Nesestyver for Jens

En rødgrønn nesestyver på det siste kommunevalgbarometeret før sommeren var neppe noe regjeringspartiene ønsket seg. Et fall på 5,6 prosentpoeng gir de tre partilederne noe å tenke på i ferien.

image128

De har sett blide og fornøyde ut mens de i tur og orden har oppsummert den politiske våren, Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga.  Men de siste ukene har det vært gnisninger mellom de rødgrønne, og når alle de tre regjeringspartiene går tilbake kan det være et signal fra velgerne.

Det er ikke så vanskelig å få partiledere til å snakke om meningsmålinger når pilene peker oppover, men til å kommentere dagens fall lød meldingen slik fra statsministerens kontor: "Prøv en av partisekretærene".

Dermed var det Martin Kolberg som måtte kommentere på TV 2-nyhetene i kveld. Som partisekretær i Arbeiderpartiet er det nemlig han som må forklare hvorfor det ikke går veien for de tre partilederne i regjering.

Etter en vår med ganske stabile målinger, og en regjering i ferd med å gå i feriedvale, kommer den siste kommunevalgmålingen før ferien litt ubeleilig.  Jeg spurte om fallet er dramatisk, slik svarte Martin Kolberg.

- Det kan karakteriseres sånn, men jeg vil ta det litt med ro det der, svarte han.

Det er ingen tvil om at en slik måling rett før sommerferien ikke var planlagt eller ønsket fra de rødgrønne. Kanskje er det spesielt vanskelig for SV at RV vokser, kanskje ikke så veldig behagelig for Sp at Venstre er størst i sentrum, og kanskje ikke Arbeiderpartiets drøm at Frp nå er på offensiven ved inngangen til ferien.

En offenSIV Jensen er derimot fornøyd. Etter to dårlige målinger i juni kan hun smile over 21,8 som er en fremgang på hele fire prosentpoeng fra målingen for to uker siden. 

For ordens skyld, her er tallene: RV 2,9 (+0,8), SV 9,5 (-1,3), Ap 28,8 (-1,6), Sp 5,6 (-2,7), V 6,0 (+1,4), KrF 5,6 (+1,2), H 18,3 (- 0,2), Frp 21,8 (+4,0), Andre 1,5 (-1,6).

Unntaket fra serien av smilende rødgrønne topper er kanskje Kristin Halvorsen som i forrige uke startet forbredelsen i eget parti på et valgnederlag. Det er nemlig langt frem til 12,4 som var SVs kommunevalgresultat i 2003. Halvorsen sier hun er fornøyd om SV klarer å tangere Stortingsvalget i 2005, som endte på 8,8 prosent.

Hva tror du er årsaken til den rødgrønne tilbakegangen? Og med Fremskrittspartiets fremgang?  Tror du stemningen snur på de 70 dagene som gjenstår til valget? 

Kommentarer:

Postet av: Karl Marx
Du gleder deg for tidlig, Løset. Selv om Frp hoppet opp med 4 prosent, kan det fort være fullstendig vekk ved neste måling. Så ustabile er disse målingene. Men at du gleder deg over Frp- framgangen på denne målingen, er forståelig. Lykke til med skriveriene og valget.
02.jul.2007 @ 22:10
Postet av: Kylling-Jens
Ikke overraskende at Jens ikke tørr å utale seg. Fyren er feig og takler ikke motgang. Derfor gjemmer de han bort hver gang det går dårlige for regjeringen.
02.jul.2007 @ 22:11
Postet av: Bulle
Hei Kjetil! Må si at disse tallene var huggelige fra TNS Gallup/TV2 sin side. Fint at FRP, H og V er ganske store. Tror nok at tallene for SV er ganske feil. Tipper at de får 7-8% ved årets valg.
Kjetil, jeg lurte på i hvilken dag dere kommer til å vise Stortingsvalgsbarometeret for juli på TV2? Jeg venter spent på den.
02.jul.2007 @ 22:57
Postet av: Bulle
Hei Kjetil! Må si at disse tallene var huggelige fra TNS Gallup/TV2 sin side. Fint at FRP, H og V er ganske store. Tror nok at tallene for SV er ganske feil. Tipper at de får 7-8% ved årets valg.
Kjetil, jeg lurte på i hvilken dag dere kommer til å vise Stortingsvalgsbarometeret for juli på TV2? Jeg venter spent på den.
02.jul.2007 @ 22:58
Postet av: Kjetil
Hei, du som kaller deg Karl Marx. Jeg har ikke tatt stilling til hva jeg mener om dagens måling, kun beskrevet den. Det skulle også ha blitt publisert en ren nyhetssak på nettavisen. Forøvrig kan jeg opplyse om at du bør lese en av mine tiligere blogginnlegg om meg som "gjerdesitter" foran valget. Den har fremdeles hyldighet 70 dager før du bestemmer hvem som skal styre din kommune.
Bulle: Ja, vi har også Stortingstall for juli, de vil bli publisert på tv og eller nett, og i alle fall her på bloggen, så følg med. Hva gjelder SV var TNS Gallup det eneste målingsbyåret som hadde SV under 10 prosent før 2005-valget (de endte på 8,8).
02.jul.2007 @ 23:05 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Antisosialist
Veldig gledelig måling dette.
Men jeg legger ikke noe særlig vekt på den, tipper at vi allerede denne uken vil se andre målinger som viser andre resultater. Målingene har svingt veldig de siste uker og mnd, og de har ikke spesielt stor verdi. Først etter ferien begynner de å bli interessante
02.jul.2007 @ 23:28
Postet av: Hans Kr.
Er vel kanskje ikke helt uventet, etter det ubehjelplige forsøket på å levere en såkalt klimamelding.
Samt "litt" annen intern uro i det rødgrønne regjeringsalternativet. Dermed vil det nok svinge litt fremover mot valget.
Og som Løset er jeg veldig glad for at norske gjerder er brede, og dermed gode å sitte på.
Slik at manb i ro og mak kan sitte der å beundre, mer eller mindre troverdige forsøk på å vinne velgernes gunst.
Nå er det jo er kommunevalg vi skal begå denne gangen, så det er vel litt mindre interessant med riksmålinger.
Untatt da statistisk, i forhold til siste, og kommende stortingsvalg.
Så jeg troro jeg foreløpig sitter sammen med Løset på gjerdet, og "beundrer" tablettkavingen fra rikspolitikerne.
03.jul.2007 @ 00:14 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Eva P
For noe tull.
Dette er bare en korreksjon. 14/6 gikk f.eks. FRP tilbake 5%.
Nå går de 4 frem - og de har altså en tilbakegang på 1 % i fohold til mai.
Lær nå å bruke målinger ! (også
dere i TV2/Nettavisen)
03.jul.2007 @ 12:09
Postet av: Eva P

En liten sak: Da FRP gikk tilbake 5% var det lite å høre på TV2 om den saken, enda det var TV2 s egen måling.
Hvorfor?
03.jul.2007 @ 12:12
Postet av: Kjetil
Hei, Eva P. Her er lenke til den saken om den målingen du refererer til, den ble også dekket på TV 2-nyhetene slik vi pleier å dekke meningsmålinger.
(I begynnelsen av juni var dette vår sak: En av fire som sa de ville stemme Fremskrittspartiet for to uker siden har snudd ryggen til Siv Jensen.)
Forøvrig finnes det dekning i bakgrunnstallene både for fallet til Frp i juni og fremgangen nå, sam,t regjeringspartienes tilbakegang som du vil finne beskrevet i nettsakene.

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5474703
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits