Regjeringskrise?

Den profilerte SV-representanten Hallgeir Langeland truer i dag med regjeringskrise.  Eierskapet til norske fossefall må gå foran regjeringsdeltagelse, mener Langeland.


image129

Det er EFTA-domsstolens dom som slår fast at Norge ikke kan beholde den såkalte hjemfallsretten til fossefall, der privateide kraftverk vederlagsfritt tilbakeføres til staten etter 60 år som får Langeland til å se rødt.

"SV er ikke til salgs, da får vi heller gå ut av regjering", skriver Langeland i en kronikk i dagens utgave av Klassekampen. Langeland vil nå ha full debatt om EØS-avtalen, som han ønsker å kaste på historiens skraphaug.

I forrige uke sa den profilerte Senterpartirepresentanten Per Olaf Lundteigen at hjemfallsretten er viktigere for Senterpartiet enn fortsatt regjeringsdeltagelse.

Det samme signalet har kommet fra Senterpartiets nestleder Lars Peder Brekk.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen sa i forrige til TV 2-nyhetskanalen at dommen i EFTA-domsstolen vil skape en ny debatt om EØS-avtalen.

I den rødgrønne regjeringen sitter det to partier som er mot både EU og EØS-avtalen, mens statsminister Jens Stoltenberg er ivrig EU-tilhenger og har erklært sin store kjærlighet til EU som politisk prosjekt.

I Trontaledebatten på Stortinget i 2003 sa Stoltenberg følgende i en replikkordveksling med SV-leder Kristin Halvorsen:

"Jeg kommer aldri til å godta at Arbeiderpartiet, dersom vi bestemmer oss for og mener at tiden er inne til å ta opp igjen spørsmålet om EU-medlemskap, må velge mellom et forpliktende samarbeid blant annet med SV, og å gjøre det vi mener er riktig i Europa-politikken"


Nå er problemstillingen snudd på hodet. Det er sentrale politikere fra SV og Sp som vil ta opp igjen spørsmålet om Norges tilknytning til EU gjennom EØS-avtalen, som de ønsker å si opp.

Det er oppsiktsvekkende når sentrale og profilerte Stortingsrepresentanter begynner å så tvil om de to minste partiene bør fortsette å styre landet. Formuleringen "SV er ikke til salgs, da får vi heller gå ut av regjeringen" som avslutter Hallgeir Langelands kronikk i Klassekampen i dag vil garantert skape debatt.

Hva mener du? Bør SV og Senterpartiet gå ut av regjeringen? Bør Norge si opp EØS-avtalen?

Kommentarer:

Postet av: Hans Kr.
Ja, det virker som om regjeringssammarbeidet nå begynner å bli litt i tøffeste laget for SV, og SP.
Og når man ikke får den gjennomslag man håper på, slik at velgerne begynner å svikte er det kanskje på tide å se om sammarbeidet virkelig er verdt prisen.
Jeg har skrevet det tidligere i egen blogg at det blir spennende å se hvor mange kamaler SV og SP klarer/orker/gidder å svelge.
Hittil har det vært noen, men det ser ut til at klima og EØS saken kan bli i meste laget.
Så blir spenningen om hvordan det står til innad i SV da.
Om det er ulike og sterke fraksjoner. Og ikke minst hvem av disse som er sterkest.
SP er det jo ikke så farlig med, de ligger jo snart rundt sperregrensen, mens SV frmdeles ser ut til å klore seg fast rundt 8-10 %.
Kanskje bedre å være utenfor hvis deltagelsen koster for mange prosenter..
03.jul.2007 @ 10:24 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: JadedGamer
Den alternative konsekvensen av dommen - at kommuner og fylkeskommuner som eier kraftverk likebehandles med private eiere - er vel for upopulær i et kommunevalgår...
Men er virkelig regjeringen verdt å ofre for å få representasjon ute i kommunene? Eneste alternativ på Stortinget innebærer jo Fremskrittspartiet. På den annen side trengs det kanskje en slik regjering, så kan de lære seg det SV har smertelig fått erfare: At det er en himmelvid forskjell mellom det man kan love i opposisjon og det man kan utføre i posisjon.
03.jul.2007 @ 11:08
Postet av: Knut
Jeg tror SV og SP begynner å bli stappmette etter alle kamelene de har måttet svelge. Det virker som om Soria Moria erklæringen ikke er sterk nok til å holde de tre partiene sammen. Personlig mener jeg at en av hovedårsakene er at de er altfor lite konkrete i sin politikk. Soria Moria erklæringen og klimameldingen er to klare eksempler på dette. Problemet oppstår når vage løfter og erklæringer skal omsettes til praktisk politikk.
Man kan dra dette kanskje ennu lengre ved å hevde at velgere blir stadig mer frustrerte på grunn av mangel på konkrete politiske handlinger og føler seg "lurt" og skifter dermed oftere parti.
Samtidig øker poltikerforakten og det er en fare for demokratiet.
03.jul.2007 @ 11:10
Postet av: Vidar N
Som JadedGamer over her slite jeg også med å se problemet med dommen. Så vidt jeg har fått med meg er det ikke hjemfallsretten som er problemet, men derimot at private og offentlige eiere ikke likebehandles.
Hvorvidt det er staten eller kommunen/fylkeskommunen er irrelevant om nasjonalt eierskap er problemet - begge sørger for nasjonal kontroll.
Storm - vannglass - kommunevalg.
03.jul.2007 @ 11:29
Postet av: Roar
Det er bare å likestille kommunale og private, så
er saken løst. Det er vel ikke snakk om å selge ut fossefall til utenlandske investorer.... tøvete politiker vrøvl...igjen...
04.jul.2007 @ 02:09
Postet av: Antisosialist
Det er bare latterlig
Drittlei av disse små drittpartiene sutrer : Hvis vi ikke får alt slik vil ha det så går vi ut av regjeringen.
Kanskje de burde innse at de er små drittpartier som får gjennomslag for betydelig mye mer enn hva deres oppslutning skulle tilsi.
05.jul.2007 @ 01:08
Postet av: Øyvind Aarsnes
EØS-"avtalen" er en forbrytelse mot statens selvstendighet. Er det noen jusprofessorer som TØR å ta denne debatten med meg på direktesendt TV???
Neppe, Europabevegelsens lakeier (journalistene og jusprofessorene og alle de advokater som er frimurerer) som igjen er lojale med tanken på nedleggelse av nasjonalstaten Norge.
Disse feige svikerne
tør ikke å stille opp, for sannheten om dette bedraget EØS VIL DA BLI KJENT FOR HELE LANDET.
Hilsen
Øyvind Aarsnes
21.aug.2007 @ 08:49

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5475021
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits