Stengt på søndag?

Butikkene skal holde stengt på søndager, mener LO i Trondheim. Nå har de sendt brev til alle partiene i kommunen og vil ha en garanti for at det blir søndagsstengte butikker etter valget.

Dersom du bor i en storby eller nær et turiststed har du sikkert handlet på ei Brustadbu. Her i Oslo er det ofte lengre køer i de små butikkene på søndager enn de ordinære butikkene lørdag før stengetid. I Skien har en butikk doblet omsetningen etter at la om søndagsåpent.

Navnet Brustadbu oppstod under daværende forbrukerminister Sylvia Brustad fra Arbeiderpartiet. Søndagsåpne butikker kunne ikke være større enn 100 kvadratmeter. Men det finnes en rekke unntak i lovverket, blant annet for hagesentre og for butikker på steder som fylkesmannen definerer som typiske turiststeder.


Men i Trondheim vil LO nå dra i nødbremsen. Alle byens politiske partier har fått et brev hvor LO ber om svar på hva de mener om en rekke politiske spørsmål. Et av dem er krav om søndagsstengte butikker etter valget, slik at butikkansatte skal få fri på søndager. 

På et nettsted foregår det nå en underskriftsaksjon mot søndagsstengte butikker i Trondheim, dermed kan dette fort bli en valgkampsak for flere partier.

Det er ikke bare i Midt-Norge det er strid om søndagsåpne butikker. Debatten går i en lang rekke kommuner, landet rundt.  

22. februar satt lederen av familiekomiteen på Stortinget, May Helen Molvær Grimstad fra KrF i Tabloid og sa at hagesentrene fremstod som rene kjøpesentre, og mente de burde ha søndagsstengt. 

På Kleppestø torg har den lokale matkjeden Drageset bygget en ekstra søndagsbutikk på 100 kvadratmeter vegg i vegg med den ordinære butikken. Matmilliardærene kappes om å bygge Brustadbuer, og krangler om kvadratmeterregelen

I Åsgårdstrand har butikkene fått dispensasjon fra loven og holder søndagsåpent i sommer. Fylkesmannen i Vestfold har fått en søknad fra næringsforeningen gamle Åsgårdstrand som ønsker å bli turiststed, og dermed kunne ha åpent på søndager.

Risør i Aust-Agder er imidlertid ikke et typisk turiststed, og har derfor fått avslag på sin søknad om søndagsåpne butikker. Under arrangementet sommer i Salangen fikk heller ikke butikkene på Sjøvegan i Troms lov til å holde åpent, etter protester fra LO.

I følge hovedtillitsvalgt i Plantasjen, Per Otto Stray er det mange ansatte som gjerne vil jobbe på søndager. Han beklager at fagbevegelsen fortsatt kjemper søndagsåpne butikker.

Mener du det er riktig at butikkene skal holde åpent på søndager? Synes du LO i Trondheim er på villspor når de vil stenge de små Brustadbuene, eller har vi bare godt av en handlefri dag i uka? Nytter det med stengte butikker så lenge bensinstasjonene har åpent?

Kommentarer:

Postet av: Nina
LO i Trondheim styres av partiet RØDT, og det sier jo det meste. RØDT er partiet som helst av alt vil gå tilbake i tida, bevare alt slik det en gang har vært, som ser globalisering som en trussel istedet for en mulighet, de har rett og slett ikke oppdaget at verden har gått fremover og kommer til å fortsette med det!
Vil minne om at det var Høyres Astrid Gjertsen som i sin tid gjorde "Lukkeloven" om til en "Åpningstidslov", og takk for det! Så kom Brustad med sin "bu", og bestemte at det var bare butikker under 100 m2 som kunne ha åpent på søndager. Hvorfor er det jo ingen som skjønner.
Men nå vil altså LO i Trondheim (les: RØDT) ta fra folk den muligheten de har til å kjøpe det de glemte for å lage søndagsmiddagen - på søndager.
I Høyre har vi det syn at det er hver enkelt som skal få bestemme når på døgnet og hvilken ukedag de ønsker å gjøre innkjøpene sine. Vi mener faktisk at det er hvert enkelt menneske som best er istand til å avgjøre slike ting. "Vi har godt av en handlefri dag", er det mange som hevder. Og det kan nok være riktig. Men må det absolutt være en søndag???
Jeg kan i hvert fall garantere at Høyre i Trondheim IKKE vil svare ja til LO's krav på dette området.
Vi tror på frihet for enkeltmennesket - under ansvar - og har respekt for at hver enkelt er i stand til å velge det som passer best for seg og sine.
Det virker jo heller ikke som om det er vanskelig å få folk til å jobbe på søndager, så jeg skjønner ikke helt problemet....
Og nå skal jeg snart gå til nærmeste hagesenter og kjøpe meg noen planter. Det er søndag formiddag og heldigvis har de åpent! :-)
08.jul.2007 @ 12:43
Postet av: Seide
Håpløse LO sitter igjen på femtitallet da søndagen var en kirkens dag. På denne dagen skal man ifølge Gud hvile, og er vel like gammeldagske tanker som at kvinnen skal være hjemme og passe på barna. I dagens samfunn hvor vi har kristne, muslimer, ateister osv osv blir det helt håpløst å gi slike særrettigheter til en religion.
La nå personer få lov til å jobbe når de vil, og ta fri når de vil. Å bestemme at de MÅ ta fri på en bestemt dag blir meningsløst.
08.jul.2007 @ 12:44 URL: http://simeneide.blogspot.com
Postet av: Olaf
Så lenge den ukentlige arbeidtiden ikke overskrides, ser jeg ikke problemet.
Jeg tror folk begyner å bli lei av formynderskaps- og reguleringsdilla. Men, den dårligste kilen er nå engang den av samme veden.
08.jul.2007 @ 17:45
Postet av: Hans Kr.
Nå må LO og resten av fagbevegelsen snart INNSE at vi befinner oss i år 2007.
Søndagsåpne butikker gir jobbmulighet for flere ungdommer, og vi må kunne ha denne friheten til å handle når VI ønsker, ikke når fagbevegelsen ønsker.
Reguleringsdilla er brukt av en annen kommentator høyere opp.
Helt ening.
TEnk om politikerne kunne begynne å konsentrere seg på de ALVORLIGE problemene i landet Norge, istedenfor å rasere næringslivet i reguleringskåthet.
Hvis en arbeidsgiver ønsker å ha sin butikk åpen på søndager, må det bli en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstager.
Det vil alltid være noen som ønsker å jobbe også denne dagen, og nå får de muligheten.
Det samme gjelder egentlig for kveldåpne butikker.
Det skaper jo faktisk fler arbeidsplasser, så lenge man holder seg innenfor regelverket om maksimalarbeidstid i løpet av uken.
08.jul.2007 @ 22:51 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Runar
Dette er blant de tingene politikere ikke hverken trenger eller bør blande seg opp i. Kan ikke de folkevalgte ta tak i de viktige tingene, i stedet for å blande seg opp i saker som folk ordner helt greit på egen hånd ved hjelp av frivillige avtaler??
09.jul.2007 @ 11:11
Postet av: Kjetil Utne
For de som ønsker å engasjere seg i kampen mot søndagsstenging av butikkene i Trondheim kan de gå inn på Facebook gruppen
http://www.facebook.com/group.php?gid=2574136992
Postet av: Magnhild
Som BUTIKKARBEIDAR rosar eg LO Trondheim for dette. Eg er student, og jobber på sida for å få endene til å møtes, og dermed er ein butikkjobb ideell. Men; å jobbe søndager er IKKJE eit val for meg. Dersom min butikk hadde kunna vore ope om søndagar og eg måtte jobbe då - måtte eg ha funne meg ein annan jobb. Litt pause må sjølv studenta få ha. Litt mulighet til å legge seg tidlig (referanse til butikkar som held ope til 23) eller å ha ein rolig dag utan jobb. TENK på FRITIDA til dei som arbeider i butikk neste gong du hopper inn dørene 1 minutt før stengetid lørdag kveld for å gjere helgeinnkjøpet. Det GÅR AN å planlegge - folk har KLART DET i hundrevis av år før.
Det folk ser ut til å GLØMME når ein ønsker å kunne handle "når det passer ein sjøl" er at med mindre du ønsker å handle frå ein automat - så er det nokon andre som må vera på jobb til ein kvar tid så DU kan få oppfylt krava dine. At det er slik i sektorar der liv og helse står på spel ser eg som sjølvsagt - men at du ikkje klarte å handla et skjørt eller ei melk - det dør du KNAPT av. For dei som ender opp med å MÅTTE jobbe søndager er det ikkje snakk om val og å vurdere kva som er best for ein - men TVANG fordi ein ikkje finn seg ein anna jobb som ikkje har søndagsope.
JÆVLA EGOISTER!
(Dersom ein av dykk kjem innom min butikk kjem eg til å vera tverr, vanskeleg og ikkje gi igjen korrekt. Passer deg bra tenker eg)
10.jul.2007 @ 19:59
Postet av: Reaganomic
Magnhild: Slutt å grin, du får betalt for å jobbe. Synest du det er for hardt å jobbe en søndag så burde du finne deg en annen jobb. En arbeidskontrakt er en frivillig kontrakt inngått imellom to parter.
Hva med folk i utelivsbransjen? Hva med taxisjåfører? Hva med skiftarbeidere Magnhild? Syter de og lider noen nød? I think not..
11.jul.2007 @ 04:49
Postet av: JGN
Takk Reaganomic!,
Ble irritert av Magnhild som er skikkelig egoist. Slappe av kan hun gjøre på skolen. Late studenter! (dette er bare en spøk)
Hun jobber ikke på en søndagsåpen butikk engang. Og hva med de som bruker søndager til og jobbe på? Det blir mindre arbeidsplasser uten søndagsåpne butikker.
11.jul.2007 @ 14:48
Postet av: ML
Magnhild, du har faktiskt rettiheter i arbeidslivet, og de overvåkes av fagorganisasjoner....! Men en Ønsketurnus, det å kunne ønske seg de vaktene som passer til akkurat DEG, er det ikke mange arbeidsplasser som har, de er vanligvis også før de fastansatte. Alle vi har dager som vi ikke akkurat ønsket å jobbe.... men vi vet at de kommer... og da kan man jo OGSÅ planlegge de stundene i fritiden du gjerne vil slappe av... den tiden er det bare du som styrer...
Jeg er helsearbeider i turnus, og bruker ofte søndagsåpnebutikker og bensinstasjoner, fordi jeg har dette valget og noen gange jobber jeg slik at dette valget oe godt å ha. Jeg KAN planlegge, men er fornøyd med det VALGET jeg KAN ta . Du er heldig som HAR jobb... og kan tjene penger i studietiden din. Du har rettigheter som arbeidstaker, men ikke glem at du OGSÅ har plikter.... Og du har valget om å ville jobbe eller ikke, vil du det så har du en kontrakt som
DU har skrevet under.
Arbeidslivet har alltid noen som bryter arbeidsmiljøloven, men det er derfor vi har fagorganisasjonene. De er ikke der for å presse politikkerne å lage begrensninger
i livet før de som har fri. Bruk fagorganisasjonene i nød , og la oss
andre ha muligheten å velge. Vi er også arbeidstakere.
11.jul.2007 @ 16:09
Postet av: ML
P.S.
Manghild...... den trusselen om å bevisst gi dårlig service til kunder so tenker annerledes som DU håper jeg er skrevet i affekt. En slik holdning gir mindre kunder til den butikke du jobber i, dårligere omsettning, og eieren må kanske redusere bemanningen.... hvem tror du da mister jobben først...
Du passer ikke i jobben din hvis du har slike holdninger.
Vi vi ha søndagsåpne butikker OG blie
butikkmedarbeidere som trives i jobben sin !!!
: )
11.jul.2007 @ 16:24
Postet av: Kjetil Utne
Magnhild jobber ikke på søndager, og hun ønsker heller ikke at de som ønsker det skal få jobbe på søndager. Vi som gjerne vil handle på kvelden og på en søndag er egoister. Selv kjører jeg taxi, hovedakelig på kveld og natt og i helgene. Og jeg synes ikke at passasjerene mine er egoister fordi om de tar taxi på en søndag....
Postet av: ?
Latterlig. Klarer dere ikke å handle på hverdagene? Åpent skal det være, men å betale ekstra for høye lønninger vil dere ikke. Da er det så dyrt her ja....makan til latterlig opplegg
12.jul.2007 @ 19:32
Postet av: Emil
Magnhild kan ta seg en bolle. For studenter finnes det vel ikke en mer ypperlig dag å jobbe på enn en søndag. Hvis det er slik at vi skal ha noe liv, så er det jo på lørdag det skjer... Søndagsjobbing har vært et must for meg det siste året, og Magnhild, jeg tror du overlever å slutte kl 23. 7 timer søvn (24-07) skal være nok det.
13.jul.2007 @ 09:44
Postet av: Marius
Jeg jobber på Bunnpris og vi har også en brustadbu,det er helt suverent og jobbe der,helt sprøtt å lese hva Magnhild skkriver,hvis det er sant.
Det er jo helt perfekt å være student og kunne jobbe søndager,så om brustadbuene forsvinner er det MANGE studenter som mister jobbene sine.
13.jul.2007 @ 09:49
Postet av: Trond
Brustad-bua er en genial ordning. Den er et utmerket kompromiss mellom full stengning eller full åpning på søndager. Jeg synes det er viktig å beholde søndagen som en annen dag enn alle andre dager og f.eks. lørdagen. Søndagen kan oppfattes som kjedelig av mange, men jeg tror det er nyttig for individet og samfunnet at 1 dag i uka er annerledes enn alle andre. Jeg tror vi ville mistet noe viktig dersom søndagen ble allmenn handledag på lik linje med lørdagen. Det er neppe flertall i befolkningen for at alle butikker skal være åpne søndagen.
Alternativet om full stengning på søndager er heller ikke spesielt bra. Det er veldig greit for oss som bor sentralt i Oslo å kunne handle til greie priser også søndager. Så ille for de ansatte kan det neppe være, det er jo mange vikarer og studenter som kan jobbe på søndagen. Dessuten er det temmelig mange andre i samfunnet (inkludert meg selv) som jobber en søndag av og til. Jeg setter stor pris på muligheten til innkjøp søndag formiddag og ettermiddag.
Jeg har aldri hatt spesiell sans for Brustad - men akkurat i denne saken har hun kommet opp med et meget fornuftig kompromiss.: Brustad-bua. Den gjør livet mitt bedre!
18.jul.2007 @ 00:01

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5477704
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits