Skole er viktigst

Den kommende lokalvalgkampen bør handle om skole, eldre og samferdsel. Det er i alle fall de tre sakene velgerne prioriterer høyest, i følge en måling presentert i ukebrevet MandagMorgen.

image101
                       Bjørkedal nærskule i Volda kommune. Foto: skolens hjemmeside.


Målingsbyrået Zapera har på vegne av ukebrevet bedt folk oppgi de tre sakene de mener valgkampen bør handle om, i prioritert rekkefølge. 

Skole troner suverent på topp. Hver fjerde spurte i undersøkelsen mener at skole er den viktigste saken i den kommende lokalvalgkampen. Skole er den saken velgerne til Arbeiderpartiet, Høyre, KrF og Senterpartiet setter på topp. 

Eldreomsorg er også viktig for velgerne. 16 prosent mener at eldre er den viktigste saken. Frp-velgerne er mest opptatt av eldreomsorg, og mener det er litt viktigere enn skole.

På tredjeplass kommer lokal samferdsel, altså veier og kollektivtrafikk. 13 prosent av de spurte svarer at de mener dette er den viktigste saken i den kommende lokalvalgkampen.

Kanskje er det litt overraskende at det er færre som mener valgkampen bør handle om lokalt miljø, altså klimapolitikk. Men det er miljø som er viktigst for SV-velgerne.

Også næringspolitikk og kommunale avgifter er saker folk mener lokalvalgkampen bør handle om, mens barnehager, kultur og innvandring ikke opptar folk like mye.

Kommentarer:

Postet av: Snorre Wikstrøm
Er nok litt tvilende til denne målingen - og den er jo ganske forskjellig fra andre målinger om det samme. Her er grunnene til at jeg er litt i tvil:
1 Det synes å være forhåndsgitte alternativer. Det kan gi ganske andre resultater enn om folk får svare fritt
2 Det er kun med lokale saker. Selv om det er et lokalvalg, vet vi at mange stemmer på bakgrunn av rikssaker
3 Det spørres om hva de synes valgkampen bør handle om - ikke hva som er viktigst for dem når de stemmer.
Jeg tror resultatet av disse tre tingene gjør at det nok ligger en del "politisk korrekthet" i resultatene.
Men uansett: Skole, eldre, kollektivtrafikk og lokalveier er jo viktige områder for kommunene og folk flest, og mye av valgkampen kommer sikkert til å handle om dette uansett.
06.jun.2007 @ 13:05
Postet av: Kjetil
Jeg er ikke kjent med så veldig mange målinger hvor det er spurt om hva folk mener en valgkamp bør handle om. Det er ikke uvanlig med forhåndsdefinerte svarkategorier, det bruker de fleste instituttene, med en åpen svarmulighet.
At samferdsel skårer såpass høyt, kan man jo se i sammenheng med at det var den saken folk mente var viktigst i forkant av statsbudsjettet i fjor høst (i følge en måling fra TNS Gallup for TV 2).
06.jun.2007 @ 19:55
Postet av: Snorre
Nei. Andre målinger (blant annet den vi gjør) handler om hva som er viktigst for folk når de stemmer.
Det er selvsagt noe annet. Men om hensikten er å finne ut hvilke saker som er viktigst for folk i valgkampen, tror jeg at hvilken av disse to tingene man spør om er litt viktig.
Ellers har du selvsagt rett i at det slett ikke er uvanlig å gi forhåndsdefinerte kategorier - bevares. Det gjøres jo over alt. Jeg
bare tror at det gir bedre resultater om man stiller åpne spørsmål, og grupperer dem i ettertid - fordi det legger mindre føringer for folk. Men det er fordeler og ulemper med begge deler.
Ikke så overraskende at samferdsel skårer høyt - særlig ikke kollektivtransporten. Jeg er litt usikker på hvor mye folk skiller mellom kommunale veier, fylkesveier og riksveier, men veier generelt engasjerer selvsagt også mange.
Jeg sier ikke at svaret er merkelig
- bare at jeg er litt i tvil om undersøkelsen. Når vi spør hvilke saker som er viktig for partivalg, får vi i rekkefølge: miljø, skole, helse og sykehus, eldre, fordeling, barn og familie. Men det er altså uten forhåndsalternativer og gruppering i ettertid. Det er selvsagt ikke noe riktig og feil her - jeg bare forklarer hvorfor jeg tror mest på vår metode...
06.jun.2007 @ 21:21

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5456777
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits