Papirløst samfunn?

Facebook, nettblogg, e-post og trådløst. Ja i følge en interiørarkitekt jeg overhørte i vinter var det vel strengt tatt ikke nødvendig med så mange steder å oppbevare papir lenger. For samfunnet er vel snart papirløst? 

Stortinget1

I ettermiddag har jeg sittet på verandaen og blant annet bladd i den elektroniske versjonen av Stortingets årsmelding. Rett nok er det vanskeligere å lese et slikt dokument på skjermen enn å bla i papirutgaven, men det var et eksperiment. Jeg lengtet tilbake til den trykte utgaven som ligger på jobben.  Det kommer nemlig ganske mye papir fremdeles, i alle fall for oss som er interessert i politikk.
 
Statsbudsjettet er et eksempel. Rett nok har Finansdepartementet i flere år laget både nettversjoner og CD-rom av budsjettproposisjonen, men papirutgaven trykkes fremdeles, og er den enkleste å lese. Et statsbudsjett utgjør forresten omtrent en eske med kopipapir, om du vet hvor stor den er.

Stortingets eget hustrykkeri kjøpte i 2006 inn 75 paller med papir, som hver inneholder rundt 100.000 ark. For å spare deg for regneoperasjonen gikk det med 7.500.000 ark, eller 40 tonn papir i hustrykkeriet i fjor. Rett nok ble det kopiert litt mindre enn året før, fordi det i følge årsrapporten var lavere sidetall i hvert kopioppdrag. 

I tillegg kommer selvsagt store mender papir i dokumenter som blir produsert andre steder, for eksempel dokumenter fra regjeringskvartalet og andre eksterne kilder. (Beklager at jeg ikke nevnte at hustrykkeriet bare står for en liten del av papirproduksjonen, men det er nå rettet opp). Knapt 190.000 kilo papir og papp ble i følge årsmeldingen levert som returpapir, så noe papirløst samfunn snakker  vi ikke om.

Vel, nå har regjeringen spart litt på papiret.  I kapittelet Parlamentariske tall, står det at i den rødgrønne regjeringens første år ble det levert færre saker enn normalt til Stortinget. Vi kan dermed anta at det ble sendt mindre papir mellom regjeringskvartalet og Løvebakken. Derfor hadde Stortinget også færre møter enn vanlig i det første rødgrønne året.

Men selv om Stortinget som politisk organ har mindre å gjøre, forbrukes det altså ikke mindre papir. Det slår meg at spådommene om det papirløse samfunnet har et godt stykke igjen. i alle fall på Løvebakken. Dersom du vil lese Stortingets årsmelding ligger den elektronisk her.

Tror du at vi kommer til å oppleve et papirløst samfunn, eller er vi helt avhengige av papir også i fremtiden?

Kommentarer:

Postet av: Anders Svenneby
SPESIELT dokumenter som statsbudsjett eller annen sakprosa har jo en ulempe som gjør dem totalt uegnet for papirformat:
De er ikke søkbare!
Ikke-søkbare dokumenter innebærer ofte timer, dager eller t.o.m. uker med merkepenn, faneryttere og diverse Post-it-lapper før man har skaffet seg full oversikt over det man er ute etter.

I tillegg er det plass til både statsbudsjettet og mere til på PocketPCen, og DEN får plass i brystlomma.

20.mai.2007 @ 19:28 URL: http://home.no.net/eovti
Postet av: Kjetil
Vel, det kommer an på hvor vant man er til å lese denne type dokumenter. De fleste foretrekker nok fremdeles papir. I alle fall blier jeg ganske sliten i øynene etter noen hundre sider med dokumenter på skjerm.
20.mai.2007 @ 21:05 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Tonje
Politiske dokument synes jeg er best lesbart på papir og mer praktisk fordi man kan gjøre notater. Likevel tror jeg at det i fremtiden vil bli mindre papir og mer elektronisk. Det er ingen "hårete" visjon (som Ingebrigt Steen Jensen ville definerte det) at politikere i kommunestyre, fylkesting og Storting om noen år sitter med hver sin bærbare pc isteden for en bunke papirdokumenter. Det er ressursbesparende, både for produksjon og distribusjon.
Postet av: Enkel mattematikk
Sitat : "Stortingets eget hustrykkeri kjøpte i 2006 inn 75 paller med papir, som hver inneholder rundt 100.000 ark. For å spare deg for regneoperasjonen gikk det med 7.500.000 ark, eller 40 tonn papir i hustrykkeriet i fjor. Rett nok ble det kopiert litt mindre enn året før, fordi det i følge årsrapporten var lavere sidetall i hvert kopioppdrag. Men knapt 190.000 kilo papir ble i følge årsmeldingen levert som returpapir, så et eller annet sted må jo papiret gjøre av seg."
Mens du sitter på verandaen så kunne du kanskje ta opp igjen mattematikken fra grunnskolen... knapt 190.000 kilo = 190 Tonn ... Så spørsmålet en kan stille seg må heller være hvor mange av de folkevalgte som tar med seg papir hjemmefra og leverer i returordningen ...
20.mai.2007 @ 22:15
Postet av: Kjetil
En presisiering: De 75 pallene med papir brukes til kopiering/trykk av interne dokumenter på Stortinget. Dette er bare en liten del av det papiret som brukes på Stortinget.

I tillegg kommer selvsagt alt papiret fra dokumenter fra regjeringskvartalet (for eksempel et stort antall dokumentsett med statsbudsjett), samt andre dokumenter som blir sendt til huset fra eksterne kilder.

Men rett skal være rett, det resirkuleres en del papir ja. Men de folkevalgte benytter nok neppe ordningen til å bære med papir hjemmefra, det er mer enn nok papir på kontorene.
20.mai.2007 @ 22:44 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Quakeulf
Det flyter over av papir på Blindern. Folk (spesielt jenter) kopierer opp en masse, noen ganger hele bøker, og da kommer det en del blanke ark med (selv om systemet ikke skal la det ordnes, så greier folk mystisk nok ennå å få det til).

Når jeg får sjansen så samler jeg sammen alle blanke ark jeg kan finne og tar me med hjem og bruker de selv. Makan til sløseri skal du se lenge etter.
21.mai.2007 @ 02:07 URL: http://quakeulf.suxos.org/blog
Postet av: DD
Det er ikke bare Statsbudsjettet dette gjelder. Dette gjelder i aller høyeste grad privat næringsliv. Alle IT systemer skal dokumenteres, ofte på papir. Også bedrifter har sine egne budsjetter på papirformat, selv om de også har dette i elektronisk format. Svært mange bedrifter arkiverer en ekstra papirkopi selv om de fleste dokumenter også finnes elektronisk. Selv om Efakttura eksisterer, er det svært mange bedrifter som fremdeles sender papirfaktura. Og bedriftene selv, de aksepterer ikke å få eFaktura, bedrifter forlanger selv å få alt i papirutgave, så de kan arkivere dokumenter i papirformat. So think again.
21.mai.2007 @ 08:04
Postet av: YBN
Et sted mellom 2 og 5 mrd kroner går med hvert år kun på grunn av faktura i papirformat i norge. Ark + utskrift + arbeidstimer både hos avsender og mottaker + porto * antall fakturaer... You do the math. I Danmark har statlige og kommunale startet med å sende alt av papir-faktura i retur. Det godtar kun e-faktura. Et lignende initiativ i norge hadde vært fullt mulig! Det finnes så utrolig mange gode efaktura-løsninger både for privat, små og mellomstore og store bedrifter der ute, at det er ikke noe problem lenger. Skoler må bli mye flinkere til å bruke nettet til å legge ut forelesningsnotater på en fornuftig måte. Hvis man hadde hatt forelesningsnotater på nett på en slik måte at man ikke følte behov for å skrive ut, ville det også spart masse papir.

Dette er ikke så vanskelig! Og stortinget burde egentlig bare fjerne kopi-maskinene og printere dersom infoen i bloggen her er sann!
21.mai.2007 @ 08:33
Postet av: Balle Chlorin
Det papirløse kontor er like sannsynlig som det papirløse toalett.
21.mai.2007 @ 10:51

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5444022
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits