Kamp mot stålmonstre

Kampen mot stålmonstre er i gang. Over store deler av Vestlandet mobiliseres det nå mot noen av landets vakreste naturområder skal ofres.

image111
                                             Rindalsstøylen. Foto: Volda Røde Kors

Kristin Krohn Devold er ikke forsvarsminister lenger. Hun har blitt generalsekretær i Turistforeningen. Denne helgen får hun organisasjonen med på en kamp for å bevare fjorder og fjellområder mot planene om 400 kilometer nye kraftlinjer, med master som hun beskriver som rene stålmonstre.

- Fjordlandskapet er vårt grønne gull, sier Krohn Devold til Aftenposten i dag. Hun og medlemmene i Turistforeningen aksepterer ikke at samfunn som lever av turisme, og urørte fjellområder skal ofres for å dekke kraftbehovet til industrien.

De planlagte kraftlinjene skal gå gjennom Sunnmøre og Sogn, langs Hardangerfjorden og gjennom Setesdalen. Linjen gjennom Sunnmøre og Sogn er i følge Turistforeningen det største naturinngrepet i området noen sinne.

Det er lett å forstå hva de snakker om. Selv har jeg både sommer og vinter stått på en av de gamle setervollene i Volda kommune som skal få en 44 meter høy stålmast som ny attraksjon. Jeg tror ikke naturopplevelsen blir den samme her, verken for meg eller turister, dersom Statnett får det som de vil.

Torsdag startet valgkampen i kulturhuset i Ørsta. Arrangør var folkeaksjonen mot kraftlinje. Lederen av aksjonen Inge Kolås ber i lokalavisa Møre folk om huske at i valget kan deres stemme bli avgjørende for om vi får en ny kraftlinjepolitikk her i landet. Langs hele vestlandskysten protesteres det. 

Alternativet til store kraftspenn, i rene motorveilinjer over fjorder og fjell som motstanderne hevder, er å legge kraftkablene i sjøen. I følge Statnett er det seks til ti ganger så dyrt, noe motstanderne mener ikke er riktig. De ber nå regjeringen gripe inn og sørge for at det lir laget en ny utredning av sjøkabelalternativet.  I helgen ber også Turistforeningen myndighetene om å finne alternativer.

Hva mener du? Bør det åpnes for det motstanderne kaller stålmonstre i urørte natur- og turistområder? Er prisen for høy ved å skåne naturen og legge kraftkablene i sjøen, eller er dette bare syting fra folk som ikke forstår at industrien må få billig og sikker kraftforsyning? 

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5463858
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits