Mobbet fra jobben?

Olaf Søfteland hadde det vondt da han gikk av.  I hele sitt yrkesaktive liv har han jobbet i Statens Vegvesen, de siste femten årene som toppsjef.
 

image110

Søfteland takket ja da samferdselsministeren tryglet ham om å bli sittende som toppsjef til etter at han fylte 70 (som han gjør på høstparten). Liv Signe Navarsete ville at det var han som skulle sluttføre arbeidet med den neste nasjonale transportplanen. Søfteland kunne sagt nei, men takket ja, han var etatens mann.

Internt i etaten beskrives Søfteland som en seriøs, pålitelig og eviggående sliter som har jobbet for samfunnets beste. Derfor var det mange som felte tårer i Vegvesenet over at toppsjefen ble presset til å gå fra borde. Kravene om hans hode på et fat har kommet tett som hagl fra opposisjonen på Stortinget etter raset i Hanekleivtunnelen.

Det var mye som gikk galt i Hanekleiva under byggingen i årene 1996-2001. Som øverste leder er det selvsagt Søfteland som har ansvaret, noe ikke fraskrev seg.  Men den interne granskingen viser at informasjon om  byggteknikk ikke ble sendt oppover i organisasjonen.

Olav Søfteland var toppleder for 12.000 ansatte med ansvar for et hundretalls små og store prosjekt til enhver tid. De omsetter for flere titalls milliarder kroner i året. En toppleder for en slik etat sitter aldri med løpende innsikt i detaljer i alle prosjekter.

Opposisjonen på Stortinget har rettet harde skyts mot Søfteland. Folk i vegvesenet sier de har opplevd dette som en ren mobbekampanje. Søftelands støttespillere mener kritikerne har hatt et avslappet forhold til fakta, folkeskikk og sannheten.

Det er ikke lenge siden samferdselsminister Navarsete ba Olav Søfteland om å fortsette, fordi Vegdirektotatet trengte en sterk mann på toppen, til transportplanen var ferdig.
 
Onsdag klokken ni ble han imidlertid først bedt om å komme til henne med utdypende informasjon om den interne granskingen. Navarsete skal ha snudd trill rundt. Klokken 1230 ble han innkalt på teppet til samferdselsministeren som ba ham vike plassen. Selv om Søfteland formelt ba om permisjon, var Navarsete vegdirektørens bøddel.

Statens Vegvesen og Olav Søfteland har mye å svare for og stå til ansvar for. Men det tøffe kjøret mot Søfteland ligner kanskje ikke så rent lite på for eksempel Valla-saken, selv om det kanskje ikke har vært like tøft.

Etter 45 år i tjeneste for Statens vegvesen er det mange som mener Søfteland hadde fortjent en annen sorti.

Assisterende vegdirekør Kjell Bjørvig som overtok ansvaret i går regnes av mange som en overgangsfigur. I over en måned har nemlig Samferdselsdepartementet jobbet med å finne Søftelands etterfølger. Mest trolig er det i dag at de finner en sjef som ikke har bakgrunn fra Statens vegvesen.

Den nye Vegdirektøren får en tøff jobb. En ny forvaltningsreform er på trappene. Vegvesenet ble ganske nylig omorganisert. Nå kan det bli nye omstillinger. Spørsmålet er hva som skjer uten den sterke mannen Olav på toppen.

Kommentarer:

Postet av: Hans Kr.
Kanskje er det nettopp den lange tiden i Statens Vegvesen somer er Søftelands store problem.
Han har vært en del av systemet SÅ lenge, at han kan ha vanskligheter med å se problemer og feil i det systemet som han faktisk er blitt en del av.
IAt han etter så lang tid kanskje forthener en litt annen sorti kan være så, men vi har faktisk fått et samfunn, der man nå i større grad en tidligere øsnker å stille ledere til ansvar.
Og særlig gjelder dette kamunale, interkommunale og statlige ledere.
Årsaken kan kanskje være at landets innbyggere, og det private næringsliv i stor grad føler et fress for å ta på seg et ansvar, speisielt fra dtalige og komunale myndigheter.
'
'Dermed er det etter min mening ikke så rart at man stiller det samme krav tilbake.
Og kanskje bør man se om det kan ha noe for seg å innføe en tidsbegrensning på hvor lenge det faktisk er mulig å bli sittende i slike lederstillinger.
Kanskje skulle man lage et regelverk, på makx 10 år?
Kunne gjort noe med et byråkrati som har lett for å stivne i samme spor.
Hjelper ikke mye å skifte statsråden i et deprtement, når samtlige fra byråsjefer og nedover har sittet i jobben i 25 år.
14.jun.2007 @ 12:12 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Roar
Som toppleder må man ta ansvar, selv om man har mange under seg og selvfølgelig ikke kjenner alle detaljene. Da må man passe på at man har folk under seg som gjør det. Det er vel en topplederes ansvar i en slik organisasjon.
Lang og tro tjeneste må premieres på en annen måte enn å ikke bli tilkjent ansvar, når man helt klart har det.
15.jun.2007 @ 10:03
Postet av: Tunnelkjører
Det var nok en del av dette Søfteland ikke kunne svare for.
De fleste har nok hengt seg vel mye opp i den ene av 2 rapporter som kom på onsdag.
http://www.abcnyheter.no/node/47634
15.jun.2007 @ 23:16 URL: http://www.abcnyheter.no/node/47083

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5461752
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits