Tallet før påske

image18I dag går fristen for å levere lister til høstens kommunevalg ut. Det ligger mye prestisje for partiene om de klarer å levere lister flere steder enn for fire år siden, slik at de kan kjempe om velgernes gunst i flest mulig kommuner.

Vi i TV 2-nyhetene presenterte i går kveld en oversikt over hvor mange lister fylkeslagene i partiene hadde oversikt over. Svært få av partiene har så langt en komplett oversikt. Noen jobber fremdeles. I går kveld var både Stortingsreprsentanter og partisekretærer i hektisk aktivitet for å skaffe et eller to navn til, som ville sikre lister i noen ekstra kommuner.

I noen kommuner stiller det ikke partier til valg i det hele tatt. For eksempel Modalen i Hordaland, der nyhetsdirektøren i TV 2 kommer fra, og Utsria i Rogaland. Her kjemper to bygdelister om velgernes gunst. I andre kommuner, som Grue i Hedmark går Senterpartiet, Venstre, KrF og Høyre til valg sammen, eller Ibestad i Troms hvor Ap, Senterpartiet og Venstre stiller fellesliste. I Notodden, Nøtterøy  og Målselv stiller SV og RV lister sammen.

I enkelte kommuner er bygelistene store, og for eksempel i Oslos nabokommune Lørenskog fronter tidligere Høyre-ordfører Mette Korsrud en ny lokal liste, etter en opprivende lokaliseringsstrid som føte til at partiet ble splittet i to under nominasjonsmøtet. I Bergen er Arbeiderpartiet splittet og den tidligere lederen Jarl Høva fronter den nye Sentrumsalliansen.  I knallrøde Årdal  er Høyre nykommer, som gjør at partiet sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lister i alle kommunene i Sogn og Fjordane.

I en del andre kommuner finner vi listetopper som har byttet parti. I Trondheim fronter Tone Sofie Aglen Senterpartiet, hun er tidligere SV-politiker. I Namsos topper tidligere Ap-politiker Randi Dille Senterpartiets liste. I Luster har Frps listetopp Ernst Veum lang fartstid for Ap i kommunepolitiken.

Hvorfor er partiene så opptatt av hvor mange kommuner de stiller til valg? Nesten halvparten av velgerne bor i de 26 største bykommunene i landet, så om et parti mangler 100 kommuner taper de neppe mange promille oppslutning på landsoversiktene. Men antall valglister er presisje. Det handler om å vise muskler overfor hverandre. Partiene vet at det er viktig å være synlige for velgerne i flest mulig kommuner, selv om de i flere av kommunene neppe er med i kampen om makt og possisjoner.

Når siste valgliste er levert innen midnatt er valgkampen reellt sett i gang i de nå 431 kommunerne. Selv om vi nok får påskeferie i fred for også for bloggende politikere som for eksempel Audun Lysbakken. I høyre marg på min blogg er det lenker til flere bloggskrivende politikere og kollegef, som du kan kose deg med i påvente av valgkampen. Det er mye bra å lese på politiske blogger, selv om jeg ennå ikke har funnet noen som er like aktive som den svenske utenriksministeren, Carl Bildt.  God påske, enten du skal lese blogg eller gå på ski.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5144607
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits