Hva skjer hjemme?

Jens Stoltenberg har klart å kvitte seg med stempelet miljøversting, som en samlet miljøbevegelse hadde gitt statsministeren. Det gjenstår å se ha som skjer på hjemmebane, hva  vi faktisk skal kutte i Norge.

image31

For selv om Jens Stoltenberg hadde sikret seg Kofi Annan og Gro Harlem Brundtland som støttespillere på et landsmøte som så langt har minnet om en godt planlagt forestilling i et forsøk på å gjenreise Arbeiderpartiets miljøtroverdighet, gjenstår det svært mye før vi vet hva Stoltenberg faktisk vil gjøre.

For målsetningene Stoltenberg har presentert kommer til å måtte følges av konkrete tiltak på kutt av utslippene i Norge, sammen med et anslag på hvor stor andel av forpliktelsene Stoltenberg har tenkt å kjøpe seg ut av, gjennom å bruke såkalte klimakvoter.

Den kampen kommer til å bli knallhard. Foreløpig har regjeringskameratene SV og Senterpartiet feiret at Arbeiderpartiet ar kommet diltende etter med konkrete mål for kutt i klimagassutslippene (begge de to andre regjeringspartiene har i likehet med Venstre, Høyre og KrF vedtatt slike mål før Arbeiderpartiet). Men det er nå alvoret starter.

Regjeringen ligger allerede etter skjema. For på Stortinget har energi- og miljøkomiteen fått beskjed om at klimameldingen som skulle kommet om få uker er utsatt. Dermed rekker ikke Stortinget å behandle den før sommeren, og flere måneder går tapt i arbeidet.

I flere departementer venter de på at showet i Folkets hus skal være over, slik at de kan starte med å konkretisere de nye målsetningene til regjeringen. 

Dersom ikke Stoltenberg bare har tenkt å bruke en oljepengesjekk til å cashe inn Norges klimaforpliktelser ved å kjøpe kvoter av andre land, må Arbeiderpartiet være med å ta valg som griper inn i hverdagen til mange av sine velgere. Det kan bety kroken på døra for industri med store utsipp, det kan bety dyrere flybilletter, det kan bety at det blir dyrere å kjøre bil, det kan bli dyrere å bygge og kjøpe boliger, ja en rekke ting som folk vil merke i hverdagen kan bli vanskelige for Arbeiderpartiet, som i stadig større grad kjemper med Frp om de samme velgerne.

Miljøbevegelsen krevet at kuttene skal komme uten at Stoltenberg kjøper klimakvoter. Men det er et åpent spørsmål hvor lenge klima og miljø vil prege den politiske dagsorden. Ingen vet når en annen sak dukker opp og stjeler oppmerksomheten. 

Denne debatten er langt unna fra landsmøtesalen i Arbeiderpartiet, men den vil komme. Derfor bør statsministeren snarest legge frem hvordan han mener Norge skal kutte klimagassutslippene i tråd med de ambisiøse målsetningene regjeringen nå har satt seg. 

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5418780
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits