Rødgrønt eller blågrønt?


image15
 
Hun er ikke beskjeden, Senterpartileder Åslaug Haga. Målsetningen fra landsmøtet på Lillehammer er klar. Senterpartiet skal ha flere ordførere enn de har i dag. Det kan bare skje på en måte, ved samarbeid både til venstre og høyre i lokalpolitikken. 

Haga vet selvsagt at de fleste av Senterpartiets 114 ordførere etter valget for fire år siden kom som følge av samarbeid med partier som ligger til høyre for dem.   

Om hun hadde gitt ordre om rødgrønt samarbeid i kommunene, er Senterpartilederen smertelig klar over at svært mange av partiets ordførere vil miste jobben etter valget 10. september. For mange steder i bygde-Norge er Senterpartiet og Arbeiderpartiet de to store partiene som kjemper om innflytelse, makt og ordførerkjedet. 

Ingen partier er så stolte av å ha mange ordførere som Senterpartiet. I kveld skal de hylle ordførerne sine her på Lillehammer under landsmøtefesten. Sp skal kåre årets ordfører, og for et parti som har som mål å klare åtte prosents oppslutning til høsten er det stort å ha hver fjerde ordfører i landet. 

Det er Frp som er hovedfienden for Haga. Et utsagn om at bønder som stemmer Frp like gjerne kan legge flyttemeldinga i samme konvolutt, skapte kraftige reaksjoner fra Frp-formann Siv Jensen som på TV 2-nyhetene i går hevdet at Haga stempler velgerne som lobotomerte om hun mener de ikke er i stand til å ta sine egne valg. Og det er nettopp til Frp Senterpartiet mister flest velgere

Men i lokalpolitikken er det greit for Senterpartiet å samarbeide med Frp, særlig om det kan gi partiet makt. Å ha ordføreren i bygda er nemlig svært viktig for Sp som har de fleste velgerne sine i de kommunene hvor de i dag kan smykke seg med ordførerkjedet. 

Noen som har kommentert mitt forrige innlegg på bloggen mener jeg mobber bønder. Det har jeg ikke gjort. Mitt poeng var at når folk flytter fra bygde-Norge, hvor Sp har de fleste velgerne sine inn til byene, blir det flere bønder i byen.  Det kan selvsagt gi partiet større oppslutning i byene, men så langt er det lite som tyder på at den store tilflyttingen til byene har gitt Senterpartiet mange nye byvelgere. Nå skal de rett nok forsøke seg som et mer urbant parti foran valget i høst, men det kan fort bli en vanskelig balansegang mellom å være best på bygda og godt likt i byen.

Kommentarer:

Postet av: Hans Kr.
Hele SP er jo bare redusert til et politisk paradoks.

Her finner vi et parti somn i hovedsake lnsker at en bonde i en tverrdal til Indre Namdalen, skal ha 14 sauer, industriarbeiderslønn, og egen jernbane.

Som Løset peker på har partiet skaffet seg ordførerkanditatur i en rekke kommuner ved å samarbeide med et parti som ifølge dere egen leder står for alt det som SP mener er galt.

En selvskreven vinner i den norske partikonnkuransen i KAMELSVELGING.
SP har bevist at de svelger det meste for makt.

Og da blir partileder Hagas politiske polimikk på landsmøte rett og slett bare latterlig.
17.mar.2007 @ 17:28 URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: lita
SP er nå antagelig det største kommunistpartiet her i landet.
Dette kan sies pga. den desperate beskyttelsen de forlanger omkring statsfinansiering og statsmonopoler i alt som kan minne om landbruk.
De bønder som kunne tenke seg å drive med ting som kunne være litt mer lønnsomme og også på andre måter bedre enn nåværende driftsformer, f.eks. samdrifter med bl.a. mye større mulighet til ordnet fritid og ferie, og mer ressurser til rasjonell drift, blir ofte klubbet ned av et mylder av byråkrati og lokalpolitikere, med småfete bein i organisasjoner og nemnder i dette systemet.
Haga er en verdig repr. for dette gammelmodige statssosialistiske systemet, med viktigste oppgave å bevare maktstrukturer. Kanskje virker det også mot sin hensikt, ved å legge en klam hånd over de oppfinnsomme rundt omkring, i likhet med de kommuner som forlanger boplikt for hvert eneste hus, men hvor det viser seg at fraflyttingen ikke minsker av dette, men ofte tvert imot.
17.mar.2007 @ 21:54

Skriv en ny kommentar:

Husk meg?

Trackback

Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/4853227
Mitt profilbilde

Kjetil Løset

Fra: Oslo

Født: 1972

Kjetil Løset, født 1. januar 1972, har siden 1998 vært politisk reporter i TV 2. Han følger arbeidet i Storting og regjering tett. Han har ansvar for meningsmålinger på TV 2 i samarbeid med TNS Gallup. Løset er sentral i planlegging av valg på TV 2. Han følger i tillegg mange samferdselssaker. Løset er utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet som journalist i radio i fem år.

Mer...

august 2007
ma ti on to fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             


hits