Slik feiret Stortinget

Pølser, is og grunnlov. Det har vært 17. mai feiring på Stortinget også. Utenfor så du Jagland som vinket til folket fra balkongen, som henger på veggen, bli med inn i maktens korridorer en nasjonaldag.

Jagland p? balkongen
               Stortingspresident Thorbjørn Jagland på balkongen (Foto: Kjetil Løset)

Han koste seg på balkongen der han vinket til barnetoget som passerte Stortinget på vei opp mot slottet. Ikke det at alle barna som passerte visste hvem mannen som hang der oppe på veggen var, men flere barn dro kjensel på ansiktene en etasje opp, der stod Carl og Eli Hagen sammen med familien i vinduet på visepresidentenes kontor.

Kongen har ingen stand-in, og Jagland vil heller ikke ha noe innhopp fra Stortingets visepresident på nasjonaldagen. Som hjelpemann hadde han Stortingets direktør Hans Brattestå som serverte litt grønn te til presidenten på balkongen, slik at han ikke skulle fyse, eller kanskje det var for å slippe å forlate balkongen, slik at visepresidenten kunne ta over i noen minutter.

Synet av Jagland på balkongen og Hagen i vinduet i etasjen over fikk meg til å tenke tilbake på boka "elskerinne, sekretær og hustru" som Eli Hagen ga ut i fjor. Der beskriver hun at Jagland på den første 17. mai ikke ville gi hennes mann den æresbevisningen det er å stå på Stortingets balkong og at knivingen mellom de to "pensjonistene" i politikken nok vil pågå så lenge de er med i det politiske liv.

Jeg passerer smilende sikkerhetsvakter som for anledningen har tatt oppstilling utenfor inngangen på Løvebakken. En nasjonaldag betyr nemlig åpne dører for alle som har sitt virke i huset, med gjester. Det ble en markering av nasjonaldagen som ikke var så veldig ulik en vanlig dag på Stortinget.

I restauranten serverte de pølser, brus, is, jordbær, bløtkake og kaffe i år som i fjor. Lille Elise(bildet) som er datter av politisk rådgiver for Arbeiderpartiet Silje Grytten og tidligere rådgiver Ketil Lindseth smakte sin første is, ved samme bord som arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen med familie. Statsråd Hanssen var ikke alene om å representere regjeringen i Stortinget denne dagen, også kirke- og kulturminister Trond Giske var tilstede, det var også statssekretær Thorbjørn Giæver Eriksen.

SVs parlamentariske leder Inge Ryan og KrF-representanten Bjørg Tørresdal (bildet) skapte overskrifter da de giftet seg. I dag koste de seg i Stortingsbygningen uten å snakke politikk. SV-paret Olav Gunnar Ballo og Heidi Sørensen var tilstede, det var også Høyre-paret Trond Helleland og Linda Cathrine Hofstad (tidl. repr.), Ap-paret Gunn Karin Gjul og Trond Jensrud (tidl. repr.), samt Lena Jensen fra SV (tidl. repr.) og Carsten Dybevig fra Høyre (tidl. repr.) som traff hverandre i forrige periode. 

Trine Skei Grande fra Venstre, Trygve Magnus Slagsvold Vedum fra Senterpartiet, May Helen Molvær Grimstad fra KrF, Arild Grande og Truls Wickholm fra Arbeiderpartiet var blant dem jeg så, i tillegg til rådgivere og andre ansatte på Stortinget. Ja det føltes nesten som om det var en helt vanlig dag, bortsett fra at alle smilte litt bredere til hverandre og gratulerte hverandre med dagen. I det hele tatt familie, venner, gamle og nye kjærester ble introdusert på løpende bånd, og barn og barnebarn vist frem, men mange av dem som var der kom også alene.

Jeg tok som lovet på innlegget jeg skrev her på bloggen i formiddag også turen til historisk sal, som ligger i andre etasje i selve Stortingsbygningen.  Her var det langt bedre plass enn i Stortingsrestauranten. Det er her du finner porteretter av Eidsvoldsmennene, og dokumenter som Grunnloven (bildet), Elverumsfullmakten og Menneskerettighetserklæringen. Det er jo tross alt Grunnloven vi feirer 17. mai.

Det kan jo være gunn til å mine om at Grunnloven ble opplest og deretter godkjent enstemmig av Riksforsamlingen på Eidsvoll 16. mai 1814, og undertegnet dagen etter. I 1820-årene bar 17. mai-feiringen preg av motstanden mot Sverige, og svenskekongen, Karl Johan ble ikke blid da Stortinget feiret dagen i 1827, under antagelse av at kongen hadde gitt tillatelse.  I 1836 feiret Stortinget igjen grunnlovsdagen, 1836 regnes som innstiftelsen av 17. mai som Norges nasjonaldag

Vel ute Karl Johan er det litt mer støy, men akkurat like festkledde og glade mennesker som "innenfor murene" denne dagen. Jeg fortsatte najsonaldagen med et besøk i gardeleiren på Huseby, der H.M. Kongens Garde holdt en drilloppvisning og konsert som anbefales for fremtidige feiringer, til de som har anledning. Ha en fortsatt fin 17. mai! 

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5441782
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits