Valgkampens hovedsponsor

Jan Davidsen har bestemt seg. Han og det mektige Fagforbundet åpner pengesekken og spytter sju millioner kroner inn i høstens kommunevalgkamp.

image107
                            Jan Davidsen, leder i Fagforbundet. Foto: Jan Lillehamre

I 2005 ble LO utnevnt til rødgrønn hovedsponsor. I år øker flere av forbundene støtten betraktelig.  Uten støtte fra LO ville Ap stå langt dårligere rustet, samlet får partiet nemlig over 4,5 millioner i valgkampsponsing fra LO.

Dermed kommer rundt halvparten av de 10 millioner kronene Ap planlegger å bruke på kommunevalgkampen som sponsormidler fra ulike LO-forbund.

- Målet vårt er at de rødgrønne skal vinne valget i flest kommuner, sier Fagforbundets valgkampansvarlig Siri Baastad til Aftenposten, som presenterer omfanget av valgkampsponsingen i dag.

SV får i år over en million kroner i LO-sponsing, støtten fra Fagforbundet er doblet fra forrige kommunevalgkamp.  For første gang vedtar også Fagforbundet å støtte Senterpartiets valgkamp med 400.000 kroner.

Lokalt har også andre givere støttet Ap-valgkamp, som i Bergen, men det er liten tvil om at også i år vil LO spille en hovedrolle som den rødgrønne hovedsponsoren i valgkampen.

Etter 2005-valget varslet Stein Erik Hagen at han ikke lenger ville gi pengestøtte til Høyre.

I Trondheim viser en kartlegging Byavisa har gjort at rikingene holder på lommeboka i år. Unntaket er Bunnpris-kjøpmann Trond Lykke som sponser flere av de lokale partiene.

Så langt har det kommet få opplysninger om andre aktører som vil åpne lommeboka foran høstens valg. Hva synes du om at LO og andre aktører sponser partiene med millionbeløp? 

Kommentarer:

Postet av: Stian
Hvorfor skulle fagbevegelsen IKKE sponse partiene på venstresida, egentlig? Det er jo tross alt ganske klart hvilke partier som ønsker de samme samfunnsendringene fagbevegelsen vil ha, og hvilke partier som motarbeider disse.
12.jun.2007 @ 10:53 URL: http://stianoen.blogspot.com
Postet av: Jo Stein Moen
Det er alldeles uproblematisk at demokratiske organisasjoner etter beslutninger i vedtaksføre organer beslutter å gi penger til politiske partier. Rederne og rike enkeltpersoner har gitt og gir støtte til Høyresiden. FrPs grunnlegger, Anders Lange mottok i sin tid penger fra det rasistiske apartheidregimet i Sør-Afrika - det var kanskje litt verre (?); kilde: www.nationen.no/nyheter/article734277.ece
I kampen for velferd, likelønn, rettigheter i arbeidslivet og trygge arbeidsplasser er det helt legitimt at arbeidstakernes organisasjoner støtter partier som slåss for vanlige folks rettigheter.
Og det er grunn til å anta at Høyre får mer enn nok sponsor-kroner fra sine rike venner til å drive sin sedvanlige massive negative valgkampanje til høsten.
Hilsen LO-medlem og AP-aktivist
12.jun.2007 @ 14:08
Postet av: Antisosialist
Er vel noenlunde greit så lenge det er åpenhet. Ikke greit når man betales direkte tilbake med økt fradrag for fagforeningskontigenten, ikke greit når man får vetorett slik som i Trondheim.
Og definitivt ikke geit hvis man begynner med at ikke-organiserte ikke skal få de samme lønnstillege som de organsierte får.-
12.jun.2007 @ 17:36
Postet av: Øystein E. Søreide
I utgangspunktet er det etter min mening ønskelig at partiene har andre finansieringskilder enn staten. Dette er nødvendig for å sikre partienes uavhengighet og folkelige forankring.
Problem oppstår dersom:
- det er knyttet betingelser om konkrete standpunkt i enkeltsaker til de økonomiske bidragene
- giver får eksklusiv tilgang til partiets besluttende organer
- en enkeltgiver blir dominerende finansieringskilde for partiet
12.jun.2007 @ 23:09
Postet av: Øystein E Søreide
Fagforbundet har dessuten en merkelig liksom-demokratisk måte å forholde seg til partiene på. I disse dager har de invitert alle partiene til å svare på hvordan de forholder seg til ulike saker og standpunkter som er viktige for Fagforbundets medlemmer.
De sier at de på bakgrunn av disse svarene vil gi sine medlemmer råd om hvem de bør stemme på ved valget til
høsten. Da er det pussig at de allerede har konkludert med hvem de skal gi økonomiske støtte til. Det er nærliggende å tro at de forlengst har lagt valgkampstrategien, og at de egentlig ikke er så interessert i svarene fra partiene. I hvert fall ikke svarene fra de borgerlige partiene...
12.jun.2007 @ 23:16

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5460724
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits