Giskomat blir valgkamp

Det kan ikke komme som noen overraskelse at innsatte i fengslene gjør opprør mot spilleautomater. Men kontrasten mellom historien til Tore Nordli som sitter inne i Drammen kretsfengsel og kulturminister Trond Giskes syn på automater er enorm.

image84

Så langt har over 200 ordførere sagt at de ikke ønsker spilleautomater i sin kommune. En samlet opposisjon mener at kommunene må få bestemme automatpolitikken selv. 

Som jeg tidligere har skrevet på denne bloggen fikk kirke- og kulturminister Trond Giske nedkjempet et forslag om lokalt selvstyre i automatpolitikken på Arbeiderpartiets landsmøte. Etter dette har Stortingsgruppene i SV og Senterpartiet stilt seg bak den automatansvarlige i regjeringen, og Giskomatens far ser dermed ut til å slippe et pinlig politisk nederlag.

På opposisjonspartienes landsmøter har spilleautomater vært tema. På rekke og rad har opposisjonen sagt at det bør være lokalt selvstyre. Kommunene må få bestemme om de vil ha automater eller ikke.

Nå er det rett nok en viss avstand mellom KrFs Dagfinn Høybråten som ikke ønsker spilleautomater i det hele tatt til Fremskrittspartiet som gjerne vil ha mer spill, men bare om lokalpolitikerne ønsker det.  På Frp-landsmøtet sa nestformann Per Sandberg at kommunene selv bør få bestemme hvilken spillpolitikk de vil ha, selv drømmer han om poker og casino, der lokalpolitikerne ønsker å ha det.

Tore Nordli fortalte sin historie på TV 2 Nyhetskanalen fredag.        Han er en av seks spilleavhengige som sitter inne i Drammen kretsfengsel og fortalte en historie om hvordan han ble fristet av automatene, og spilte bort hele sosialtrygda på få minutter.  I følge innslaget er det flere kriminelle i fengslene fordi de skulle skaffe seg penger til å bruke på spilleautomater.

Siste ord er imidlertid ikke sagt. Kristelig Folkeparti har levert inn et privat lovforslag i Stortinget hvor de går inn for å gi kommunene lokalt selvstyre, og mulighet til å nekte å plassere ut spilleatomatene.  

Kulturminister Trond Giske sa i innslaget at han ikke ser noe behov for en kartlegging av problemene rundt spillavhengighet, fordi de gamle automatene skal bort, og erstattes av nye. De nye automatene, som vi kanskje kan døpe for Giskomater skal være snillere enn de gamle.

Men det er liten tvil om at det ikke er samsvar mellom hva svært mange lokalpolitikere og makta i regjeringskvartalet og Stortinget mener i denne saken. Derfor kan Giskomatene fort komme til å bli sentrale i høstens valgkamp. Kulturministeren er opptatt av automatene sikrer inntekter som kommer kulturlivet til gode.

Høyres Stortingsrepresentant Peter Gitmark skriver om statlig gambling i sin blogg om samme tema.

Mener du det bør være opp til kommunene å bestemme om de vil ha automater eller ikke, eller er det viktig med en nasjonal spillpolitikk? Tror du dette blir en viktig sak i valgkampen? 

Kommentarer:

Postet av: Hans Kr.
Trond Giskes arroganse i denne saken er jo bare blit helt utrolig.
Her overkjører han alle andre synspunkter enn sine egne,og er det slik han mener at man skal opptre i en flertallsregjering, minner det mer om furting fra tidligere arbeid i mindretallsregjering dr han ikke har fått vedtatt enkelte av sine synspunkter.

Det blir litt sånn, nå som vi KAN bestemme da skal jeg bestemme, for det fikk jeg ikke lov til sist.

Etter min mening er det bare en beskrivelse som passer på Trond Giske for tiden.

Patetisk.
19.mai.2007 @ 11:41 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: En som ikke spiller på automat
Men blir det ikke litt rart dersom en kommune skal fjerne spilleautomater mens f.eks nabokommunen har.
Er vell da stor sannsynlighet at de som er spilleavhengige bare tar kjøreturen til neste bygd.

Synes videre at det blir litt feil at kommunepolitikere skal bestemme at vi ikke får spille på automat om vil vil gjøre det.
Så kanskje det ikke er så gale med fremgangsmåten til Giske. Å blir igjen litt feil av FRP som mener at lokalpolitikere skal få gi forbud mot automater, mens det kritiserer andre for at de opptrer som "overformyndere" ovenfor befolkningen.
20.mai.2007 @ 02:24
Postet av: Sten M.
Jo flere kommuner som ikke har automater, jo lengre blir det å kjøre til nærmeste automatbygd.

Stortinget har f.eks vedtatt maksimale skjenke- og salgstider for alkohol. Men enhver kommune står fritt til å vurdere om man skal ha kortere salgs- og skjenketider. Dette truer ikke den nasjonale alkoholpolitikken, men en lignende ordning truer altså en nasjonal spillpolitikk. Forstå det den som kan.

Postet av: Odd
Èn ting er om kommunene skal få bestemme selv om de vil ha automater eller ikke, vel så relevant er spørsmålet om de kan få sin andel av tippemidlene dersom de ikke vil ha dem. Regnestykket er så godt som umulig ettersom hver enkelt kommune ikke får automatinntektene innenfor kommunegrensene. Som alltid er det utjevninger.

Vil man slippe automater må man sannsynligvis gi slipp på store tippemidler. Jeg tror Giske ikke har lyst til å gi kommunene valget mellom tippemidler og automater fordi det vil bli vinklet dithen at han driver utpressing av kommunene.
21.mai.2007 @ 09:50 URL: http://blaablogg.blogspot.com
Postet av: JadedGamer
Jeg forstår ikke hvorfor Giske tror han dytte automater på de som ikke vil ha de: Som en eller annen fra NT påpekte er det det enkelte (potensielle) utplasseringssted som vil måtte kontakte NT og inngå avtale, NT driver ikke og plasserer ut på forhånd for så å inngå avtale. Hvis ingen steder i en kommune søker NT om å plassere ut automat vil ingen automater havne i den kommunen!
22.mai.2007 @ 10:01

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5442596
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits