- Så jævla dårlig

image19 
(Foto: Fra TV-serien Ordförande Persson / SVT)

Ordene i tittelen er ikke mine. De tilhører en tidligere statsminister, rett nok ikke en norsk, men en svensk. TV-serien om Göran Perssons politiske liv hadde premiere denne uken.

Maken til lavmål i ordvalg om politiske motstandere har jeg aldri hørt fra en norsk toppoltiker. I alle fall ikke foran et tv-kamera, knapt nok med promille ville vel en norsk toppolitiker ha sagt noe lignende om en politisk motstander. 

- Bildt är så jävla dårlig. Men det sa Göran Persson om den nåværende svenske utenriksministeren, den tidligere toppdiplomaten og daværende lederen for det Moderata Samlingspartiet Carl Bildt.

Men uttalelsen ble ikke offentliggjort. Ikke før nå. Fordi Sveriges Television hadde inngått en avtale om en lang serie dybdeintervjuer med Persson, som ikke skulle offentliggjøres før han hadde gått av som statsminister. Det gjorde han i fjor høst etter et sviende valgnederlag.

I valgkampen i fjor høst ble Persson beskyldt for å være svært arrogant. Jeg spurte ham om han fryktet at Sosialdemokratene ville tape på hans arroganse. Svaret var av det mest arrogante jeg har fått på noe spørsmål. ? Arrogant jeg, nei. Det er bare noe de påstår, sa Persson.

Jeg fikk et annet inntrykk i går. For mens han var statsminister hadde Persson tydeligvis ingen skrupler for hva han snakket om foran kameraet til Sveriges Television. Del en av fire i testamentet svensk tv tegner over Perssons politiske liv etterlot i alle fall meg inntrykket av at jo han var arrogant, svært arrogant. 

TV-serien om Persson er langt mer intervjubasert enn den norske serien om Jens Stoltenberg som nettopp er sendt Og trolig enn serien om Erna Solberg som NRK er i ferd med å lage. Opptakene har pågått gjennom 10 år, og består av en serie havtimes lange politiske intervjuer. 

Flere ganger banner Persson foran kamera. Flere ganger karakteriserer han andre politikere, og svært sjelden i rosende ordelag. Selv hans egne partifeller får gjennomgå. Også etterfølgeren, den nyvalgte lederen for Sosialdemokraterna Mona Sahlin Rett nok er opptakene gjort for mange år siden men det sier en del om hva Persson tenkte.

- Hennes styrka är inte tänkandet. Altså alt annet enn stor tro på vinnen som ble hans etterfølger. Persson fortsatte. ? Man tiltror henne enn større politiske kapasitet enn det hun har. Men hun kommer ofte rett ut av ting, teten at hun vet hvorfor. 

Nå var aldri Mona Sahlin favoritten til Göran Persson. Han hadde nok heller ønsket at hans egen finansminister fra regjeringstiden Pär Nuder hadde overtatt som Sosialdemokratisk leder. Men slik gikk det ikke, og utad sa Persson før lederskiftet at han kom til å elske den som overtok etter ham.

Slike utsagt er ikke akkurat kameratslige. Men nå har vi jo lært av Valla-saken her hjemme at det ikke alltid er kameratskap som står i høysetet i arbeiderbevegelsen.  Og vi husker jo lederstriden mellom Stoltenberg og Jagland. Dokumentaren Kameratar på TV 2 viste en side som heller ikke tydet på godt kameratskap.

Men jævla dårlig ? det har jeg fortsatt til gode å høre om fra en norsk toppolitiker om en annen, i alle fall foran et tv-kamera.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4918023
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits