Rødgrønn avtale

Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og RV går til valg på en felles plattform for å kaste det borgerlige byrådet i Bergen.

I forrige uke ble det kjent at de røde partiene i Tromsø har laget en tilsvarende avtale som etter planen skal munne ut i en lokal Soria Noria-erklæring. De varslet da at de rødgrønne partiene i flere andre store byer ville følge etter.

I Bergen har partiene på venstresiden samlet seg om velkjente saker, som å gå mot privatisering og salg av kommunale selskaper. De ønsker seg flere stillinger i skolen og eldreomsorgen og de lover å innføre eiendomsskatt i hele Bergen. Dette vil gi flere kroner i bykassa, og partiene på venstresiden skriver rett ut i erklæringen at den økte eiendomsskatten skal brukes til å finansiere en del av løftene i den neste fireårsperioden. 

Garantier om rødgrønt samarbeid, enten det er i Bergen, Tromsø eller andre store byer, er helt i tråd med det Arbeiderpartiets sekretær Martin Kolberg har tatt til orde for. I begge de to byene som så langt har laget rødgrønne plattformer er Senterpartiet små. Partiet er størst i de minste kommunene, hvor de svært mange steder er end el av en borgerlig koalisjon, og partiledelsen har derfor ikke villet flagge noen foretrukket samarbeidspartner i lokalpolitikken.

Slike forpliktende avtaler gir også Martin Kolbergs utsagn om at kommunevalget blir en folkeavtsemning om den rødgrønne regjeringen mer tyngde og vekt. For når partiene på venstresiden skriver sin lokale Soria Moria-avtale om hva de lover velgerne, er det veldig lett å måle suksess eller fiasko ikke bare lokalt, men også for regjeringen.

Dermed kan de rødgrønne endre karakter på kommunevalget fra å være et spørsmål om lokale saker, om hvilke personer som sitter i kommunestyret, til å bli en folkeavstemning over innsatsen til Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Marie Haga i regjering. 

Slike avtaler legger også et visst press på de øvrige partiene. I Oslo sitter Høyre og Frp i byråd, mens Venstre og KrF er støttepartier. I Bergen styrer Høyre, KrF og Venstre med Frp som støtteparti. Hvem som skal sitte med begge hender på rattet og hvem som er planlagt som støttehjul etter valget ved en valgseier til høyresiden vet velgerne så langt lite om. 

Hva mener du om at partiene på venstresiden lager forpliktende avtaler om samarbeid etter valget? Bør partiene på høyresiden gjøre det samme?

Kommentarer:

Postet av: raland
Dette er kjempebra for det synliggjør den siste kommuniststaten ennå tydligere.
11.jul.2007 @ 10:24
Postet av: KN
Jeg konstaterer at Tromsø Sp ikke ville i samarbeid med SV/AP her i byen, men fikk ordre fra herskerinne Haga om å gå til valg sammen med de røde. Avisa Nordlys (Ap organ) skrev på lederplass at Sp var en parentes i lokalpolitikken. Hausberg som er Ap's ordførerkandidat kalte Venstre før treparti samarbeidet kom på plass en mygg, men de er dobbel så store som Sp. Sp lokalt uttalte at de ikke ønsket samarbeid med Ap/SV men at de hadde fått ordre fra sentralt hold. De som trodde at Sp står for lokaldemokrati og styringsrett har nå fått oppleve hvordan de egentlig er.
Sørg for at Sp ikke kommer inn i ulike kommunestyrer til høsten og få de ut av Stortinget ved valget i 2009
11.jul.2007 @ 10:48
Postet av: Mathias
Typisk barnslig kommentar fra en blåblogger.
11.jul.2007 @ 10:51
Postet av: Hans Kr.
Merkelig at det skal være så vansklig for enkelte å akspetere at alle har rett til sin egen mening.
Uansett hvilken politisk farge man vedkjenner seg.
Men......vi må vel leve med det.
11.jul.2007 @ 22:13 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Kjartan
Det er vel i utgangspunktet positivt at en konstellasjon finner et felles grunnlag som de stiller til valg på. Da får alle se hva de stemmer for eller mot. Det bør også gjøre det lettere for motstanderne å legge opp motkampanjer, så får vi håpe at de borgerlige partiene har lært av feilene fra sist og stiller forberedt. Selv kan jeg ikke se at økt statlig og kommunal innsats er et gode for landet. Personer som kunne utført et verdiskapende arbeid blir dermed ansatt i det offentlige og spiser enda mer av en kake med svært liten bunn og mye glasur. Motivet til de rødgrønne er som alltid mer personlig makt og da må flest mulig jobbe kommunalt og statlig. Problemet er at den veien fører direkte til depresjon og resesjon. Vi har mange penger på bok i dag, men det er ikke det offentlige som har generert disse pengene...
12.jul.2007 @ 09:55

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5479842
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits