Klare til kamp

Alle Stortingspartiene har nå avholdt sine landsmøter. Strategiene for årets kommunevalgkamp er lagt. Nå skal det kjempes i 119 dager om velgernes gunst frem til 10. september.

Siv Jensenimage47

Det har ikke manglet på ambisjoner. Senterpartiet startet landsmøtesesongen med en målsetning om høyere oppslutning enn for fire år siden da de fikk 7,9 prosent av stemmene og partiet som har svært mange ordførere i forhold til oppslutningen tar sikte på å beholde, ja kanskje øke antallet etter valget.

Sosialistisk Venstreparti er forbredt på en nedtur fra 12,4 prosent, det klart beste kommunevalget i partiets historie. Målsetningen virker mer som et ønske om å tangere Stortingsvalgresultatet på 8,8 prosent. Partiet har imidlertid få ordførere, og satser på å komme i posisjon flere steder enn i dag. Kristin Halvorsen må overbevise i eget parti, i tillegg til at hun har mange valgløfter å innfri.

Venstreleder Lars Sponheim struttet av selvtillit på landsmøtet i Bergen første helgen etter påske. Kanskje ikke så rart etter at partiet i 2005 gjorde sitt beste Stortingsvalg siden 1969 med 5,9 prosent, nå skal Venstrelederen måles mot et kommunevalg på 3,8 prosent, og tar sikte på makt i langt flere kommuner enn i dag.

Kristelig Folkeparti har heller ikke makt i så mange kommuner, men satser på flere ordførere enn de har i dag, og tar sikte på økt oppslutning fra 6,5 prosent som de fikk i 2003. Partileder Dagfinn Høybråten betegner kommunevalget som en del av gjenreisingen av partiet, etter to dårlige valg. Høybråten tror på sju, håper på åtte og drømmer om ti prosent.

Arbeiderpartiet trives godt i regjeringskontorene.  Jens Stoltenberg vil bli målt mot  beskjedne 27,5 som var Arbeiderpartiets dårligste valg siden 1928.  Men mange vil nok ha Stortingsvalgets 32,7 i bakhodet for å måle Stoltenbergs suksess. Denne gang sier Arbeiderpartiet at alle skal med. Dessuten har partisekretær Martin Kolberg sagt at kommunevalget blir en slags meningsmåling for regjeringen, som setter samlet press på de tre rødgrønne partiene.

Høyre gjorde sitt dårligste kommunevalg siden 1971 med 18,1 prosent sist. For Erna Solberg er det briste eller bære, derfor la hun også lista på 18,1 under partiets landsmøte. Også Høyre satser på flere ordførere enn de har i dag. På landsmøtet sa Høyrelederen at hun var sikker på seier foran kommunevalget.

Fremskrittspartiet gjorde sitt beste kommunevalg noen gang i 2003 med 16,4 prosent som ga partiet 13 ordførere. Siv Jensen satser på et minst like godt valg til høsten, og flere ordførere enn sist. En tallfesting vil ikke Jensen komme med, men en TV 2 Gallupå viser at bare halvparten av Frps velgere sier de ønsker en ordfører fra partiet i sin kommune.

Alle som kan prosentregning trenger ikke kalkulator for å forstå at partiene også denne gangen har ambisjoner om en oppslutning som summert vil overstige 100 og at drømmen om antall ordførere overstiger de 431 som skal foredeles etter valget.

119 dager gjenstår. Hvem tror du vinner høstens kommunevalg og hvem tror du blir stående igjen som tapere? Og hva tror du blir suksess- og fiaskofaktoren i årets valgkamp?

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5439174
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits