Kong Sponheim

Hva synes du om at Lars Sponheim mener du ikke er en kronprins? spurte Otto Jespersen i Rikets Røst. Ifølge datteren min er ikke han noen konge heller, svarte Olaf Thommessen, som fremdeles er nestleder i Venstre.

Dermed er tonen satt. To store menn på toppen av et lite parti, gjør at det innimellom koker over. Det har skjedd i Venstre den siste uken, med det verbale slagsmålet mellom de to Venstretoppene.

Landsmøtet som starter her i Bergen i dag kunne blitt en ren parademarsj for Sponheim. Han ledet partiet til sitt beste valgresultat på mange år. Med 5,9 prosent og 10 mandater på Stortinget har Venstre fått fornyet selvtillit, og stiller med rekordmange lister til høstens kommunevalg.  Men når to store menn i et lite parti har tatt sats mot landsmøtet har det ikke skjedd helt støyfritt. 

Det er lenge siden Sponheim gikk ensom fra Hardanger til Løvebakken i 1993, som en markering at han brakte Venstre tilbake i rikspolitikken, og deretter ble valgt til partileder. Landets eldste parti hadde vært borte fra Stortinget i åtte år, og mange kommentatorer mente Venstre hadde avgått ved døden.

Ved forrige Stortingsvalg fikk Venstre flest nye velgere i byene og de bynære kommunene. Bonden Lars Sponheim leder en liberal bevegelse som står sterkere enn på lenge både i bygd og by, særlig sterkt blant folk som har høyere utdanning og høy inntekt.

På Nyhetskanalen i går kveld fortalte Lars Sponheim at han godt kan tenke seg å bli gjenvalgt som Venstreleder i to nye år Det betyr at han i 2010 vil ha ledet Venstre i 14 år, og dermed skrive seg inn i historien som en av de lengstsittende partilederne.
 
Sponheim pekte i går på at han ønsker seg en kvinne, gjerne nestleder Trine Skei Grande som sin etterfølger. Men det er lenge til 2010, og mye kan skje både i Venstre og det politiske landskapet. Blant annet skal det være et Stortingsvalg, og en etterfølger etter Sponheim må ha plass på Stortinget.

De sikreste fylkene for Venstre å kapre Stortingsplass er er Oslo, Akershus og Hordaland. Det begrenser antall potensielle etterfølgere i norges eldste parti.  Men så lenge Sponheim vil er det han som er sjefen i Venstre, eller Kong Sponheim av Venstre, om du vil.  Nå skal han snart tale til partifellene.

Kommentarer:

Postet av: ?
Når Sponheim går av, er V ferdig. Jeg gleder meg.
13.apr.2007 @ 13:09
Postet av: Hans Kr.
Når sauebonden Spnheim går av, har Vesntre sikret seg en mulig ny velger.
13.apr.2007 @ 17:00 URL: http://magnor.nettblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5411696
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits