Giskomaten kommer

              Trond Giske     image34

Kulturminister Trond Giske fikk det som han ville. På Ap-landsmøtet fikk han kjempet ned et forslag om at kommunene selv skal kunne si nei til å ha spilleautomater. 

Rundt 100 kommuner har allerede vedtatt at de ikke vil ha spilleautomater. Et opprop som Drammensordfører Tore Opdal Hansen fra Høyre har tatt initativ til har fått signaturen til omlag dobbelt så mange ordførere, 50 av dem fra Arbeiderpartiet. Men de ble ikke hørt av stt eget parti. Et forslag om at kommunalt selvstyre om automater fremmet av Telemark Ap ble nedstemt. Drammensordføreren er en av mange som er skuffet over vedtaket.

Kulturminister Trond Giske har vært mest opptatt av å få en nasjonal politikk for spilleautomater.  Med helgens vedtak har han fått Arbeiderpartiets velsignelse til at kommunene ikke skal få bestemme selv. For Giske vil ha såkalt snille spilleautomater i regi av Norsk Tipping utplassert i samtlige kommuner.

Som et kompromiss har Ap-landsmøtet gått inn for at Norsk Tipping og Kommunenes Sentralforbund skal etbalere en såkalt konsultasjonsordning om følgene av spilleautomatreformen og at Lotteritilsynet samarbeider med kommunene og sørger for at spill ikke skaper sosiale problemer. Men kommunene nektes å bestemme selv, dersom Arbeiderpartiets vedtak blir regjeringens politikk.

I hjembyen til automatopprøreren Tore Opdal Hansen Drammen, har rundt 800 personer i følge kommunen blitt spilleavhengige. Der står det rundt 300 spilleautomater mot kommunens vilje. I Nord-Trøndelag har de 276 automater, kommunene sier i følge Trønderavisa et massivt nei til dem.

Siste ord er imidlertid ikke sagt. Kristelig Folkeparti har levert inn et privat lovforslag i Stortinget hvor de går inn for å gi kommunene lokalt selvstyre, og mulighet til å nekte å plassere ut spilleatomatene.  
 
Blir forslaget vedtatt betyr det at "Giskomaten" ikke blir å se over hele landet, slik kulturministeren så gjerne vil.  Flere steder i landet har et allerede kommet signaler om at "Giskomaten" blir en het potet i valgkampen.

Hva mener du? Bør kommunene selv få bestemme om de vil ha spilleautomater, eller bør det være opp til å regjeringen og Norsk Tipping og plassere automatene over hele landet?

Kommentarer:

Postet av: Morten
Jeg forstår ikke hva som er så farlig med at kommunene selv får bestemme om de vil ha disse automatene
23.apr.2007 @ 07:58 URL: http://dragni.no
Postet av: Geir Magne
Jeg kan ikke se ett eneste godt argument for at kommunene ikke skal få bestemme dette selv. Kommunene får jo bestemme om de vil ha vinmonopol eller ikke. Skal spilleautomatene stilles på lik linje med eldreomsorg og utdanning, altså tjenester kommunene er forpliktet til å tilby. Håpløst!!
23.apr.2007 @ 09:53
Postet av: kørbitz
Det som egentlig er det verste med denne saken, er at de som ønsker å utplassere dem, ikke har den ringeste peiling på hva det vil si å være spilleavhengig. Samt at Giske påberoper seg ære for at privataktørene, eller gangsterne er historie i dette markedet. Dette arbeidet skal krediteres KRF og ingen andre ! Så kan du si hva du vil Giske. For en spilleavhengig er automatene som dop er for en narkoman. Det er ingen grenser for all den elendighet som påføres den spilleavhengige og dens familie. Og det er en smerte som det norske samfunn enkelt kan kvitte seg med, alikevel velger man altså å påføre sine medborgere dette. Alle må være klinkende klar over at hvis ikke de spilleavhengige bruker sine penger på automatene, så vil omsettningen falle til omtrent ingenting. Det er rart å se Giske stikke hodet fram for denne saken her. Jeg mener, jeg skulle forstått det hvis det var en sak som gikk ut over verdensfreden eller ødela den norske natur, men spilleautomater ? Og med argumenter om at automatene er snillere og overvåkning av spillerene ? Er det lovlig forresten ? Og overvåke andres økonomi på denne måten ? Jeg er utrolig lei av alle disse diskusjonene som bare kveles av det såkalte borgerskapet i norsk politisk ledelse, men jeg vil bare få konstatert en ting til slutt. Jeg kan garantere deg Giske, at denne saken vil mest sannsynlig bli din bane. En dag så står du overfor en spilleavhengig som har fått ødelagt livet sitt og han vil gjøre alt for å ødelegge ditt og din familie's.
Kan man egentlig klandre ham, eller henne ?
23.apr.2007 @ 09:56
Postet av: JadedGamer
Et annet aspekt er jo trusselen om å ikke gi midler til idrettslag i kommuner som nekter automater - reneste mafiavirksomheten fra Departementets side. Når ble kulturelle overføringer knyttet til kvasilegal gambling? Siden alkoholavgiften skal gå til sosialbudsjettet, skal man tvinge kommuner til å få vinmonopolutsalg før de kan få penger til sosialtjenesdten også?
23.apr.2007 @ 10:00
Postet av: Sten
Jeg har egentlig til gode å høre om noen som øsnker disse automatene, bortsett fra noen organisasjonsledere?
kan vi ikke gjøre det slik at man må melde seg inn i røde kors og få tillitsverv der før man kan få et spillekort for å spille på en automat?
23.apr.2007 @ 10:29
Postet av: Tonje
Jeg har skrevet følgende blogg om tema:

Da blir det vel kanskje spilleautomat i Siljan likevel. I hvertfall hvis regjeringen følger landsmøte i AP sitt vedtak. De har nemlig vedtatt å overstyre det lokale selvstyret til selv å bestemme om de ønsker spilleautomat i kommunen eller ikke. Til tross for at over 50 AP ordførere ikke ønsker det, må de ifølge sitt eget landsmøte innføre spilleautomat i egen kommune mot sin vilje.

Riktignok inngikk de et kompromiss om en årlig konsultasjonsordning mellom Norsk Tipping og KS. Og at Lotteritilsynet skal samarbeide med kommunene og sørge for at spill ikke skaper sosiale problemer. Jeg tror ikke det er så enkelt at man løser spilleavhengighet med et samarbeid mellom Lotteritilsynet og kommunene. Heller ikke ved hjelp av en konsultasjonsording med KS. I tillegg så sier de at bare ?snille? automater skal plasseres ut i kommunene. Hva i alle dager er en snill automat? Er det en automat som ikke gir noen gevinst, så er det vel heller ingen som vil spille på den. Resultatet er lite penger til frivillige lag og organisasjoner

Det er mye bedre å gi frivillige lag og organisasjoner, kultur og idrett et skikkelig løft på statsbudsjettet. Det er disse som jobber for at barn og unge skal engasjere seg i sunne fritidstilbud. Da må ikke disse være avhengige av penger fra folk som lider av spilleavhengighet. Den frivillige sektor utgjør en så viktig del av vårt samfunn at de fortjener rene penger.

? og hvorfor i alle dager skal spilleavhengige skal være med på å finansiere organisasjoner, kultur og idrett?
Postet av: Per Werner
Vi vet jo at Arbeiderpartiet er i mot lokaldemokrati, og for detaljstyring
Nå kan kirke- og automatminister Giske kombinere sine talenter, og sette automatene i kirkene. Da unngår man at spilleavhengige får tilgang
24.apr.2007 @ 10:28
Postet av: Roar
Jeg bor i Drammen og synes tiltaket til ordføreren er prisverdig. Blir kvalm når jeg ser på tv debatt at idretts Norge syter og klager på ordførerne som vil bestemme dette selv. De har ikke de spillavhengig i tankene i det hele tatt. Er ganske sikker på at idretten på lokalnivå har forståelse for at de må kanskje se etter penger på en annen måte. Giske er i denne saken litt for arrogant..
24.apr.2007 @ 22:29
Postet av: Filip Rygg
Det er tankevekkende at Ap så til de grader ønsker sentralisert og statlig styring av alt. Statskirken og spilleautomatene er to ferske eksempler. Kunne vært spennende om TV2 tok et maktvurdering. Hvilke ministre er mest opptatt av egen makt. Jeg tror Giske er en het kandidat.
25.apr.2007 @ 09:30

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5420254
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits