Ikke mange flagg

Ikke hørte jeg Internasjonalen, ikke så jeg mange flagg heller. Jeg bor i et OBOS-borettslag i Oslo, men her var det sannelig ikke mange som ga synlig uttrykk for at de feiret 1. mai i år.

Rett nok var flaggstangen til borettslaget i bruk, men bare 15 av de 413 leilighetene flagget. Det skulle bli noe sånn som 3,6 %. Min valgkrets er en anelse blåere enn gjennomsnittet fra 2005, da de rødgrønne fikk støtte fra 48 % av velgerne (49,2 om du regner med RV).  4 av 10 velgere i min valgkrets stemte på et av de rød-grønne regjerngspartiene ved forrige valg i 2005. Arbeiderpartiet ble valgkretsens største parti med 27,4 prosent av velgerne i ryggen. 


- Ransforsøk kaller jeg dette som byrådet driver med, hørte jeg Rune Gerhardsen si fra talerstolen på Youngstorget (talen ble jo sendt direkte på nyhetskanalen, så jeg behøvde jo ikke dra ned til sentrum på en fridag).

- Det er derfor de jævla skoene har hengt over Ekebergveien siden  fjor sommer, det er derfor barna i barnehagen ser lengselsfult på den ødelagte huska og gleder seg til valget. Kommunen ordner ikke noe noen ting lenger, hørte jeg Arbeiderpartiets byrådslederkandidat si. Banning bør være unødvendig i politiske taler.


Etter å ha hørt Rune Gerhardsen høres det ut som om vi har det ganske ille, de fleste av oss som bor i Oslo. Han snakket mer om dagens H/Frp-byråd enn hva han og de rødgrønne vil gjøre for naboene i blokka mi, som tidligere har flagget, men lot være å flagge på 1. mai i år.

Mitt forrige innlegg på bloggen, trenger vi 1 mai, skapte debatt, SVs Morten Drægni som fortsetter debatten på sin blogg. Det gjør også SVs Stian Oen og Unge Venstres Lars-Henrik Michelsen

SVs nestleder Audun Lysbakken er i Vadsø, men la talen ut på blogg før han reiste. Også han var i likhet med Rune Gerhardsen mer opptatt av høyresidens politikk enn venstresidens forslag til løsninger i sin tale.  I Trondheim har Yngve Brox fra Høyre og Snorre Valen fra SV temmelig ulike beskrivelser av 1. mai.

Et raskt seneskifte til Bragenes torg i Drammen, hvor Jens Stoltenberg taler.  Både Rune Gerhardsen og Jens Stoltenberg holdt sine taler i byer hvor Høyre og Fremskrittspartiet styrer. Det er to byer Arbeiderpartiet satser tungt på å kapre flertall ved høstens kommunevalg. For vinner de rødgrønne slaget om storbyene til høsten, har de sikret seg et godt utgangspunkt foran Stortingsvalget i 2009. 

KrF-leder Dagfinn Høybråten markerte dagen ved å tale på Gjennestad gartnerskole i Vestfold.  Erna Solberg, Åslaug Haga og Lars Sponheim holdt ikke taler 1. mai, sistnevnte sa til meg i Stortinget i forrige uke at han kom til å tilbringe dagen i sauefjøset hjemme på gården i Ulvik, hvor han kanskje skulle holde en appell til den nylig døpte bukken "SuperJonas".Tilbake i Drammen. Det har vært sceneskifte. Røde faner er pakket bort. Røde epler hentet frem. Siv Jensen har inntatt Bragenes torg. For noen år siden sa Frp at de var det nye Arbeiderpartiet. I dag døpte Siv Jensen statsminister Jens Stoltenberg for "Monopol-Jens", og spurte om han vil forby konkurranse også mellom dagligvarebutikkene.

-  Man kan ikke fortsette å gjøre som Arbeiderpartiet gjør å kurere influensa med plaster, sa Jensen og hevdet at Arbeiderpartiet selv må ta ansvar for feilmedisineringen de har stått for i samfunnet. Hun brukte store deler av sin tale til å snakke om behov for valgfrihet, og hevdet at regjeringen ikke har tro på at folk vet sitt eget beste.

- Vi har en veistandard på linje med Øst-Europa, ja nå er de faktisk gått forbi oss, fikk vi høre fra Frp-formannen, som mener landet ikke kan være bekjent av å ha så dårlige veier. Bedre veier gir også bedre klima, sa Frp-Jensen. 

Det er liten tvil om at 1. mai har endret karakter til å bli en slags politikkens dag. Vi har hørt budskap vi garantert får høre mange ganger igjen frem til valget 10. september. Det er ingen tvil om at valget nærmer seg. 132 dager står igjen for politikerne til å overbevise om at de er de som bør styre din kommune. Hva mener du? Hvem bør få makta der du bor etter valget? 

Kommentarer:

Postet av: Kari
På Lambertseter er mange balkonger pyntet med flagg. Det er vel kanskje i denne gamle drabantbyen at dagen fortsatt har stor symbolverdi.
01.mai.2007 @ 15:14
Postet av: Maj. F.L.
Har hørt/lest gjennom det jeg har kommet over av taler fra i går, og jeg har stilt meg følgende spørsmål;

om velgermassen de siste årene utelukkende har latt seg styre av tabloidpolitikk, reagerer de positivt eller negativt på talere som utelukkende bruker sin taletid på å angipe andre?
02.mai.2007 @ 08:53
Postet av: Jogeir
Du satt faktisk inne hele dagen du, og så alt om 1. mai på tv?
02.mai.2007 @ 09:55
Postet av: Kjetil
Jeg fulgte med på flere av talene ja, 1. mai brukes jo av flere politiske partier og er en dag man bør få med seg hva som sies. Man trenger ikke sitte inne hele dagen. TV 2 Sumo (web-tv) har ypperlige sammendrag av talene og kan anbefales.
02.mai.2007 @ 11:43 URL: http://kjetilloset.nettblogg.no
Postet av: Yngve Brox
Den såkalte "feiringen" av første mai i Trondheim var tynne greier. Nå kan det hende jeg har helt galt inntrykk siden jeg aldri har vært i byen på denne dagen før (i går måtte jeg til byen en tur i et privat ærend). Men sjekk bildet på bloggen min (se link) som ble tatt sekunder etter at de siste i toget hadde gått forbi: Dette er en markering nesten ingen bryr seg om lenger, og mediene gir den alt for stor oppmerksomhet.
02.mai.2007 @ 12:01 URL: http://yngvebrox.blogspot.com
Postet av: hurra
3 av 22 leiligheter flagget i bygården der jeg bor --- dvs 13.6%. Og det i en valgkrets hvor Høyre/Frp får over 60% oppslutning!
Når vi vet at bare 10% av folket har et forhold til 1.mai indikerer vel dette at 30 av 22 leiligheter stemmer rødt...(?!)
Statistikk kan som sagt brukes til mangt!
02.mai.2007 @ 12:22
Postet av: Nadreas
Hadde vi ikke hatt en kamp som sikret arbeidernes rettigheter så hadde vi ikke hatt dagens levestandard. Selv om de fleste kravene er innfridde så betyr ikke det at vi trenger å bli helt historieløse av den grunn. 1. Mai er en flott dag for å henge flagget på balkongen.
02.mai.2007 @ 12:48
Postet av: Roar - Drammen
Nå er det vel ikke arbeidernes rettigheter, som kortere dag og høyere lønn, som har gitt den høye levestandarden. Det er å snu prosessen på hodet. For å kunn gi dette, må arbeidsgiverne først tjene disse pengene. Les: oljen som har dratt igang det meste i landet her....
03.mai.2007 @ 23:47

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5427015
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits