Skolene forsvinner

Nesten hver uke det siste skoleåret er en småskole lagt ned. Samtidig strammes loven som åpner for foreldredrevne grendeskoler inn. Dermed vil antallet skolenedleggelser trolig øke.

image144
                       Bjørkedal nærskule i Møre og Romsdal. Foto: heimesida til skulen


Hver gang det er snakk om kommune-Norge hører vi regjeringspartienes politikere fortelle at kommunene har fått langt mer penger nå enn noen gang tidligere. Likevel kommer det stadig historier som viser en litt annen virkelighet enn sentrale politikere ønsker å fortelle.

"Det er viktig for elevene å gå på skole i sitt nærmiljø", heter det på side 45 i den rødgrønne bibelen, som de laget da de dannet regjeringen på beste vestkant i Oslo. "Regjeringen vil opprettholde en desentralisert skolestruktur", heter på side 46.

Det er ikke sikkert de som hører til 39 skolene som er lagt ned det siste skoleåret mener regjeringen har innfridd sine løfter. I snitt er det lagt ned en skole hver uke det har vært undervisning det siste skoleåret. 

Samtidig vil flertallet på Stortinget (regjeringspartiene og KrF) sette en effektiv stopper for foreldredrevne grunnskoler, som bygger på en offentlig læreplan. Dette betyr trolig enda færre grendeskoler i fremtiden.

I valgkampen var Sp selveste garntisten mot nedlegging av grendeskoler. Nå frykter Per Olaf Lundteigen at mange lokalmiljø blir utsatt for sentralisering

I Volda kommune i Møre og Romsdal stemte Senterpartiet for å legge ned grendeskolene for å spare penger. I bygda Bjørkedalen bestemte foreldrene seg for at de ville opprettholde grendeskolen. Bjørkedal nærskule så dagens lys, foreldrene valgte alternativ pedagogikk, og skolen drives i dag som en Montesorriskole.

I Rukkedalen i Hallingdal la også lokalpolitikerne med Høyre og Ap i spissen ned skolen. Her startet også foreldrene privat grendeskole, men uten noen alternativ pedagogisk retning.  Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener det vil være unaturlig å tvinge foreldre til å gå denne omveien for å få opprettholde grendeskoler. 

Landslaget for nærmiljøskoler er også kritiske til at regjeringen strammer inn foreldrenes mulighet til å drive grendeskoler videre. 

Regjeringen snakker varmt om breibånd til bygdene, de vil opprettholde bosettingen, men samtidig nektes bygdefolk å drive skole når kommunepolitikerne setter kroken på døra.

Mener du regjeringen holder sitt løfte om en desentralisert skolestruktur når 39 skoler er lagt ned det siste skoleåret?

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5451410
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits