Gått ut på dato?

Første mai er arbeidernes kampdag.  Har dagen gått av moten når statsminister, finansminister og andre maktpersoner i samfunnet er blant de fremste i demonstrasjonstogene i morgen?  

 image48 image49  image47 

For mange er det provoserende bare å stille spørsmålet. For mange er første mai fremdeles en av årets viktigste dager. Men det er en kjennsgjerning at det er flere mennesker som arbeider i hagen, drar på hytta eller finner mange andre aktiviteter langt mer passende enn å gå i demontrasjonstog for rettigheter 1. mai.

Hovedparolen til årets første mai-markering er "Alle skal med". Det er identisk med slagordet til arbeiderpartiet foran høstens valgkamp. Likevel går Arbeiderpartiet, LO, SV, RV og Senterpartiet side om side i toget.


image46

I Oslo også under parolen: "Ny politikk for Oslo-velferden - mot privatisering! Fjern H/Frp-byrådet!" Det viktigste slaget for venstresiden er i år slaget om hovedstaden. De vil farge byen rød, eller som noen av dem uttrykker det: "Vi vil kaste blårussen ut av rådhuset".

At Fremskrittspartiet og Høyre mener Arbeiderpartiet synder ved å utelate tredje vers av internasjonalen, er ikke akkurat noen nyhet. Det er lenge siden dette verset ble strøket fra arbeiderbevegelsens sanghefter i Norge, men her finner du teksten til hele sangen.

I 1889 kom den internasjonale arbeiderkongressen sammen i Paris for å danne Den annen Internasjonale. Fagordganiserte i USA foreslo, og fikk vedtatt 1. mai vedtatt som demonstrasjonsdag. Her hjemme i Norge var det demonstrasjonstog i Kristiania og Kristiansand første gang 1. mai 1890.  I 1947 gjorde Stortinget 1. mai til  offentlig høytidsdag.  Mange ulike paroler har vært brukt opp gjennom årene.


1. mai (Arbeiderbevegelsens arkiv)
                   Foto: Arbeiderbevegelsens Arkiv (http://www.arbark.no/index.htm)

Vil du markere 1. mai, uten å gå i tog, eller vil du lade opp til dagen, kan kanskje denne samlingen av Internasjonalen på ulike språk være noe for deg?

Hva mener du? Synes du det er behov for å markere 1. mai, eller mener du at arbeidernes frihetsdag har gått ut på dato?

Kommentarer:

Postet av: Roar - Drammen
Det blir noe sykt over det hele når lederen for en av partiene som går i front med banner, tjener ca 1. mill i året og har privatsjåfør i den dyreste (og den tyngste ) BMW i landet..... Det som er mest skummelt med dette, er at de ser det ikke selv, men mener dette er helt OK og på sin plass for å demonstrere mot "høyrepolitikken". Når man ser dette minner dette litt for mye om statsledere i andre deler av verden som er gått ut på dato for lengst og som ingen setter pris på finnes...
30.apr.2007 @ 15:22
Postet av: Erling
1. mai er den internasjonale demonstrasjonsdagen for den sosialistiske arbeidarrørsla. Den er ikkje gått ut på dato, og millionar av menneske jorda rundt markerer dagen; feirar det som er oppnådd og kjempar for meir folkestyre og meir rettferd, overalt. Slik også her i landet. 1. mai blir markert på mange hundre plassar landet rundt, og involverer titusenvis av menneske. Så kom ikkje her med at dagen ikkje er verd å feire, eller at dei borgarlege like gjerne kan feire han som sosialistane - slikt har vi hørt før - dette er den sosialistiske arbeidarrørsla sin dag i fortid, notid og framtid.
30.apr.2007 @ 20:10
Postet av: Roald Bentzen
Jeg er på jobb i Danmark (heldigvis) - Danskene tar 1.mai med full dag på jobben slik det seg hør og bør. Hele saken er jo gått ut på dato og bør derfor forbigås i stillhet. Kanskje de mest forhatte tar seg "en lille en" på kroen før de går hjem. Det blir spennende å se!
30.apr.2007 @ 20:10
Postet av: Tor Andre
Arbeidernes fridag?

Trodde det var den internasjonale hagedagen jeg.
30.apr.2007 @ 20:10
Postet av: Morten
Har kommentert på min egen blogg: http://dragni.no/?p=648
30.apr.2007 @ 22:46 URL: http://dragni.no
Postet av: KB Vinje
1. mai går aldri av moten. Historie er viktig - og sett i det lyset er det en viktig dag for både 'arbeider' og folk flest.

Her i rekkehusland på Disen flagger vi, driver ikke med hagearbeid og får husets smågutter til å kaste stein på de som driver med motorisert virksomhet i hager og på terrasser.

"Alle skal med", og husets 8 og 11 åringer!
30.apr.2007 @ 23:33
Postet av: Egoisten
Jeg er sikkert ikke rett person til å svare på om dagen har gått av mote fordi jeg er på "feil" side politisk. Men for meg har aldri 1.mai hatt noe verdi fordi dagen på ingen måte er samlende for "arbeiderne". Hadde det sosialistiske Norge gått mer inn for å gjøre dagen mer samlende, så ville jeg vurdert å stå opp tidlig for å gå i tog og høre på en og annen appell. Jeg velger å bruke 1.mai til å sove ekstra lenge og ta en stor vårrengjøring inne. Å drive hagearbeid ute denne dagen er etter min mening respektløst ovenfor de som faktisk velger å feire denne dagen. samtidig kan man jo stille seg det spørsmålet om man faktisk trenger å vise respekt på en slik dag, i og med svært mange ikke viser respekt på andre symboldager som f.eks kristi himmelfart o.l

Egoisten
- Åtgaumsforvaltar
01.mai.2007 @ 00:12 URL: http://egocrib.blogspot.com/
Postet av: otto
ser vel egentlig ikke poenget med 1.mai noe mer.... eneste som skjer er at vi stenger ned hele norge...og noen få hundre i det hele tatt bryr seg om det som egentlig var bakgrunnen for denne dagen...resten sitter og griller, eller ligger i senga etter ei real fyllekule.

men er vel ikke lenge til man innfører 6 timers arbeidsdag i norge...og forventer lik lønn.....

01.mai.2007 @ 13:16
Postet av: AndyPandy
Vel, når arbeidsledigheten er rekordlav, renta rekordlav, årets lønnsoppgjør blir forbigått i stillhet fordi alle får det de ønsker i lønnsøkning og mere til, og fokl flest (arbeiderne) tjener mer enn noensinne ... har man da noe å gå i tog for ??? Er det noen vits med en "Arbeidernes markeringsdag" i verdens beste land å bo i?

Selv bruker jeg 1. mai til det jeg alltid gjør: Drar på Jaguarklubbens vårtreff på Holmen Fjordhotell i Asker ;-)
02.mai.2007 @ 11:16
Postet av: Meg
1 mai feiringa har gått ut på dato for lenge siden. Det er kun et gufs fra fortida. Hvem er det egentlig som bruker denne dagen for det den er ment til?? I Norge er det i hvert fall ikke mange som feirer den slik det er ment. Avskaff denne fridagen! Bare tenk på hvor mye dette koster samfunnet hvert år... De fleste bruker dagen kun til å pleie fyllesyke og hagen!
02.mai.2007 @ 14:55
Postet av: Høyremann
Ja, dagen har uten tvil gått ut på dato. Dette sies ikke for å provosere, men fordi dagen ikke lenger brukes for å markere "internasjonal solidaritet" med arbeiderklassen, og i tillegg har venstresiden hatt makten i Norge i store deler av etterkrigstiden, så i den grad "arbeiderklassen" har noen grunn til å klage - så er det på sine egne. Videre er jo mange av de typiske Ap-velgerne gått over til Frp, og dermed ikke lenger personer som identifiserer seg naturlig med 1. mai. Dagen brukes jo også av venstresiden og fagforeningene til å markere partipolitikk og valgkamp - mer enn en overordnet klassekamp (hvem trenger egentlig en klassekamp i dagens Norge?), og da faller det på sin egen urimelighet at 3-4 partier skal ha en egen markeringsdag for å skryte av egen innsats samt oppildne folk til å stemme riktig i september.
Nå evner sjelden Ap + LO å se at deres samarbeid er annet enn riktig for landet og befolkningen, for de av oss som ser noe ulikt på verden så fremstår etter hvert denne dagen og dette samarbeidet som udemokratisk og bakstreversk. Når samarbeidet nå også inkluderer Sp, blir landsbruksnæringens interesser også trukket inn - og siste mulig aspekt av internasjonal solidaritet faller bort. Dvs at proteksjonisme og egeninteresse går foran tanken om solidarisk opptreden med den fattige delen av verden.
02.mai.2007 @ 16:52

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5426233
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits