Ikke verdensarv?

Det var ikke måte på hvordan det ble feiret da Geirangerfjorden kom inn på lista over verdensarvsteder.  Nå står plassen i fare som følge av kraftledninger.

image140

Det er de planlagte kraftlinjene gjennom Sunnmøre og Sogn som i følge Turistforeningen er det største naturinngrepet i området noen sinne som nå kan true Verdensarvstatusen til Geirangerfjorden. 

Jeg har tidligere skrevet en post på denne bloggen om at kampen mot stålmonstre er i gang. Over store deler av Vestlandet mobiliseres det nå mot noen av landets vakreste naturområder skal ofres for en ny hovedstrømlinje. Etter motstandernes syn bør den legges i kabel i sjøen, noe Statnett mener blir svært dyrt.

I dag er det er Norges representant i UNESCO-styret Einar Steensnæs som rasler med sablene.  - En kraftlinje ved dette området vil være et sensitivt inngrep i forhold til å være på verdensarvlisten. Her bør myndighetene tenke seg grundig om. En risikerer at hele området kan bli de-listet, sier Steensnæs til Aftenposten.

Det var i 2005 at Geirangerfjorden fikk verdensarvsatstus og i fjor ble den Geirangerfjorden og Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane kåret til de best bevarte verdensarvområdene av National Geographic.

Pyramidene i Egypt, Viktoriafallene i det sørlige Afrika, Den kinesiske mur og Grand Canyon står alle på Unesco-listen.

I Norge er Bryggen i Bergen, Røros, Urnes stavkirke, helleristningene i Alta og Vega på Helgeland også med på verdensarvlista. Først ute var Bryggen i Bergen og Urnes Stavkirke i 1979. 
 
I de 26 årene som har gått er listen sakte blitt utvidet til sju norske steder. Røros kom med i det gode selskap i 1980. Fem år senere var det Alta sin tur. I fjor kom Vegaøyene også med.

Nå står altså Geirangerfjorden som siste tilvekst i fare for å bli strøket, som følge av planene om kraftlinjer. Men Statnett hevder at deres planer ikke vil berøre verdensarvområdet

Likevel er det ingen tvil om at det er store lokale protester mot planene, både i Geiranger og andre steder på nordvestlandet. Som tidligere omtalt på i en post på denne bloggen er dette i ferd med å bli en av de store valgkampsakene i distriktet. Hva mener du er viktigst? Bør Statnett få lov til å sette opp kraftmaster som lokalbefolkningen omtaler som stålmonstre, eller er hensynet til natur og miljø viktigere? 

Kommentarer:

Postet av: Seide
Selv om jeg får en litt dårlig smak i munn når de vil gjøre dette, finnes det nok store økonomiske interesser av å la være å trekke denne kabelen.
(Uten å ha tall tror jeg) turistnæringa tape en haug med kunder (og penger, og skattepengene til politikere) hvis fjorden mister statusen sin og blir tatt av listene.
06.jul.2007 @ 12:34 URL: http://simeneide.blogspot.com
Postet av: En skam
Det er mildt sagt en skam at Statkraft (staten) vil ødelegge Norges unike naturperler. Ikke bare Geiranger er i fare,
også andre deler av Fjordnorge står i fare for å bli utsatt for denne vandalismen. Norge er rikt nok til å legge denne stømkabelen i undersjøisk kabel. Dermed kan en unngå at naturen raseres i dette håpløse prosjektet. Er ikke Norge en miljønasjon da Stoltenberg? Hvor ble det av månelandingen da? Problemer med å finansiere den undersjøiske kabelen? Det er vel bare å snu opp ned noen taxisjåfører i Oslo!!
06.jul.2007 @ 13:33
Postet av: Murr
Statnett anklager Aftenposten for å drive desinformasjon og hevder at deses planer ikke vil berøre Verdensarvområdet.
Det riktige er at ett av deres linjealternativ vil bli svært godt synlig fra innsiden av Verdensarvområdet, for eksempel fra munningen av Geirangerfjorden, men at linjetraseen går på utsiden av det som på kartet er definert som grensen for Verdensarvområdet.
Fra en av landets aller, aller flotteste ferjeturer, mellom Hellesylt og Geiranger, vil linja bli svært godt synlig på en ganske stor del av ferjeturen.
Jeg synes nok Statnett er mye nærmere å drive desinformasjon enn Aftenposten. Verdensarvområdet blir berørt visuelt i betydelig grad.
10.jul.2007 @ 19:21
Postet av: Alf Kåre
Problemet med å tenke økonomisk (sjøkabel vs. luftkabel) er at kostnaden ved å ødelegge naturopplevelser er umulig å tallfeste, men likevel må være med i regnestykket.
Et annet aspekt her er at de signalene som sendes til folk som bor ved vernede (i større eller mindre grad) områder.
DE får ikke lov til å bygge en hytte, lage et mini-kraftverk eller gjøre andre små inngrep, mens statens eget selskap kan gjøre hva de vil...
Statnett kan ikke få lov til å suboptimalisere her: landskapet må få stå urørt der det allerede er det.
16.jul.2007 @ 00:11 URL: http://www.lefdal.cc/blog
Postet av: Øyvind Heen
Skriv under oppropet mot kraftlinjene:
http://www.opprop.no/opprop.php?id=fjords
18.sep.2007 @ 23:46 URL: http://www.fjords.com

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5476831
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

september 2007
ma ti on to fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             


hits