Mangel på sjøfolk

Daglig står ferger over fjordene på Vestlandet i fare for å bli innstilt som følge av mangel på sjøfolk. 

image147

Tidligere denne uka ble det som bildet viser plass til alle bilene mellom Manhellar og Fodnes over Sognefjorden. I dag går det nemlig to ferger på dette riksvegsambandet. Men om ikke rederiet Fjord 1 Fylkesbaatane får tak i flere sjøfolk kan den ene ferga bli innstilt. Da må trolig mange stå igjen på begge sider av fjorden.  

 

Direktør Stig Kristoffersen sa denne uken til Fylkesnytt at de mangler alt fra offiserer til matroser og  mener situasjonen er kritisk når de daglig sliter med å få tak i nok folk.

 

Nordpå har Hurtigrute måttet innstille ruter i to uker i sommer og fere andre rederier skal også ha problemer med å skaffe nok folk. Det utdannes færre nye sjøfolk enn de som går av med pensjon. I følge lederen av Sogn og Fjordane fiskarlag Nils Myklebust er også den gustige skatteordningen til offshoreflåten som kalles nettolønn med på å dra folk vekk fra fergene og over til bedre betalte jobber i Nordsjøen.

 

Nettolønnsordningen er et viktig næringspolitisk virkemiddel mener regjeringen, fordi den sørger for å holde offshoreflåten under norsk flagg. Men den er i tillegg er ren skattegave til søkkrike redere.

 

I følge Sjømannsforbundet er det også et problem at pensjonerte sjøfolk mellom 67 og 70 år som gjerne vil jobbe, får avkortet pensjonen. Dermed blir det enda vanskeligere for rederiene å bemanne opp, særlig midt i ferieavviklingen når trafikken er størst.

 

Hva synes du om at ferger som holder vegsterkninger over store deler av landet kan bli innstilt som følge av mangel på sjøfolk? Hva bør regjeringen gjøre?

Kommentarer:

Postet av: Bjørn Berge
Hev LØNNA !!!!!!!
14.jul.2007 @ 16:17
Postet av: KN
Sjøfolka har ikke dårlig lønn og har i tillegg gode pensjonsordninger.
Hvis rederiene hyler etter arbeidskraft så har de ingen andre enn seg selv å takke. Disse "fattige" rederiene gjør selv veldig lite for å rekruttere arbeidskraft (noen hederlige unntak) og påberoper seg gunstige refusjonsordninger av ulike slag.
Synes ikke at sjøfolk skal behandles annerledes enn andre arbeidstakere.
Rederiene vet jo hvilken kapasitet de har og hvilke mannskap de har og har hatt god tid til å planlegge, rekruttere og gi opplæring til sine mannskap.
14.jul.2007 @ 17:27
Postet av: Seide
Herregud, her er regjeringa igang med nasjonaliseringa si som igjen skaper kaos. Gi nå mennesker like konkurransevilkår, og ikke gi særprioriteringer til enkelte grupper (off-shore). Jeg trodde Norge var ferdig med den type politikk for flere år siden. Når vil Ap innføre den så kjente slagordet "Norge for Nordmenn"?
Min meninger at regjeringen ikke burde gjort noe i det hele tatt, og dette problemet ville aldri kommet opp.
14.jul.2007 @ 23:58 URL: http://simeneide.blogspot.com
Postet av: Per
Det mangler ikke sertifiserte og erfarne offiserer i Norge. Det er bare det at mange jobber i andre næringer som har mye bedre betingelser. Jeg er selv en av dem med 18 års erfaring fra meget store og avanserte båter - og det er mange av oss hos min nye arbeidsgiver. Gode betingelser skaffer gode folk - så enkelt er det. Ha en fin dag!!
15.jul.2007 @ 09:31
Postet av: Alf Kåre
på Fillippinene har de mange gode sjøfolk.
Kanskje noen vil komme og jobbe her?
15.jul.2007 @ 23:31 URL: http://www.lefdal.cc/info
Postet av: Ulf Larsen
Vi er midt i en høykonjunktur og det er mangel på folk overalt, og en rekke arbeidsvillige har ingen incitament til å arbeide ekstra pga grensen på 2G.
Mer lønn/fritid vil utvilsomt sørge for mer folk til fergene. Vurderer selv å søke meg til nordsjøen, men blir om jeg får mer fritid (vi har nå 1:1, to uker på og to av). Ellers virker det som ungdom har lært og ikke lar seg lure til å ta en maritm utdannelse, det er en høyst usikker satsing!
16.jul.2007 @ 00:59
Postet av: Børge
Dette har rederne stelt i stand selv! Syns ikke synd på dem. Det er nå en gang sånn at lønn og fritid teller, men det virker som om redrene ikke vil ta det inn over seg. Hev lønna med 100 - 150 tusen så skal en vel se at folk kommer. Selv vil jeg oppfordre til folk til ikke å bli sjømann men gå heller inn i offshore olje industrien.
18.jul.2007 @ 01:11

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5481666
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits