Vil bygge ut verna elv

Høyre i Møre og Romsdal kaster en brannfakkel inn i valgkampen. Partiet vil bygge ut Rauma/Ulvåa-vasssdraget som er varig vernet av Stortinget.

image137
                                                 Foto: Romsdalsalpene.com

Det er for å forebygge en kraftkrise, Høyres fylkesordførerkandidat i Møre og Romsdal Olav Bratland nå tar til orde for å bygge ut det vernede vassdraget. Utspillet kom da han i går presenterte hvilke saker Høyre vil sette øverst på agendaen dersom partiet får makt i fylket.

Som en løsning på en kraftkrise i Midt-Norge har regjeringen planlagt å ta i bruk to mobile gasskraftverk. - Det er en lite god løsning med kraftverk som spyr ut klimagasser, sa Bratland i følge Romsdals Budstikke, da han lanserte ny vannkraftutbygging som et alternativ for å løse kraftkrisen.

Men Rauma/Ulvåa-vassdraget ble allerede i 1993 vedtatt som et varig vernet vassdrag av Stortinget, i den såkalte verneplan 4 for vassdrag.  Varningen kom etter at Møre og Romsdal Energiverk hadde søkt om å få bygge ut magasiner på fjellet og en ny, stor kraftstasjon i Romsdalen. Planene ble stoppet av Stortinget.
 
Flere ganger de siste årene har Rauma Energi forsøkt å få godkjent opprusting og utvidelse av kraftstasjonen, men har fått avslag på ønsket om å hente ut mer vann fra fjellområdene i Rauma.

"I hele det forrige århundret var det å ta i bruk fossekraften et tegn på det norske industrisamfunnets vekst. Vi har bygget ut mye vannkraft i Norge. Det skal vi vedlikeholde og ta vare på. Men vi har nådd en grense. ... Uberørt natur får en stadig større verdi. Vi nå er kommet dit at tiden for nye store vannkraftutbygginger i Norge er over", sa statsminister Jens Stoltenberg i sin nyttårstale 2001.

Med utspillet fra Høyres fylkesordførerkandidat kan det være duket for ny debatt.  Vannkraft vil bli satt opp mot mobile gasskraftverk som har store ustlipp av kllimagasser.

Hva mener du om ny utbygging av vannkraft? Bør politikerne verne elver mot utbygging eller må elvene ofres for å unngå kraftkrise?

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5476333
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits