fortsatt stor enighet om regjeringssamarbeidet. SV
får gjennom mye i regjering, selv om det er "kamelslukinga" det fokuseres mest på i media
22.jul.2007 @ 18:33

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5483353
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits